Czarny czosnek otrzymał maksymalną liczbę punktów

– Czarny czosnek jest 100% naturalnym produktem. Przeszedł proces powolnego dojrzewania. Nie posiada specyficznego smaku i nie powoduje przykrego oddechu. Ma przyjemny delikatny smak przypominający lukrecję, wanilię, wędzoną śliwkę. Czarny czosnek to doskonały dodatek do wszelkich potraw; podnosi ich walory smakowe i wizualne. Jest również ekskluzywnym dodatkiem do win –  informuje jeden z laureatów programu promocyjnego „Doceń polskie”.

Mowa o PHUP Dekorex Arkadiusz Karbowski, którego siedziba mieści się w Lubawie (przy ul. Dworcowej 24).  Podczas styczniowej atestacji żywności Loża Ekspertów wyróżniła Czarny czosnek (główkę, pastę, ząbek) tego producenta. Propozycja ta zdobyła zarówno certyfikat „Doceń polskie”, jak i tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest przyznawane wyłącznie artykułom, które otrzymały od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przedstawiciele firmy Dekorex mają zatem powody do radości.

Mówiąc o czarnym czonku warto przytoczyć wiedzę (pozyskaną z ogólnie dostępnych źródeł) na temat jego właściwości. Nagrodzony produkt cechuje się niską zawartością tłuszczu i tłuszczy nasyconych. Nie zawiera dodatku cukrów, lecz naturalnie występujący cukier.

Miód gryczany po raz trzeci zdobywa laury „Doceń polskie”

Za nami kolejna ocena żywności organizowana w ramach programu promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas XXVII audytu, zorganizowanego 31 stycznia br., Loża Ekspertów wyróżniła m.in. Miód gryczany.
Specjał gospodarstwa pasiecznego Bartnik Sokólski Wojciech Zajkowski otrzymał maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Eksperci już po raz trzeci nagrodzili miód Bartnika Sokólskiego. Poprzednio wyróżniono go w trakcie XII i XX certyfikacji. Godło promocyjne jest nadawane na 2 lata, stąd kolejna ocena nagrodzonej żywności. Przyznanie laurów „Doceń polskie” dowodzi, że producent utrzymuje najwyższą jakość bez względu na mijający czas.

Działalność nagrodzonej firmy można śledzić  na jej Fanpage, www.facebook.com/bartniksokolski. Poza nagrodzonym miodem gryczanym, w ofercie Bartnika Sokólskiego znajdziemy inne miody, jak również pyłek kwiatowy, pierzgę i propolis.

MIK MAKI nagrodzone przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”

Pastylki pudrowe glazurowane, dostępne w szerokim wyborze smaków i kolorów. Wzór ich opakowania jest opatentowany, są dostępne w różnych gramaturach – tak w największym uproszczeniu można opisać Drażetki pudrowe MIK MAKI. Pastylki zdobyły niedawno znak jakości programu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest przyznawane wyłącznie artykułom spożywczym, które otrzymają od Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Audyt miał miejsce 31 stycznia br. w Sosnowcu. Tradycyjnie już, obradom specjalistów przewodniczył Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.

Nagrodzone drażetki to propozycja z oferty BMB Sp. z o.o. Ta rodzinna firma z całkowicie polskim kapitałem istnieje od 1993 roku, a jej siedziba mieści się w Grójcu. Przedmiotem działalności spółki jest produkcja i dystrybucja słodyczy. Oferta obejmuje drażetki (miętowe oraz w wielu smakach owocowych), pastylki cukrowe, dekstrozowe oraz pastylki musujące. Szczegółowych informacji o firmie dostarcza jej strona internetowa, www.mikmaki.pl.

