Firma z Jakością

docen_polskie_piekarnia_klos_logo
Firma z Jakością to tytuł, który w 2007 roku przyznano kolejnemu uczestnikowi październikowego audytu. Mowa o Zakładzie Piekarniczym „KŁOS”.
Certyfikaty programu „”Doceń polskie”” mogą zdobyć dwa wyroby tego producenta: Ciasto z serem oraz Chleb wiejski.

Oddajemy głos przedstawicielom tej firmy.
Zakład Piekarniczy „KŁOS” to jedna z największych i najprężniej rozwijających się nowoczesnych piekarni w województwie śląskim. Jesteśmy firmą rzemieślniczą o charakterze rodzinnym. Nieprzerwanie od 24 lat Marian Kurzyca, obecnie wraz z synami – Tomaszem i Mariuszem, tworzy markę, dbając o najwyższą jakość  produktów i zadowolenie Klientów.

W pierwszej piekarni powstałej w Katowicach przy ul. Le Ronda pracowały 3 osoby. Dzisiaj Piekarnię–Ciastkarnię „KŁOS” tworzy 8 zakładów produkcyjnych oraz 56 sklepów firmowych zlokalizowanych m.in. w: Katowicach, Tychach, Chorzowie, Sosnowcu i Bytomiu. Zatrudniamy ponad 250 pracowników, a naszą chlubą jest 7 lokali działających 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę, gdzie można kupić świeże pieczywo o dowolnej porze dnia i… nocy. To właśnie za sprawą naszej firmy w 2003 roku pojawiły się pierwsze piekarnie otwarte non stop, co zapoczątkowało nowy trend na rynku piekarniczo-ciastkarskim.

Cechą, która wyróżnia nasze produkty na tle konkurencji, jest bardzo wysoka jakość. Wieloletnie doświadczenie w branży piekarniczej oraz ciągłe pogłębianie wiedzy z zakresu piekarstwa i ciastkarstwa, pozwala naszemu doskonale wykwalifikowanemu zespołowi na dostosowanie produkcji do zmieniających się upodobań Klientów. Obecnie w ofercie posiadamy 35 gatunków chleba, w tym jedyny w swoim rodzaju „Chleb wiejski” oraz – kwintesencję sztuki piekarniczej – „Chleb razowy z Kłosa”. Oferowane przez nas wyroby produkowane są z najlepszej jakości składników, bez polepszaczy, konserwantów oraz wyłącznie według tradycyjnych, sprawdzonych receptur. „Kłos” to również duży wybór ciast, ciasteczek, deserów, a w szczególności tortów. Cukiernictwo jest naszą pasją. Rozwijamy ją, stale poszerzając naszą ofertę o nowy asortyment, korzystając przy jego produkcji z nowoczesnych technologii i innowacyjnych rozwiązań. Cała produkcja oferowanych wyrobów na wszystkich jej etapach prowadzona jest na jak najwyższym poziomie z zachowaniem odpowiednich standardów higieny w oparciu o system HACCP.

Wybrane nagrody i wyróżnienia zdobyte przez „KŁOS”:

– 2003 – „Certyfikat „Polski Piekarz w Unii”
– 2007 – „Firma z Jakością”
– 2007 – „Śląski Kupiec Roku”
– 2008 – „ Śląski Kupiec Roku”
– 2009 – „Firma z przyszłością”
– 2009 – „Nagroda im. E. Kwiatkowskiego – Przedsiębiorczość”
– 2012 – „Śląski Znak Jakości”
– 2012 – „Chorzowski Przedsiębiorca Roku”
– 2012 – „Manager Najwyższej Jakości”
– 2012 – „Polski Producent Żywności”
– 2013 – „Agro Polska”

Najcenniejszą NAGODĄ jest dla nas – i zawsze nią pozostanie – zadowolenie naszych Klientów!
Serdecznie zapraszamy i życzymy smacznego… do ostatniej kromki !!!

