Sery ze Ślubowa zostaną ocenione podczas XXV certyfikacji

 

 

 

– Nasze sery powstają w Ślubowie – małej wsi w powiecie górowskim (województwo dolnośląskie).
Ten rolniczy region, leżący na styku województw dolnośląskiego, wielkopolskiego i lubuskiego, charakteryzuje się brakiem uciążliwego, nieprzyjaznego dla środowiska przemysłu, przez co należy do nielicznych już obszarów czystych ekologicznie. Pozwala nam to na hodowlę krów i produkcję mleka na najwyższym poziomie, zgodną z najbardziej rygorystycznymi normami – zapewnia właściciel kolejnej firmy przystępującej do programu „Doceń polskie”.

Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk, bo o tym producencie mowa, istnieje od połowy 2011r. Od początku swojej działalności, Serowarnia nastawiona była na produkcje różnego rodzaju serów. Pierwotnie oferta obejmowała sery podpuszczkowe niedojrzewające (to dobry produkt pozwalający na przyswojenie tajników technologicznych związanych z obróbką mleka i wytwarzaniu sera). Następnie asortyment wzbogacono o ser typu RICOTTA oraz twarożki i twarogi. Od czerwca 2015 roku wdrożono produkcję serów długo dojrzewających. Od ubiegłego roku firma produkuje natomiast Ser grillowy typu Halloumi.
– Należy on do grupy Serów Parzonych. Dzięki unikatowej obróbce gotowego produktu ma on niepowtarzalny smak i konsystencję. Obecnie jest już doceniony przez Szefów Kuchni Hoteli i Restauracji Dolnego Śląska, a w tym roku został kolejny raz laureatem „Europy Na Widelcu” i zdobył nominację do Żółtego Przewodnika GAULT & MILLAU – Dolny Śląsk – przypomina właściciel firmy.

– W obecnej chwili, po rozszerzeniu parku maszynowego o nowy 300 litrowy kocioł serowarski firmy PLEVNIK i zastąpieniu drobnego sprzętu nieprofesjonalnego, sprzętem wysoko specjalistycznym, wytwarzamy sery, które śmiało mogą konkurować swoją jakością i walorami smakowymi z serami produkowanymi w serowarniach takich potęg jak Włosi, Szwajcarzy, Francuzi czy Hiszpanie – deklaruje właściciel Serowarni.

Istotne jest, że pomimo wprowadzenia zmian maszynowo- technologicznych, większość czynności nadal wykonywana jest ręcznie, dzięki czemu serowar ma niepowtarzalną możliwość osobistego i bezpośredniego ingerowania w przetwarzany surowiec, co wpływa na jakości produkowanych serów. Sery nadal są wytwarzane z mleka krowiego niestandaryzowanego (zawartość tłuszczu i białka jest zmienna), niepasteryzowanego (nie jest poddawane wysokotemperaturowej obróbce cieplnej) i pełnego (nie jest odciągana śmietanka).

Szczegółowe zestawienie wszystkich serów jest dostępne na stronie www.seryslubowskie.pl. Za pośrednictwem witryny można uzyskać także bliższe informacje na temat surowca, z którego wytwarzane są specjały sygnowane marką SERY ŚLUBOWSKIE oraz adresy sklepów, hoteli i restauracji, w których można je nabyć.

Podczas najbliższej certyfikacji żywności, Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozna bliżej dwie propozycje ze Ślubowa.
Szansę zdobycia znaków jakości mają: Ser grillowy oraz Ser zwarowy długo dojrzewający z mleka krowiego. Specjały zostaną ocenione w trakcie XXV atestacji, która odbędzie się 26 lipca br. Każdy produkt otrzyma noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia znaku jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się artykuły z maksymalnymi notami. Wyniki audytu poznamy w lipcu.

 

Loża Ekspertów oceni sok marki Fortuna

 

 

Jednym z produktów zgłoszonych do oceny podczas najbliższej certyfikacji jest Fortuna sok 100% jabłkowy 1 l. Zostanie on sprawdzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” podczas jubileuszowej atestacji żywności.
Sok otrzyma od ekspertów noty (w dziesięciostopniowej skali) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem jakości nagradza się żywność, która otrzyma minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla artykułów z maksymalnymi notami. Certyfikacja odbędzie się 26 lipca br. w Sosnowcu.

