Prasa o programie „Doceń polskie” i jego laureatach

Odliczamy dni do XXIX atestacji żywności (ocena produktów spożywczych będzie miała miejsce 25 lipca w Sosnowcu), natomiast redakcja miesięcznika „Raport Rolny” już zapowiada Dzień polskiej żywności.

To nietypowe „święto” zostało zainicjowane przez twórców programu „Doceń polskie”. Szczególny dzień przypada 25 sierpnia, a w tym roku będziemy obchodzić go już po raz szósty!

O czym jeszcze informuje prasa?

Dziennik „Gazeta Wrocławska” zaprasza do wzięcia udziału w Festiwalu Makaronu, który trwa w Pochlebnej. Producent z Wrocławia zdobył znak jakości „Doceń polskie” za jeden z chlebów żytnich wypiekanych w tym miejscu. Wypieki Pochlebnej i wartości odżywcze żytniego pieczywa przybliża swoim czytelnikom także „Tygodnik Poradnik Rolniczy”.
Ta sama redakcja opisuje również działalność Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach, której wyroby nagrodzono znakami programu „Doceń polskie”.

Z kolei na łamach dwumiesięcznika „Forum Mleczarskie Handel” przypomniano o wyróżnieniu certyfikatem jakości specjału Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Informacje o mąkach Młyna Jaczkowice (laureata programu „Doceń polskie”) z linii „Domowa Piekarnia” są natomiast dostępne w tygodniku „Gazeta Częstochowska”.

 

Media o DP – INTERNET

04.10.2018
portal Mysnet.pl
Gotujesz? Pieczesz? Zaprawiasz? Pochwal się
Zapowiedź konkursu Swojskie Dziećkowice, w którym ocenione zostały przetwory i wyroby kulinarne mysłowickich gospodyń. Wyroby sprawdzi jury, którego członkami są osoby zasiadające w kapitule konkursu „Doceń polskie”.

27.09.2018
tygodnik Co Tydzień Mysłowice
Podopieczni „Domu Aniołów Stróżów” w mysłowickiej stadninie Arabka
Podsumowanie wydarzenia zorganizowanego przez twórców programu promocyjnego „Doceń polskie”.

09.2018
miesięcznik Życie Handlowe
Przetwory z tradycją
Opis produktów marki Piwniczka Babuni. W tekście czytamy, że Ogóreczki konserwowe domowe tej marki zdobyły uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

27.09.2018
portal SpożywczeInfo
Rozporządzenie dotyczące znakowania żywności w praktyce
Materiał prasowy poświęcony rozporządzeniu dot. znakowania żywności, które weszło w życie w 2014 roku.

14.09.2018
portal FoodandKitchen.pl
CHAŁKA, KTÓRA PRZYWOŁA WSPOMNIENIA Z DZIECIŃSTWA
Materiał dotyczy nowego produktu Młynu Jaczkowice, specjalnej mąki na chałkę. Producent jest laureatem programu „Doceń polskie”.

25.09.2018
portal Warzywaiowoce
Jak rozporządzenie zmieniło polską branżę spożywczą?
Materiał prasowy poświęcony rozporządzeniu dot. znakowania żywności, które weszło w życie w 2014 roku.

07.09.2018
portal Pomorska.pl
Tajemnica kodu „590”, czyli jak w sklepach trafić to co nasze
W portalu opublikowano tekst zamieszczony w „papierowym” wydaniu Gazety Pomorskiej.

07.09.2018
dziennik Gazeta Pomorska
Sekrety kodu „590”, czyli jak trafić to co nasze
Sieci chwalą się sprzedażą prawdziwie polskich towarów. Biedronka okleja owoce naklejkami, Lidl ma reklamy z polskimi dostawcami, producentami i markami, a Netto promuje produkty z certyfikatami „Doceń polskie” – czytamy we wstępie do artykułu na temat artykułów spożywczych polskiego pochodzenia.

25.08.2018
portal Wiadomosci.com
Dzień polskiej żywności 2018. Jedzenie kosztuje nas coraz więcej
Informacja na temat Dnia polskiej żywności. W tekście odnotowano, iż inicjatorami „święta” są twórcy programu „Doceń polskie”.

