Wyjątkowy smak

Z Anną Burak, managerem ds. produktu firmy Dobrowolscy Sp. z o.o. rozmawia Katarzyna Salomon

Proszę powiedzieć, co zadecydowało o tym, że zdecydowali się Państwo na zgłoszenie produktów do oceny w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”?
Nasze produkty idealnie wpisują się w ideę programu „Doceń polskie”, jaką jest propagowanie polskich produktów spożywczych wysokiej jakości. To właśnie dzięki łączeniu tradycji ze zmieniającymi się gustami konsumentów, nasza firma osiąga sukcesy. Polska słynie z bogatej tradycji wędliniarskiej, którą ogromnie szanujemy, dlatego wyroby marki Dobrowolscy to mięso pozyskiwane z polskiego chowu, po staropolsku marynowane i pieczone. Chcieliśmy poddać ocenie ekspertów nasze wędliny wzbogacone miodem, przygotowane z mięsa marynowanego czy też wędzone na owocowych drewnach. Uważamy, że wyroby, powstające w oparciu o rodzinne przepisy mogą łączyć przy stole pokolenia, dlatego chcemy wspierać ich promocję.

Anna Burak

Certyfikatami „Doceń polskie – TOP PRODUKT” mogą pochwalić się aż cztery Wasze produkty – Szynkowa tradycyjna od braci, Schab marynowany od braci, Schab pieczony na miodzie oraz Karczek pieczony na miodzie. Proszę o krótką charakterystykę nagrodzonych specjałów.
To prawda. Wszystkie 4 nagrodzone produkty pochodzą z linii „Bracia Dobrowolscy”, a to z pewnością nietuzinkowe wędliny. Każdy z wyżej wymienionych wyrobów powstał w oparciu o rodzinne przepisy braci Dobrowolskich. Wysoka mięsność, brak fosforanów, naturalne składniki, niezwykła konsystencja i co najważniejsze — wyjątkowy smak.
Schab marynowany od Braci jak wszystkie wędliny tej marki produkowany jest z mięsa o masie przekraczającej gramaturę gotowego wyrobu, to produkt marynowany w zalewie. To dzięki staropolskiej recepturze, jest tak soczysty i aromatyczny. Z kolei Szynkowa tradycyjna od Braci to tradycyjnie wędzona kiełbasa gruba, budząca wspomnienia z dzieciństwa. Idealna do kanapek, aromatyczna — dzięki użytym naturalnym przyprawom.
Nasza najmłodsza linia Pieczone na miodzie to idealna polska para – czyli połączenie najlepszego mięsa i miodu. Zarówno Schab, jak i Karczek to mięsa marynowane w miodowej zalewie, a następnie w tradycyjny sposób pieczone. Wyśmienicie smakują podawane również na ciepło.

W jaki sposób informujecie swoich klientów o zdobytych wyróżnieniach?
Informacje o zdobytych nagrodach umieszczane są przede wszystkim na etykietach naszych produktów. Dzięki temu Klient już podczas zakupów wie, że sięga po produkt naprawdę wartościowy. Znaki jakości to nieodłączny element naszych materiałów reklamowych, zarówno tych drukowanych, jak i publikowanych online. Bardzo często gościmy również na łamach magazynów branżowych, zarówno prasy lokalnej, jak i ogólnopolskiej. Co więcej, tak dobrymi informacjami dzielimy się z naszymi Klientami również w mediach społecznościowych.

Proszę powiedzieć, czy nagrodzone produkty są także ulubionymi asortymentami Waszych klientów?
Tak, niewątpliwie faworytem w tym zestawianiu jest Szynkowa tradycyjna od Braci. To z pewnością jedna z ulubionych wędlin naszych Klientów. Zaraz za nią w rankingu ulubionych Schab marynowany od Braci idealny jako wędlina na kanapkę, ale równie często podawany na tradycyjny obiad.
Wędliny Pieczone na miodzie również mają coraz większe grono wielbicieli, którzy z miodem i mięsem są jak za pan brat.

Czy, według Pani, inicjatywy tego typu, jak Program Promocyjny „Doceń polskie” są potrzebne polskim konsumentom i producentom i dlaczego?
Promowanie wartości polskich produktów, tych sprawdzonych oraz posiadających certyfikaty ma ogromne znaczenie. Niewątpliwie należy zaszczepić, zwłaszcza młodemu konsumentowi, bogactwo rodzimych, regionalnych produktów licząc na to, że to co tradycyjne przetrwa i nie ulegnie zmianom pod wpływem chwilowej mody czy trendów.To konsument jest najważniejszy i to właśnie zaspokojenie jego potrzeb to nasz nadrzędny cel. Polacy coraz częściej doceniają to zaangażowanie, dlatego „Doceń polskie” to dla nich gwarancja wyrobów sprawdzonych, o doskonałym smaku i wysokiej jakości.