Masło Pół Kostki – nowa propozycja firmy MASMAL

Masmal
Firma MASMAL jest laureatem IV certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Loża Ekspertów wyróżniała trzy wyroby z oferty tego producenta. Certyfikat programu zdobyły: Masło Ekstra Tradycyjne z Warlubia, Masło Osełkowe Tradycyjne z Warlubia, Ser Rotmistrz w parafinie. Znak promocyjny „Doceń polskie” znajduje się na opakowaniach nagrodzonych wyrobów, jest także mieszczany na reklamach wyróżnionego masła i sera.

W marcu tego roku firma wprowadziła na rynek Masło Ekstra Pół Kostki. Produkt jest otrzymywany z mleka wysokiej jakości, nie posiada konserwantów, ani nie przechodzi procesów termizacji. Masło ma śmietankowy, delikatny smak, a dzięki kremowej konsystencji świetnie się rozsmarowuje.  Na opakowaniu nowej propozycji firmy MASMAL także pojawiło się godło „Doceń polskie”. Pół Kostki to bowiem Masło Ekstra Tradycyjne z Warlubia, ale w gramaturze zmniejszonej o połowę. Skąd pomysł na taki wyrób?
– Chcieliśmy w ten sposób „ułatwić życie” wszystkim smakoszom i usatysfakcjonować klientów poszukujących dobrego masła w małym opakowaniu. Ważąca 100 g kosteczka doskonale nadaje się do wykorzystania na jeden raz. Można ją zabrać do pracy, czy na wycieczkę i na miejscu zrobić sobie kanapki. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej kostki, zwłaszcza na piknikach, czy wyjazdach, gdy nie możemy odpowiednio przechować pozostałego masła – mówi Paulina Pienicka z firmy MASMAL.

Produkt, choć przygotowany  przede wszystkim z myślą o sezonowanych wyjazdach, będzie dostępny w sklepach przez cały rok.
docen_polskie_Masmal_pol_kostki

Ponad 450 produktów z godłem „Doceń polskie”. Przed nami kolejny audyt

Docen_polskieCertyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nagrodzono już ponad 450 artykułów spożywczych.
Lista wszystkich wyrobów, które zyskały uznanie Loży Ekspertów jest dostępna w zakładce Produkty z DP.
Zestawienie to obejmuje produkty uhonorowane podczas dotychczasowych siedmiu audytów.

Tymczasem przed nami… kolejna certyfikacja. Ósmy audyt odbędzie się w kwietniu, a już wkrótce na blogu pojawią się informacje na temat jego uczestników.

Palma z Kruszwicy: godło „Doceń polskie” na opakowaniach

Na opakowaniach margaryny Palma z Kruszwicy zamieszczone zostało godło programu „Doceń polskie”.

Produkt Zakładów Tłuszczowych KRUSZWICA S.A. został wyróżniony przez Lożę Ekspertów podczas IV audytu programu „Doceń polskie”.
Warto przypomnieć, że certyfikat programu posiada także inny wyrób ZT „KRUSZWICA” – olej Kujawski 3 Ziarna.

Program „Doceń polskie”- wysoka jakość wyrobów śląskich firm


Wyroby sześciu producentów żywności ze Śląska zostały uhonorowane w trakcie VI audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Śląskie firmy nie po raz pierwszy zdobyły certyfikaty programu. Prestiżowe godło posiada już ponad 20 zakładów z tego regionu.

Przedsiębiorstwa wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” oferują artykuły spożywcze rożnego rodzaju. Ich punktem wspólnym jest wysoka jakość produktów, bowiem tylko takie wyroby mogą poszczycić się posiadaniem tego prestiżowego godła.

