Pieczemy z sercem już prawie 70 lat!

Tytułowe słowa to motto Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. – Nowoczesne zarządzanie produkcją umiejętnie łączymy z tradycyjnymi metodami produkcji i unikalnymi recepturami, opracowanymi przez naszych specjalistów. Spółdzielnię tworzy zespół doświadczonych piekarzy, otwartych na zmiany i nieustannie opracowujących nowe wypieki – podkreślają przedstawiciele firmy. W jej asortymencie znajdziemy nie tylko chleby (m.in. pszenne, pszenno-żytnie i żytnie), a także bułki i słodkie wypieki (takie jak drożdżówki, ciasta i torty).

Wszystkie nasze produkty tworzymy według starannie opracowanych receptur a każdy użyty składnik i jego proporcje mają ogromny wpływ na smak naszych wypieków. Jako największy producent pieczywa dbamy o to, aby nasze wypieki były przygotowywane wyłącznie ze składników najwyższej jakości – deklarują reprezentanci firmy. Propozycje z oferty warszawskiego producenta można nabyć w sklepach firmowych oraz sklepach zlokalizowanych w stolicy. Adresy placówek i szczegółowe informacje na temat produktów są dostępne na stronie internetowej www.spc.pl.

Tam także dostępne są informacje na temat historii firmy oraz przyznanych jej wyróżnień. Już wkrótce do grona zdobytych zaszczytów mogą dołączyć laury programu promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie październikowej oceny żywności Loża Ekspertów przyjrzy się bliżej 6 propozycjom z Warszawy. Do atestacji zakwalifikowane zostały:
Chleb Zapiecek
Chleb Żytni staropolski
Chleb Żytni z siemieniem
Chleb Żytni w 100%

Wypieki z serii Staropolska Tradycja obejmującej pieczywo produkowane tradycyjną, wielofazową metodą fermentacji. – Tajemnicą smaku tych wypieków jest sposób przygotowania ciasta. Jego odpowiednie ukwaszenie następuje w wyniku kilku faz procesu fermentacyjnego. Ciasto jest ręcznie wkładane do foremek, pozostawiane do wyrośnięcia i wypiekane w piecach. Wszystkie propozycje z tej linii charakteryzują się wyrazistym smakiem i doskonałym aromatem – zapewniają przedstawiciele SPC w Warszawie.

Szansę zdobycia znaku jakości mają także Chleb baltonowski (uwielbiany przez konsumentów wypiek pszenno-żytni na naturalnym zakwasie) oraz Bułka kajzerka.

Każdy wypiek zostanie sprawdzony indywidualnie przez wszystkich członków Loży Ekspertów. Jury przyzna produktom noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia certyfikatu „Doceń polskie” potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś żywność z maksymalnymi notami jest premiowana tytułem TOP PRODUKT.  Werdykt specjalistów z branży spożywczej poznamy niebawem, audyt będzie miał miejsce w Sosnowcu dnia 25 października br.

SuperSól®. „Najbogatsza w minerały sól na świecie”

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, że spożywamy zbyt dużo sodu. Dzieje się tak również dlatego, że sole, z których na co dzień korzystamy są w niemal 100 proc. oparte na tym pierwiastku. 

Odpowiedzią na potrzebę zmniejszenia spożycia sodu jest SuperSól®, czyli propozycja z oferty firmy Polskie Warzelnie Soli Sp. z o.o., która zostanie oceniona podczas XXVI atestacji żywności. Zanim członkowie Loży Ekspertów przystąpią do pracy (audyt odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu) przybliżmy najważniejsze informacje na temat produktu.

SuperSól® (w porównaniu z typową solą morską i himalajską), zawiera 53 proc. mniej sodu,
a pierwiastek ten zastępuje arcybogaty kompleks minerałów przynoszący aż 41 korzyści dla zdrowia (poprawia m.in. sprawność umysłową i fizyczną oraz przemianę materii).

SuperSól® to kompozycja soli i minerałów z wielu źródeł, jest przygotowana z użyciem leczniczych wód mineralnych, solanek i złóż mineralnych.

Produkt nie różni się smakiem od „zwykłej” soli. Mogą po niego sięgać wszystkie grupy konsumentów, począwszy od dzieci powyżej 2. roku życia aż do seniorów. SuperSól® jest szczególe zalecana osobom dbającym o sylwetkę, uczniom i pracownikom umysłowym oraz osobom zmęczonym i przepracowanym.

