Słodkości ZPC „Piast” uhonorowane certyfikatem „Doceń polskie”

docenpolskie_piast_logo
Dwa wyroby Zakładu Przemysłu Cukierniczego „Piast” Sp. z o.o.  zostały wyróżnione godłem programu „Doceń polskie”.
Certyfikatem nagrodzone zostały herbatniki „Szampanki” o smaku kawowym oraz wafle Wenecja orzechowa.

Szampanki to kruche biszkopty, których charakterystyczny kształt i smak pamiętamy z dzieciństwa.
Wafle Wenecja to z kolei słodka przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko łasuchom.

Tradycja firmy ZPC „Piast” z Głogówka sięga XVIII wieku. Firma wywodzi się z małego zakładu cukierniczego założonego w 1765 roku przez rodzinę Kniling.
Firma produkuje ciastka tradycyjne, m.in. Leonki, Szampanki, Petit-Buerre, BeBe oraz wyroby waflowe.
docenpolskie_piast_szampankidocenpolskie_piast_szampanki_certyfikatdocenpolskie_piast_wenecjadocenpolskie_piast_wenecja_certyfikat

Twaróg firmy MLEKTAR z certyfikatem „Doceń polskie”

docenpolskie_mlektar_logo
Kolejnym producentem, którego wyrób został wyróżniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” jest MLEKTAR S.A.

Spółka rozpoczęła swoją działalność w roku 1993. Firma posiada zakład w Tarnowie, a także punkty odbioru mleka i placówki handlowe. Producent oferuje mleko spożywcze, masła, śmietany i śmietanki, a także napoje mleczne.

Firma produkuje również sery twarogowe, jeden z nich, Twaróg półtłusty (pergamin) został wyróżniony certyfikatem „Doceń polskie”.
Dodatkowo, produkt ten otrzymał od Loży Ekspertów miano TOP PRODUKTU. Tytuł ten jest zarezerwowany dla wyrobów najwyższej jakości, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów.

Twaróg  to skoncentrowany produkt mleczny, który jest otrzymany z mleka nisko odtłuszczonego lub odtłuszczonego. Powstaje poprzez koagulację kazeiny kwasem mlekowym, następnie oddziela się serwatkę. Nagrodzony przez Lożę Ekspertów twaróg półtłusty zawiera 3,5 % tłuszczu.
docenpolskie_mlektar_twarogdocenpolskie_mlektar_certyfikat

ZM SALUS laureatem V certyfikacji „Doceń polskie”

docenpolskie_salus_logo
Kolejnym producentem, którego wyroby zostały wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” są Zakłady Mięsne SALUS.

ZM SALUS funkcjonują na rynku od kilkunastu lat. Firma zajmuje się produkcją półtusz wieprzowych, elementów rozbiorowych i ośrodków. Jako pierwsza firma w Wielkopolsce, SALUS wprowadził metodę oceny jakości poubojowej EUROP, która obowiązuje zarówno w zakresie skupu jak i sprzedaży. Dodatkową gwarancją profesjonalizmu i jakości są wdrożone systemy ISO 9001 oraz HACCP.

Zakłady Mięsne SALUS są jedyną firmą w Polsce,  której udziałowcami są grupy producenckie.
SALUS to obecnie 27 grup zrzeszających ponad 700 rolników.

Podczas majowego audytu Loża Ekspertów uhonorowała dwa wyroby z oferty ZM SALUS:
szynkę oraz
karkówkę.

Są to surowe produkty, przeznaczone do obróbki kulinarnej.
Oprócz certyfikatów „Doceń polskie”, wyroby te zdobyły dodatkowo tytuły TOP PRODUKT.
Tytuł ten nadawany jest wyłącznie wyrobom najwyższej jakości, którym Loża Ekspertów przyzna maksymalną do zdobycia liczbę punktów.
docenpolskie_salus_karkowkadocenpolskie_salus_karkowka_certyfikatdocenpolskie_salus_szynkadocenpolskie_salus_szynka_certyfikat

Radomskie piwo nagrodzone

docenpolskie_dionizos_logo
Trzy gatunki piwa radomskiej firmy Dionizos s.c. zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów certyfikatem „Doceń polskie”.
Wyróżnienie przyznano podczas V certyfikacji Ogólnopolskiego Programu

Promocyjnego „Doceń polskie”.

Prestiżowym godłem uhonorowano następujące piwa:

– Czarny kot to pasteryzowane, ciemne piwo.

Bearnard miód&malina – tradycyjnie warzone piwo. Prawdziwy miód i sok malinowy (otrzymany tylko z malin i cukru) nadają mu unikatowego smaku.

Bearnard czarna porzeczka – piwo jasne, delikatne z alkoholem do 4.3%. Jedyne w swoim rodzaju piwo, którego smak uatrakcyjnia naturalny aromat czarnej porzeczki.

Nagrodzone piwa wyróżniają się nie tylko wspaniałym smakiem, ale i charakterystycznym opakowaniem.
docenpolskie_dionizos_czarnaporzeczkadocenpolskie_dionizos_certyfikat_czarnaporzeczkadocenpolskie_dionizos_czarnykotdocenpolskie_dionizos_certyfikat_czarnykotdocenpolskie_dionizos_miodmalinadocenpolskie_dionizos_certyfikat_miodmalina

Boczniaki z certyfikatem „Doceń polskie”

docenpolskie_boczniaki

Gospodarstwo Uprawy Grzybów „Boczniak” Paulina i Krzysztof Hojnaccy to kolejny producent, który zdobył godło programu „Doceń polskie”.

Loża Ekspertów podczas majowego audytu wyróżniła boczniaki uprawiane w tym gospodarstwie.
Grzyby te zdobyły certyfikat „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że eksperci przyznali boczniakom maksymalną liczbę punktów.

Boczniak to grzyb wyróżniający się wartościami odżywczymi; zawiera m.in. białko i składniki mineralne, jest bogaty w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP. Ponadto, boczniak ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, obniża także poziom cholesterolu we krwi.

Grzyby te słyną również z walorów smakowych. Przez kilka dni można je przechowywać w lodówce, zaś zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku nie tracąc przy tym smaku i substancji odżywczych.
Boczniaki z powodzeniem można marynować i suszyć. Stanowią świetny dodatek do dań mięsnych i jarskich, mogą być również głównym składnikiem wielu potraw.
Kapelusze boczniaków, tak jak w przypadku innych gatunków grzybów, nadają się do smażenia, duszenia, gotowania, panierowania i marynowania. Zaś z trzonków można przyrządzić farsz do pierogów i zapiekanek.
Warto wiedzieć, że boczniaki to kruche i bardzo delikatne grzyby. Należy je ostrożnie myć, najlepiej w niewielkiej ilości wody.

Przepisy na potrawy z boczniaków dostępne są na stronie internetowej gospodarstwa p. Hojanckich.
http://www.hojnaccy.za.pl/index.html

docenpolskie_boczniaki_2docenpolskie_boczniaki_3docenpolskie_boczniaki_certyfikat