Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki:

  • 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT
  • 2 mandarynki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść żurawiny,
  • ser żółty,
  • 1 granat,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę.  Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.

„Ulubiony Gin Polaków” z tytułem TOP PRODUKT

 

 

Kolejny z nagrodzonych przez Lożę Ekspertów produktów jest adresowany wyłącznie do osób pełnoletnich.

Lubuski Gin, bo o nim mowa, jest tworzony z naturalnych składników. Jego główne ingrediencje (ziarno i jałowiec) pochodzą z czystej ekologicznie Ziemi Lubuskiej.
Co ciekawe, od 1987 roku powstaje wg tej samej oryginalnej receptury. Produkt łączy nowoczesne standardy światowej jakości produkcji z unikatową recepturą smakową. Warto podkreślić także, że (w przeciwieństwie do wielu dostępnych na rynku ginów aromatyzowanych), Lubuski Gin jest destylowany. W procesie jego wytwarzania owoce jałowca poddawane są destylacji, dzięki czemu trunek zyskuje intensywny bukiet i naturalny smak jałowca.

Niepowtarzalny charakter, unikalna, strzeżona od lat receptura oraz wyczuwalna w smaku nuta słodyczy wyraźnie odróżniają Lubuski Gin od innych dostępnych na rynku. Dzięki wyjątkowej jakości i rozsądnej cenie Lubuski Gin od wielu lat jest ulubionym Ginem Polaków – podkreślają przedstawiciele firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o., która oferuje Lubuski Gin.

Potwierdzeniem najwyższej jakości opisywanego specjału jest certyfikat programu „Doceń polskie”. Lubuski Gin otrzymał maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też przyznano mu zarówno godło promocyjne, jak i tytuł TOP PRODUKT. Decyzja o wyróżnieniu ginu zapadła 25 lipca br., podczas XXIX atestacji

Pełnoletnie osoby zainteresowane uzyskaniem dodatkowych informacji na temat wyróżnionego ginu powinny koniecznie odwiedzić stronę www.lubuskibrand.pl oraz Fanpage www.facebook.com/LubuskiBrand. Zapraszamy również do odwiedzenia witryny internetowej spółki Henkell Polska: www.henkell-polska.pl.

Maksymalne noty dla Pierogów z mięsem

Zapraszamy do uroczego miejsca w samym sercu miasta, do którego po prostu chce się wracać. Wyśmienite jedzenie, miła obsługa, niepowtarzalny klimat… Chcemy, aby nasi goście doświadczyli przyjemności nie tylko z jedzenia, ale również z przebywania w naszej restauracji, aby to miejsce stało się dla nich punktem spotkań, towarzyszem ważnych wydarzeń w życiu, czy po prostu restauracją, w której serwowane są ich ulubione potrawy – w taki sposób do odwiedzenia restauracji należącej do firmy „Pod Grunwaldem” Sp. z o.o. zachęcają jej przedstawiciele.

Jak dodają, opisywany lokal znajduje się w przytulnym Brzesku, usytuowanym pod Krakowem. W jego menu znajdziemy dania tradycyjnej domowej kuchni polskiej. Firma słynie zwłaszcza z produkcji pierogów, które są od podstaw robione ręcznie.

Te małe dzieła sztuki, w które wkładamy cząstkę naszego serca są wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą rodzinną ze świeżych, naturalnych produktów. Nie zawierają konserwantów ani barwników.  Dzięki temu ciasto jest miękkie i delikatne, a farsze wyjątkowo pyszne – podkreślają reprezentanci spółki.

Za sprawą minionej atestacji specjały te degustowali członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pierogi z mięsem z Brzeska otrzymały certyfikat jakości oraz tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla artykułów spożywczych, które otrzymają od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przedstawiciele „Pod Grunwaldem” mają zatem powody do dumy.

Zachęcamy do bliższego poznania „Pod Grunwaldem”. Informacje na jej temat są dostępne pod adresem http://podgrunwaldem.letnet.pl, a także na Fanpage www.facebook.com/PodGrunwaldem.

Warto odnotować, że audyt żywności, podczas którego wyróżniono pierogi miał miejsce 25 lipca tego roku. To była XXIX atestacja w historii programu „Doceń polskie”.

Maksymalne noty dla specjałów marki RUNOLAND

Naszą specjalnością jest przetwórstwo spożywcze, dzięki czemu możemy oferować Klientom takie rarytasy jak: grzyby marynowane i suszone, dżemy i konfitury a także wyroby garmażeryjne jak farsz z pieczarek, czy nadzienie truskawkowe. Prawdziwe perełki smaku, pozbawione sztucznych konserwantów i oparte na tradycyjnej recepturze dostępne są w postaci całej gamy wyjątkowych przetworów – tymi słowami swoją działalność opisują reprezentanci firmy RUNOLAND Sp. z o.o. z Góry (woj. dolnośląskie).
Portfolio producenta jest bardzo bogate: spółka proponuje bowiem zarówno produkty ekologiczne, tradycyjne, jak i mrożone, a także wyroby garmażeryjne (takie jak farsze). Co ważne, powstają one z surowców pochodzących od lokalnych dostawców.
Informacje o wszystkich propozycjach z asortymentu są dostępne pod adresem www.runoland.pl.  Zachęcamy również do śledzenia Fanpage marki: www.facebook.com/runoland.


Przeglądając propozycje sygnowane marką RUNOLAND szczególną uwagę warto zwrócić na Ogórki z curry i Powidła śliwkowe. Specjały te zostały niedawno wyróżnione przez Lożę Ekspertów programu promocyjnego „Doceń polskie”. Jury z branży spożywczej przyznało im maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. W związku z tym, RUNOLAND zdobył zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT.
Atestacja odbyła się 25 lipca w Sosnowcu. Obradom Loży Ekspertów przewodniczył Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.

 

Koktajl warzywny

Składniki:

  • 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości)
  • ok. 1 łyżeczki soku z limonki,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.