W portfolio firmy znajdują się marki: Fortuna, Garden, Pysio, Sonda. Fortuna budowała kategorię soków owocowych w Polsce, jest ona obecna na rynku już od 1991 roku. Marką Fortuna sygnowane są soki, nektary i napoje. Oferta obejmuje soki owocowe oraz pomidorowo-warzywne, soki funkcjonalne, tłoczone, przecierowe, a także specjały adresowane specjalnie do najmłodszych konsumentów.
Właścicielami firmy Fortuna Sp. z o.o. są osoby prywatne reprezentujące kapitał polski: Jerzy Borucki oraz Andrzej Grabowski. Centrala Grupy jest zlokalizowana w Pułtusku.

Wszystkie produkty marek Fortuna, Garden, Pysio i Sonda wytwarzane są we własnej fabryce w Tymienicach, która posiada 10 linii produkcyjnych (opakowania szklane, kartonowe, PET, produkcja przecierów). Produkty wytwarzane są zgodnie z najwyższymi standardami jakości obowiązującymi w UE: system bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP, system zarządzania jakością ISO 9001:2009, europejski standard BRC.

Więcej informacji na temat oferty i działalności firmy Fortuna można znaleźć na jej stronie internetowej, dostępnej pod adresem www.polmlek.com/fortuna.

Trzy produkty od Grupy POLMLEK w drodze na audyt

 

 

Kolejnym producentem przystępującym do programu promocyjnego „Doceń polskie” jest POLMLEK – firma z Grupy Polmlek. Jak dowiadujemy się ze strony internetowej Grupy, Polmlek to jedyna tak duża w naszym kraju firma w 100 procentach z polskim kapitałem. Jest ona obecnie jednym z najpoważniejszych podmiotów na rynku przetwórstwa spożywczego w kraju, którego roczne obroty sięgają 3,6 miliarda zł. Grupa zatrudnia ponad 3000 pracowników, należy do niej 8 zakładach produkcyjnych.

Oferta firmy POLMLEK obejmuje przekrój asortymentu nabiałowego takich marek jak Poezja, Capresi, Ulubiony, Warmia, Fiko, czy Uchate. W asortymencie znajdziemy m.in. sery, twarogi, sery topione, śmietany, jogurty, masła, mleko UHT, mleko w proszku oraz desery mleczne. Produkty są adresowane zarówno do odbiorców detalicznych, jak i sektora HoReCa. Szczegółowych informacji na temat tych propozycji dostarcza strona internetowa www.polmlek.com.

Za sprawą najbliższej atestacji żywności Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozna bliżej trzy propozycje firmy POLMLEK. Ocenie jury z branży spożywczej poddane zostaną:
– Poezja Deser Mleczny Lux orzechowy z bitą śmietanką o smaku orzechowym
– Poezja Lux to kremowy pudding z puszystą bitą śmietanką, która w górnej części produktu formowana jest w dekoracyjny wzór. Doskonały smak, kremowa konsystencja oraz apetyczna forma podania tego produktu sprawiają, że jest on wspaniałym deserem na każdą porę dnia. Poezja Lux zawiera wartościowe składniki, jakimi są białko i wapń – tak deser opisuje jego producent.
– Poezja Sos Mleczny Waniliowy
Nowość w ofercie firmy POLMLEK. Jak podkreśla producent, sos jest produkowany na bazie polskiego mleka, a prawdziwa, pokruszona laska wanilii gwarantuje niezwykły smak i aromat. To świetny dodatek do deserów przygotowanych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny również do naleśników, lodów i owoców. Doskonale sprawdzi się, jako osobna przekąska w ciągu dnia; można go po prostu wypić, jak jogurt.
– Ser Gouda Warmia plastry
To jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej lubianych serów typu holenderskiego. Dobre źródło białka zwierzęcego, tłuszczu, wapnia i witaminy A. To jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej lubianych serów typu holenderskiego. Jest produkowany z mleka krowiego wg tradycyjnej receptury. Cechuje się łagodnym mlecznym smakiem, jest doskonały na śniadanie, świetny także na przekąski i do zapiekania.

Atestacja produktów spożywczych ubiegających się o zdobycie znaku jakości odbędzie się 26 lipca br. Loża Ekspertów będzie obradowała w Sosnowcu. Jury przyznaje noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia znaku jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami.

Ponowna ocena wypieków z Trześni

 

 

Chleb mieszany wiejski, Chleb żytni z żurawiną, Bułka wyborowa 009 i Obwarzanek trześniowski – to specjały z oferty Gminnej Spółdzielni „SCh” w Trześni. Wszystkie wymienione zdobyły znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że eksperci wystawili im maksymalne noty za oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny).

