Wódki Raciborskie z szansą zdobycia godła jakości!

Likier Raciborski Dereniowy 35% z asortymentu Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk poddany zostanie ocenie w trakcie XXXV certyfikacji żywności, która odbędzie się 5 lutego br. w Sosnowcu. „Wódki Raciborskie” to firma mieszcząca się w Raciborzu gdzie przemysł spirytusowy może poszczycić się bogatymi tradycjami, sięgającymi XIX wieku. Po II wojnie światowej, na bazie gorzelni Schlesingerów, utworzono tam zakłady spirytusowe, które następnie włączono do ogólnopolskiego zrzeszenia POLMOS. Następnie, w 1996 roku, POLMOS Racibórz uległ prywatyzacji a produkcja alkoholu i spirytusu była kontynuowana. Rok 2011 to kolejna sprzedaż zakładów spirytusowych, wówczas nowy właściciel zadecydował o likwidacji Zakładów Przemysłu Spirytusowego w Raciborzu.

W tym samym roku (2011) rozpoczęła się także historia Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk. Dzięki temu tradycje przemysłu spirytusowego w Raciborzu mogły być nadal kontynuowane. – Przyjęta strategia działania firmy jako producenta wysokiej jakości wódek czystych, gatunkowych oraz likierów na bazie produktów naturalnych. W firmie  zatrudnieni są pracownicy z długoletnim stażem pracy w przemyśle spirytusowym wywodzących się z byłego POLMOSU Racibórz i to umożliwiło uzyskanie wyrobów, które cieszą się uznaniem coraz szerszej rzeszy konsumentów – czytamy na stronie internetowej firmy.

W tym kontekście warto zaznaczyć, że w asortymencie Wódek Raciborskich znajdują się już Likier Raciborski Cytryna z Miodem 35%, który wyróżniony godłem jakości „Doceń polskie” został więcej niż jeden raz. Czy grono to powiększy się o wspomniany Likier Raciborski Dereniowy 35% dowiemy się już 5 lutego br. Tymczasem już teraz zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową producenta www.wodkiraciborskie.pl.

 

Wszystko zaczyna się od ziarna

GRUPA AWW Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. k. dołącza do grona uczestników XXXV certyfikacji żywności, która odbędzie się 5 lutego 2020 roku w Sosnowcu. Firma z Kalisza jest uznanym producentem wódek, nalewek i spirytusu, dlatego też do lektury informacji na temat jej wyrobów zapraszamy tylko osoby pełnoletnie.

Bitter laufhund ziołówka to trunek znajdujący się w asortymencie przedsiębiorstwa. Produkt ten poddany zostanie ocenie podczas wspomnianego wyżej audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Z początkiem lutego przyszłego roku specjał ten otrzyma noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Nie będzie to pierwsza ocena zgłoszonego artykułu, bowiem w trakcie jednej z poprzednich certyfikacji nagrodzony został nie tylko certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułem TOP PRODUKT.

Przeglądają propozycje producenta (informacje są dostępne na stronie www.aww.com.pl), szczególną uwagę warto zwrócić na propozycje nagrodzone przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Certyfikatami jakości i tytułami TOP PRODUKT nagrodzone zostały: Jarzębiak Czysty Luksus, Ratafia Czarna porzeczka, Ratafia wiśniowa oraz Charley’s Gin 37,5%. Co więcej, każdy z wymienionych trunków wyróżniony został więcej niż jeden raz.

W portfolio producenta znajdziemy kilkanaście własnych marek, takich jak: Jarzębiak, Alaska, Eskimo, Ratafia, Charley’s Whisky, Gorzałka Jubileuszowa, Nalewka Kaliska, Żołądkówka, czy Beringov. Wytwarzamy również blisko 40 marek dedykowanych na potrzeby dużych sieci handlowych w Polsce, USA i krajach UE. Oferując produkcję różnorodnych alkoholi dla naszych Klientów świadczymy kompleksową współpracę na zasadach full service, która obejmuje: konsulting w zakresie wyboru i projektowania etykiet oraz butelek, konfekcjonowanie, butelkowanie, kompletację ładunku (palety, kontenery) oraz transport i logistykę przy dowolnej destynacji – informują przedstawiciele kaliskiej firmy.

Producent należy do wąskiego grona przedstawicieli branży, którzy posiadają własne uprawy zbóż i komponentów do produkcji alkoholi. Grupa AWW dysponuje zakładami przetwórczymi, laboratoriami, gorzelniami, jak również własnym transportem; jest zatem niezależnym przedsiębiorstwem działającym w kompleksowy sposób. Szczegółowe informacje na temat przedsiębiorstwa znaleźć można na stronie internetowej zakładu www.aww.com.pl.

Browar Połczyn-Zdrój. Historia ma smak

– To 200 lat tradycji warzenia piwa, nieskazitelnie czyste środowisko, niepowtarzalny mikroklimat Szwajcarii Połczyńskiej, woda czerpana ze źródeł zdrojowych, wyselekcjonowane naturalne składniki, a przede wszystkim duma mieszkańców regionu w ten sposób Piwo Połczyńskie Zdrojowe opisują przedstawiciele Browaru z Połczyna-Zdroju.

Historia Połczyńskiego Browaru sięga 1825 roku, co czyni go jednym z najstarszych tego typu zakładów w naszym kraju. Dzieje firmy rozpoczynają się od pożyczki (w wysokości 500 reichstalarów), którą od miejscowego bankiera zaciągnął Herman Fuhrmann. Dzięki tym funduszom H. Fuhrmann wykupił browar Seringa, a jego rodzina była właścicielem zakładu aż do końca II wojny światowej. Dalsze, burzliwe losy browaru można poznać odwiedzając jego stronę internetową www.browarpolczyn.pl.

Obecnie, w zabytkowych zabudowaniach browaru mieszczą się nowoczesne elementy techniczne, które jednak nie stoją w sprzeczności z tym, że piwo warzone jest według starych receptur.
Piwa powstają na bazie krystalicznie czystej wody (wydobywanej z głębokości 100 metrów), naturalnych składników i w oparciu o 200-letnią recepturę. W tym kontekście należy odnotować, że Połczyn-Zdrój jest uzdrowiskiem znanym nie tylko w Polsce, ale także poza naszym krajem. Trwająca od 300 lat tradycja uzdrowiskowa, oparta na zastosowaniu doskonałej jakości borowiny i permskich solanek, czyni miasto i gminę Połczyn-Zdrój jednym z najbardziej rozpoznawalnych kurortów w Polsce.

Piwo połczyn Full alk. 6% oraz Piwo połczyn Pils alk. 5,2 % – dwa trunki znajdujące się w asortymencie Browaru z Połczyna-Zdroju. Oba te specjały, już 30 października poddane zostaną ocenie Loży Ekspertów w trakcie XXXIV certyfikacji żywności. Tego dnia przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich produkty otrzymają noty pod względem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości.

Na koniec należy zaznaczyć, iż zakład należał w przeszłości do grona laureatów programu „Doceń polskie”. Czy i tym razem zaskarbi sobie uznanie jury programu? O tym, przekonamy się już niebawem!

Pink Grape

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 80 ml świeżego soku z czerwonych grejpfrutów
  • cząstki limonki
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do szklanki wciskamy cząstkę limonki. Wsypujemy lód. Wlewamy po kolei Pink Gin i sok. Zamieszać delikatnie i napój gotowy.

Pink Watermelon

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 15 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • kilka cząstek arbuza bez pestek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy a następnie zawartość przelewamy do szklanki odcedzając przez sitko.