25.08.2018
portal Pomorska.pl
Dzień polskiej żywności 2018. Jedzenie kosztuje nas coraz więcej

25.08.2018
portal Bia24.pl
KALENDARIUM. 25 sierpnia: sPieczony ziemniak, dobry bo nasz

25.08.2018
portal Fakty.Elblągpl
25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności

24.08.2018
portal LokalnaTelewizja.pl
Dzień polskiej żywności

24.08.2018
portal Radia Olsztyn
„Powinniśmy jeść żywność z tego rejonu, gdzie się urodziliśmy”. Jutro obchodzimy Dzień Polskiej Żywności

24.08.2018
portal Kuchnia.Wp.pl
Dzień polskiej żywności. Doceń rodzimą kuchnię

24.08.2018
portal Silesion.pl
DZIEŃ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI. JAK GO ŚWIĘTOWAĆ?
Laureaci programu „Doceń polskie” dzielą się inspiracjami na śniadaniowe specjały.

24.08.2018
portal uDziewczyn.pl
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

24.08.2018
portal Jedzenie.Info.pl
Śniadaniowe inspiracje kulinarne

24.08.2018
portal WirtualneMedia.pl
Śniadaniowe inspiracje kulinarne

24.08.2018
portal Spożywcze.Info
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROMOCYJNY „DOCEŃ POLSKIE” – WOŁOWINA I DZICZYZNA NA GRILLA
Przedstawiciele branży mięsnej, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie” dzielą się wskazówkami na temat przygotowania mięsa na grillu.

25.08.2018
portal Gostynin.info
Święto Polskiej Żywności w MCH [ZDJĘCIA]

25.08.2018
portal Radio.Opole.pl
Radio Opole (Region) z 25 sierpnia 2018 roku

25.08.201
portal Viva.pl
Świętuj z nami Dzień Polskiej Żywności i… odwiedź te popularne biobazary w Warszawie!

25.08.2018
portal ZW.lt
Dzień w pigułce: Lato z młodzieżą w Solecznikach

24.08.2018
portal DlaHandlu.pl
Polacy cenią rodzimą kuchnię ze względu na jakość

21.08.201
portal Gostynin.info
Dzień polskiej żywności w „Starej Betoniarni”

20.08.2018
portal Wnp.pl
Sejm, Senat, rząd, ministerstwa, prezydent: kalendarium wydarzeń 20-26 sierpnia 2018 r.

09.08.2018
portal Praska Giełda Spożywcza
Dzień polskiej żywności

25.08.2018
dziennik Echo Dnia Świętokrzyskie
Soki sandomierskie na stacjach Orlenu, a majonez w Ameryce
Dzień polskiej żywności, zainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, zainspirował autorkę tekstu do zaprezentowania specjałów z woj. świętokrzyskiego i ukazania ich sukcesów na arenie międzynarodowej.

22.08.2018
portal WarzywaiOwoce.pl
Maliny i jeżyny w Ryczywole
Tekst dot. uprawy malin i jeżyn w Gospodarstwie Ogrodniczym w Ryczywole.
Największy producent malin w ogrzewanych szklarniach w Polsce jest laureatem programu „Doceń polskie”.

19.08.2018
portal BabciaPolka.pl
C jak Cykoria. Korzystajmy z bogactwa tego warzywa!
Firma Bakor, laureat programu „Doceń polskie”, dzieli się przepisami na dania z cykorią i informacjami na temat właściwości tego warzywa.

17.08.2018
portal Jedzenie.Info.pl
C jak Cykoria. Korzystajmy z bogactwa tego warzywa!

17.08.2018
PierwszyPortalRolny
Zupa na Dzień polskiej żywności
Tekst zapowiadający Dzień polskiej żywności. W artykule zawarto także przepisy kulinarne na zupy. Składnikiem każdej z propozycji jest produkt nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.

16.08.2018
portal RolnikPolski.pl
Zupa na Dzień polskiej żywności

14.08.2018
portal ForumFirm.pl
Zupa na Dzień polskiej żywności

14.08.2018
portal Eko-Uprawy.pl
Zupa na Dzień polskiej żywności

27.07.2018
portal Jedzenie.Info.pl
Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”
Podsumowanie lipcowej certyfikacji produktów spożywczych.

