Certyfikaty programu „Doceń polskie” dla siedmiu wyrobów marki własnej Tesco. Sześć z nich to TOP PRODUKTY

docen_polskie_tesco_logo
Wyniki XIV certyfikacji żywności programu „Doceń polskie” najlepiej obrazują wysoką jakość wyrobów marki własnej Tesco.
Certyfikatami „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” wyróżniono siedem produktów z asortymentu sieci, a sześć spośród nich zdobyło od Loży Ekspertów maksymalne noty za smak i wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Oznacza to, że artykuły te otrzymały nie tylko certyfikat , lecz także tytuły TOP PRODUKT.

Wyroby nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” i tytułami TOP PRODUKT:

– Charlotte śliwki kandyzowane w czekoladzie – śliwki kandyzowane w pomadzie kakaowej, oblane czekoladą. Słodka przekąska idealna na prezent, na każdą okazję. – Smakosze owoców w czekoladzie zachwycą się niepowtarzalnym smakiem i miękkością śliwki zatopionej w słodkiej czekoladzie – przekonują przedstawiciele sieci,

– Barszcz czerwony – naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup. Wyprodukowany bez użycia substancji konserwujących, z naturalnie kiszonych buraków pochodzących z Polski,

– SKARBY REGIONÓW: Pieczona szynka z jabłkiem – Szynka pieczona, wcześniej marynowana w soku jabłkowym, doprawiana między innymi czosnkiem, cebulą i kminkiem. Produkt regionalny z Górnego Śląska,

– SKARBY REGIONÓW: Szynka z młodego wieprza – Wytworna szynka wieprzowa z dolnej zrazowej, tradycyjnie wędzona, o zwartej konsystencji, wytworzona wedle historycznej, ubiegłowiecznej receptury. Produkt regionalny z Wielkopolski,

– SKARBY REGIONÓW: Kiełbasa gospodarza z gęsiną – tradycyjna kiełbasa z dodatkiem gęsiny, wyraźnie doprawiona pieprzem i czosnkiem, mocno wędzona, o charakterystycznych czerwonych oczkach z gęsiego mięsa. Produkt regionalny z Wielkopolski,

– Biszkopty Lady Fingers – tradycyjne biszkopty, wyrabiane ręcznie wg. receptury z 1887 roku z naturalnych składników: świeżych jaj , miodu, mąki i cukru. Biszkopty nawiązują do najlepszych tradycji cukierniczych. Są świetną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dla starszych,

Certyfikat „Doceń polskie” – MARKI WŁASNE zdobył również Krajeński pasztet z cielęciną z serii SKARBY REGIONÓW. Nagrodzony wyrób to wielkopolski pasztet wieprzowy z dodatkiem cielęciny i warzyw, o smarownej konsystencji, niegdyś tradycyjnie wyrabiany w okolicach Krajna.

Firmy Tesco nie trzeba przedstawiać – to sieć obejmująca ponad 450 super- i hipermarketów, która oferuje artykuły 1 500 polskich dostawców.  W Tesco znajdziemy szeroką gamę produktów różnego rodzaju, nie brak wśród nich rzecz jasna wyrobów marki własnej. Poza żywnością, sieć oferuje m.in. kosmetyki i chemię gospodarczą sygnowaną markami własnymi Tesco.

Klienci mają do wybory trzy marki własne. Pierwszą z nich jest Tesco Value, którą oznaczane są produkty wysokiej jakości, zawsze najtańsze w swojej kategorii. Druga to Tesco obejmująca wyroby o jakości co najmniej tak samo dobrej, jak produkty wiodących polskich i międzynarodowych marek, lecz w lepszej cenie. Marką Tesco Finest* sygnowane są natomiast specjalnie wyselekcjonowane przez Tesco produkty, tworzone z wyjątkową troską i pasją.