Dziękuję za rozmowę

Rarytasy dla smakoszy

Z Marcinem i Piotrem Tieśluk rozmawia Katarzyna Salomon

 

Podczas XXXI certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” aż cztery produkty firmy Smak Tradycji zdobyły maksymalną liczbę punktów. Proszę o przedstawienie zwycięzców.
Oznaczeniem „TOP PRODUKT” zostały wyróżnione: kiełbasa szlachecka, polędwica staropolska i boczek staropolski – wyroby wędzone metodą tradycyjną, w wędzarni opalanej drewnem olchowym i bukowym, a także polędwica dojrzewająca w ziołach – produkt tradycyjnie suszony. Nagrodzona kiełbasa jest najchudszą w naszej ofercie. Duże kawałki schabu oraz znakomicie dobrane przyprawy, w tym ziarna gorczycy, sprawiają, że ten wyrób spełnia wymagania nawet największych kulinarnych ekspertów. Tradycyjnie wędzona polędwica kruchość i delikatność swojej konsystencji zawdzięcza staropolskiej recepturze peklowania na sucho, natomiast doskonale skomponowane przyprawy nadają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Kolejny produkt to wyselekcjonowany kawałek polędwicy natarty przyprawami, czosnkiem i solą odwieszony do suszarni, gdzie dojrzewa, nabierając niepowtarzalnego smaku – podlaski specjał wykonywany w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Z kolei boczek staropolski stanowi rarytas dla prawdziwych smakoszy – marynowany w sosie własnym w dębowej beczce, w towarzystwie ziół i czosnku, które nadają mu niebywałego aromatu.

Co według Państwa przesądziło o ich sukcesie?
Są to wyroby produkowane z wysokiej jakości mięsa przy użyciu wyselekcjonowanych przypraw. Co więcej, powstają w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swoim smakiem nawiązują do staropolskiej tradycji wędliniarskiej, głęboko zakorzenionej wśród mieszkańców Podlasia.

Skąd wziął się pomysł na przystąpienie do udziału w Certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i zgłoszenie swoich wyrobów do oceny przez Lożę Ekspertów?
Do udziału w certyfikacji zachęcili nas klienci, którzy byli przekonani, że nasza pasja i dbałość o jakość na każdym etapie produkcji zaowocuje sukcesem. Tak też się stało.

Czy wyróżnione produkty są również tymi, które są najczęściej wybierane przez Waszych klientów?
Nasza oferta, poza nagrodzonymi produktami, obejmuje szeroki wybór kiełbas i szynek, a także balerony, pasztety, kaszanki, salcesony czy słoninę, ale to właśnie zgłoszone przez nas wyroby cieszą się największym powodzeniem wśród klientów. Wszystkie produkowane przez nas specjały stanowią odpowiedź na potrzeby świadomych konsumentów poszukujących produktów wysokiej jakości, wykonanych bez użycia sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Ponadto wielu klientów rozsmakowuje się w nich z sentymentem, przypominając sobie smaki dzieciństwa czy rodzinne strony.

I ostatnie pytanie, czy według Państwa, takie programy, jak „Doceń polskie” są potrzebne konsumentom, i dlaczego?
Programy, wyróżniające produkty wyselekcjonowane przez ekspertów, dają klientom pewność, że nabywane przez nich wyroby są polskiego pochodzenia, odznaczają się niebywałym smakiem, a cena jest proporcjonalna do jakości. Wśród mnogości dostępnych na rynku produktów trudno jest podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego artykułu – oznaczenie „Doceń polskie” stanowi doskonałą wskazówkę i daje konsumentowi gwarancję satysfakcji.

Dziękuję za rozmowę.

Zdrowy Targ w Lutomierzu za nami!

Pierwsza odsłona Zdrowego Targu w Lutomierzu za nami! Już teraz zapraszamy do zapoznania się z wyjątkową relacją filmową (https://www.youtube.com/watch?v=O_MSQ9d-zH8), z tego wydarzenia, który wykonała Ala – lokalna mała dziennikarka. Należy zaznaczyć, że targi te współorganizowane są przez Sery Lutomierskie z Gór Sowich (laureat programu „Doceń polskie”) oraz Zagrodę Edukacyjną Pasternak i Browar Rebelię. Kolejne spotkania w Serowarni Lutmierz odbędą się 19 maja i 16 czerwca.

Dlaczego warto przyjechać do Lutomierza? Zaproszeni producenci zdrowej, lokalnej żywności będą oferować: sery z mleka koziego, krowiego, owczego, a także masło, twarogi, jogurty, pieczywo lokalne, pieczywo bezglutenowe, wędliny, miody, zioła, przyprawy, przetwory owocowe i warzywne. Na tym nie koniec! Oferta obejmuje sezonowe owoce i warzywa, oleje (np. z czarnuszki) wegańskie pasty i pasztety, soki, syropy, domowe ciasta i inne pyszności. Na miejscu będzie można zjeść ciepły obiad (np. pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim, grilowane warzywa, kiszkę ziemniaczaną, czy zupy), ale także napić się kawy i herbaty. Zapraszamy także do degustacji lokalnego piwa z Browaru Rebelia.

