Kolejny produkt ze Świerczowa otrzymał godło promocyjne

– Naturalne lody LUKA są produkowane na świeżym mleku, śmietance i wyselekcjonowanych owocach; tak jak robiły nasze bacie, dla których podstawą były naturalne produkty – w ten sposób przedstawiciele firmy P.U.H ŁUKASZ Gold Drób opisują specjał nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.

Naturalne lody LUKA – lody czekoladowe rzemieślnicze (bo tak brzmi pełna nazwa produktu) zostały wyróżnione podczas XXV atestacji żywności. Audyt miał miejsce 26 lipca br., w Sosnowcu. Obradom ekspertów przewodniczył gastronom i współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, Mirek Drewniak.
Podczas jubileuszowej certyfikacji lody otrzymały zarówno godło promocyjne, jak i tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że jury przyznało smakołykowi maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

To już trzeci produkt z oferty firmy zlokalizowanej w Świerczowie. P.U.H ŁUKASZ Gold Drób jest właścicielem marki Kurcze Pieczone. W trakcie dotychczasowych audytów uznanie jury zdobyły: Kurczak z rożna (TOP PRODUKT) oraz Kotlet drobiowy.

Maksymalne noty dla sera z Rawicza

– Współpraca z sieciami supermarketów, hipermarketów, które stawiają przed dostawcami bardzo wysokie wymagania, świadczy o tym, że spółdzielnia rozwija się we właściwym kierunku i utrzymuje wysoką i stabilną jakość produkcji, co potwierdzają liczne audyty przeprowadzane przez odbiorców sieciowych. Nad bezpieczeństwem produkcji czuwa wykwalifikowana kadra kierownicza nieustannie podnosząca swoje kwalifikacje – deklarują reprezentanci Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Rawiczu.
Potwierdzeniem najwyższej jakości jednego z produktów tej firmy są laury programu „Doceń polskie”. Ser śmietankowy Krówka z Rawicza zdobył certyfikat „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że członkowie Loży Ekspertów wystawili mu maksymalne noty (same „10”) za oceniane aspekty, czyli smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Poza nagrodzonym wyrobem, OSM w Rawiczu proponuje konsumentom mleka, śmietany, napoje mleczne, jogurty, twarogi, twarożki, ser smażony oraz masło. Produkty są dostępne na Dolnym Śląsku oraz w Wielkopolsce, można je nabyć również na Śląsku i Mazowszu.
Firma bazuje na staropolskich recepturach, producent łączy ponad 130-letnią tradycję (dzieje spółdzielni sięgają roku 1887) z nowoczesnymi technologiami wytwarzania.

Więcej informacji na temat działalności formy można znaleźć na jej stronie internetowej, pod adresem www.osm-rawicz.pl.

Chleb wiejski Piekarni Czajczyk został nagrodzony po raz trzeci

Jednym z produktów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów jest Chleb wiejski z asortymentu Piekarni Czajczyk.
Podczas jubileuszowej atestacji wypiek zdobył godło jakości i tytuł TOP PRODUKT. Nagrodzono go już po raz trzeci, poprzednio został uhonorowany w trakcie X oraz XVII atestacji żywności.

Kolejna ocena wyróżnionego wcześniej wyrobu wynika z regulaminu programu. Zgodnie z nim, znak „Doceń polskie” jest przyznawany na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić artykuł do ponownej oceny. Jeśli werdykt jury jest pozytywny, firma przez kolejne 24 miesiące może promować żywność godłem „Doceń polskie”. W ten sposób postąpili właśnie przedstawiciele firmy Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk Spółka Jawna. Nagrodzona piekarnia została założona przez Wacława Czajczyka w 1958 roku. Pierwsza siedziba mieściła się w Mogilanach pod Krakowem. W 2003 roku zakończyła się budowa nowego obiektu, wtedy też produkcja została podzielona między mogilańską piekarnię „matkę” oraz nową, krakowską siedzibę.

Kolejne uhonorowanie chleba dowodzi, że małopolska piekarnia utrzymuje najwyższą jakość bez względu na upływ czasu. Na czym polega tajemnica sukcesu firmy? – Produkcja pieczywa jest oparta na tradycyjnych recepturach i technologii, przy użyciu nowoczesnych maszyn i urządzeń. Mając na uwadze rosnące wymagania sanitarne oraz konieczność zapewnienia produkowanym wyrobom wysokiej jakości wdrożyliśmy system HACCP. Nasza Firma nie pozostaje obojętna na nowinki asortymentowe i technologiczne, co wiąże się z koniecznością ciągłej modernizacji – zapewniają reprezentanci piekarni.
Piekarnia Czajczyk zawsze przywiązywała dużą wagę do gustów i smaków odbiorców. Staramy się aby klienci naszej piekarni nigdy się nie zawiedli. W ponad półwiecznej działalności Firmy Czajczyk kierowaliśmy się tradycyjnym, polskim rzemiosłem piekarskim – podsumowują.