27.07.2018
portal ForumFirm.pl
Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”

27.07.2018
portal NowyPrzemysłMleczarski
Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”

30.07.2018
portal Spożywcze.Info
DWUDZIESTA DZIEWIĄTA OCENA ŻYWNOŚCI W RAMACH PROGRAMU „DOCEŃ POLSKIE”

18.07.2018
portal FirmyMięsne.pl
Boczek wędzony nagrodzony – producent lubelskie
Rozmowa z przedstawicielem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Mieczysław Witkowski. Firma jest laureatem programu „Doceń polskie”. Uznanie Loży Ekspertów zdobył m.in. Boczek wiejski tego producenta.

18.07.2018
portal WrotaPodlasia.pl
Już 19 zakładów produkcyjnych w Grupie MLEKOVITA – zakłady w Kaliszu i Koźminie Wielkopolskim włączone do MLEKOVITY
1 lipca 2018 roku globalna siła rynkowa Grupy MLEKOVITA powiększyła się do 19 zakładów produkcyjnych. Dwa nowe zakłady to Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu z jej oddziałem w Koźminie. W tekście przypomniano, że producent jest laureatem wielu nagród i wyróżnień, firma zdobyła m.in. znaki jakości „Doceń polskie”.

12.07.2018
portal WszystkoDlaKucharzy.com
Lody wegańskie – początek drogi
Tekst prezentujący działalność firmy Lody Syrenka, laureata programu „Doceń polskie”.

12.07.2018
PierwszyPortalRolny
Wegańskie lody: doceniany przez konsumentów i ekspertów produkt z potencjałem
Informacja na temat marki Lody Syrenka. Jeden z produktów firmowanych tym znakiem zdobył godło jakości „Doceń polskie”.

10.07.2018
portal MSKIP.pl
Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?
Dietetyk Pochlebnej (producenta chleba nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie”) dzieli się informacjami dot. chleba żytniego. Tekst dostarcza także przepisów na dania z chlebem żytnim.

10.07.2018
portal HurtiDetal.pl
Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?

26.06.2018
PierwszyPortalRolny.pl
XXIX audyt żywności. Marka Kujawski zmierza po kolejne znaki „Doceń polskie”
Zapowiedź kolejnej atestacji żywności organizowanej w ramach programu „Doceń polskie”. W tekście mowa także o udziale wyrobów marki Kujawski w certyfikacji.

20.06.2018
portal Rolnictwo.com
25 sierpnia przypada Dzień polskiej żywności
Zapowiedź kolejnej edycji „święta” zainicjowanego przez twórców programu „Doceń polskie”.

21.06.2018
portal ForumFirm.pl
Lody Syrenka podwójna czekolada TOP PRODUKTEM programu „Doceń polskie”
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” wyróżniła wegańskie lody sygnowane marką Lody Syrenka.

21.06.2018
portal MSKIP.pl
25 sierpnia przypada Dzień polskiej żywności
Zapowiedź nietypowego święta, którego pomysłodawcami są twórcy programu „Doceń polskie”.

18.06.2018
portal NewsGastro.pl
Różne oblicza burgera
Laureaci programu „Doceń polskie” dzielą się przepisami na burgery. Do ich przygotowania potrzebne są produkty z godłem jakości.

18.06.2018
portal BabciPolka.pl
Różne oblicza burgera

15.06.2018
portal NowyPrzeglądMleczarski.pl
25 sierpnia przypada Dzień polskiej żywności
Zapowiedź kolejnej edycji „święta” zainicjowanego przez twórców programu „Doceń polskie”

13.06.2018
portal WszystkoDlaKucharzy.com
Różne oblicza burgera
Laureaci programu „Doceń polskie” dzielą się przepisami na burgery. Składnikiem każdej propozycji jest produkt nagrodzony przez Lożę Ekspertów.

13.06.2018
portal RaportRolny.pl
RÓŻNE OBLICZA BURGERA
Laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie” dzielą się przepisami na burgery. Składnikiem każdej propozycji jest produkt z certyfikatem jakości „Doceń polskie”.

