Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

 

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki, który zdobył znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 1 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy starte na grubym oczku pieczarki, chwilę podduszamy, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodajemy masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy farsz ostygnie dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty.

Do przesianej mąki dodajemy olej i powoli mieszając wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wykrajamy krążki. Do każdego z nich nakładamy wystudzony farsz i  lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Kremowa zupa ze śmietanką

 

 

 

Składniki:

  • 4 duże cykorie
  • średnia cebula
  • nieduży por
  • łodyżka selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • siekana natka lub koperek
  • pieprz

 Przygotowanie:

Cykorię płuczemy, wcinamy głąb, a liście drobno kroimy. Następnie siekamy cebulę, natomiast białą część pora i łodyżkę selera kroimy w plasterki. W rondlu na maśle szklimy przygotowane składniki, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Całość zagrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z grzankami i natką.

Przepisem podzieliła się firma Bakor  sp. z o.o. Cykoria sałatowa tego producenta zdobyła znak „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Ciasto kokosowe bez pieczenia

 

 

 

Składniki spodu:

  • 100 g herbatników
  • 100 ml wiórków kokosowych
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 8 łyżek Masła klarowanego marki SERTOP (któremu przyznano certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Składniki masy:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 250 g serka Mascarpone
  • 1 opakowanie „fiksu” do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji: kokos i ulubione posypki

Przygotowanie spodu:

Wszystkie składniki do przygotowania spodu do ciasta wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową mieszanką wypełniamy dno tortownicy, którą uprzednio wykładamy pergaminem. Całość chłodzimy przez 20 min. w zamrażarce.

Przygotowanie masy:

Śmietankę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fiksem. Następnie dodajemy partiami serek Mascarpone. Mieszamy. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy wedle uznania. Ciasto wkładamy na 12 godziny do lodówki i gotowe!

 

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl

 

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

MSM Mońki

 

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 2 awokado
  • 150 g filetu z tuńczyka
  • 300 g sera Aldamer MSM Mońki nagrodzonego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę, po czym łyżeczką, częściowo wydrążamy miąższ i przekładamy go do miski. Dodajemy tuńczyka pokrojonego w kostkę, 225 g sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.

W osobnej misce roztrzepujemy jajko ze śmietanką, a następnie masę przelewamy do miski z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy „miseczki” po wydrążonym awokado. Posypujemy je pozostałym startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Penne z suszonymi pomidorami i soczystą piersią z kurczaka

 

 

Porcja na: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
 
Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (średnie) marki Nasz Kurczak z oferty firmy WIPASZ S.A. (laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”)
  • 400 g makaronu penne
  • 200 g pomidorów suszonych w oleju
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • 250 g masła
  • 300 g młodego szpinaku        
  • 100 g parmezanu tartego lub w płatkach
  • 1 ząbek czosnku
     

Przygotowanie mięsa i makaronu:
Makaron gotujemy do miękkości. Odcedzamy, a przy tym odlewamy 100-150 ml wody (będzie potrzebna do sosu).
Kurczaka kroimy w cienkie plastry (lub kostkę w poprzek włókien), doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym lub olejem roślinnym i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. 

Przygotowanie sosu:
Kurczaka zdejmujemy z patelni, po czym wlewamy na nią 75-100 ml oleju z pomidorów. W kolejnym kroku podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, potem dodajemy drobno posiekane pomidory. Do sosu dolewamy 100-150 ml wody z makaronu. Gotujemy, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Następnie dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do sosu dodajemy umyte liście młodego szpinaku. Ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki i razem z usmażonym mięsem łączymy z sosem. Do całości dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy.
Na talerzu układamy porcję makaronu i posypujemy parmezanem.