Miód rzepakowy z maksymalnymi notami

XXVII atestacja żywności za nami. Jednym z laureatów pierwszego w tym roku audytu jest Pszczelarnia Słodnik, której Miód rzepakowy zdobył maksymalną liczbę punktów za wszystkie oceniane aspekty, czyli smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Od tej pory, przez okres 2 lat firma będzie mogła posługiwać się znakiem jakości „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

Jak zaznaczają przedstawiciele firmy mieszczącej się w województwie lubuskim (a ściślej – w miejscowości Zabór), Pszczelarnia Słodnik to coś więcej niż pasieka. – To kompleksowe podejście do obcowania z pszczołami i z produktami gospodarki pasiecznej. Obcowanie również przez bezpośredni kontakt z tymi niezwykle pożytecznymi zwierzętami. Pszczelarnia wciąż się rozwija. Z wiosną planuje realizację dużego projektu z udziałem środków z UE – zapowiadają wytwórcy.

Obecna pasieka to rodzinne przedsięwzięcie, które obecni właściciele odziedziczyli po dziadku, Edwardzie Słodniku. – W rodzinie Słodników tradycje pszczelarskie sięgają lat 20 ubiegłego wieku. Zamiłowania do hodowli pszczół oraz pozyskiwania miodu przechodziły u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Samo nazwisko też zobowiązuje, ponieważ „Słodnik” to także ptak z rodziny miodojadów, którego zresztą można zobaczyć we wrocławskim ZOO – informują przedstawiciele pasieki.

Pszczelarnia liczy 40 rodzin pszczelich prowadzonych w ulach wielkopolskich 10 i 12 – ramkowych. Większość z nich jest drewniana, jedna znajdują się także ule styropianowe.

Oferta pasieki obejmuje miody dostępne w słoikach twist off, o poj. 1 kg. Bieżącą działalność Pszczelarni Słodnik można śledzić na Fanpage.

Specjały z oferty OSM w Skale wyróżnione po raz drugi

-Do produktów stosujemy tylko naturalne dodatki, przede wszystkim wyselekcjonowane żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, naturalne przyprawy ziołowe i wsady owocowe. Właściwy smak, zapach, wygląd jest wynikiem naturalnych procesów technologicznych i wysokiej jakości surowca, które pochodzi tylko z naszych terenów skupowych zlokalizowanych w sporej części na obrzeżach Ojcowskiego Parku Narodowego – informują przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skale. – Brak rozwiniętego przemysłu w tych rejonach sprzyjał i nadal sprzyja ekologicznej produkcji pasz służących do żywienia krów, co ma ogromne znaczenie dla jakości surowca czyli mleka z którego powstają nasze produkty. Jesteśmy niedużą spółdzielnią o niewielkim przerobie surowca, dlatego większość procesów technologicznych przeprowadzanych jest od wielu lat metodami tradycyjnymi od których duże zakłady odchodzą, gdyż są mało wydajne – dodają.
Dowodem na to, że obrany przez producenta kierunek jest właściwy są wyniki minionej atestacji żywności. Podczas audytu zorganizowanego 31 stycznia w Sosnowcu, członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” przyjrzeli się 12 propozycjom OSM w Skale.
Ocenione zostały:

  • Masło Skalskie tradycyjne,
  • Masło Ekstra Polish Butter,
  • Kefir Naturalny Jurajski,
  • Kefir Skalski 2%,
  • Kefir Naturalny 1,5%,
  • Jogurt Naturalny,
  • Maślanka Naturalna Jurajska 400 g,
  • Maślanka Naturalna Jurajska 1 l,
  • Twaróg OJCOWSKI tłusty klinek,
  • Twaróg półtłusty JURAJSKI krajanka,
  • Serek Ziołowy Smakosz,
  • Serek Jurajski kanapkowo-sałatkowy w ziołach

Werdykt jury nie pozostawia wątpliwości co do jakości tych produktów. Wszystkim przyznano maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, w związku z czym nagrodzono je godłami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Warto odnotować, że wyroby te zyskały uznanie ekspertów po raz drugi (poprzednio uhonorowano je w trakcie XX atestacji). Zdobycie kolejnych wyróżnień dowodzi, że producent utrzymuje najwyższą jakość pomimo upływu czasu.
Wyniki XXVII to doskonała rekomendacja dla wyrobów ze Skały. Zachęcamy do zapoznania się z całą ofertą producenta, polecamy także Fanpage Skała OSM dostarczający cennych inspiracji kulinarnych (i nie tylko).