Tesco Value istnieje na naszym rynku już od 1998 roku. Na półkach sklepów Tesco znajdziemy obecnie 326 artykułów marki Value. Oferta obejmuje wszystkie kategorie produktów codziennego użytku w najpopularniejszych wariantach smakowych, czy zapachowych. Jak podkreślają przedstawiciele sieci, najchętniej kupowane kategorie to nabiał, napoje, artykuły spożywcze sypkie i chemia gospodarcza.
Firma Tesco zapewnia, że produkty Value pochodzą od znanych i sprawdzonych dostawców, którzy chcąc produkować tę markę, muszą spełniać najwyższe standardy jakościowe przyjęte na rynku.
Co równie ważne dla klientów, produkty Value, tak jak wszystkie produkty z logo Tesco, są objęte Gwarancją 100% Satysfakcji. Oznacza to, że jeśli dany produkt nie spełni 100% oczekiwań klienta, ten będzie mógł go oddać uzyskując zwrot gotówki.
docen_polskie_Tesco_barszcz-czerwony docen_polskie_Tesco_biszkopty-Lady-Fingers docen_polskie_Tesco_charlotte-śliwki-kandyzowane-w-czekoladzie docen_polskie_Tesco_kiełbasa-gospodarza-z-gęsiną docen_polskie_Tesco_krajeński-pasztet-z-cielęciną docen_polskie_Tesco_pieczona-szynka-z-jabłkiem docen_polskie_Tesco_szynka-z-młodego-wieprza

Ogórek małosolny zdobywa maksymalne noty

20140906_fruktos_logo
Przedstawiamy kolejnego laureata XIV audytu żywności zorganizowanego w ramach programu promocyjnego „Doceń polskie”. W gronie wyróżnionych producentów znalazła się firma „TAT -POL” Sp. z o.o.

Działalność mieszczącego się w Pajęcznie (woj. łódzkie) zakładu opiera się na przetwórstwie warzyw, a także produkcji sałatek obiadowych, musztard i chrzanów.
– Głównym motorem pracującym na prestiż firmy jest marka „FRUCTOS K&K”, która znana jest na rynku krajowym i zagranicznym od 1983 roku – podkreślają przedstawiciele firmy na stronie internetowej zakładu. Witryna przedstawia również pełną ofertę zakładu. Asortyment jest bardzo szeroki, producent proponuje bowiem m.in. ogórki kwaszone domowe, buraczki wiórki, szczaw siekany i konserwowy, sałatki obiadowe (szwedzkie, greckie i staropolskie), musztardy, chrzany i kremy chrzanowe oraz ogórki małosolne. Ostatni z wymienionych wyrobów został pozytywnie oceniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. W trakcie minionego audytu pięcioosobowe grono specjalistów przyznało Ogórkowi małosolnemu maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny.
Oznacza to, że wyrób zdobył nie tylko godło „Doceń polski”, ale także tytuł TOP PRODUKT.
Zaszczytne miano przyznawane jest tylko produktom najwyższej jakości, przedstawiciele firmy „TAT-POL” mają zatem powody do dumy i zadowolenia.

Warto odnotować, że łódzka spółka oferuje także wyroby dla gastronomii tj. ziemniaki, marchew i buraki pakowane w worki vacum. Poza tym, firma produkuje wyroby dystrybuowane przez sieci handlowe jako marki własne.

Wyróżnienie przyznane przez Lożę Ekspertów to nie pierwsza nagroda dla firmy z Pajęczna.  Sałatka obiadowa spółki „TAT-POL” została uhonorowana złotego medalem Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych POLAGRA 2000 r. Również złoty medal, tym razem na targach w Kanadzie, zdobył chrzan stołowy opisywanej firmy. „TAT-POL” jest także laureatem nagrody Gazela Biznesu 2010.
docen_polskie_Tat-Pol_ogórek-małosolny

Chleb żytni z Piekarni Osiedlowej otrzymał tytuł TOP PRODUKT

docen_polskie_Piekarnia-Osiedlowa_chleb-żytni
Piekarnia Osiedlowa Sławomir Krzosek
jest firmą wielopokoleniową, która łączy tradycję rodzinną z nowoczesnością i rozwojem.
– Słyniemy z najlepszego w okolicy z pieczywa razowego, które dzięki rzadko spotykanej już w obecnych czasach wielofazowej fermentacji, uzyskuje swój charakterystyczny smak – przekonują przedstawiciele firmy na swojej stronie internetowej.

