XXV audyt żywności odbędzie się 26 lipca!

25 Certyfikacja Programu Doceń polskie

Rozpoczynamy odliczanie dni do kolejnej atestacji produktów spożywczych organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”! Najbliższa certyfikacja będzie miała miejsce 26 lipca w Sosnowcu (Hotel Centrum Sosnowiec).

To będą dwudzieste piąte obrady Loży Ekspertów w historii programu „Doceń polskie”!
W jury zasiadają specjaliści z branży spożywczej, zajmujący się technologią żywności. Przewodniczącym grona eksperckiego jest Mirek Drewniak, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Jubileusz, choć napawa radością, nie zmienia jednak zasad, jakim od 2011 roku podlega żywność ubiegająca się o znak „Doceń polskie”. Tak jak podczas poprzednich atestacji, w lipcu każdy członek Loży indywidualnie sprawdzi wszystkie produkty spożywcze zakwalifikowane do udziału w audycie, po czym przyzna mu noty od 1 do 10 za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny.
Godłem promocyjnym wyróżnia się tylko artykuły z wysokimi notami; do zdobycia certyfikatu potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla artykułów z maksymalnymi notami.

Swój udział w atestacji można zgłaszać już teraz: wystarczy skontaktować się z organizatorami programu „Doceń polskie”.

Dlaczego warto?
Poza certyfikatem poświadczającym posiadanie godła „Doceń polskie” (jest on przekazywany w ozdobnej ramie oraz wersji elektronicznej – do wykorzystania na wszystkich polach eksploatacji), laureat programu otrzymuje pakiet narzędzi promocyjnych do bezpłatnego wykorzystania. Są to m.in.: współpraca z profesjonalną Agencją PR, publikacje w mediach społecznościowych oraz kwartalniku „Doceń Dobre Wiadomości”, a także udział w wydarzeniach (współ)organizowanych przez twórców programu.

– Od znajomych firm z branży dowiedzieliśmy o programie „Doceń polskie” i dużych korzyściach związanych z posiadaniem godła promocyjnego. Wysłaliśmy zgłoszenie, a następnie próbki naszych produktów i okazało się, że zdobyły one maksymalne noty za wszystkie oceniane kategorie! Otrzymaliśmy certyfikaty i osiągnęliśmy dzięki nim dużo korzyści. Firmom z branży spożywczej gorąco polecamy zgłoszenie się do tej polskiej inicjatywy – słowa Bogumiła Klimiuka, reprezentującego markę MATECZNIK – Tradycja z Natury stanowią najlepsze podsumowanie.

Znaki jakości i tytuły TOP PRODUKT zdobyły dwie propozycje sygnowane marką MATECZNIK. Wszystkie specjały nagrodzone przez Lożę Ekspertów można poznać odwiedzając zakładkę „Produkty z DP” na blogu programu

Ser topiony z Moniek weźmie udział w kwietniowej atestacji


Sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła ekstra, miksy tłuszczowe, wyroby proszkowane, sery topione – tak w największym uproszczeniu prezentuje się oferta kolejnego producenta przystępującego do programu „Doceń polskie”. Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, bo o niej mowa, zgłosiła do oceny Ser topiony kremowy.

Charakteryzuje się przede wszystkim niezwykłą, aksamitną konsystencją, dzięki której dosłownie rozpływa się w ustach. Głęboki, ale jednocześnie lekki i subtelny smak sprawia, że jest idealny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek i baza wszelkich sosów czy zup. Dostępny w 100 g opakowaniu i poręcznym czteropaku 4×25 g. – w ten sposób ów specjał opisuje jego producent.

Już niebawem serowi przyjrzą się bliżej członkowie Loży Ekspertów. Jury oceni go podczas najbliższej certyfikacji żywności, która odbędzie się 26 kwietnia br. w Sosnowcu.

Producent szczyci się nie tylko długą historią (firma powstała w 1972 roku), ale także wyjątkowym położeniem. Moniecka Spółdzielnia Mleczarska łączy szacunek do otaczającej ją przyrody z nowoczesnymi technologiami oraz dbałością o najlepszy surowiec. – Aż 97% mleka, z których powstają nasze sery, skupowana jest w klasie ekstra – podkreślają reprezentanci firmy.

Mottem firmy są słowa „Ze smakiem na każdy dzień!”. Producent – za pośrednictwem swojej witryny internetowej – dostarcza konsumentom nie tylko wiedzy o produktach z asortymentu. Firma inspiruje kulinarnie, dzieli się także ciekawymi informacjami na temat nabiału. Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko zaprosić do odwiedzenia strony www.msm-monki.pl!

Czy nabiał z Wartkowic zdobędzie laury programu „Doceń polskie”?


Odpowiedź na to pytanie poznamy 26 kwietnia br., w dniu XXIV atestacji żywności organizowanej w ramach programu promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie kwietniowego audytu Loża Ekspertów oceni indywidualnie wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze. Wśród nich znalazły się trzy propozycje z asortymentu Spółdzielni Mleczarskiej „Mleczwart”.

Szansę zdobycia certyfikatów jakości mają: Masło ekstra, Ser twarogowy półtłusty oraz Serek śmietankowy. Każdy wyrób otrzyma noty (w dziesięciostopniowej skali) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem promocyjnym honorowane są tylko artykuły, które zyskają min. 7,5 pkt. Produkty są oceniane przez jury, którego przewodniczącym jest gastronom i mistrz kuchni Mirek Drewniak.
Spółdzielnia Mleczarska w Wartkowicach rozpoczęła działalność produkcyjną w 1912 roku. Od roku 2005 firma dysponuje zmodernizowanym i rozbudowanym zakładem spełniającym wymogi Unii Europejskiej.
Poza specjałami, które niebawem pozna Loża Ekspertów, oferta producenta obejmuje twaróg mielony, a także zakąski serowe z oliwką, czosnkiem, cebulką, papryką, ziołami prowansalskim i pomidorami.