13.06.2018
portal GazetaCz.com
Zasmakuj Italii w swojej kuchni!– Mąka na pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice
Artykuł na temat specjalnej mąki do pizzy – produktu z oferty Młyna Jaczkowice, który jest laureatem programu „Doceń polskie”. Tekst zawiera także przepis na pizzę

12.06.2018
portal PrzeglądOlkuski.pl
Olkuskie Trojaki w uznaniu za jakość i pomysł
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Olkuszu jest jednym z laureatów tegorocznej edycji Trojaka Olkuskiego. Nagrody Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz dla najlepszych przedsiębiorców zostały wręczone podczas uroczystej gali w Centrum Kultury. Wypieki „Społem” z Olkusza wcześniej zdobyły m.in. znaki jakości „Doceń polskie”.

Continue reading

Media o DP – PRASA

28.09.2018
Dziennik Zachodni Mysłowice
Dzieci odwiedziły stadninę koni
Relacja z wydarzenia organizowanego w stadninie ARABKA przez twórców programu „Doceń polskie” dla podopiecznych Stowarzyszenia Dom Aniołów Stróżów.

04.10.2018
portal ŻycieHandlowe.com
Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia”
Opis produktu z oferty Młyna Jaczkowice, laureata programu „Doceń polskie”.

10.09.2018
dwutygodnik Polska Metropolia Warszawska
Tajemnica kodu „590”, czyli jak rozpoznać w sklepie naprawdę polskie produkty.

25.08.2018
dziennik Echo Dnia Kieleckie
Soki sandomierskie na stacjach Orlenu, a majonez w Ameryce

08.2018
miesięcznik Poradnik Handlowca: Kalendarium Handlowca
W zestawieniu świąt związanych z branżą spożywczą uwzględniono m.in. Dzień polskiej żywności. Autor tekstu zaznaczył, że inicjatorami wydarzenia są twórcy programu „Doceń polskie”.

24.08.2018
dziennik Super Express
Pij polskie soki
ORLEN prowadzi akcję „Pij polskie soki”. Na stacjach paliw tego koncernu można nabyć m.in. soki marki Sad Sandomierski. Jeden z nich nagrodzono laurami programu „Doceń polskie”.

10.08.2018
dwutygodnik Sukcesy i Porażki
Kartka z kalendarza
Zapowiedź Dnia polskiej żywności. W krótkim tekście odnotowano, że inicjatorami „święta” są twórcy programu „Doceń polskie”.

07.2018
miesięcznik Bake&Sweet
Lody z Syrenką
Opis wegańskich specjałów marki Lody Syrenka. Jeden z nich zdobył uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

07.2018
dwumiesięcznik Środowisko
Ekodni lipca i sierpnia
W zestawieniu ciekawych wydarzeń związanych z ochroną środowiska i ekologią uwzględniony został także Dzień polskiej żywności. „Święto” zainicjowali twórcy programu „Doceń polskie”.

22.07.2018
Tygodnik Poradnik Rolniczy
Jedz żytni! I Koniecznie na zakwasie
Tekst prezentuje walory chleba żytniego. W materiale zawarto wypowiedź dietetyk pracującej w Pochlebnej oraz przepis na dania z udziałem chleba nagrodzonego znakiem „Doceń polskie”.

19.07.2018
tygodnik Gazeta Częstochowska
Mąka na pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice
Informacja na temat propozycji Młyna Jaczkowice, laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”.

07.2018
miesięcznik Raport Rolny
Nietypowe święto
Zapowiedź Dnia polskiej żywności – „święta” zainicjowanego przez twórców programu „Doceń polskie”.

13.07.2018
Dziennik Gazeta Wrocławska
Pochlebna na wieczór: Cały tydzień makaronu
W Pochlebnej trwa Festiwal Makaronu. W zapowiedzi wydarzenia przypomniano również o innych propozycjach producenta. Na miejscu wypieka się m.in. chleb, który zdobył uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

01.06.2018
miesięcznik Hurt&Detal
Aldamer MSM Mońki z tytułem „Doceń polskie”
Informacja o wyróżnieniu sera Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

06.2018
miesięcznik Rynki Alkoholowe
Małe Deja vu
Charley’s Gin 37,5% oraz Bitter Laufhund ziołówka – produkty z portfolio Grupy AWW zostały wyróżnione podczas XII Degustacji Wódek.
Obie wyróżnione propozycje nagrodzono wcześniej znakami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT.