Piekarnia z Piaseczna proponuje konsumentom szeroki asortyment produktów, to pieczywo wyrabiane ręcznie i wypiekane tradycyjnymi metodami.  W jej asortymencie znajdziemy nie tylko pieczywo tradycyjne, oparte na kwasie piekarskim (m.in. pszenno-żytni chleb baltonowski, bułka kajzerka, paluch), ale także wypieki prozdrowotne (m.in. chleb orkiszowy, chleb natura, bułeczki dietetyczne, bułeczki alpejskie).
Przedsiębiorstwo oferuje również pieczywo południa, czyli wyroby z niskim udziałem drożdży i w pełni przefermentowaną mąką (m.in. pieczywo korzenne, bagietki na zakwasie, chleb portugalski) oraz pieczywo razowe (tradycyjny chleb razowy, chleb żmudzki, chleb razowy z ziarnami słonecznika lub pestek dyni) tworzone z wysokowyciągowej (typ 2000) mąki żytniej razowej, które jest bogate w białka, witaminy oraz błonnik pokarmowy
Piekarnia oferuje także wyroby cukiernicze: chałki, drożdżówki, pączki, drobne ciasteczka na wagę, ciasta, makowce, pierniki, faworki, baby wielkanocne, mazurki, chleby weselne i chlebki komunijne.

Podczas przeprowadzonej ostatnio certyfikacji żywności, Loża Ekspertów podjęła decyzję o wyróżnienia Chleba żytniego z oferty opisywanej piekarni. Wyrób zdobył nie tylko godło „Doceń polskie”, lecz również tytuł TOP PRODUKT, przyznawany wyłącznie tym produktom, które podczas oceny otrzymały od jury maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny.
Szczegółowe informacje na temat producenta, w tym adresy sklepów firmowych, są dostępne na stronie internetowej piekarni.

„Chcesz żyć długo? Jedz zdrowo!”

docen_polskie_szczercow_logo

Zawarte w tytule słowa to motto Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej Szczerców, która sukcesem zakończyła udział w XIV certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”. Wyroby tej firmy drugi raz uczestniczyły w prestiżowym programie i ponownie zostały nagrodzone certyfikatami.
Producent otrzymał godło „Doceń polskie” za trzy wyroby, tj: Ser twarogowy półtłusty krajanka, Masło extra tradycyjne szczercowskie naturalne oraz Masło extra osełkowe wiejskie. Ser twarogowy oraz masło extra tradycyjne wyróżniono również mianem TOP PRODUKT. Oznacza to, że eksperci przyznali im maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Ponowne zdobycie prestiżowych certyfikatów to dowód wysokiej jakości produktów szczercowskiej spółdzielni.

Ser twarogowy jest wytwarzany tradycyjną metodą. W poszczególnych etapach produkcji sera przestrzegane są naturalne procesy fermentacyjne. Twaróg zawiera pełnowartościowe białko, jest bogatym źródłem witamin oraz związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor czy żelazo.
Z kolei Masło extra jest otrzymywane ze śmietanki odwirowanej z mleka poddawanego procesowi pasteryzacji. Produkt jest bogatym źródłem tłuszczu mlecznego, białka, węglowodanów oraz witamin. Masło ze Szczercowa to nisko przetworzony wyrób, produkowany tradycyjną metodą wytwarzania, zachowującą naturalne procesy ukwaszania oraz dojrzewania śmietany.

