Terroir Hospitality – Warsaw. Światowi Szefowie kuchni wybrali Oleje Green Spoon

W ostatnim tygodniu maja w Warszawie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie świata kulinarnego – Terroir Warsaw.

W ramach międzynarodowej organizacji Terroir Hospitality, co roku w różnych miastach na całym świecie odbywają się regionalne fora wymiany opinii, dzielenia się doświadczeniem i kreowania trendów kulinarnych. Wydarzenia sięgają do korzeni kultury kulinarnej danego regionu, ale także pokazują ogólnoświatowe trendy.

W ramach forum organizowana jest uroczysta kolacja degustacyjna przygotowywana przez kilkunastu szefów kuchni pracujących w międzynarodowych parach. W Wydarzeniu uczestniczą szefowie kuchni najlepszych światowych restauracji, w tym wyróżnianych gwiazdkami Michelin.

Organizatorzy Terroir Warsaw i szefowie kuchni do przygotowania swoich wyjątkowych dań wybrali m.in. Naturalne Oleje Tłoczone Tradycyjnie Na Zimno od Green Spoon.
To jedyne polskie naturalne oleje wybrane przez szefów kuchni na międzynarodową imprezę w Warszawie. Rok temu produkty Green Spoon były obecne również podczas wydarzenia w Mediolanie – podkreśla Przemysław Mrozik, Prezes Zarządu firmy Green Spoon Sp. z o.o. Spółka specjalizuje się w żywności ekologicznej, naturalnej oraz tradycyjnej. Firma jest laureatem programu promocyjnego „Doceń polskie”. Uznanie Loży Ekspertów zdobył Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony na Zimno Green Spoon. Specjał nagrodzono dwukrotnie, jury przyznało mu godło promocyjne i tytuł TOP PRODUKT.

W Warszawie kolację przygotowywali m.in. szefowie kuchni Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro, Andrea Camastra z restauracji Sense (obie jako jedyne polskie wyróżnione gwiazdkami Michelin), Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja jaDka), Aleksander Baron – Restauracja Zoni, Robert Trzópek – restauracja Bez Gwiazdek, Maciej Nowicki – Restauracja Muzeum Jana III Sobieskiego oraz Adrian Klonowski Restauracja Padaste Manor.

Forum odbyło się w wyjątkowo klimatycznym miejscu: XIX-wiecznej Fortecy Kręgliccy w Warszawie, a kolacja – na terenie Muzeum Polskiej Wódki, w powstałej tam Restauracji Zoni.

„Doceń Dobre Wiadomości” na Nowy Rok!

Zachęcamy do zapoznania się ze styczniowym numerem bezpłatnego czasopisma, którego wydawcami są organizatorzy programu „Doceń polskie”! Bezpośredni link do publikacji w formacie PDF.

W nowym wydaniu dostępne są rozmowy z przedstawicielami firm, których wyroby zdobyły znaki jakości, prezentacje nagrodzonych produktów oraz ciekawostki dotyczące programu „Doceń polskie”. Na łamach kwartalnika przypominamy o niektórych korzyściach związanych z uzyskaniem certyfikatu: mowa o bezpłatnych fotografiach produktów oraz konsultacjach ze specjalistą Centrum Znakowania Żywności. Dostarczmy ponadto inspiracji kulinarnych i wspominamy ciekawe wydarzenia z końca roku 2017.

To już 11 numer kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”! Publikacja jest jednym z narzędzi promujących produkty z godłem jakości oraz ich wytwórców. Magazyn jest dostępny bezpłatnie m.in. w hurtowniach i sieciach handlowych. Odnośniki do wszystkich dotychczasowych wydań (w formacie PDF) są dostępne na blogu (w prawej kolumnie).

W Sosnowcu przygotowują najlepszą gęsinę

Duet Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak reprezentujący Hotel Centrum Sosnowiec zwyciężył w konkursie organizowanym w ramach II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Prace kucharzy oceniali znani i doświadczeni mistrzowie sztuki kulinarnej. Zdobywcy pierwszego miejsca przygotowali „Podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.

Konkurs odbył się dnia 19.08.2017 roku. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Wiesław Bober, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni oraz członek Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Organizatorem święta była także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” był jednym z patronów merytorycznych wydarzenia. Więcej informacji na temat konkursu można znaleźć na stronie programu „Doceń polskie”, w zakładce „Centrum Prasowe”.

zdjęcia: Green Spoon