04.2018
kwartalnik Forum Mleczarskie Handel
Serecki Marforki Zestaw Grillowy
Prezentacja propozycji firmy Marfor, laureata programu „Doceń polskie”.

05.2018
Miesięcznik Handlowy
Ser Aldamder Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach
Informacja o przyznaniu znaku jakości propozycji z oferty MSM w Mońkach.

17.05.201
tygodnik Życie na gorąco
Ser topiony kremowy z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej…
Informacja o wyróżnieniu godłem „Doceń polskie” sera z oferty MSM Mońki.

04.2018
kwartalnik BUSINESSPL
Amplus
Rozmowa z Bartłomiejem Skrzydlewskim, prezesem zarządu firmy Amplus. Spółka jest laureatem programu „Doceń polskie”.

04.2018
kwartalnik BUSINESSPL
Jakość, tradycja i nowoczesność w polskim masarstwie
Prezentacja firmy Zakłady Mięsne Henryk Kania. W tekście czytamy, że spółka zdobyła m.in. znaki jakości „Doceń polskie”.

05.2018
miesięcznik AGRO Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych
Potwierdzam: klient ma zawsze rację
Rozmowa z Romanem Gorzkowskim, właścicielem gospodarstwa ekologicznego z Władysławowa. Kaczka z Zagrody Łąckiej i Kurczak z Zagrody Łąckiej tego producenta zyskały uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

29.04.2018
Tygodnik Poradnik Rolniczy
Widać dobre zarządzanie spółdzielnią
12 kwietnia odbyło się Walne Zgromadzenie Przedstawicieli OSM w Siedlcach. Tekst dotyczy tego wydarzenia, mowa w nim również o nagrodach przyznanych wyrobom z Siedlec. Wśród zdobytych laurów są znaki jakości „Doceń polskie”.

Continue reading

Nowy numer kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Zapraszamy do lektury!

Już jest! Na początku kwietnia ukazało się 12. wydanie bezpłatnego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” redagowanego przez twórców programu promocyjnego.

Celem magazynu jest promowanie wyrobów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów oraz ich producentów. Co więcej, kwartalnik dostarcza także wiedzy na temat rodzimej kuchni i inspiruje do wypróbowania przepisów kulinarnych. W każdym wydaniu dostępne są rozmowy z przedstawicielami nagrodzonych firm, ciekawostki na temat branży i samego programu oraz prezentacje wyróżnionych artykułów spożywczych.

W kwietniowym numerze można znaleźć m.in. rozmowę z Mieczysławem Walkowiakiem, Wiceprezesem Zarządu ds. Handlu i Marketingu firmy SOKOŁÓW S.A., czy też odpowiedź na pytanie na czym polega tajemnica sukcesu Cukierni Consonni.
W wydaniu zawarto również informacje o znaczeniu znaków „Doceń polskie” dla Grupy Cedrob: największego polskiego producenta mięsa.
W kwartalniku dostępny jest także przepis na aromatyczny rosół oraz garść inspiracji dotycząca majowych spotkań na świeżym powietrzu. Jak zwykle, w numerze nie zabrakło zapowiedzi kolejnej atestacji i krótkiego podsumowania minionego audytu.

Co miesiąc średnio 93 artykuły, czyli program „Doceń polskie” w mediach

Co miesiąc średnio 93 artykuły, czyli program „Doceń polskie” w mediach 1116 publikacji na temat programu „Doceń polskie” i jego laureatów ukazało się w ciągu 12 miesięcy (zestawienie obejmuje okres 11.2016-10.2017). Instytut Monitorowania Mediów wycenił 964 spośród nich. Publikacje te są warte ponad milion złotych! Dokładniej: 1 780 511 złotych!

Z danych tych wynika, że średnio co miesiąc w mediach ukazują się 93 artykuły dotyczące programu „Doceń polskie” oraz produktów nagrodzonych tym znakiem. Warto odnotować, że teksty są publikowane zarówno w mediach branżowych, jak i lokalnych oraz ogólnopolskich.

Więcej informacji na temat obecności programu w mediach, a także działań PR towarzyszących programowi można znaleźć w raporcie dostępnym tutaj.

Zapraszamy do lektury!