Dwa certyfikaty trafią do Krobi


… a ściślej – do zlokalizowanej w tej Wielkopolskiej miejscowości firmy WOJ-LEN. Tradycje tego przedsiębiorstwa sięgają roku 1900, kiedy to rodzina jej właściciela rozpoczęła tłoczenie oleju lnianego. Działalność ta została co prawda zaniechana w 1939 roku, ale tradycja olejarstwa przetrwała i była przekazywana z pokolenia na pokolenie.
– W 2012 roku, po ukończeniu Wydziału Nauk i Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, postanowiłem przywrócić działalność firmie rodzinnej. Ponownie uruchomiliśmy produkcję na zimno, pozwalającą najlepiej zachować właściwości zdrowotne oraz walory smakowe i zapachowe produktu naturalnego. Jesteśmy małą rodzinną firmą, której priorytetem jest jakość oraz zadowolenie klienta  – zaznacza Wojciech Misztal, właściciel firmy. 

WOJ-LEN oferuje oleje: lniany, rydzowy, rzepakowy, z wiesiołka, słonecznikowy, kokosowy, z czarnuszki, a także z pestek dyni oraz z ostropestu. Wspomniana przez p. Wojciecha  troska o najwyższą jakość produktów przejawia się m.in. w starannym doborze produktów, z których tłoczony jest olej. Firma korzysta głównie z polskich nasion, a olej lniany jest produkowany z siemienia lnianego pochodzącego z własnych upraw.
Potwierdzeniem najwyższej jakości produktów firmy WOJ-LEN są wyniki XXIII certyfikacji żywności. Podczas niedawnej atestacji Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” oceniała dwie propozycje wielkopolskiej firmy. Oba oleje (z ostropestu i z dyni) biorące udział w audycie zdobyły nie tylko godła promocyjne, ale i tytuły TOP PRODUKT. Miana te są przyznawane artykułom najwyższej jakości, które zdobędą maksymalne noty za oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny).

Zapraszamy do zapoznania się z charakterystykami nagrodzonych produktów.

Olej z ostropestu jest tłoczony na zimno ze starannie wyselekcjonowanych całych polskich nasion ostropestu plamistego. Jest to produkt w 100% naturalny,  nie jest rafinowany, nie posiada żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, dlatego zachowuje swoje biologiczne i naturalne cenne właściwości. Wyróżnia się lekko gorzkim, orzechowym smakiem oraz żółto-brązową barwę.
Nagrodzony produkt można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Ostropest plamisty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie, jest znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego działania na wątrobę. Wspomaga jej regenerację oraz tworzy naturalną barierę przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie. Wykorzystuje się go również do pielęgnacji skóry, gdyż świetnie regeneruje i nawilża (stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn, dlatego jest zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze).
Profilaktyczne stosowanie: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek.

Olej z dyni wyróżnia się spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemną brązowo- zieloną barwą i specyficznym orzechowym smakiem i zapachem. Olej z dyni to przysmak uważany za regionalny cud natury prowincji Styria w Austrii. Olej z dyni jest tam dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów olej z dyni doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Jest wspaniałym dodatkiem do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw, sera białego i innych potraw przygotowanych na zimno. Wiele zawartych w nim witamin, związków mineralnych i mikroelementów działa profilaktycznie w przypadku chorób serca i układu krążenia, łagodzi bóle podbrzusza, oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Stosuje się go przede wszystkim w przypadku osób cierpiących na problemy związane z przewodem moczowym, pęcherzem moczowym, nerkami.

Osoby zainteresowane uzyskaniem szczegółowych informacji na temat pozostałych propozycji z asortymentu firmy WOJ-LEN, zapraszamy do odwiedzenia witryny internetowej producenta, dostępnej pod adresem www.woj-len.pl.

Wafle polskie z maksymalną liczbą punktów!


„Słodkości to część naszego życia”
– zapewniają przedstawiciele firmy Eurobrand Sp. z o.o. oferującej ciastka i wafle marki Apetitki.

Znakiem tym sygnowane są różnorodne specjały (waniliowe, kakaowe, jak również oblewane i podlewane polewami, a także przysmaki nadziewane kremami). Słodkości można nabyć na wagę oraz w paczkach. Warto zaznaczyć, że najnowszą propozycją przedsiębiorstwa są wyroby Naturfit.

W trakcie minionej atestacji żywności trzy produkty marki Apetitki ocenione zostały przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Wafle polskie smaki krówkowe, Wafle polskie smaki śmietankowe oraz Wafle polskie smaki kakaowe otrzymały maksymalne noty (10 pkt.) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Specjały te zdobyły więc nie tylko certyfikaty „Doceń polskie”, ale także tytuły TOP PRODUKT. Miana te są zarezerwowane wyłącznie dla artykułów najwyższej jakości, które uzyskają od jury maksymalną liczbę punktów. Taki werdykt ekspertów nie pozostawia wątpliwości co do jakości słodkich specjałów firmy Eurobrand.

Szczegółowe informacje na temat produktów marki Apetitki są dostępne na stronie internetowej www.apetitki.com.pl. Witryna prezentuje także katalog wyrobów.

Wyroby PRIMUS zagościły w Sosnowcu


Nierafinowany tłoczony na zimno olej rzepakowy
oraz Nierafinowany tłoczony na zimno olej słonecznikowy, to dwa produkty należące do firmy PRIMUS, które po raz kolejny zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” oraz tytuły TOP PRODUKT. Ponowna ocena uhonorowanych wcześniej wyrobów wynika z regulaminu programu. Zgodnie z nim, godła promocyjne są nadawane na 2 lata. Po upływie tego okresu producent zainteresowany dalszym korzystaniem z potencjału programu zgłasza specjał do ponownej oceny, i tak też stało się tym razem. Otrzymane gratyfikacje to potwierdzenie wysokiej jakości ocenianych wyrobów.
Natomiast Ocet jabłkowy 6% oraz AVITEK kwas mlekowy 30%, produkty, które na XXIII audycie żywności zaliczyły swój debiut i również nagrodzone zostały certyfikatami „Doceń polskie”  TOP PRODUKT.

PRIMUS to rodzinna, polska firma z tradycjami sięgającymi 1990 roku. Jej siedziba mieści się w Warszawie. Przedsiębiorstwo oferuje „produkty tłoczone z natury”: oleje nierafinowane, fermentacyjny ocet jabłkowy, naturalny kwas mlekowy (zamiennik octu spirytusowego) i suplementy diety.

Zapraszamy do zapoznania się ze specyfiką nagrodzonych produktów:
 – Olej na zimno tłoczony słonecznikowy
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno tradycyjnymi metodami, niefiltrowany i nierafinowany.
– Jest produkowany z polskiego wysokogatunkowego ziarna wolnego od GMO i alergenów – zapewnia producent. Warto wiedzieć, że olej słonecznikowy zawiera najwięcej ze wszystkich olei roślinnych witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jednocześnie, jest źródłem cennych fitosteroli, beta-karotenu, lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6. Ma słodki smak i zapach. Najwięcej właściwości zachowuje, gdy jest stosowany na zimno. Jest doskonały do duszenia i gotowania potraw, ale także krótkiego smażenia.
Olej nasz może być używany „do ssania” w kuracji oczyszczającej organizm. Wspomaga układ odpornościowy i krwionośny, korzystnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Można go stosować w domowej kosmetyce do nawilżania i uelastyczniania skóry – podpowiadają przedstawiciele firmy PRIMUS.

 – Olej na zimno tłoczony rzepakowy
Nierafinowany olej, niezastąpiony w prewencji miażdżycy naczyń krwionośnych (obniża poziom cholesterolu we krwi). Wspomaga leczenie choroby wieńcowej serca, łuszczycy i zapalenia stawów. Nieoczyszczony, czyli niefiltrowany, produkowany z wysokogatunkowego bezerukowego ziarna, zwany często „Oliwą Północy”. Jest źródłem w witaminy E, witaminy K, witaminy D3 a także prowitaminy A. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-9 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. 30ml oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na NNKT. Olej rzepakowy zapewnia wysoką jakość potraw. To doskonały dodatek do sałatek, majonezów i dresingów. Nadaje się do pieczenia i krótkiego smażenia. Ma słodki smak i zapach. Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno.