„Mleczwart” szczyci się zdobyciem wielu nagród i wyróżnień, bliższe informacje na ich temat są dostępne w witrynie internetowej firmy, dostępnej pod adresem www.mleczwart.com. Wkrótce przekonamy się, czy do grona zdobytych laurów dołączą znaki jakości „Doceń polskie”.

Eksperci poznają Masło Tradycyjne z Filipowa


Podczas nadchodzącej certyfikacji produktów spożywczych Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozna Masło Tradycyjne z Filipowa. Tak jak wszystkie zgłoszone do atestacji wyroby, propozycja z oferty Spółdzielni Mleczarskiej ROSPUDA otrzyma noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do uzyskania godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 punktów, żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana także tytułem TOP PRODUKT.

Masło Tradycyjne jest zmaślane metodą klasyczną. Co więcej, technologia jego wytwarzania nie zmieniła się od roku 1968, kiedy to uruchomiono zakład produkcyjny w Filipowie. Specjał zawiera nie więcej niż 16 proc. wody, jest pakowany w kostkę 200 g.
Jak podkreśla producent, masło zdobyło znak „Jakość Tradycja” i jest chętnie kupowane przez konsumentów poszukujących produktów o naturalnym smaku, przypominającym masło wiejskie.
Poza masłem, SM ROSPUDA oferuje bogaty wybór serów. Specjalnością producenta są sery twarde dojrzewające, które powstają zarówno metodą tradycyjną, jak i nowoczesną. Pełną ofertę można poznać bliżej dzięki stronie www.smrospudafilipow.pl.

Gmina Filipów (w której mieści się Spółdzielnia) jest położona w północno-wschodniej części Polski, w dolinie rzeki Rospuda – na pojezierzu suwalskim, jednym z najpiękniejszych i najczystszych regionów naszego kraju. – Duża odległość od wielkich miast i ośrodków przemysłowych zapewnia naszym terenom czystość i brak zagrożeń ekologicznych, co umożliwia pozyskanie do produkcji zdrowego i czystego ekologicznie surowca – zaznaczają przedstawiciele SM ROSPUDA.

Potwierdzeniem jakości wyrobów z Filipowa są nagrody i wyróżnienia prezentowane na wspomnianej już stronie internetowej. Już wkrótce dowiemy się, czy go grona zdobytych laurów dołączy certyfikat „Doceń polskie”. Loża Ekspertów będzie obradowała 26 kwietnia br., audyt zostanie zorganizowany w Sosnowcu.

Piekarnia Bułeczka z szansą zdobycia kolejnego certyfikatu „Doceń polskie”


Żur Pyszny Tradycyjny
z asortymentu Piekarni Bułeczka Maria Wielgosz to kolejny specjał, który zostanie poddany ocenie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Żur Pyszny Tradycyjny to przewodni produkt firmowy, który powstaje w naturalnych warunkach i w 100% bez konserwantów. Smak żuru jest niepowtarzalny i tradycyjny ponieważ jego produkcja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie – mówi właścicielka zakładu, Maria Wielgosz.

Specjaliści z branży spożywczej sprawdzą wyrób po raz trzeci, żur otrzyma noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Audyt odbędzie się 26 kwietnia, eksperci będą obradowali w Sosnowcu.
Jeśli eksperci raz jeszcze przyznają produktowi wysokie noty, Piekarnia przez kolejne 2 lata (na taki okres nadaje się certyfikaty) będzie mogła promować żur znakiem jakości „Doceń polskie”.

Warto odnotować, że firma w swoim asortymencie posiada także inne wyróżnione przez Lożę Ekspertów specjały. Pośród nich znajdują się: uhonorowany dwukrotnie maksymalnymi notami Chleb żytni firmowy (TOP PRODUKT) oraz Barszcz Biały Pyszny Tradycyjny, który w trakcie jednej z poprzednich atestacji także otrzymał najwyższą liczbę punktów, a tym samym tytuł TOP PRODUKT.

Piekarnia Bułeczka założona została w 1991 roku, jednak dzieje przedsiębiorstwa sięgają roku 1983. Pani Maria rozpoczynała produkcję od wypieku andrutów. Natomiast rodzinnym wypiekiem chleba oraz domową produkcją żuru i barszczu białego zajmowały się  prababcia, babcie i mama właścicielki firmy. Obecnie w prowadzeniu piekarni pomaga córka, Honorata Wielgosz.

Tradycyjne wypieki zyskały popularność w regionie, ale przełom nastąpił w 2000 roku, kiedy na rynek wprowadzony został Żur Pyszny Tradycyjny. W kolejnych latach żur oraz produkty piekarnicze zyskały wyróżnienie „Hit Regionu Wielkopolski” za walory smakowe i jakościowe.
– Od 08.2010 jesteśmy członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest to znak potwierdzający jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu. Natomiast w 07.2016 powiat kaliski utworzył Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” ukazując walory turystyczne i smakowe powiatu – podkreślają przedstawiciele firmy. Na szlaku tym także znajduje się Piekarnia Bułeczka z Zagorzyna.