Piekarnia ze Sławy może zdobyć aż 22 certyfikaty jakości!

Piekarnia Hanna Schornik to firma z siedzibą w Sławie, która istnieje od 2003 roku. Wtedy właśnie p. Hanna zakupiła istniejącą od 1992 roku piekarnię i rozpoczęła jej modernizację. Pomysł na działalność zrodził się z miłości, pasji i zamiłowania do chleba.
Przy wyrobie pieczywa kierujemy się doświadczeniem, które jest równie ważne jak tradycja. Dlatego chleb wyrabiamy ręcznie, na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy. Używamy wysokiej jakości produktów, które wpływają na smak naszych wyrobów. Z zaangażowaniem wypiekamy zdrowe, smaczne i pełnowartościowe pieczywo oraz różnego rodzaju wyroby ciastkarskie. Moją chlubą jest bogata i zróżnicowana oferta wypieków piekarniczych i wyroby ciastkarskie – podkreśla właścicielka Piekarni, Hanna Schornik.

Podczas zbliżającej się atestacji żywności opisywaną firmę „reprezentować” będą łącznie aż 22 produkty. Loża Ekspertów pozna bliżej chleby, bułki i pierogi, a także słodkie wypieki tego producenta. Audyt będzie miał miejsce 25 października br. w Sosnowcu.
Ocenie specjalistów z branży spożywczej poddane zostaną: Chleb zwykły, Chleb śląski, Chleb słonecznikowy, Chleb razowy oraz Chleb razowy premium, a także Bułka pszenna zwykła, Bułka grahamka, Bułka żytnio-pszenna i Bułka ze szpinakiem.

Szansę zdobycia laurów programu „Doceń polskie” mają także słodkie wypieki, tj.: Drożdżówka, Placek drożdżowy, Sernik, Biszkopty, Rolada makowa, Spód biszkoptowy, Strucel serowy, Strucel makowy oraz Jabłecznik.

Do atestacji zgłoszono również: Pierogi ruskie, Pierogi z mięsem, Pierogi pieczone oraz Pierogi szpinak-feta.

Imponująco prezentuje się nie tylko asortyment piekarni, ale także jej rozwój. Obecnie firma posiada 7 sklepów piekarniczych, a jaj wyroby są dostępne także w pobliskich sklepach spożywczych.
W opisywanej piekarni zatrudnienie znalazło 48 osób, w zakładzie doświadczenie zdobywa także 1 uczeń (właścicielka firmy wyszkoliła łącznie 14 absolwentów).

Pani Hanna nie spoczywa jednak na laurach. – Kolejnym moim marzeniem (co pozwoli rozwijać moją pasję w dekorowaniu) jest wyposażyć i oddać do użytku cukiernio-deserownię, dzięki której będziemy mogli poszerzyć ofertę o szeroki asortyment tortów, ciast, pralin, deserów, lodów. Stawiamy na rozwój i solidność firmy chcąc zainwestować w nowoczesne urządzenia, które ułatwią pracę pracownikom. W związku z realizacją projektu poszerzę charakter prowadzonej działalności a jego realizacja pozwoli na zagwarantowanie dobrej jakości produktów – podsumowuje właścicielka firmy.

OSM w Skierniewicach nie spoczywa na laurach

Dzieje Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skierniewicach sięgają roku 1945. 

Dzisiaj do Spółdzielni należy ok. 450 członków (z powiatów: skierniewickiego, żyrardowskiego, rawskiego i łowickiego) oraz 150 pracowników. Firma jest znana (także poza Polską) głównie z   produkcji wyrobów mlecznych proszkowanych tj.: mleka w proszku pełnego, mleka w proszku odtłuszczonego oraz serwatki w proszku.

