O sukcesie dolnośląskiej „Kasinki”

docen_polskie_kasinka_logo
Pierwszym uczestnikiem, którego wyroby zakwalifikowano do udziału w XV audycie Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” była firma „Kasinka-Katarzyna Zawada” z Dolnego Śląska. Jak się okazało, decyzja  o wzięciu udziału w certyfikacji w była dla tego przedsiębiorstwa strzałem w dziesiątkę.

Firma mająca siedzibę w miejscowości Mokronos Dolny specjalizuje się w produkcji soków tłoczonych z owoców pochodzących okolicznych sadów. Oferta „Kasinki” obejmuje soki tłoczone  jabłkowe, brzoskwiniowo-marchwiowo-jabłkowe,, a także jabłkowe z dodatkiem innych owoców (śliwek, aronii, czereśni i brzoskwini). Owoce używane do produkcji soków poddawane są myciu, wyciskaniu i pasteryzacji, a uzyskany w ten sposób mętny, naturalny produkt przelewany jest do opakowań typu bag in box, które w sposób wyjątkowy zachowują świeżość i smak przechowywanych soków.

Loża Ekspertów produkty „Kasinki” oceniała już po raz drugi. I tym razem Sok tłoczony jabłkowy oraz Sok tłoczony jabłkowo-czereśniowy otrzymały certyfikaty „Doceń polskie”.
Sok tłoczono jabłkowo-czereśniowy zdobył od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. W ten sposób wyrób ten składający się w 70 proc. z tłoczonego soku jabłkowego, a  w 30 proc. z soku z czereśni wyrób (poza wspomnianym certyfikatem) otrzymał również tytuł TOP PRODUKT.
docen_polskie_Kasinka_sok-tłoczony-jabłkowo-czereśniowy docen_polskie_Kasinka_sok-tłoczony-jabłkowy

Produkty piekarni „U Pawełka” nagrodzone!

docen_polskie_Patrycja_i_Pawel_logo
Kolejnymi nagrodzonymi przez Lożę Ekspertów produktami są wypieki P.P.U.H. „Patrycja & Paweł”. Przedsiębiorstwo to prowadzi swoją działalność w oparciu o dwa profile: Piekarnię „U Pawełka” i Dom Przyjęć „Patrycja”. Jego siedziba znajduje się w Małopolsce, a ściślej – w Kwaśniowie Górnym.
Piekarnia „U Pawełka” istnieje na rynku konsumenckim od 14 lat. W stałej ofercie posiada szeroki wachlarz wyrobów cukierniczo-piekarniczych. Właściciele podkreślają, że wyjątkowy smak, aromat i świeżośća wypieków to zasługa rodzinnych receptur, ekologicznych surowców, a także nowoczesnej technologii stosowanej przy produkcji pieczywa. Produkty powstają wyłącznie w oparciu o naturalny kwas piekarski, nie zawierają żadnych sztucznych barwników, konserwantów, czy polepszaczy smaku. W asortymencie piekarni znajdziemy pieczywo pszenne, żytnie, pszenno-żytnie oraz pszenno-żytnie z ziarnami. Firma oferuje również pieczywo okolicznościowe, półcukiernicze i ciasta.

Podczas XV certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, członkowie Loży Ekspertów degustowali trzy wypieki Piekarni „U Pawełka”: Chleb jurajski, Sernik jurajski i Chleb świąteczny. Wszystkie trzy wyroby otrzymały certyfikat „Doceń polskie”, a chleby wyróżniono również tytułem TOP PRODUKT.
Warto nadmienić, że Sernik jurajski i Chleb jurajski zostały wyróżnione już po raz drugi. Produkty te uhonorowano niemal 2 lata temu (podczas VIII certyfikacji), a w trakcie styczniowego audytu – potwierdzono ich wysoką jakość. Pozytywny werdykt ekspertów pozwala producentowi w dalszym ciągu promować swoje wyroby godłem programu.
Dla porządku dodać należy, że Chleb świąteczny był oceniany pierwszy raz.
docen_polskie_Patrycja-i-Paweł_chleb-jurajski docen_polskie_Patrycja-i-Paweł_chleb-świąteczny docen_polskie_Patrycja-i-Paweł_sernik-jurajski

Serecek Marforek z godłem „Doceń polskie”!

docen_polskie_marfor_logo
28 stycznia w Krakowie miała miejsce XV certyfikacja żywności przeprowadzona w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Tego dnia Loża Ekspertów przyznała certyfikat wielu rodzimym produktom. Wśród nich znalazł się produkowany w podcieszyńkich Bażanowicach Serecek Marforek wyrabiany ręcznie z oferty Firmy Handlowo-Usługowej „Marfor”.
Prowadząca od piętnastu lat działalność firma „Marfor” z Andrychowa zajmuje się ręcznym wyrabianiem serów wędzonych, grillowych, serów w olejowo-ziołowych zalewach i serowych zakąsek (wędzonych i naturalnych).

