Klopsy z kalafiora, z sosem miętowo-cytrynowym

 

Składniki:

  • kalafior
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • Olej rzepakowy Oliwia Kaszubska firmy ACS Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie:

Ugotowany kalafior rozgniatamy i mieszamy z czterema łyżkami bułki tartej, dwoma jajkami, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Z powstałej masy formujemy klopsy, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na Oleju rzepakowym Oliwia Kaszubska. Czekamy aż zarumienią się z każdej strony i gotowe.

Sos:

Do przygotowania sosu potrzebujemy jogurt naturalny bądź śmietanę. Dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego Oliwia Kaszubska, kilka listków świeżej mięty oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystkie składniki ucieramy i dodajemy do przygotowanych klopsów.

 

Sok jabłkowy Tęczowego Ogrodu z 10 punktami!

Tęczowy Ogród – rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie jabłoni. Firma mieści się w Brzozowcu (gm. Iłów, pow. Sochaczew, woj. mazowieckie). Od 7 lat w Tęczowym Ogrodzie działa także  tłocznia naturalnych w 100 procentach soków NFC (Not From Concentrate: tzn. nie z koncentratu).

Co warto wiedzieć o specjałach Tęczowego Ogrodu? – Nasze soki są naturalnie mętne, tłoczone na zimno, poddane łagodnej pasteryzacji z pełnowartościowych owoców i warzyw (tzn. nie z przemysłu) – zapewniają przedstawiciele firmy. Co ważne, sok opisywanego producenta zawiera tylko naturalnie występujące cukry: nie ma w nim dodatku wody, cukrów i konserwantów.

Tłoczna korzysta wyłącznie z polskich warzyw i owoców.  – Podstawowym produktem jest sok jabłkowy i stanowi on bazę do wszystkich pozostałych naszych mieszanek. Jabłko jest naturalnym konserwantem i sprawia że nasze soki pozostają długo świeże i pyszne tak jak Państwo lubicie. Jabłka pochodzą n naszych własnych sadów, natomiast pozostałe warzywa i owoce od okolicznych producentów, którzy dla naszych potrzeb produkują zdrowe owoce i warzywa. Pijąc sok z Tęczowego Ogrodu możecie być pewni, że w dniu zbioru owoców i warzyw nie ma w nich przekroczonych pozostałości po środkach ochrony roślin – zaznacza producent na stronie internetowej www.teczowy-ogrod.pl.

W ofercie przedsiębiorstwa znajduje się Sok jabłkowy 100% naturalny z dynią. Specjał ten poddany został ocenie Loży Ekspertów pod trzema względami: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Podczas XXXI certyfikacji sok otrzymał maksymalne noty co zaowocowało przyznaniem mu certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułu TOP PRODUKT.

W tym kontekście warto wspomnieć, że gospodarstwo jest laureatem wielu innych nagród, w tym medali przyznanych na krajowych i międzynarodowych targach oraz wystawach sadowniczych i ogrodniczych. Tęczowy Ogród posiada certyfikat IPO i GLOBAL GAP.

Dla najbardziej wymagających klientów

Z Aleksandrą Anioł, pełnomocnikiem ds. ZSZBŻ PINI POLONIA rozmawia Katarzyna Salomon

–  Aż trzy wyroby firmy PINI POLONIA mogą poszczycić się prestiżowym Godłem Programu „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Proszę o krótkie przedstawienie zwycięzcy.
Zakład został zlokalizowany na terenie Łódzkiej Strefy Ekonomicznej – położony na wschód od miasta Kutna w pobliżu międzynarodowej drogi Warszawa-Berlin. Autostrady Łódź – Gdańsk oraz Warszawa – Poznań umożliwiają transport krajowy.
Prowadzimy ubój i rozbiór około 16 tysięcy sztuk świń na dzień, ubijamy prawie 1000 świń w ciągu godziny, uzyskujemy produkty najwyższej jakości takie jak:
• schab – 102 tony na dzień
• karkówka – 70 ton na dzień
• polędwiczki – 12 ton na dzień
• boczek – 144 ton na dzień
• skóry – 61 ton na dzień
• podgardle – 40 ton na dzień
• kości – 163 tony na dzień
• głowy – 72 tony na dzień
• podroby – 55 ton na dzień
• ogony – 1,6 ton na dzień
• szynka – 416 ton na dzień
• łopatka – 128 ton na dzień

Jesteśmy pod stałym nadzorem 120 lekarzy weterynarii. Wielkość produkcji wynosi: 1840 ton na dzień.
Mamy uprawnienia eksportowe do ponad 100 krajów świata min do: USA, Kanady czy Singapuru.

–  Jak Pani sądzi, jakie walory produktów szczególnie zachwyciły ekspertów?
Nasze produkty są bardzo wartościowe. Nowoczesny park maszynowy umożliwia wykonanie obróbki dla najbardziej wymagającego klienta. Przystosowanie linii technologicznych gwarantuje rozebranie i przygotowanie do wysyłki mięsa w ciągu 24 h od uboju.
Świnie hodowane są w warunkach gdzie musi być spełniony dobrostan zwierząt co daje uzysk mięsa bez wad tj. bez wycieków, barwa jest jasnoróżowa a zapach charakterystyczny dla świeżego mięsa. Obróbka w/w elementów oraz ich świeżość i elastyczność mogły wpłynąć na ocenę ekspertów.