RPSM Szczerców to firma z województwa łódzkiego działająca na rynku już od ponad 15 lat. Mleczarnia w swej ofercie posiada masła, sery twarogowe, jogurty, maślanki, twarogi, a także kefiry, śmietany i mleko. Jak zapewnia producent, mleczarnia nie stosuje konserwantów.
Certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to nie jedyne wyróżnienie przyznane zakładowi. Spółdzielnia pochwalić się może również innymi nagrodami, zdobyła m. in. I miejsce w edycji Konkursu Wyrobów Mleczarskich Targi Rolne „W sercu Polski”, jest także laureatem wojewódzkiego etapu konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2012.
docen_polskie_RPSM-Szczerców_masło-extra-osełkowe-wiejskie docen_polskie_RPSM-Szczerców_masło-extra-tradycyjne-szczercowskie docen_polskie_RPSM-Szczerców_ser-twarogowy-półtłusty-krajanka

XIV audyt. Sześć certyfikatów „Doceń polskie” – Marki Własne dla wyrobów firmy Multi Food

docen_polskie_swojscy_logo
– To wędliny, które na naszych stołach są od lat. Marka została stworzona z myślą o tych, dla których wysoka jakość produktu, jego powtarzalność oraz wyjątkowy smak stanowią kwintesencję polskiej wędliny
– czytamy na stronie internetowej marki Swojscy (www.swojscy.pl).
Wyniki XIV certyfikacji żywności starającej się o zdobycie godła „Doceń polskie” jednoznacznie potwierdzają wysoką jakość wyrobów produkowanych przez firmę Multi Food S.A. – aż sześć produktów sygnowanych marką Swojscy zyskało uznanie Loży Ekspertów. Co istotne, pięć z nich zyskało także tytuły TOP PRODUKT.

W trakcie XIV certyfikacji Loża Ekspertów podjęła decyzję o wyróżnieniu następujących wyrobów:

– Pasztet swojski z indykiem – wypiekany w piecu produkt wieprzowy z dodatkiem mięsa indyczego. Jego niepowtarzalny smak oraz kompozycja użytych do wytworzenia przypraw i ziół mocno nawiązują do tradycji domowego smaku.

– Kiełbasa myśliwska – sucha kiełbasa wieprzowa, o ciemnym kolorze wędzenia. Bardzo krucha, o wyrazistym i zdecydowanym smaku.

– Kiełbasa jałowcowa – sucha kiełbasa wieprzowa, o ciemnym kolorze wędzenia i formie tradycyjnego wianka. Wyrób z charakterystycznym smakiem i delikatnym aromatem jałowca.

– Kiełbasa toruńska – kiełbasa o długości około 28-30 cm w naturalnym jelicie, wyprodukowana z mięsa wieprzowego. Parzona, wędzona na złoty kolor.  Charakterystyczny smak podstawowych przypraw (sól, pieprz, czosnek) powoduje, że produkt doskonale nadaje się do pieczenia (grill, ognisko) lub jako składnik przyrządzanych potraw (bigos, leczo).

– Szynka biała – produkt parzony, kruchy o bardzo delikatnym smak, tworzony ze specjalnie wyselekcjonowanych mięśni szynki wieprzowej.

Wszystkie wymienione wyroby otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek ich jakości do ceny, a co za tym idzie, uhonorowano je nie tylko certyfikatami „Doceń polskie” – MARKI WŁASNE”, lecz także tytułami TOP PRODUKT.

Uznanie Loży Ekspertów zdobyła również Konserwa wojskowa, czyli kruche kawałki mięsa wieprzowego zanurzone w delikatnej i aromatycznej galarecie. Produkt idealny na kanapki, którego wyrazisty smak i apetyczny wygląd cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-jałowcowa docen_polskie_Multi-Food_szynka-biała docen_polskie_Multi-Food_pasztet-swojski-z-indykiem docen_polskie_Multi-Food_konserwa-wojskowa docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-toruńska docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-myśliwska