O barszczu ciekawostek kilka!

 

 

Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu – barszczu z uszkami. Skąd właściwie pochodzi, czym się wyróżnia oraz jak go przyrządzić? Odpowiedzi na te pytania w tekście!

Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiają się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu, zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.

Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa, i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem, z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym.

Oczywiście nie byłoby tego kultowego dania bez…uszek! Ich farsz przygotowywany jest z cebuli, grzybów, ryby bądź jajek ugotowanych na twardo. Ponadto oprócz uszek, wigilijna zupa bywa podawana także z pasztecikami lub pieczonymi pierogami.

Przepisem na przepyszny barszcz z uszkami dzieli się wielokrotny laureat Ogólnopolskiego Programu „Doceń polskie” firma Ogródek Dziadunia.

Składniki:

  • 1 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 koncentrat Barszczyku Czerwonego Dziadunia firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 szklanka kwasu z gotowania kapusty
  • 3-4 szt. ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • majeranek

Składniki farszu do uszek:

  • Kapusta kiszona z grzybami leśnymi firmy Ogródek Dziadunia (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • sól, pieprz Składniki ciasta do uszek:
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Kapustę przekładamy do garnka i podlewamy wodą do wysokości ? garnka. Gotujemy krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Następnie odciskamy nadmiar soku i wody, siekamy kapustę z grzybami i doprawiamy do smaku. Sok przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy – przyda się do barszczyku. Ciasto na uszka: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i rękami wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Wkładamy ciasto w foliowy woreczek i odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto. Małą szklanką lub szerokim kieliszkiem wycinamy koła, na każde nakładamy pół łyżeczki farszu. Sklejamy brzegi, a potem owijamy wokół palca i łączymy końce. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane układamy na półmiskach pojedynczo, żeby się nie posklejały. Można je zrobić nawet sporo wcześniej i zamrozić. Czas na barszcz. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, a także czysty, przecedzony sok z kapusty i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.

Audyty „Doceń polskie” tradycyjnie pod honorowym patronatem resortu rolnictwa

Już po raz dziesiąty Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął honorowym patronatem certyfikacje żywności organizowane w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Należy zaznaczyć, że resort rolnictwa wspiera audyty produktów spożywczych od początku istnienia programu. Każdego roku organizowane są cztery certyfikacje. Najbliższa atestacja odbędzie się 5 lutego 2020 roku.

– Przedsięwzięcia ukierunkowane na promowanie krajowych producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości oraz kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich artykułów rolno-spożywczych zasługują na uznanie i poparcie, ponieważ przyczyniają się do skutecznego zainteresowanie konsumentów bogatą ofertą w tym zakresie, wzrosty konsumpcji oraz wzmacniania pozycji rynkowej rodzimych firma sektora rolno-spożywczego – napisał Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w liście skierowanym do organizatorów programu „Doceń polskie”. Wszystkie dotychczasowe audyty artykułów spożywczych odbyły się pod honorowym patronatem szefa resortu rolnictwa, podobnie będzie z certyfikacjami zaplanowanymi na 2020 rok.

Bardzo nas to cieszy i jesteśmy wdzięczni, że przyszłoroczne certyfikacje odbędą się tradycyjnie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi! Nasza radość jest tym większa, że takim wsparciem mogą poszczycić się nieliczne inicjatywy – komentuje Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Pięć faktów na temat certyfikacji programu ”Doceń polskie”

Udział w tego typu przedsięwzięciach to doskonała możliwość promowania bardzo dobrej jakości wyrobów pochodzących z polskich upraw – informuje Ewelina Staniszewska z firmy PRIMAVEGA Sp. z o.o., wielokrotnego laureata programu „Doceń polskie”. Ostatnia w tym roku certyfikacja żywności odbędzie się już 30 października w Sosnowcu. Patronat nad atestacjami „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Mięsa, nabiał, pieczywo, przekąski, warzywa, alkohole, ryby, przetwory warzywne i owocowe, lody, oleje, soki, słodycze, produkty regionalne, sosy, czy specjały dla wegan – to tylko niektóre z szerokiej gamy polskich produktów spożywczych, które od 2011 roku, w trakcie certyfikacji mają okazję sprawdzać członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Już dziś warto zgłosić swoje specjały do oceny jury programu, któremu przewodniczy mistrz kuchni, Mirek Drewniak.