–  Proszę zdradzić, jakie działania prowadzicie w związku z sukcesem, jakim było zdobycie znaku „Doceń polskie TOP PRODUKT”?
W tym momencie przygotowujemy się do wprowadzenia znaków na opakowania jednostkowe czy zbiorcze oraz informację na etykiecie o tym, że nasze produkty posiadają znak „Doceń polskie”

– Czy po zdobyciu Znaku „Doceń Polskie TOP PRODUKT” zauważalny jest wzrost zainteresowania nagrodzonymi wyrobami, tj. Szynką wieprzową kulką, Polędwiczką wieprzową bez główki oraz Karkówką wieprzową bez kości extra?
Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania znaków i wdrażamy nowe projekty.

– I ostatnie pytanie – czy, według Pani, inicjatywy takie jak Program Promocyjny „Doceń polskie” są potrzebne polskim konsumentom i producentom, i dlaczego?
Akcja Doceń Polskie to dobra inicjatywa, ponieważ możemy wspierać polskich producentów, a w tym przypadku hodowców świń, którzy w obecnej trudnej sytuacji związanej ograniczeniami wynikającymi z ASF muszą być szczególnie docenieni. Oni nadal produkują dla nas żywność, mimo wielu ograniczeń. Pokazujemy przez to konsumentowi, po jakie produkty można sięgać. Dzięki takim przedsięwzięciom klienci mają coraz większe zaufanie do polskich wyrobów, doceniając ich wysoką jakość i doskonały smak.

Dziękuję za rozmowę.

 

Czy szynki ZM WARMIA zostaną nagrodzone po raz trzeci?

Odpowiedź na to pytanie poznamy w trakcie nadchodzącej certyfikacji żywności organizowanej w ramach programu „Doceń polskie”. Wydarzenie odbędzie się 30 stycznia w Sosnowcu.
Tego dnia Loża Ekspertów oceni m.in. Szynkę kruchą oraz Szynkę z Warmińskiej Wędzarni. Obie propozycje z oferty Zakładów Mięsnych WARMIA zdobyły już uznanie Loży Ekspertów: dwukrotnie (w trakcie XIV oraz XXI atestacji) przyznano im godła promocyjne, nagrodzono je także tytułami TOP PRODUKT.

Przypomnijmy: znaki jakości „Doceń polskie” są nadawane zawsze na dwa lata, po upływie tego czasu producent może zgłosić żywność do ponownej oceny; jeśli artykuły spożywcze powtórnie otrzymają określoną regulaminem liczbę punktów, ich wytwórca przez kolejne dwa lata może posługiwać się certyfikatem „Doceń polskie”.
Otrzymanie kolejnych wyróżnień dowodzi, że firma utrzymuje najwyższą jakość bez względu na mijający czas. W tym kontekście warto dodać, iż w asortymencie ZM WARMIA znajdziemy także sześć innych propozycji uhonorowanych przez Lożę Ekspertów.
Są to: Polędwica surowo dojrzewająca, Kiełbasa wołowa, Wołowina wolno gotowana oraz Kiełbasa gospodarza z Warmińskiej Wędzarni.
Co ważne: wszystkie wyliczone smakołyki nagrodzono nie tylko certyfikatami, ale i tytułami TOP PRODUKT. Takie oceny jury jednoznacznie świadczą o jakości specjałów produkowanych w Biskupcu.

Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego. Asortyment wytwarzany w naszych zakładach obejmuje całą gamę wyrobów: wędliny, wędzonki, wyroby podrobowe oraz mięsa kulinarne. Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – podkreślają przedstawiciele ZM WARMIA.
Historia producenta sięga roku 1988. Obecnie firmę tworzą dwa nowoczesne zakłady: uboju i przetwórstwa. Wyczerpujących informacji na temat oferty dostarcza strona internetowa www.zmwarmia.pl. Witryna nie tylko prezentuje asortyment, ale także zawiera przepisy kulinarne i zestawienie sklepów, w których można nabyć propozycje ZM WARMIA.

 

Styczniowe wydanie kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” jest już dostępne!

To już 15. numer bezpłatnego magazynu prezentującego żywność ze znakiem „Doceń polskie” oraz jej producentów. Kwartalnik, jedno z narzędzi promujących laureatów programu, jest dostępnym.in. w hurtowniach spożywczych. W formacie PDF można pobrać go tutaj.

Zapraszamy do lektury nowego wydania! W tym numerze m.in.  historia sukcesu  Ogródka Dziadunia – rozmowa z właścicielami rodzinnej firmy na temat sposobów korzystania ze zdobytych laurów „Doceń polskie”. Swoimi cennymi spostrzeżeniami w tym temacie dzielą się również przedstawiciele Zakładu Mięsnego Jerzy St. Czaplicki.

Kwartalnik dostarcza także odpowiedzi na pytanie co skłania firmę BiFIX doudziału w atestacjach żywności. Poza tyn, w numerze – jak zwykle – nie brakujeinspiracji kulinarnych, jak również aktualności związanych z funkcjonowaniemprogramu. W styczniowym wydaniu przypominamy również jak duże znaczenie mająkonsultacje z Centrum Znakowania Żywności oferowane laureatom. Tradycyjnie,całą stronę zapełniły prezentacje produktów uhonorowanych przez Lożę Ekspertów.

Serdecznie zachęcamy do lektury!