 

Zapraszamy na Zdrowy Targ w Lutomierzu!

Uwaga! Gratka dla miłośników kulinariów z Dolnego Śląska. W każdą trzecią niedzielę miesiąca w Lutomierzu odbywają się Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika. Wydarzenie współorganizują: Sery Lutomierskie z Gór Sowich (laureat programu promocyjnego „Doceń polskie”) oraz Zagroda Edukacyjna Pasternak i Browar Rebelia. 

Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania. Wiedząc z jakimi problemami zdrowotnymi borykają się dzisiaj ludzie podjęliśmy się zorganizowania targów, gdzie można kupić produkty lokalnie wytwarzane przez pasjonatów zdrowego żywienia  – opisują przedstawiciele Serowarni Lutomierz.
Warto przypomnieć, że firma jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT nagrodzony został Ser Lutomierski z pokrzywą.

Najbliższa edycja Targów odbędzie się 17 marca, a kolejne – 19 maja i 16 czerwca.
Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 12:00 i potrwa do godziny 16:00. Odbędzie się pod adresem Serowarnia Lutomierz 29 (57-213 Stoszowice).

Wstęp jest wolny. Na targi można przybyć z towarzyskim pupilem (w gospodarstwie mieszkają 4 pieski).

Dlaczego warto przyjechać do Lutomierza? Zaproszeni producenci zdrowej, lokalnej żywności będą oferować: sery z mleka koziego, krowiego, owczego, a także masło, twarogi, jogurty, pieczywo lokalne, pieczywo bezglutenowe, wędliny, miody, zioła, przyprawy, przetwory owocowe i warzywne. Na tym nie koniec! Oferta obejmuje sezonowe owoce i warzywa, oleje (np. z czarnuszki) wegańskie pasty i pasztety, soki, syropy, domowe ciasta i inne pyszności. Na miejscu będzie można zjeść ciepły obiad (np. pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim, grilowane warzywa, kiszkę ziemniaczaną, czy zupy), ale także napić się kawy i herbaty.Zapraszamy także do degustacji lokalnego piwa z Browaru Rebelia.

Zapraszamy do zapoznania się z ulotką >>

Oliwia Kaszubska zagości na targach WorldFood Poland!

Firma ACS Sp. z o.o. – laureat programu „Doceń polskie” będzie jednym z uczestników zbliżających się wielkimi krokami targów WorldFood. W trakcie tego wydarzenia przedsiębiorstwo zaprezentuje odwiedzającym m.in. specjał nagrodzony przez Lożę Ekspertów – Oliwię Kaszubską Olej rzepakowy tłoczony na zimno. Stoisko przedsiębiorstwa znajdować będzie się pod numerem F1. Co więcej, partnerem medialnym targów jest Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

VI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów EXPO XXI odbędą się 7-9 marca w Warszawie. Już na wstępnie należy zaznaczyć, że WorldFood to największe targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania sektora rolno-spożywczego z międzynarodowym partnerem oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie. To także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży.

Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne, spotkania z sieciami handlowymi i specjalne konferencje poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej – to wszystko czekać będzie na odwiedzających szóstą edycję WorldFood 2019.

Przypomnijmy także jakie są właściwości Oliwi Kaszubskiej – Oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Rzepak nie tylko zachwyca wspaniałymi łanami żółtych kwiatów. Ta szlachetna roślina dostarcza ziarna bogate w cenne składniki odżywcze. Z podwójnie uszlachetnionego ziarna („00” – o śladowej zawartości kwasu erukowego) metodą tłoczenia „na zimno” pozyskiwany jest olej bogaty w składniki naturalne, które są niezbędne naszemu organizmowi. – Olej rzepakowy tłoczony na zimno pomoże uzupełnić dietę o kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Tak zwana „Złota proporcja” tychże kwasów to 1:1, a im bliżej osiągnięcia tych wartości, tym wyższa jest przyswajalność kwasu omega 3. Zachowując prawidłowe proporcje omega 3 do omega 6 w naszej diecie zwiększamy szansę na zachowanie równowagi fizjologicznej w naszym organizmie – przypominają przedstawiciele marki „Oliwia Kaszubska”. Osoby pragnące uzyskać szczegółowe informacje dot. właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, powinny koniecznie odwiedzić stronę internetową www.olejekaszubskie.pl.

Jak stosować „Oliwię Kaszubską” ? Olej rzepakowy tłoczony na zimno możemy (a nawet powinniśmy!) stosować do smażenia, ale także duszenia i grillowania. Nie ulega on jełczeniu i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Co więcej, lekko słonecznikowy smak delikatnie podkreśli walory potraw.

Jednocześnie, można stosować go także na zimno – do sałatek, czy surówek lub spożywać w towarzystwie pieczywa. Olej sprawdzi się jako marynata do mięs lub składnik domowego majonezu. Warto nadmienić, że olej tłoczony na zimno wpisuje się w zasady diety Slow Food. Co więcej, jest odpowiedni również dla osób, które wybrały dietę Raw Food.