Program „Doceń polskie” na łamach kwartalnika „Mięsne Technologie”

Organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” na łamach najnowszego wydania kwartalnika „Mięsne Technologie” podsumowują rok 2017, zwłaszcza w kontekście branży mięsnej. To kolejny artykuł prasowy na temat przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność i jej wytwórców.

Tekst podsumowuje ubiegłoroczne atestacje żywności, dostarcza także informacji o wzbogaconym pakiecie korzyści dla laureatów programu promocyjnego „Doceń polskie” . Materiał jest dostępny w nowym wydaniu kwartalnika „Mięsne Technologie” (zima 2017, strona 52). Link do elektronicznego wydania tutaj. Zapraszamy do lektury!

Podczas ubiegłorocznych atestacji żywności Loża Ekspertów wyróżniła w sumie 112 produktów z oferty 40 firm reprezentujących branżę mięsną.
Tymczasem za nami już pierwszy z tegorocznych audytów (wydarzenie miało miejsce 31 stycznia w Sosnowcu), a organizatorzy programu już przygotowują się do kolejnego. 
XXVIII certyfikacja produktów spożywczych odbędzie się  25 kwietnia w Sosnowcu. Więcej informacji o tym wydarzeniu.

Tradycyjnie już, Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, oceni wszystkie zgłoszone wyroby pod względem smaku, wyglądu i stosunku jakości do ceny. Za każdą z cech można otrzymać od 1 do 10 punktów.
Produkty, które zdobędą min. 7,5 pkt otrzymają godło programu. Natomiast te z maksymalnymi notami honorowane będą tytułem TOP PRODUKT.

Media branżowe zapowiadają styczniowy audyt żywności

W internetowych portalach branżowych ukazały się zapowiedzi najbliższej certyfikacji produktów spożywczych. Informacje na temat certyfikacji są dostępne m.in. w serwisach: RaportRolny.com, ForumFirm.pl, NowyPrzeglądMleczarski.pl, RolnikPolski.pl, NowyPrzeglądMleczarski.pl, Jedzenie.Info.pl, MistrzBranży.pl, Spożywcze.Info oraz KierunekSpozywczy.pl

Przypominamy, że ocena żywności odbędzie się 31 stycznia w Sosnowcu.

Więcej informacji na temat XXVII atestacji można znaleźć w tekście dostępnym w Centrum Prasowym programu „Doceń polskie”.

Co zawiera październikowy numer magazynu „Doceń Dobre Wiadomości”?

Oddajemy w Państwa ręce najnowsze wydanie kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”! To jubileuszowy, dziesiąty numer tego bezpłatnego magazynu, którego wydawcą jest program promocyjny „Doceń polskie”.

Jak zwykle przygotowaliśmy teksty adresowane zarówno do producentów z branży spożywczej, jak i samych konsumentów. Z październikowego wydania można dowiedzieć się m.in. w jaki sposób sieć Netto wykorzystuje zdobyte godła jakości i co łączy program „Doceń polskie” z Kongresem 590. Poza tym, tajemnice sukcesów swoich produktów zdradzają ZM Henryk Kania oraz firma MAJONEZY SPP-H z Kętrzyna.

Na czytelników kwartalnika czekają także inspiracje kulinarne i porady dietetyka dot. gęsiny. W numerze nie zabrakło również informacji na temat zbliżającej się certyfikacji oraz korzyści wynikających z posiadania godła jakości. Tradycyjnie już, na ostatniej stronie magazynu prezentujemy artykuły spożywcze uhonorowane przez Lożę Ekspertów. To idealna podpowiedź w kontekście świątecznych zakupów.

Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić do zapoznania się z magazynem! Wydanie w formacie PDF można pobrać tutaj. Archiwalne numery kwartalnika są dostępne na blogu programu (kolumna po prawej stronie).

 

Zapraszamy do lektury październikowego wydania magazynu KUCHNIA!

Numer zawiera m.in. przepisy kulinarne na dania przygotowane wyłącznie z polskich produktów.
W miesięczniku znajdziemy także listę laureatów plebiscytu KUCHNIA Polska 2017, którego partnerem jest Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

Jury wyłoniło zwycięskie produkty w 6 kategoriach:

  • warzywa i owoce świeże i przetworzone
  • wyroby mięsne
  • produkty zbożowe
  • sosy i tłuszcze
  • napoje (soki, alkohole)
  • przetwory mleczne

Łącznie uhonorowano 20 produktów, w tym 8 zwycięskich i 12 wyróżnionych. Ich wytwórcy otrzymują prawo do korzystania z logotypu „KUCHNIA poleca” przez najbliższe 12 miesięcy.

W gronie tym znalazły się również artykuły spożywcze, którym Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” przyznała znak jakości i tytuł TOP PRODUKT. Są to: Majonez Stołowy Kętrzyński (MAJONEZY SPP-H) oraz Cydr Lubelski niefiltrowany (AMBRA).

Filmowa relacja z festiwalu „Gęsina nie tylko na św. Marcina”

Mija miesiąc od II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Gospodarzem wydarzenia, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Wiesław Bober była Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Celem spotkania zorganizowanego 19 sierpnia była promocja gęsiny oraz propagowanie młodych zdolnych kucharzy. Patronem merytorycznym festiwalu był Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

Konkursowe emocje przybliża krótki film przygotowany przez redakcję programu „Agropasja” emitowanego m.in. na antenie stacji Polsat News. Materiał wideo jest już dostępny na kanale YouTube programu „Doceń polskie”.

Zapraszamy do obejrzenia filmu!