16 stycznia – święto Porteru Bałtyckiego

Porter Bałtycki, jeden z najbardziej cenionych gatunków polskich piw, popularnie nazywany piwowarskim skarbem Polski – obchodzi dzisiaj swoje święto. Data Baltic Porter Day – Święto Porteru Bałtyckiego – jest zmienna i przypada zawsze na trzecią sobotę stycznia.

Jednym z najlepszych Porterów Bałtyckich warzonych w kraju nad Wisłą jest ten warzony … nad Odrą – w Browarze Zamkowym w Raciborzu  uhonorowany godłem “Doceń polskie”. To wyjątkowe piwo posiada niesamowitą moc, ciemną barwę oraz subtelny bukiet zapachowo – smakowy. Bogate w aromaty kawy, gorzkiej czekolady czy wędzonej śliwki piwo, swoją niepowtarzalność zawdzięcza tradycyjnej fermentacji w otwartych kadziach oraz długiemu leżakowaniu w tankach wkopanych w skarpę zamkowego wzgórza. To właśnie dzięki długiemu leżakowaniu alkohol staje się delikatniejszy a naturalny proces technologiczny gwarantuje niepowtarzalny smak. Walory Raciborskiego Porteru doceniają koneserzy i znawcy piwnych smaków, a potwierdzają wyróżnienia oraz złoty i brązowy medal profesjonalnego konkursu Good Beer, w kategorii Porter Bałtycki, podczas którego piwa zostają poddane surowej ocenie.

Tym którzy jeszcze nie skosztowali tego wyjątkowego trunku podpowiadamy, że temperatura serwowania Porteru Bałtyckiego powinna być wyższa niż 10 stopni Celsjusza. Porter Bałtycki idealnie komponuje się z deserami, gorzką czekoladą, ale również cięższymi potrawami z grilla.

 

Gin Charley’s – dla wielbicieli wyjątkowych trunków!

Grupa AWW  – znany i ceniony producent wódek, nalewek i spirytusu to kolejny XXXVIII uczestnik Certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”. Podczas atestacji, która odbędzie się w dniu 3 lutego br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu komisja oceni jego Gin Charley’s. Ponieważ specjał ten posiada już godło programu, lutowa certyfikacja ma na celu sprawdzenie, czy mimo upływu czasu zachowuje on swoją najwyższą jakość. Jeśli jej wynik i tym razem będzie pozytywny, Gin Charley’s będzie mógł być promowany tym znakiem jakości przez kolejne dwa lata.

Grupa AWW  wielbicielom znakomitych trunków oferuje kilkanaście własnych marek, wśród których znaleźć można takie perełki, jak: Jarzębiak, Alaska, Eskimo, Ratafia, Charley’s Whisky, Gorzałka Jubileuszowa, Żołądkówka, czy Beringov. Firma wytwarza również  prawie 40 marek przeznaczonych na potrzeby dużych sieci handlowych w Polsce, USA i krajach UE. Oferując produkcję różnorodnych alkoholi świadczy kompleksową współpracę na zasadach full service obejmującą konsulting w zakresie wyboru i projektowania etykiet oraz butelek, konfekcjonowanie, butelkowanie, kompletację ładunku (palety, kontenery) oraz transport i logistykę. Co warte podkreślenia – Grupa AWW posiada własne uprawy zbóż i komponentów do produkcji alkoholi, dysponuje zakładami przetwórczymi, laboratoriami, gorzelniami oraz własnym transportem. Jest niezależnym i kompleksowo działającym przedsiębiorstwem.

 

****

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

Wódka Adam Mickiewicz oraz Folwark Janików Śliwka z amaretto wyróżnione podczas XXXVII Certyfikacji “Doceń polskie”!

Dwa wyjątkowe alkohole z oferty firmy BZK Alco – Wódka Adam Mickiewicz oraz likier Folwark Janików Śliwka z amaretto znalazły się w gronie najlepszych produktów XXXVII Certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”. Członkowie Loży Ekspertów docenili ich najwyższą jakość tym produktom maksymalną liczbę punktów we wszystkich ocenianych aspektach. Obydwie marki zostały uhonorowane prestiżowym wyróżnieniem “Doceń polskie TOP PRODUKT”. 

Wódka Adam Mickiewicz to prawdziwa gratka dla miłośników dobrych trunków. Stworzona w hołdzie Wielkiemu Polakowi, powstaje pod czujnym okiem najlepszych fachowców. To właśnie oni starannie selekcjonują składniki dopasowując je do procesu produkcji i receptur inspirowanych XIX w. Dzięki procesowi wielokrotnej destylacji spirytusu nabiera ona niezwykłej delikatności i łagodności smaku oraz aromatu. Harmonijne połączenie krystalicznie czystej wody z siedmiokrotnie destylowanym spirytusem sprawia, że wódka Adam Mickiewicz to produkt najwyższej jakości. Folwark Janików Śliwka z amaretto to natomiast słodki i pełen wyrazu likier łączący w sobie smak dojrzałej śliwki ze zrodzonym pod włoskim słońcem amaretto. Ten słodko-gorzki złocisty trunek stanowi doskonałe dopełnienie dla soczystej śliwki, dzięki czemu powstał likier charakteryzujący się niezwykłym smakiem i aromatem. 

