Cykoriowe Gołąbki

Stopień trudności: Średni

Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 2 duże Cykorie sałatowe z oferty firmy Bakor (nagrodzono je certyfikatami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula,
  • szczypiorek lub por (do związania)
  • oregano, tymianek, papryka,
  • sól i pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mięso umieszczamy w większej misce. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa i ryżu. Doprawiamy całość solą (około pół łyżeczki), pieprzem (0,25 łyżeczki). Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy dłonią, a następnie formujemy niewielkie podłużne kotlety, po czym układamy każdy na jednym liściu cykorii i przykrywamy drugim. Związujemy wszystko szczypiorkiem lub porem.

Dno dużego (i najlepiej szerokiego) garnka wykładamy liśćmi cykorii, najlepsze będą małe liście ze środka główki. Na wierzchu układamy gołąbki. W innym garnku zagotowujemy bulion, a następnie zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy całość i gotujemy przez około 30 minut. W czasie gotowania nie mieszamy gołąbków.

Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotujemy przez 10 minut bez przykrycia.

Jeśli dodajemy śmietanę, należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez kilka minut na małym ogniu.

Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki:

  • 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT
  • 2 mandarynki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść żurawiny,
  • ser żółty,
  • 1 granat,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę.  Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.

Koktajl warzywny

Składniki:

  • 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości)
  • ok. 1 łyżeczki soku z limonki,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.

 

Tosty z chleba żytniego z pieczarką brunatną, Serem Korycińskim i domowym ketchupem

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 kromki Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 80 g pieczarki brunatnej
  • 30 g Sera Korycińskiego z ziołami
  • 15 g masła
  • 30 g  domowego ketchupu

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki kroimy na grube plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z odrobina masła. Chleb smarujemy pozostałym masłem, układamy na nim pieczarki i plastry sera: całość przykrywamy drugą kromką i wkładamy do nagrzanego tostera.  Domowy ketchup przelewamy do kokilki. Tosty warto podać ze świeżą sałatą skropioną polskim olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

 

Tost francuski z chleba żytniego z grillowanym kozim serem i miodem

 

 

Składniki:

  • 1 kromka Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 15 g masła
  • 40 g ser kozi do grillowania
  • 15 ml miodu wielokwiatowego
  • 60 g truskawek

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy widelcem i lekko doprawiamy solą, a następnie zamaczamy w nim kromkę chleba (aż wsiąknie w nią całe jajko). Na patelni rozpuszczamy masło po czym smażymy tost przez kilka minut z dwóch stron i wykładamy tost na talerz. Ser grillowy kroimy w grube plastry i podpiekamy go przez ok. 1 minutę palnikiem lub na patelni grillowej. Układamy naprzemiennie ser z plasterkami truskawek, dekorujemy miętą i miodem.