Olej lniany tłoczony na zimno Dr Seed strzałem w dziesiątkę!

Olej lniany tłoczony na zimno Dr Seed z oferty firmy Secpol Sp. z o.o. podczas XXXVI Certyfikacji Programu Promocyjnego “Doceń polskie” otrzymał maksymalne noty – komplet “dziesiątek” za smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości. Uzyskany wynik przyniósł mu po raz kolejny najwyższy laur Programu – Znak “Doceń polskie TOP PRODUKT”, co oznacza, że Olej lniany tłoczony na zimno Dr Seed w dalszym ciągu będzie mógł być promowany tym Godłem. Tytuł “Doceń polskie TOP PRODUKT” przyznawany jest na dwa lata.

Olej lniany tłoczony na zimno Dr Seed jest uzyskiwany z siemienia lnianego. Ma żółtawy, przeźroczysty kolor, charakterystyczny zapach i smak o orzechowej nucie. Jest prawdziwym bogactwem cennych dla naszego organizmu  substancji – w łyżce nierafinowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowa składu to kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3, około 20 proc. stanowią kwasy z rodziny Omega- 6 (jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy), a kwasy nasycone to tylko około 10 proc. składu. Dostarczanie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) jest konieczne dla zachowania naszego zdrowia. 

W ofercie firmy Secpol, oprócz olejów, znajduje się także Sękacz Królewski, cieszący się ogromną popularnością nie tylko w naszym kraju, ale także poza granicami Polski. 

****

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

SERTOP zmierza po kolejny certyfikat jakości

Firma SERTOP sp. z o.o. kolejny raz przystępuje do audytu żywności organizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Tym razem członkowie Loży Ekspertów ocenią Masło klarowane (masło Ghee) w kubeczku z oferty tego producenta.

Masło klarowane (inaczej masło Ghee) to najnowszy produkt naszej firmy, który pojawił się na sklepowych półkach w drugiej połowie 2017 roku.  Inspiracją do wprowadzenia tego produktu na rynek był dynamicznie rozwijający się prozdrowotny trend na rynku, który staje się nieodłącznym elementem wielu polskich kuchni. To innowacyjny produkt, który jest odpowiedzią firmy Sertop na zmieniające się potrzeby naszych konsumentów – informują przedstawiciele Spółki, której siedziba mieści się w Tychach.

Masło klarowane SERTOP charakteryzuje się wysoką jakością i powstało na bazie tłuszczu mlecznego (99,5%). Dzięki odpowiedniej metodzie wytwarzania masło klarowane nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia w wysokiej temperaturze. Nie przypala  się ani nie pryska. Przygotowywane na maśle warzywa, mięso czy  domowe wypieki mają niepowtarzalny, maślano-orzechowy smak.  Zaletą masła klarowanego jest fakt, iż sprawdza się  doskonale w przypadku osób wrażliwych na mleko krowie, nietolerujących laktozy i kazeiny. Podczas klarowania zostają bowiem oddzielone białka i inne substancje od tłuszczu mlecznego, przez co produkt staje się bezpieczny dla alergików – dodają reprezentanci firmy SERTOP.

Masło klarowane może być używane nie tylko do pieczenia i smażenia mięsa oraz warzyw, ale także przygotowywania jajecznicy, naleśników, czy omletów. Sprawdzi się przy pieczeniu pączków, ciast i ciasteczek, stanowi także dodatek do sosów rożnego typu. Warto podkreślić, że produkt wzbogaca smak potraw (np. porannej owsianki czy kaszy jaglanej z owocami).

Propozycja firmy SERTOP znajduje zastosowanie zarówno w nowoczesnej, jak i tradycyjnej kuchni. Coraz częściej jest także wykorzystywana w kanale HoReCa, zwłaszcza w miejscach gdzie przygotowywanie dań o zdrowym charakterze ma priorytetowe znaczenie.

Opisywane masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, K, E oraz witamin z grupy B), zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, a przy tym nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Jak dodają przedstawiciele Spółki, kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu choroby Alzheimera. Produkt nie wpływa na ryzyko chorób serca, reguluje układ hormonalny i działa łagodząco na układ trawienny, a także wszelkie żołądkowo-jelitowe stany zapalne.

Masło klarowane firmy SERTOP jest zwycięzcą plebiscytu „Kuchnia Polska 2017”, w kategorii „Przetwory Mleczne”. O tym, czy produkt zdobędzie również laury programu „Doceń polskie” przekonamy się niebawem. Audyt z udziałem opisywanego masła odbędzie się 31 stycznia 2018 roku w Sosnowcu. W ofercie tyskiego producenta znajdziemy dwie propozycje nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT wyróżniono Ser topiony śmietankowy oraz Ser topiony Camembert.

SERTOP sp. z o.o. to firma z ponad pięćdziesięcioletnią tradycją i jeden z największych producentów serów topionych w Polsce. Spółka posiada Certyfikat BRC Global Standard i Certyfikat IFS (International Food Standard). Ponadto firma posiada status zakładu uprawnionego do eksportu do UE.
SERTOP dystrybuuje swoje produkty do większości sieci handlowych w Polsce, a także eksportuje sery topione do ponad 21 krajów, m.in. do: USA, Kanady, Izraela, Czech, Niemiec, Bułgarii. Informacje o produktach i bieżącej działalności firmy są dostępne na stronie internetowej www.sertop.com.pl.

