Malinowy sos do kaczki i gęsi – idealny na świąteczny obiad!

Składniki:

  • 1 szklanka herbaty owocowej Bifix Malina (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 1/2 średniej cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy herbatę Bifix MALINA według instrukcji na opakowaniu, a następnie całkowicie ją studzimy. Herbatę umieszczamy w lodówce.

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy przygotowane warzywa i całość podgrzewamy. Doprawiamy wszystko szczyptą soli i dusimy na wolnym ogniu, aż cebula stanie się rozpadająca i słodka. Mieszamy od czasu do czasu, aby zawartość w rondlu nie przywarła do dna. Do rondla wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy, aż całkowicie przyklei się do cebuli i zacznie przywierać do dna rondla. Następnie do rondla wlewamy połowę szklanki zimnej herbatę i za pomocą drewnianej łyżki dobrze wszystko mieszamy. Gdy już nic nie przywiera do dna rondla (powstał gładki sos), można dolać kolejną część herbaty. Jeśli sos ma już odpowiednią, ulubioną przez nas gęstość, można pominąć dolewanie całej herbaty.

Na koniec dodajemy do sosu odrobinę miodu, aby uzyskać jego odpowiednią słodycz. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przecedzamy sos przez gęste sitko do miski, a następnie zawartość miski umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się połączy z sosem. Gotowy, ciepły sos podajemy z ulubionym drobiem, jak np. kaczką czy gęsią. Sos doskonale sprawdzi się także do jaśniejszych mięs, jak np. do indyka lub schabu. Herbatę malinową można zastąpić inną herbatą Bifix, np. czarną porzeczką lub aronią.

Aromatyczne herbatki na chłodne dni

Herbatka ziołowa

Składniki:

  • 1 łyżka herbatki zimowej z Malinowego Ogrodu (skład: kwiat lipy, suszone owoce malin, kwiat czarnego bzu)
  • 20 ml Syropu z malin „Malinowa rozkosz” z Malinowego ogrodu (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)

Wykonanie:
Herbatę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem). Po upływie 5 minut dodajemy syrop z malin i gotowe!

Herbatka czarna

Składniki:

  • Herbata czarna
  • 20 ml Syropu z malin „Malinowa rozkosz” z Malinowego ogrodu (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • dwa goździki
  • imbir

Wykonanie:

Parzymy filiżankę ulubionej, czarnej herbaty. Dodajemy 20 ml Syropu z malin „Malinowa rozkosz” z Malinowego Ogrodu, dwa goździki, plasterek imbiru i gotowe. Syrop posiada właściwości rozgrzewające w związku z tym doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty. Szczególnie w chłodniejsze dni.

Sałatka z gruszką, serem kozim i orzechami laskowymi

Składniki:

  • świeże liście rukoli
  • kilka kawałków gruszek w syropie
  • 1 bagietka
  • 1 rolada z sera koziego pleśniowego
  • orzechy laskowe prażone TREE NUTS (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • olej z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
  • gęsta przyprawa w płynie na bazie octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis:

Przygotowaną bagietkę kroimy na grzanki. Następnie kropimy je olejem z prażonych orzechów laskowych i układamy na nich plasterki sera koziego. Pieczywo zapiekamy w piekarniku, po czym posypujemy je pokruszonymi orzechami laskowymi. Z koeli kawałki gruszki w syropie kroimy, w plasterki i układamy na liściach rukoli. Kolejno polewamy je dressingiem z oleju, z prażonych orzechów laskowych, soli i pieprzu. Na tak przygotowane gruszki kładziemy grzanki z sera koziego. Całość przyozdabiamy przyprawą na bazie octu balsamicznego.

 

Brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym

Składniki ciasta:

  • 50 g mąki pszennej
  • 400 g konserwowej czerwonej fasoli
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 50 g Masła klarowanego SERTOP (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 100 g serka topionego SERTOP (takiego jak np. Serek śmietankowy, który nagrodzono certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)

Składniki kremu czekoladowego:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła klarowanego SERTOP
  • 50 g drobnego cukru
  • 125 ml schłodzonej śmietany 30%

Malinowa bita śmietana:

  • 125 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 50 g malin
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z masłem, a śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, po czym powoli dodajemy do niej roztopioną czekoladę.

Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę aż do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.

Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane roztapiamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy roztopione masło i dalej miksujemy. W kolejnym kroku ubijamy jaja z cukrem na jasną masę. Powoli ubijamy, a jednocześnie dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując dodajemy sól, mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do średniej tortownicy. Pieczemy 30-35 minut, następnie ciasto studzimy, kroimy na dwie części i przekładamy musem czekoladowym. Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.

 

Pstrąg z cytrynowym sosem 

Składniki na 2 porcje ryby pieczonej w folii:

  • 2  patroszone pstrągi
  • 2 łyżki Masła klarowanego marki SERTOP, które zostało nagrodzone znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • szczypta soli
  • cytryna

Składniki na sos cytrynowy:

  • sok z 0,5 cytryny (przecedzony)
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła klarowanego SERTOP
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 500 ml mleka
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie ryby. Pstrągi polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie solimy, po czym smarujemy je masłem klarowanym  i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane ryby wkładamy do nagrzanego (do 180 stopni) piekarnika na ok. 30 minut.

Przygotowanie sosu. Rozpoczynamy od zasmażki:  mąkę podgrzewamy z masłem klarowanym, dodajemy mleko i  zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy: kurkumę i kardamon. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącą rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem.