Dla najbardziej wymagających klientów

Z Aleksandrą Anioł, pełnomocnikiem ds. ZSZBŻ PINI POLONIA rozmawia Katarzyna Salomon

–  Aż trzy wyroby firmy PINI POLONIA mogą poszczycić się prestiżowym Godłem Programu „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Proszę o krótkie przedstawienie zwycięzcy.
Zakład został zlokalizowany na terenie Łódzkiej Strefy Ekonomicznej – położony na wschód od miasta Kutna w pobliżu międzynarodowej drogi Warszawa-Berlin. Autostrady Łódź – Gdańsk oraz Warszawa – Poznań umożliwiają transport krajowy.
Prowadzimy ubój i rozbiór około 16 tysięcy sztuk świń na dzień, ubijamy prawie 1000 świń w ciągu godziny, uzyskujemy produkty najwyższej jakości takie jak:
• schab – 102 tony na dzień
• karkówka – 70 ton na dzień
• polędwiczki – 12 ton na dzień
• boczek – 144 ton na dzień
• skóry – 61 ton na dzień
• podgardle – 40 ton na dzień
• kości – 163 tony na dzień
• głowy – 72 tony na dzień
• podroby – 55 ton na dzień
• ogony – 1,6 ton na dzień
• szynka – 416 ton na dzień
• łopatka – 128 ton na dzień

Jesteśmy pod stałym nadzorem 120 lekarzy weterynarii. Wielkość produkcji wynosi: 1840 ton na dzień.
Mamy uprawnienia eksportowe do ponad 100 krajów świata min do: USA, Kanady czy Singapuru.

–  Jak Pani sądzi, jakie walory produktów szczególnie zachwyciły ekspertów?
Nasze produkty są bardzo wartościowe. Nowoczesny park maszynowy umożliwia wykonanie obróbki dla najbardziej wymagającego klienta. Przystosowanie linii technologicznych gwarantuje rozebranie i przygotowanie do wysyłki mięsa w ciągu 24 h od uboju.
Świnie hodowane są w warunkach gdzie musi być spełniony dobrostan zwierząt co daje uzysk mięsa bez wad tj. bez wycieków, barwa jest jasnoróżowa a zapach charakterystyczny dla świeżego mięsa. Obróbka w/w elementów oraz ich świeżość i elastyczność mogły wpłynąć na ocenę ekspertów.

–  Proszę zdradzić, jakie działania prowadzicie w związku z sukcesem, jakim było zdobycie znaku „Doceń polskie TOP PRODUKT”?
W tym momencie przygotowujemy się do wprowadzenia znaków na opakowania jednostkowe czy zbiorcze oraz informację na etykiecie o tym, że nasze produkty posiadają znak „Doceń polskie”

– Czy po zdobyciu Znaku „Doceń Polskie TOP PRODUKT” zauważalny jest wzrost zainteresowania nagrodzonymi wyrobami, tj. Szynką wieprzową kulką, Polędwiczką wieprzową bez główki oraz Karkówką wieprzową bez kości extra?
Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania znaków i wdrażamy nowe projekty.

– I ostatnie pytanie – czy, według Pani, inicjatywy takie jak Program Promocyjny „Doceń polskie” są potrzebne polskim konsumentom i producentom, i dlaczego?
Akcja Doceń Polskie to dobra inicjatywa, ponieważ możemy wspierać polskich producentów, a w tym przypadku hodowców świń, którzy w obecnej trudnej sytuacji związanej ograniczeniami wynikającymi z ASF muszą być szczególnie docenieni. Oni nadal produkują dla nas żywność, mimo wielu ograniczeń. Pokazujemy przez to konsumentowi, po jakie produkty można sięgać. Dzięki takim przedsięwzięciom klienci mają coraz większe zaufanie do polskich wyrobów, doceniając ich wysoką jakość i doskonały smak.

Dziękuję za rozmowę.

 

Prasa o programie „Doceń polskie” i jego laureatach

Odliczamy dni do XXIX atestacji żywności (ocena produktów spożywczych będzie miała miejsce 25 lipca w Sosnowcu), natomiast redakcja miesięcznika „Raport Rolny” już zapowiada Dzień polskiej żywności.

To nietypowe „święto” zostało zainicjowane przez twórców programu „Doceń polskie”. Szczególny dzień przypada 25 sierpnia, a w tym roku będziemy obchodzić go już po raz szósty!

O czym jeszcze informuje prasa?

Dziennik „Gazeta Wrocławska” zaprasza do wzięcia udziału w Festiwalu Makaronu, który trwa w Pochlebnej. Producent z Wrocławia zdobył znak jakości „Doceń polskie” za jeden z chlebów żytnich wypiekanych w tym miejscu. Wypieki Pochlebnej i wartości odżywcze żytniego pieczywa przybliża swoim czytelnikom także „Tygodnik Poradnik Rolniczy”.
Ta sama redakcja opisuje również działalność Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach, której wyroby nagrodzono znakami programu „Doceń polskie”.

Z kolei na łamach dwumiesięcznika „Forum Mleczarskie Handel” przypomniano o wyróżnieniu certyfikatem jakości specjału Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Informacje o mąkach Młyna Jaczkowice (laureata programu „Doceń polskie”) z linii „Domowa Piekarnia” są natomiast dostępne w tygodniku „Gazeta Częstochowska”.

 

Media o DP – INTERNET

15.02.2019
portal MyLomza.pl
Łomża Jasne i Łomża Miodowe wyróżnione

15.02.2019
portal KierunekSpożywczy.pl
Piwa Łomża z certyfikatem Doceń Polskie

14.02.2019
portal Wyborcza.pl
Superżywność z Pomorza Zachodniego
„Województwo zachodniopomorskie od 2008 roku jest członkiem prestiżowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która promuje lokalną tożsamość oraz regionalną żywność. Przykład zachodniopomorskich przedsiębiorców, między innymi właścicieli gospodarstw rolnych, pokazuje, jak wiele można w tej dziedzinie osiągnąć” – czytamy we wstępie do tekstu.
W artykule mowa m.in. o działalności firmy Malinowy Ogród, który jest laureatem programu „Doceń polskie”.

15.02.2019
Pierwszy Portal Rolny
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE
Piwa Łomża Jasne i Łomża Miodowe zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT.

14.02.2019
PortalSpożywczy.pl
Piwa Łomża z certyfikatem jakości „Doceń polskie”

14.02.2019
portal Biznes.Newseria.pl
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE

14.02.2019
portal ŻycieHandlowe.pl
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE

14.02.2019
portal PoradnikHandlowca.pl
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE

14.02.2019
portal Innowacje.Newseria.pl
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE

14.02.2019
portal Lifestyle.Newseria.pl
PIWA ŁOMŻA DOCENIONE CERTYFIKATEM DOCEŃ POLSKIE

8.02.2019
portal Września.info.pl
Z archiwum „WW”. Tajniki smaku i sukcesu Grzegorza Paszaka z Pyzdr
Firma posiada na swoim koncie także znak programu „Doceń polskie”

7.02.2019
portal MistrzBranży.pl
Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze

7.02.2019
portal NowyPM.pl
Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze

5.02.2019
portal Kamienskie.info
Chleb pałucki z Piekarni Żelek nagrodzony prestiżowym certyfikatem jakości
Informacja prasowa na temat zdobycia przez Piekarnię Żelek certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułu TOP PRODUKT.

4.02.2019
portal NowoczesnaFarma.pl
Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze

4.02.2019
portal RaportRolny.pl
Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze

29.01.2019
portal Głos24.pl
Miechowskie osobowości nagrodzone!
25 stycznia odbyło się miechowskie spotkanie noworoczne. Podczas wydarzenia, już po raz piąty, wręczone zostały nagrody burmistrza Miechowa dla osób i instytucji, które na wzór Macieja Miechowity budują pozytywny wizerunek miasta.
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Miechowie została nagrodzona w kategorii Lider Przedsiębiorczości. „Społem” zostało wcześniej nagrodzone laurami programu „Doceń polskie”.

23.01.2019
portal Spożywcze.Info
ETERNO – SMAK PONAD STULETNIEJ RODZINNEJ TRADYCJI
Prezentacja firmy ETERNO, laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”

Continue reading

Media o DP – PRASA

5.02.2019
Gazeta Wyborcza Strona Rynku
Kinga Pienińska zdobywa Grand Prix
Wyróżniona Laurem Konsumenta marka Kinga Pienińska na swoim koncie posiada także znak programu „Doceń polskie”.

1.01.2019
Polish Market
Eterno over 100 years of family tradition
Prezentacja marki Eterno

10.01.2019
tygodnik Gazeta Częstochowska
Smak i aromat ulubionych wypieków – Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
Prezentacja produktu nagrodzonego przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.

11.2018
miesięcznik Przegląd Zbożowo-Młynarski
Młyn z tradycją
Zapis rozmowy z Wojciechem Tomalikiem, kierownikiem Młyna Jaczkowice.
W tekście mowa także o tym, że mąki z Jaczkowic zdobyły laury programu „Doceń polskie”.

12.2018
miesięcznik Hurt&Detal
SERTOP laureatem programu „Doceń polskie”
Informacja o przyznaniu wyróżnienia kolejnemu produktowi marki SERTOP.

 

11.12.2018
Wieści Rolnicze/Wieści Regionalne
Oleje tłoczone na zimno – pyszne i zdrowe
Materiał dotyczący olejów firmy Woj-Len z Krobi, które to nagrodzone zostały znakiem jakości programu „Doceń polskie”

20.11.2018
Gazeta Krotoszyńska
Firma Biegun laureatem „Doceń polskie”

27.11.2018
gazeta Słowo Podlasia
Luksusowe statuetki przyznane
Luksusowa Marka Roku 2018

28.09.2018
Dziennik Zachodni Mysłowice
Dzieci odwiedziły stadninę koni
Relacja z wydarzenia organizowanego w stadninie ARABKA przez twórców programu „Doceń polskie” dla podopiecznych Stowarzyszenia Dom Aniołów Stróżów.

04.10.2018
portal ŻycieHandlowe.com
Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia”
Opis produktu z oferty Młyna Jaczkowice, laureata programu „Doceń polskie”.

10.09.2018
dwutygodnik Polska Metropolia Warszawska
Tajemnica kodu „590”, czyli jak rozpoznać w sklepie naprawdę polskie produkty.

25.08.2018
dziennik Echo Dnia Kieleckie
Soki sandomierskie na stacjach Orlenu, a majonez w Ameryce

08.2018
miesięcznik Poradnik Handlowca: Kalendarium Handlowca
W zestawieniu świąt związanych z branżą spożywczą uwzględniono m.in. Dzień polskiej żywności. Autor tekstu zaznaczył, że inicjatorami wydarzenia są twórcy programu „Doceń polskie”.

24.08.2018
dziennik Super Express
Pij polskie soki
ORLEN prowadzi akcję „Pij polskie soki”. Na stacjach paliw tego koncernu można nabyć m.in. soki marki Sad Sandomierski. Jeden z nich nagrodzono laurami programu „Doceń polskie”.

10.08.2018
dwutygodnik Sukcesy i Porażki
Kartka z kalendarza
Zapowiedź Dnia polskiej żywności. W krótkim tekście odnotowano, że inicjatorami „święta” są twórcy programu „Doceń polskie”.

07.2018
miesięcznik Bake&Sweet
Lody z Syrenką
Opis wegańskich specjałów marki Lody Syrenka. Jeden z nich zdobył uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

07.2018
dwumiesięcznik Środowisko
Ekodni lipca i sierpnia
W zestawieniu ciekawych wydarzeń związanych z ochroną środowiska i ekologią uwzględniony został także Dzień polskiej żywności. „Święto” zainicjowali twórcy programu „Doceń polskie”.

22.07.2018
Tygodnik Poradnik Rolniczy
Jedz żytni! I Koniecznie na zakwasie
Tekst prezentuje walory chleba żytniego. W materiale zawarto wypowiedź dietetyk pracującej w Pochlebnej oraz przepis na dania z udziałem chleba nagrodzonego znakiem „Doceń polskie”.

19.07.2018
tygodnik Gazeta Częstochowska
Mąka na pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice
Informacja na temat propozycji Młyna Jaczkowice, laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”.

07.2018
miesięcznik Raport Rolny
Nietypowe święto
Zapowiedź Dnia polskiej żywności – „święta” zainicjowanego przez twórców programu „Doceń polskie”.

13.07.2018
Dziennik Gazeta Wrocławska
Pochlebna na wieczór: Cały tydzień makaronu
W Pochlebnej trwa Festiwal Makaronu. W zapowiedzi wydarzenia przypomniano również o innych propozycjach producenta. Na miejscu wypieka się m.in. chleb, który zdobył uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

01.06.2018
miesięcznik Hurt&Detal
Aldamer MSM Mońki z tytułem „Doceń polskie”
Informacja o wyróżnieniu sera Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

06.2018
miesięcznik Rynki Alkoholowe
Małe Deja vu
Charley’s Gin 37,5% oraz Bitter Laufhund ziołówka – produkty z portfolio Grupy AWW zostały wyróżnione podczas XII Degustacji Wódek.
Obie wyróżnione propozycje nagrodzono wcześniej znakami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT.

04.2018
kwartalnik Forum Mleczarskie Handel
Serecki Marforki Zestaw Grillowy
Prezentacja propozycji firmy Marfor, laureata programu „Doceń polskie”.

05.2018
Miesięcznik Handlowy
Ser Aldamder Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach
Informacja o przyznaniu znaku jakości propozycji z oferty MSM w Mońkach.

17.05.201
tygodnik Życie na gorąco
Ser topiony kremowy z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej…
Informacja o wyróżnieniu godłem „Doceń polskie” sera z oferty MSM Mońki.

04.2018
kwartalnik BUSINESSPL
Amplus
Rozmowa z Bartłomiejem Skrzydlewskim, prezesem zarządu firmy Amplus. Spółka jest laureatem programu „Doceń polskie”.

04.2018
kwartalnik BUSINESSPL
Jakość, tradycja i nowoczesność w polskim masarstwie
Prezentacja firmy Zakłady Mięsne Henryk Kania. W tekście czytamy, że spółka zdobyła m.in. znaki jakości „Doceń polskie”.

05.2018
miesięcznik AGRO Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych
Potwierdzam: klient ma zawsze rację
Rozmowa z Romanem Gorzkowskim, właścicielem gospodarstwa ekologicznego z Władysławowa. Kaczka z Zagrody Łąckiej i Kurczak z Zagrody Łąckiej tego producenta zyskały uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

29.04.2018
Tygodnik Poradnik Rolniczy
Widać dobre zarządzanie spółdzielnią
12 kwietnia odbyło się Walne Zgromadzenie Przedstawicieli OSM w Siedlcach. Tekst dotyczy tego wydarzenia, mowa w nim również o nagrodach przyznanych wyrobom z Siedlec. Wśród zdobytych laurów są znaki jakości „Doceń polskie”.

Continue reading

Nowy numer kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Zapraszamy do lektury!

Już jest! Na początku kwietnia ukazało się 12. wydanie bezpłatnego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” redagowanego przez twórców programu promocyjnego.

Celem magazynu jest promowanie wyrobów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów oraz ich producentów. Co więcej, kwartalnik dostarcza także wiedzy na temat rodzimej kuchni i inspiruje do wypróbowania przepisów kulinarnych. W każdym wydaniu dostępne są rozmowy z przedstawicielami nagrodzonych firm, ciekawostki na temat branży i samego programu oraz prezentacje wyróżnionych artykułów spożywczych.

W kwietniowym numerze można znaleźć m.in. rozmowę z Mieczysławem Walkowiakiem, Wiceprezesem Zarządu ds. Handlu i Marketingu firmy SOKOŁÓW S.A., czy też odpowiedź na pytanie na czym polega tajemnica sukcesu Cukierni Consonni.
W wydaniu zawarto również informacje o znaczeniu znaków „Doceń polskie” dla Grupy Cedrob: największego polskiego producenta mięsa.
W kwartalniku dostępny jest także przepis na aromatyczny rosół oraz garść inspiracji dotycząca majowych spotkań na świeżym powietrzu. Jak zwykle, w numerze nie zabrakło zapowiedzi kolejnej atestacji i krótkiego podsumowania minionego audytu.