Tytuł TOP PRODUKT dla Boczku Masarni Nieścior

Boczek rolowany z polędwicą to jeden z produktów, które Loża Ekspertów nagrodziła podczas październikowej atestacji żywności. Specjał z oferty Masarni Nieścior Sp. z o.o. otrzymał maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego przyznano mu godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Mianem tym honoruje się wyłącznie artykuły spożywcze najwyższej jakości, toteż firma z Księżpola k/Biłgoraja ma powody do dumy i radości.

Sukces naszej działalności opiera się na doskonałym połączeniu tradycji i nowoczesności. W procesie produkcyjnym wykorzystujemy sprawdzone receptury oraz zaawansowane rozwiązania technologiczne, co pozwala nam na uzyskiwanie wyrobów o znakomitym smaku i wysokiej jakości. Posiadamy profesjonalną ubojnię trzody chlewnej i bydła, linie rozbioru i przetwórstwa mięsa, oraz konfekcjonowania wędlin. Wszystkie te działy wyposażone są w nowoczesny park maszynowy obsługiwany przez wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników – głosi strona internetowa firmy, dostępna pod adresem www.niescior.pl.

Nagrodzona Masarnia to rodzinna firma istniejąca od 1991 roku. Jej założycielami są Bernadetta i Józef Nieścior. W asortymencie spółki znajdziemy wędliny (wędzonki, kiełbasy, a także wyroby podrobowe, garmażeryjne oraz grillowe), mięsa wołowe i wieprzowe, jak również produkty z oferty specjalnej, takie jak pieczony prosiak, czy pieczony udziec wieprzowy. Szczegółowe informacje o wszystkich wyrobach są dostępne na wspomnianej już stronie internetowej firmy.

Woda Janus TOP PRODUKTEM

THERION-TECH Sp. z o.o. to firma z siedzibą w Jaworze, w której portfolio znajdziemy aż 8 propozycji nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. W trakcie poprzednich atestacji uznanie specjalistów z branży spożywczej zdobyły C-BORG Food danie samopodgrzewające się – gulasz wołowy z kaszą oraz C-BORG Food danie samopodgrzewające się – kurczak z warzywami w ryżu. Oba dania dwukrotnie nagrodzono certyfikatami „Doceń polskie”.

Z kolei godłami jakości i tytułami TOP PRODUKT wyróżnione zostały: Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” niegazowana, Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” gazowana (obie wyróżniono dwa razy) i Naturalna woda mineralna Janus gazowana, a także Naturalna woda mineralna „Jaworowy Zdrój” Zdrowie Plus (Zestaw wody na cały dzień),  oraz ANTIOXIDANT woda antyoksydacyjna wzbogacona wodorem.

Podczas październikowej atestacji żywności Loża Ekspertów nagrodziła Naturalną wodę mineralną Janus niegazowaną. Woda zdobyła maksymalne noty za wszystkie  oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego otrzymała certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Audyt, podczas którego nagrodzono wodę z portfolio firmy THERION-TECH odbył się 25 października br. w Sosnowcu. To był XXVI audyt w historii programu promocyjnego „Doceń polskie”. Tradycyjnie już, obradom ekspertów przewodniczył Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.

 

Maksymalne noty dla chleba Piekarni Sendal

Chleb z Krasnej Góry orkiszowy – tak nazywa się jeden z produktów nagrodzonych podczas XXVI atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Wypiek z oferty Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego Magdalena Sendal otrzymał maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny). Chleb zdobył zatem nie tylko certyfikat promocyjny, ale także tytuł TOP PRODUKT. Mianem tym honorowane są tylko wyróżniające się artykuły spożywcze, zdobycie tytułu TOP PRODUKT to dla firmy z Lubasza powód do dumy i radości. Audyt odbył się 25 października br., eksperci obradowali w Sosnowcu.

– Ideą firmy jest dostarczanie każdego dnia świeżych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Wartością nadrzędną dla nas jest to, aby oprócz walorów smakowych nasze produkty były zdrowe i naturalne. Pracujemy z pasją i dokładamy wszelkich starań, aby sprostać wymaganiom każdego klienta – w ten sposób swoją działalność opisuje Magdalena Sendal, właścicielka piekarni.

Firma istnieje od 2004 roku, trzeba jednak powiedzieć, że zakład jest kontynuacją prowadzonej wcześniej przez ponad 10 lat działalności młynarskiej.
Zakład zatrudnia ponad 160 pracowników, a w jego ofercie znajdziemy blisko 200 produktów. Wśród nich są m.in. pieczywo mieszane pszenno-żytnie, żytnie, pszenne bułkowe i kanapki. Z kolei cukiernia proponuje konsumentom ciasta, ciastka, rolady, torty, babki, pączki, drożdżówki i ciastka na wagę.

Specjały te można nabyć w 22 sklepach firmowych. Lokalizacje tych placówek oraz szczegółowe informacje na temat asortymentu nagrodzonego producenta można znaleźć pod adresem www.piekarniasendal.pl.