Zakład produkcyjny firmy „Marfor” zlokalizowany jest obok Cieszyna, w miejscowości Bażanowice i nigdy nie został on zmechanizowany –  ręczna produkcja odbywa się wedle tradycyjnej technologii, bez udziału wysokiej temperatury, dzięki czemu produkty zachowują to, co najcenniejsze, czyli sole mineralne, wapń i białko. Sery wędzone są naturalnym dymem z wykorzystaniem wiórek wędzarniczych z drzewa olchy i buku.

Firma „Marfor” dba o budowanie asortymentu produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Poza samą produkcją, zakład zajmuje się konfekcjonowaniem i dystrybucją swoich wyrobów, zaś mottem przewodnim zakładu jest hasło „Naturalne produkty oryginalny smak”.
docen_polskie_FHU-Marfor_serecek-marforek

Wysokie noty dla Kapusty kwaszonej z Wólki Czarnińskiej

docen_polskie_rasztawicki_logo
Wólka Czarnińska mieści się na Mazowszu, a ściślej – w powiecie mińskim, w gminie Stanisławów. Miejscowość ta leży 10 km na północ od Mińska Mazowieckiego i 45 km na wschód od stolicy.
Dlaczego informacja ta jest istotna? W Wólce Czarnińskiej zlokalizowana jest bowiem siedziba kolejnego producenta, którego wyrób zyskał uznanie członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Gospodarstwo Warzywno-Rolne J. i Cz. Rasztawiccy, bo o nim mowa, zdobyło certyfikat za Kapustę kwaszoną. Wyróżnienie zostało przyznane na podstawie decyzji Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” – jurorzy przyznali kapuście wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Gospodarstwo z Wólki Czarnińskiej istnieje od przeszło czterech dekad. Asortyment firmy obejmuje: kapustę kwaszoną surówkową, ogórki kiszone, a także warzywa okopowe i kapustne. Wyroby sprzedawane są w woreczkach, wiaderkach o rożnej gramaturze oraz beczkach.
Przedsiębiorstwo zajmuje się sprzedażą hurtową i detaliczną, dostarcza także warzywa do hurtowni, zakładów przetwórstwa spożywczego, sklepów (spożywczych i spożywczo-przemysłowych), jak również do warzywniaków w Warszawie i jej okolicach.
docen_polskie_Rasztawicki_kapusta-kwaszona

Szynka z oferty ZPM Jerzy Gawrycki zdobyła laury programu „Doceń polskie”

docen_polskie_gawrycki_logo
Do grona produktów, które podczas XV audytu otrzymały certyfikat „Doceń polskie”, dołączyła Szynka wujka Władka – wyrób Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Jerzy Gawrycki z Bielawy. Produkt ten otrzymał od Loży Ekspertów wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też uhonorowano go godłem „Doceń polskie”.

Nagrodzona szynka, jak i pozostałe wyroby z asortymentu producenta dostępne są w sklepach zlokalizowanych w Bielawie, Dzierżoniowie oraz Niemczy. Oferta ZPM Jerzy Gawrycki obejmuje wędzonki, wędliny podrobowe, kiełbasy i świeże mięso. Na tym jednak propozycje przedsiębiorstwa się nie kończą. Zakład przygotował bowiem dla swoich konsumentów także propozycje obiadowe (golonka, roladki, medaliony) oraz Wiejski Stół – ofertę idealną na różnego rodzaju uroczystości rodzinne i inne specjalne okazje.
Przedsiębiorstwo z Dolnego Śląska prowadzi swoją działalność nieprzerwanie od ponad dwudziestu lat. Właściciel firmy na stronie internetowej opisuje swój zakład jako średniej wydajności produkcyjnej przedsiębiorstwo oferujące
– Spełniając techniczno-technologiczne wymagania dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej uzyskaliśmy możliwości handlu na rynkach europejskich, ufając, że ten fakt także wzmocni zaufanie lokalnego klienta wobec naszej firmy – podkreśla właściciel zakładu na jego stronie internetowej.
docen_polskie_ZPM-Gawrycki_szynka-wujka-Władka