Głównym produktem kierowanym na krajowy rynek detaliczny oraz  HORECA jest ser Mozzarella.
Mozzarella to ser o włoskim rodowodzie. Produkujemy go z mleka krowiego najwyższej jakości, należy do serów półtwardych o strukturze włóknistej. Nasz ser mozzarella charakteryzuje się łatwą topliwością oraz rozciągliwością, co powoduje, że jest niezastąpionym dodatkiem do przygotowania prawdziwej pizzy, zapiekanek, lasagne oraz wszelkich dań na gorąco. Nasza Mozzarella posiada elastyczną konsystencję, łatwo się wiórkuje i nie powoduje sklejania się wiórków. Smak sera Mozzarella jest delikatny, można powiedzieć neutralny, dlatego bardzo dobrze smakuje w otoczeniu pomidorów, świeżych ziół oraz jako dodatek do wszelkich sałatek, również owocowych – informuje Spółdzielnia na swojej stronie internetowej. 

W asortymencie producenta znajdziemy Mozzarellę miękką w zalewie, w formie kulek o masie ok 6g, 100g, 125g, 250g oraz Mozzarellę w postaci bloków, batonów o różnej średnicy, a także Mozzarellę w postaci wiórków i Mozzarellę wędzoną.

 Cały asortyment firmy (poza Mozzarellą i wyrobami proszkowanymi w ofercie jest także masło) prezentuje szczegółowo  strona www.osmskierniewice.pl. Witryna dostarcza także wyczerpującej wiedzy na temat historii Spółdzielni i jej obecnej działalności.

Opisując OSM ze Skierniewic nie można pominąć faktu, iż Mozzarella mini w zalewie tego producenta trzykrotnie zdobyła uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Ser zdobył nie tylko godło jakości, ale także tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że jury przyznało mu maksymalne noty (same „10”) za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny).

Certyfikaty programu „Doceń polskie” są przyznawane zawsze na 2 lata. Przedstawiciele Spółdzielni ze Skierniewic kolejny raz zgłosili ser do certyfikacji: jeśli i tym razem zostanie pozytywnie oceniony, firma przez kolejne 2 lata będzie mogła promować swój produkt znakiem „Doceń polskie”. Atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu. Obradom jury przewodniczyć będzie Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.

„Popatrz jak zmieniamy się dla Ciebie”

Tytułowe motto od kilku lat przyświeca działalności „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców  w Zawierciu. – Z myślą o naszych Klientach modernizujemy nasze placówki starając się nadać im niepowtarzalny wygląd zewnętrzny, który stałby się wizytówką Społem i miasta – podkreślają przedstawiciele PSS. Do Spółdzielni należy: 17 sklepów (w tym 14 spożywczych i 3 przemysłowe), a także piekarnia i cukiernia. Oferta towarowa sklepów „Społem” PSS w Zawierciu to ok. 15 000 pozycji! Więcej informacji o placówkach można znaleźć na stronie internetowej www.zawiercie.spolem.org.pl.

Spółdzielnia dba nie tylko o rozwój sklepów, ale także wysoką jakość produktów własnego wyrobu: wypieków, słodkich specjałów i produktów garmażeryjnych. Wśród propozycji „Made in PSS w Zawierciu” znajdziemy m.in.: bogaty wybór chlebów i bułek, słodkie wypieki, jak również pieczeń rzymską, smalec, kapustę zasmażaną, placki ziemniaczane oraz krokiety i pierogi. Oferta obejmuje także wyroby prozdrowotne, bogate w błonnik i ziarna zbóż, które wypieka się cyklicznie dzięki specjalnej linii produkcyjnej. Katalogi wszystkich specjałów można pobrać bezpośrednio ze wspomnianej już strony internetowej.

Jakość wyrobów z Zawiercia podkreślają m.in. certyfikaty programu „Doceń polskie”.

W ofercie producenta znajdziemy 4 propozycje nagrodzone godłami jakości. Warto wiedzieć, że wszystkie uhonorowano więcej niż jeden raz, co świadczy o powtarzalności produkcji, tak istotnej w branży spożywczej.

Wyróżnione specjały to: Chleb zwykły, Bułka poznańska oraz Pasztet wieprzowy. Pasztet i bułka otrzymały także tytuły TOP PRODUKT. To dodatkowy powód do dumy, bo mianem tym honoruje się tylko żywność z maksymalnymi notami.

Wszystkie nagrodzone wyroby zostaną ocenione kolejny raz podczas XXVI atestacji żywności. Wydarzenie odbędzie się w Sosnowcu, dnia 25 października. Czy „Społem” z Zawiercia i tym razem będzie miało powód do radości? Tego dowiemy się pod koniec miesiąca.