Jednak w oczekiwaniu na obrady specjalistów z branży spożywczej przytaczamy PIĘĆ faktów, które każdy kandydat powinien wiedzieć o programie „Doceń polskie”:

  1. Certyfikacja nie jest plebiscytem – Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego produktu z danej kategorii, lecz podejmuje decyzję, które ze zgłoszonych wyrobów zasługują na zdobycie certyfikatu. Oznacza to, że godłem promocyjnym może być wyróżniona dowolna liczba produktów biorąca udział w audycie,
  2. Oceniane są produkty spożywcze różnego typu (od pieczywa poprzez nabiał, mięsa, napoje, słodycze, dania gotowe, owoce, warzywa, makarony i kasze, po przekąski oraz tłuszcze),
  3. Swoje produkty może zgłosić każda firma oferująca wyroby z tzw. polskim akcentem (nie ma znaczenia wielkość firmy, jej struktura czy rok założenia),
  4. Program ma charakter ogólnopolski, w audytach każdorazowo biorą udział firmy z całego kraju,
  5. Udział w audycie jest bezpłatny i niezobowiązujący.

Październikowy kwartalnik Doceń Dobre Wiadomości już dostępny!

Już jest! Zapraszamy do lektury kolejnego numeru bezpłatnego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Publikacja promująca żywność ze znakiem jakości „Doceń polskie” jest wydawana od 4 lat. To już 18. edycja magazynu! Każdy numer dostarcza ciekawych informacji oraz kulinarnych inspiracji: to jedno z narzędzi wspierających działania laureatów programu promocyjnego. Wydawnictwo jest dostępne w m.in. hurtowniach spożywczych.

Elektroniczna wersja (w formacie PDF) jest dostępna tutaj

Co znajdziemy w najnowszym numerze?
W październikowym numerze Naszej gazety dowiecie się w jaki sposób przedstawiciele firmy Olej-istny wykorzystują godło programu „Doceń polskie”, przeczytacie także rekomendację członka zarządu RUNOLAND Sp. z o.o. Co więcej. Ponadto dowiecie się jakie korzyści czekają na laureatów programu oraz jak wygląda współpraca z Agencją Public Relations! Co więcej, Ci którzy już nie mogą doczekać się świąt dowiedzą się co nieco o symbolach związanych z Bożym Narodzeniem. Na koniec coś dla niezdecydowanych, przypomnienie o zbliżającej się wielkimi krokami XXXIV, a zarazem ostatniej w tym roku certyfikacji żywności. Do zobaczenie w Sosnowcu!

Dziś Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem

Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem (ŚDŻ) został ustanowiony w roku 1979 przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W tym roku ŚDŻ będziemy obchodzić po raz 40.

Celem Światowego Dnia Żywności jest przeciwdziałanie wciąż obecnemu na świecie problemowi głodu, jak również przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności na globalną skalę oraz podnoszenie świadomości społecznej na temat problemów żywnościowych świata.
Wybór daty nie jest przypadkowy – 16 października 1945 roku utworzono bowiem FAO.

Światowy Dzień Żywności uświadamia nam, że produkty spożywcze są swego rodzaju skarbem, niedostępnym w odpowiedniej ilości wszystkim ludziom. Taki dzień pozwala na artykuły żywnościowe spojrzeć z zupełnie innej perspektywy. Podobny wydźwięk ma Dzień polskiej żywności – „święto” ustanowione przez twórców programu „Doceń polskie”. Ów dzień, celebrowany 25 sierpnia, ma podkreślić szczególne znaczenie rodzimych produktów spożywczych i wysiłek ich wytwórców.

W związku ze ŚDŻ organizowane są różnorodne akcje mające zwrócić uwagę opinii publicznej na problem głodu i niedożywienia. Niektóre z nich to Program dożywiania dzieci Pajacyk prowadzony przez Polską Akcję Humanitarną od 1998 roku, kampania Walka z Głodem realizowana przez Polski Czerwony Krzyż, czy Ogólnopolska Akcja Charytatywna „Okruszek”, której celem jest pomoc w dokarmianiu ubogich.