– Ocet jabłkowy – 6%
Nasz Ocet jabłkowy produkowany jest naturalną metodą fermentacji biologicznej. Nie zawiera żadnych dodatków i polepszaczy. Im odmiana jabłek jest soczystsza i słodsza, tym pozyskiwany ocet mocniejszy a jego kolor ciemniejszy (proces fermentacji uzależniony jest od wysokości zawartego w jabłkach cukru) – zapewniają przedstawiciele firmy PRIMUS.
Podobnie jak sam owoc, również ocet jabłkowy posiada bogate właściwości zdrowotne. Dzięki zawartym w nim związkom mineralnym, enzymom i aminokwasom uzupełnia składniki biorące czynny udział we wszystkich procesach życiowych. Jest źródłem pektyny i bioflawonoidów. Co więcej, ocet jabłkowy skutecznie powstrzymuje szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny. Wyrób zawiera także cenny dla zdrowia potas, jego niedobór w organizmie może niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie psychofizyczne, może także prowadzić do zaburzeń pracy serca. Ocet jabłkowy ma zastosowanie w kuracjach zdrowotnych oraz dietach obniżających wagę ciała. Ocet jabłkowy to źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, E i P, a także beta-karotenu oraz żelaza, potasu, fluoru, chloru, miedzi, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i krzemu.

– AVITEK kwas mlekowy 30%
– Zastąp tradycyjny ocet spirytusowy naturalnym produktem – AVITKIEM – kwasem mlekowym. Możemy nim doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny. Ma on nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany – zachęcają reprezentanci firmy z Warszawy.
Jak dodają, kwas mlekowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych pochodzenia roślinnego (z kukurydzy lub z buraków cukrowych). Jest on stosowany do regulowania kwasowości produktów ekologicznych. Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo.

Godło „Doceń polskie” na opakowaniach specjałów marki Maestro

Znak „Doceń polskie” na opakowaniach specjałów marki Maestro

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. to jeden z laureatów minionej atestacji żywności. Do oceny zgłoszono 10 propozycji tego producenta, Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” wyróżniła je wszystkie: zdobyły one nie tylko godła promocyjne, ale także tytuł TOP PRODUKT.

Nagrodzone produkty to Kabanos pieczony Maestro klasyczny; Kabanos pieczony Maestro pepperoni; Kiełbasa Krakowska Maestro; Kabanoski Maestro Klasyczne; Kabanoski Maestro Paprykowe; Kabanoski Maestro Pini Piri; Kabanoski Maestro Drobiowe; Kabanoski Maestro Wędzone; Kabanoski Maestro Bekonowe oraz Kabanoski Maestro Żurawinowe.

Trzeba podkreślić, że tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowane tylko dla artykułu najwyższej jakości, któremu jury przyzna maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przedstawiciele ZM Henryk Kania mają zatem powody do satysfakcji!

Producent korzysta z potencjału promocyjnego znaku „Doceń polskie”. Godło podkreślające pochodzenie żywności i jej najwyższą jakość zostało umieszczone na opakowaniach nagrodzonych kabanosów.
Konsumenci poszukujący najlepszej polskiej żywności zyskali jeszcze jeden argument dowodzący słuszności wyboru specjałów ZM Henryk Kania.

Piwo Połczyńskie Zdrojowe po raz kolejny docenione przez Lożę Ekspertów


Piwo Połczyńskie Zdrojowe po raz kolejny zdobyło certyfikat „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. W trakcie XXIII audytu żywności, który odbył się 1 lutego w Sosnowcu, Loża Ekspertów potwierdziła wysoki poziom produktu należącego do Browaru z Połczyna-Zdroju, którym zarządza spółka FUHRMANN S.A. przyznając mu maksymalne noty.

Continue reading