Ser grillowy zdobył tytuł TOP PRODUKT

– W obecnej chwili, po rozszerzeniu parku maszynowego o nowy 300 litrowy kocioł serowarski firmy PLEVNIK i zastąpieniu drobnego sprzętu nieprofesjonalnego, sprzętem wysoko specjalistycznym, wytwarzamy sery, które śmiało mogą konkurować swoją jakością i walorami smakowymi z serami produkowanymi w serowarniach takich potęg jak Włosi, Szwajcarzy, Francuzi czy Hiszpanie – zapewnia właściciel kolejnej firmy będącej laureatem programu promocyjnego „Doceń polskie”. Większość procesu produkcyjnego odbywa się ręcznie. Sery powstają z mleka krowiego niestandaryzowanego (zawartość tłuszczu i białka jest zmienna), niepasteryzowanego (to znaczy, że nie jest ono poddawane wysokotemperaturowej obróbce cieplnej) i pełnego (nie jest odciągana śmietanka).

Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk, bo o tym producencie mowa, ma siedzibę w Ślubowie; małej wsi w powiecie górowskim (województwo dolnośląskie).
– Ten rolniczy region, leżący na styku województw dolnośląskiego, wielkopolskiego i lubuskiego, charakteryzuje się brakiem uciążliwego, nieprzyjaznego dla środowiska przemysłu, przez co należy do nielicznych już obszarów czystych ekologicznie. Pozwala nam to na hodowlę krów i produkcję mleka na najwyższym poziomie, zgodną z najbardziej rygorystycznymi normami – podkreśla właściciel firmy istniejącej od 2011 roku.

Początkowo serowarnia oferowała sery podpuszczkowe niedojrzewające, po pewnym czasie asortyment rozszerzono o ser typu RICOTTA oraz twarożki i twarogi. Od czerwca 2015 roku wdrożono produkcję serów długo dojrzewających, natomiast od ubiegłego roku firma produkuje Ser grillowy typu Halloumi.
– Należy on do grupy Serów Parzonych. Dzięki unikatowej obróbce gotowego produktu ma on niepowtarzalny smak i konsystencję. Obecnie jest już doceniony przez Szefów Kuchni Hoteli i Restauracji Dolnego Śląska, a w tym roku został kolejny raz laureatem „Europy Na Widelcu” i zdobył nominację do Żółtego Przewodnika GAULT & MILLAU – Dolny Śląsk – przypomina Igor Pietrzyk.

Ser grillowy opisywanej firmy zdobył znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Decyzja o uhonorowaniu specjału została podjęta podczas jubileuszowej atestacji żywności. Audyt miał miejsce 26 lipca br. Loża Ekspertów obradowała w Sosnowcu.

Eksperci ponownie wyróżnili produkty ZM „Warmia”

 Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego (…) Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – zapewniają reprezentanci Zakładów Mięsnych „Warmia”.
Firma jest obecna na rynku od 1988 roku, obecnie tworzą ją dwa nowoczesne Zakłady: Uboju i Przetwórstwa. Zakłady z siedzibą w Biskupcu należą do spółki Mardi.
Oferta producenta obejmuje m.in. wołowinę, wyroby kruche, specjały z wieprzowiny, wyroby z siatki oraz produkty sygnowane marką „Warmińska Wędzarnia”. Więcej informacji na temat produktów opisywanej firmy można znaleźć pod adresem www.zmwarmia.pl.

 

Potwierdzeniem przytoczonych wcześniej słów są certyfikaty programu „Doceń polskie” przyznane wyrobom ZM „Warmia”. Uznanie Loży Ekspertów zdobyło w sumie 6 propozycji tej spółki. Wszystkie nagrodzono certyfikatami „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT.
W trakcie lipcowej atestacji żywności wyróżnione zostały: Kabanosy, Kiełbasa mazurska, Polędwica surowo dojrzewająca (wszystkie uhonorowano po raz drugi) oraz Kiełbasa wołowa.
Powtórna ocena nagrodzonych już wyrobów wynika z regulaminu programu. Zgodnie z nim, laury „Doceń polskie” są przyznawane na 2 lata. Po tym czasie producent może zgłosić artykuł spożywczy do ponownej oceny. Jeśli werdykt komisji jest pozytywny, firma przez kolejne 2 lata może promować żywność znakiem „Doceń polskie”.

 

Dwukrotnie nagrodzone zostały także 2 kolejne produkty z Biskupca: Szynka krucha i Szynka z Warmińskiej Wędzarni (TOP PRODUKT). Obie nagrodzono podczas jednej z dotychczasowej atestacji.