Pełną ofertę BZK Alco znaleźć można na stronę internetowej bzkalco.pl

  ****

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

Browar zamkowy – niezwykła historia smaku!

Sześć znakomitych piw raciborskiego Browaru Zamkowego Raciborskie Miodowe, Raciborskie Twierdzowe, Raciborskie Rżnięte, Raciborskie Pils, Raciborskie Porter oraz Raciborskie Klasycznie Warzone poddanych zostanie szczegółowej atestacji podczas XXXVII Certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń Polskie”!

Raciborski Browar Zamkowy znany jest w całej Polsce ze swojej niezwykłej, wielowiekowej historii oraz doskonałej jakości warzonych w nim piw. Ten działający od początków XVI wieku browar jest jednym najstarszych w Polsce. W jego ofercie wielbiciele dobrego piwa znajdą wiele interesujących pozycji. Oprócz asortymentów wymienionych wcześniej, Browar Zamkowy proponuje takie rarytasy, jak między innymi: Grzaniec Raciborski z dodatkiem soku z czarnego bzu i wzbogacony naturalnymi aromatami, sezonowe Raciborskie Dyniowe przyprawione imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami zielem angielskim, Raciborskie Twierdzowe Korzenne z naturalnym aromatem korzennym i miodem gryczanym, czy słynne Raciborskie Zielone z zagęszczonym sokiem jabłkowym. Wśród propozycji znaleźć może także dwa rodzaje piwa bezalkoholowego – ciemne i jasne. W czym tkwi tajemnica wysokiej jakości i wspaniałego smaku piwa? To przede wszystkim zasługa doskonałej wody, naturalnych składników, wyjątkowego kunsztu raciborskich piwowarów oraz długiej historii warzenia piwa w Raciborzu i udoskonalanego przez wieki procesu produkcji. Piwo Raciborskie dostępne jest w sieciach i handlowych i hurtowniach w całym kraju. 

 

Z pasjonującą historią browaru raciborskiego zapoznać się można na stronie browarraciborz.pl, znajduje się na niej także interaktywna mapa dystrybutorów produktów oraz charakterystyka wszystkich dostępnych piw. 

 

****

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

 

Browary Regionalne Jakubiak z godłem “Doceń polskie”!

Piwo  Chocolate Baltic Porter, Piwo Ciechan Malinowe, Piwo Ciechan Wyborne, Likier Porterówka oraz Whisky Jakubiak –  co łączy te produkty? Wszystkie wyprodukowane zostały w Browarach Regionalnych Jakubiak i każdy z nich legitymuje się godłem “Doceń polskie TOP PRODUKT”, które otrzymują produkty wyjątkowe, o najwyższych walorach jakościowych i doskonałym smaku. Zostało ono przyznane podczas XXXVI atestacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”.

Producent wyróżnionych napojów – Browary Regionalne Jakubiak zajmuje jedną z czołowych pozycji w gronie mistrzów polskiej sztuki browarniczej. Klientom oferuje asortymenty tworzone ze składników najwyższej jakości, powstające z poszanowaniem dla kultury piwowarstwa. Stawia na piwa tradycyjne i produkty naturalne, których walory smakowe zostały już wielokrotnie docenione licznymi branżowymi nagrodami oraz uznaniem konsumentów. Wyróżnione Piwo Chocolate Baltic Porter to ciemne piwo w stylu porter bałtycki wzbogacone o aromat czekoladowy. Jego cechą charakterystyczną jest długi, bo aż 350-dniowy okres leżakowania podczas którego nabiera on unikatowego profilu aromatyczno-smakowego. Piwo Ciechan Malinowe to natomiast jasne, lekkie piwo smakowe dolnej fermentacji, o wyczuwalnej lekkiej goryczce z dominującą nutą rześkich, naturalnych malin. W gronie laureatów XXXVI Certyfikacji znalazło się także kultowe Piwo Ciechan Wyborne – sztandarowy produkt Browaru Ciechan i zarazem wzór jasnego, pełnego piwa. Miłośników mocniejszych trunków zainteresuje Whisky Jakubiak – 100% polska whisky, tworzona z jednego rodzaju słodu jęczmiennego, a następnie ręcznie nalewana do dębowych beczek oraz Likier Porterówka – produkowany według starych przepisów wykwinty likier słodowy, przywracający zapomniane smaki dawnej warszawskiej Porterówki. 

Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.browary-jakubiak.pl

****

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.