Proces przyznawania certyfikatów został podzielony na dwa etapy. Celem pierwszego jest sprawdzenie czy wyrób posiada tzw. polski czynnik, a więc weryfikacja czy jest związany z naszym krajem. Produkty, które spełnią ten wymóg mogą wziąć udział w drugiej, zasadniczej części – certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Pięcioosobowe grono tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością, przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak.
Oceniając artykuły spożywcze eksperci biorą pod uwagę trzy aspekty: smak i wygląd produktu oraz stosunek jego jakości do ceny. Czynniki te oceniane są w skali 1-10. Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty zdobywają certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby najwyższej jakości zdobywają dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane wyłącznie dla artykułów, którym eksperci wystawią maksymalną liczbę punktów.

Podczas ostatniej, wrześniowej, certyfikacji Loża Ekspertów oceniała różnorodne artykuły spożywcze wytwarzane przez producentów z całej Polski. W audycie tym wzięły również udział wyroby śląskich firm; certyfikaty „Doceń polskie” zdobyły wyroby sześciu z nich.
Warto dodać, że przedsiębiorstwa ze Śląska nie po raz pierwszy odniosły sukces w programie „Doceń polskie”. Dotychczas Loża Ekspertów przyznała certyfikaty wyrobom 25 firm z tego regionu. Trzy śląskie firmy brały udział w dwóch certyfikacjach; po zdobyciu wyróżnień ubiegały się o certyfikaty dla kolejnych produktów.
Pełna lista wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępna na blogu programu, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie.

Laureatami VI certyfikacji są następujące przedsiębiorstwa ze Śląska (kolejność alfabetyczna):
1. Firma Ajex-Pol z Częstochowy, która otrzymała dwa certyfikatu programu. Loża Ekspertów wyróżniła Filety śledziowe ala matjas oraz Makrelę wędzoną na gorąco.
2. Sklep Chata Wieśniaka z Jaworzna, certyfikaty „Doceń polskie-MARKA WŁASNA” zdobyły: Pasztet wieśniaka, Wędzona wieśniaka oraz makaron Exclusive wiejski durum.
3. Kulinaria Tychy – certyfikat „Doceń polskie” przyznano kompozycji przypraw  i suszonych warzyw „Złota misa” produkowanej przez tyską firmę.
4. Krybex – firma z Czechowic-Dziedzic oferuje m.in. Filety śledziowe po wiejsku, które zostały docenione przez ekspertów programu „Doceń polskie”
5. Lambertz Polonia przedsiębiorstwo z Rudy Śląskiej w trakcie wrześniowej certyfikacji zdobyło 3 certyfikaty „Doceń polskie”. Nagrodzone produkty to Pierniki w czekoladzie z trzema rodzajami nadzienia: śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz morelowo-jabłkowym.
6. PPUH H.Kowalczyk (Bargły k. Częstochowy) – Wołowina na steki (wołowina sezonowana) z asortymentu tej firmy zdobyła godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Podczas V audytu programu „Doceń polskie” (16.05.2012) Loża wyróżniła wyroby ośmiu śląskich firm (kolejność alfabetyczna):  Koza (Bytom), OSM Rokitnianka (Szczekociny), P.P.H. “Wysocki” s.c. (Gliwice), Pro-Dym (Ruda Śląska), Sertop (Tychy), Zakład Mięsny Paruzel (Dobieszowice), Zakład Mięsny Poliwczak (Mysłowice), Zakład Mięsny SILESIA (Katowice).

Śląskie firmy nagrodzone w poprzednich certyfikacjach: Browar Zamkowy (Racibórz), Eko-Mak Makarony Babuni (Rudniki k. Częstochowy), Goliard (Rudniki), JAWO(Częstochowa), Jurajska Spółdzielnia Pracy (Myszków), Międzybrodzkie Makarony (Międzybrodzie Bialskie), OSM Myszków (Myszków), P.P.H.U. MAXPOL (Krzepice) P.H.P. YABRA Sp. z o.o. (Kamienica Polska), Ritpol (Psary), Zakłady Mięsne MADEJ&WRÓBEL (Ruda Śląska).