Wypieki zostały nagrodzone podczas XVII atestacji, niemal 2 lata temu. Certyfikaty jakości są przyznawane właśnie na 24 miesiące, dlatego wypieki zostaną sprawdzone raz jeszcze. Jeśli produkty ponownie zdobędą uznanie jury (wyrażone punktami), producent zyska szansę dalszego promowania wyrobów godłem „Doceń polskie”. Audyt odbędzie się 26 lipca br., Loża Ekspertów będzie obradowała w Sosnowcu.

W oczekiwaniu na werdykt jury, prezentujemy „Samopomoc Chłopską”. – Gminna Spółdzielnia to rodzaj spółdzielni handlowo-produkcyjno-usługowej prowadzącej działalność na terenach większości gmin wiejskich i miejsko-wiejskich w Polsce. W czasach PRL-u jako jedyne prowadziły działalności handlową, usługową oraz produkcyjną na wsiach. Posiadamy bogatą tradycję, doświadczenie, jesteśmy odpowiedzialną spółdzielnią, która dba o rozwijanie sieci usługowej i handlowej. Dobrze zaopatrzone punkty handlowe pozwalają mieszkańcom gminy uniknąć wypraw do większych miast w celu zrobienia podstawowych zakupów – przypominają przedstawiciele spółdzielni.

Działalność Gminnej Spółdzielni w Trześni opiera na trzech filarach: handlu, produkcji i usługach. Firma prowadzi sprzedaż artykułów spożywczych w siedmiu sklepach spożywczo-przemysłowych oraz w dwóch sklepach przemysłowych. Działalność usługowa polega na prowadzeniu agencji pocztowych (w Sokolnikach, Trześni i Wrzawach), a także dzierżawie i wynajmie obiektów oraz pomieszczeń w Trześni, Sokolnikach i Wrzawach.

Należąca do spółdzielni piekarnia zajmuje się produkcją chleba mieszanego wiejskiego, a także bułek i pieczywa półcukierniczego (takiego jak: pączki, drożdżówki i strucle). Oferta obejmuje także ciasta i ciastka. Szczegółowe informacje na temat oferty spółdzielni i jej działalności są dostępne na stronie internetowej www.gstrzesn.pl.

Wody „Jaworowy Zdrój” zostaną ocenione podczas jubileuszowego audytu

 

 

 

Najbliższa atestacja żywności biorącej udział w programie „Doceń polskie” odbędzie się 26 lipca br. Loża Ekspertów będzie obradowała już po raz dwudziesty piąty!

W trakcie jubileuszowej atestacji jury przyjrzy się m.in. wodom Jaworowy Zdrój. Ocenie grona ekspertów poddane zostaną Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” niegazowana oraz Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” gazowana. Obie propozycje zostaną sprawdzone ponownie, wody otrzymały znaki jakości i tytuły TOP PRODUKT podczas XVIII atestacji żywności. Jeśli i tym razem werdykt jury będzie pozytywny, producent wody przez kolejne 2 lata będzie mógł promować ją godłem „Doceń polskie”.

Zanim członkowie Loży Ekspertów przystąpią do pracy, przypomnijmy najważniejsze informacje na temat wody, którą do oceny zgłosili przedstawiciele firmy THERION TECH.

Woda „Jaworowy-Zdrój” jest pobierana bezpośrednio ze źródła św. Jadwigi, które jest historycznie udokumentowanym izolowanym geologicznie samowypływem. – Woda mineralna Jaworowy Zdrój charakteryzuje się niską mineralizacją, dzięki czemu doskonale nadaje się do codziennego spożycia dla dorosłych i dzieci. Swój wyśmienity smak zawdzięcza naturalnemu, średniemu nasyceniu dwutlenkiem węgla – dowiadujemy się ze strony internetowej www.jaworowyzdroj.pl.
– Woda Mineralna „Jaworowy Zdrój” zawiera idealne proporcje najważniejszych składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Osiem niezbędnych dla życia składników mineralnych zostało zestawionych przez naturę w takich proporcjach, które idealnie odpowiadają zawartości tych składników w naszym organizmie – głosi witryna marki.

Woda „Jaworowy-Zdrój” jest dostępna w butelkach o pojemności 0,5l.; 1,5l i 5l.

Warto dodać, że znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT uzyskała także inna propozycja producenta wody „Jaworowy Zdrój”. Uznanie Loży Ekspertów zdobyła Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” Zdrowie Plus (Zestaw wody na cały dzień).

Szczegółowych informacji na temat wody dostarcza wspomniana już strona internetowa, do odwiedzenia której serdecznie zapraszamy!