Wypieki z Dynowa mogą ponownie zdobyć laury programu „Doceń polskie”

W lipcu Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” oceni raz jeszcze dwie propozycje z oferty Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Dynowie.
Do jubileuszowej atestacji zgłoszone zostały: Chleb kołacz i Chleb firmowy na maślance. Oba wyroby zdobyły godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT podczas XVII audytu żywności, która miała miejsce niemal 2 lata temu. Ponieważ znaki jakości są nadawane właśnie na taki okres, specjaliści z branży spożywczej przyjrzą się im raz jeszcze. Jeśli i tym razem jury przyzna im wysokie noty, „Samopomoc Chłopska” zyska możliwość dalszego posługiwania się certyfikatami jakości.
Przypomnijmy, że Loża Ekspertów ocenia smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, za każdą cechę przyznając noty w dziesięciostopniowej skali. Godła promocyjne są nadawane tylko tym artykułom, które zdobędą minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami. Atestacja z udziałem wypieków GS w Dynowie odbędzie się 26 lipca br. w Sosnowcu.
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Dynowie będzie niebawem obchodzić 70-lecie działalności (jubileusz 65-lecia przypadał w roku 2013).
Spółdzielnia prowadzi obecnie handel w 12 placówkach (4 sklepy mieszczą się w Dynowie, zaś na terenie Gminy Dynów zlokalizowanych jest 8 sklepów oraz magazyn towarów masowych). Należąca do GS piekarnia oferuje 11 rodzajów pieczywa podstawowego i 18 rodzajów drobnego. Jak podkreślają przedstawiciele „Samopomocy Chłopskiej”, wyroby te powstają w sposób tradycyjny, bez stosowania spulchniaczy, i polepszaczy. Dowodem wysokiej jakości wyrobów są wspomniane już godła „Doceń polskie” oraz znak towarowy gwarancyjny „JAKOŚĆ TRADYCJA”.
Gminna Spółdzielnia „SCh” w Dynowie jest członkiem Spółdzielczej Grupy Zakupowej „Samopomoc” w Przeworsku. Zrzesza ona 9 spółdzielni: Dynów, Bircza, Leżajsk, Medyka, Nowa Sarzyna, Przeworsk, Sieniawa, Ustrzyki Dolne i Żurawica.
Więcej informacji na temat działalności firmy można znaleźć na stronie internetowej www.gsdynow.com

Masło ze Szczekocin zostanie sprawdzone przez Lożę Ekspertów

 

 
Mleka, masła, twarogi, serki, kefiry, serki, śmietany, maślanki, mleko w proszku i jogurty – tak w dużym skrócie prezentuje się oferta Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej ROKITNIANKA w Szczekocinach. Więcej informacji na temat asortymentu firmy dostarcza strona internetowa www.rokitnianka.pl.

Firma istnieje od 1941 roku, powstała we wsi Rokitno, od której pochodzi jej nazwa. Po wojnie, w 1946 roku, siedzibę spółdzielni przeniesiono do Szczekocin.
Obecnie Spółdzielnia skupuje mleko od 1 200 dostawców z 4 powiatów: zawierciańskiego, włoszczowskiego, częstochowskiego i jędrzejowskiego. Rocznie skupuje i przerabia około 45 milionów litrów mleka.

80 lat doświadczenia OSM ROKITNIANKA sprawia, że produkcja naszych towarów odbywa się na wysokim poziomie przy wykorzystaniu najlepszych technologii oraz receptur a także dzięki wysokiej jakości dostarczanego mleka od sprawdzonych dostawców – zapewniają przedstawiciele Spółdzielni.

Podczas najbliższej certyfikacji żywności, zaplanowanej na 26 lipca br., Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozna Masło Ekstra (kostkę) producenta ze Śląska.
Członkowie jury wystawią mu noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla żywności z maksymalnymi notami.
Czy masło ze Szczekocin zdobędzie znak „Doceń polskie”? Tego dowiemy się w lipcu.

Czy herbatki ziołowe BiFIX ponownie zyskają uznanie Loży Ekspertów?


Odpowiedź na to pytanie poznamy podczas jubileuszowej atestacji żywności, kiedy to Loża Ekspertów oceni trzy propozycje marki BiFIX. Szansę ponownego zdobycia znaków jakości mają:
– BiFIX Herbatka ziołowa mięta
– BiFIX Herbatka ziołowa melisa
– BiFIX Herbatka ziołowa pokrzywa

Wszystkie wymienione zostały nagrodzone podczas XVIII audytu: Loża Ekspertów przyznała im godła promocyjne i tytuły TOP PRODUKT. Od tego momentu minęły niemal 2 lata, a ponieważ na taki okres przyznawane są wyróżnienia, herbatki zostaną sprawdzone raz jeszcze.
Przypomnijmy, że członkowie jury przyznają noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godło „Doceń polskie” zdobywają artykuły spożywcze, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami.

Zanim poznamy wyniki audytu, przedstawmy najważniejsze informacje na temat firmy BiFIX.
Producent proponuje szeroki wybór herbat: począwszy od owocowych oraz zielonych, przez ziołowe, czarne, gatunkowe (ekskluzywne) i ekologiczne, na herbatach z sokiem oraz specjalnych skończywszy. Asortyment obejmuje ponadto suplementy diety, herbaty HoReCa oraz herbaty Admiral Tea, a także kompozycje herbaciane i dżemy. W ofercie znajdziemy zarówno herbaty liściaste, jak i wygodne, łatwe w zaparzaniu herbaty ekspresowe.

Najszybszym sposobem uzyskania wyczerpujących informacji o asortymencie BiFIX jest odwiedzenie strony internetowej www.bifix.pl. Wprost z witryny możemy przenieść się do e-sklepu i nabyć ulubione produkty sygnowane marką BiFIX.

BiFIX to pierwsza w Polsce firma, która wprowadziła na rynek herbaty owocowe produkowane z roślin uprawianych na własnych plantacjach w ekologicznym regionie kraju.
Firma dysponuje nowoczesnymi suszarniami owoców oraz ziół, a także wiedzą o wartościach odżywczych i leczniczych poszczególnych roślin, dlatego może oferować tak szeroki wybór zdrowych, aromatycznych herbat wytwarzanych z najwyższej jakości suszu, bez dodatków konserwujących.

Firma istnieje od 1992 roku. Produkty marki BiFIX są kojarzone z wysoką jakością, a jednocześnie – umiarkowaną ceną. – Największą satysfakcję daje nam wysoka ocena rosnącej rzeszy konsumentów, doceniających walory zdrowej żywności – podkreślają przedstawiciele opisywanej spółki.
Dowodem wysokiej jakości herbat z jej oferty są liczne nagrody i wyróżnienia.
Niebawem przekonamy się, czy producent zdobędzie kolejne laury programu „Doceń polskie”. Audyt z udziałem herbat BiFIX odbędzie się 26 lipca br. Loża Ekspertów będzie obradowała w Sosnowcu.

„Pszczółka Ustka – miód, pokoje, cisza i spokój”


Podczas najbliższej certyfikacji żywności Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” oceni Miód rzepakowy z oferty Gospodarstwa Pasiecznego Pszczółka. Specjał ten zdobył już godło promocyjne oraz tytuł TOP PRODUKT. Specjaliści z branży spożywczej wyróżnili go w trakcie XVIII atestacji żywności.
Kolejna ocena nagrodzonego wcześniej wyrobu wynika z regulaminu programu. Zgodnie z nim, godła jakości są nadawane na 2 lata, po tym czasie producent może powtórnie zgłosić do oceny nagrodzony produkt. Jeśli Loża Ekspertów ponownie przyzna mu wysokie noty, wytwórca przez kolejne 24 miesiące może promować je znakiem jakości.
Audyt z udziałem miodu odbędzie się 26 lipca br. w Sosnowcu.

Siedziba Pasieki Pszczółka mieści się w Ustce. Jej właściciele są pszczelarzami z zamiłowania: zajmują się nie tylko sprzedażą wysokiej jakości miodu, świec woskowych, pyłku kwiatowego, pierzgi oraz propolisu (kitu pszczelego), ale oferują także kwatery z osobnymi łazienkami (zlokalizowane w cichym zakątku Ustki, na obrzeżach pasa krajobrazu chronionego). Istotne jest, że żadna z pasiek nie leży w bezpośrednim sąsiedztwie posesji.

Gospodarstwo zostało założone w 1983 roku. Więcej informacji na temat pasieki dostarcza jej Fanpage, do śledzenia którego zapraszamy.

Firma z Biskupca pierwszym uczestnikiem jubileuszowej atestacji


Kabanosy, Kiełbasa mazurska, Polędwica surowo dojrzewająca
i Kiełbasa wołowa – to produkty, które zostaną ocenione podczas najbliższej atestacji żywności. Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” przyjrzy się im dnia 26 lipca br., kiedy to w Sosnowcu odbędzie się XXV audyt artykułów spożywczych.
Warto odnotować, że kabanosy, kiełbasa i polędwica zostaną sprawdzone powtórnie. Poprzednio uhonorowano je w trakcie XVIII atestacji żywności, wówczas jury przyznało im zarówno znaki jakości, jak i tytuły TOP PRODUKT. Jeśli werdykt jury ponownie będzie pozytywny, producent przez kolejne 2 lata będzie mógł promować je certyfikatami „Doceń polskie”.

Wyroby zgłoszone do atestacji to propozycje z asortymentu Zakładów Mięsnych „Warmia”.
Należąca do spółki Mardi firma istnieje od 1988 roku. Przedsiębiorstwo tworzą dwa nowoczesne Zakłady: Uboju i Przetwórstwa.  – Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego (…) Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – podkreślają przedstawiciele ZM „Warmia”.
W tym kontekście warto odnotować, że poza wspomnianymi już produktami, znaki jakości „Doceń polskie” posiadają także Szynka krucha i Szynka z Warmińskiej Wędzarni (TOP PRODUKT). Obie propozycje ZM „Warmia” zostały nagrodzone dwukrotnie.

W ofercie opisywanej firmy znajdziemy m.in. wołowinę, wyroby kruche, specjały z wieprzowiny, wyroby z siatki oraz produkty sygnowane marką „Warmińska Wędzarnia”. Szczegółowych informacji na temat asortymentu firmy z Biskupca dostarcza jej strona internetowa. Pod adresem www.zmwarmia.pl znajdziemy także listę sklepów, w których można nabyć specjały tego producenta.