Tosty z chleba żytniego z pieczarką brunatną, Serem Korycińskim i domowym ketchupem

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 kromki Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 80 g pieczarki brunatnej
  • 30 g Sera Korycińskiego z ziołami
  • 15 g masła
  • 30 g  domowego ketchupu

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki kroimy na grube plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z odrobina masła. Chleb smarujemy pozostałym masłem, układamy na nim pieczarki i plastry sera: całość przykrywamy drugą kromką i wkładamy do nagrzanego tostera.  Domowy ketchup przelewamy do kokilki. Tosty warto podać ze świeżą sałatą skropioną polskim olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

 

Tost francuski z chleba żytniego z grillowanym kozim serem i miodem

 

 

Składniki:

  • 1 kromka Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 15 g masła
  • 40 g ser kozi do grillowania
  • 15 ml miodu wielokwiatowego
  • 60 g truskawek

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy widelcem i lekko doprawiamy solą, a następnie zamaczamy w nim kromkę chleba (aż wsiąknie w nią całe jajko). Na patelni rozpuszczamy masło po czym smażymy tost przez kilka minut z dwóch stron i wykładamy tost na talerz. Ser grillowy kroimy w grube plastry i podpiekamy go przez ok. 1 minutę palnikiem lub na patelni grillowej. Układamy naprzemiennie ser z plasterkami truskawek, dekorujemy miętą i miodem.

 

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

 

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego żytniego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki, który zdobył tytuł TOP PRODUKT programu promocyjnego „Doceń polskie”
  • bagietka pszenna lub żytnia
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Chleb kroimy w średnią kostkę i suszymy w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, po czym szklimy go na oleju połączonym z masłem. Dodajemy wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażamy, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polewamy rosołem. Gotujemy dziesięć minut. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej rosołu. Do gotowej zupy dodajemy pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę i posypujemy ją startym serem. Podajemy z grzankami  i z serem, zapieczonymi na złoty kolor.

Krem z pieczonego kalafiora z grzankami chleba żytniego z czarnuszka

 

 

 

Składniki:

  • 1 młody kalafior
  • 500ml wywaru warzywnego
  • 100ml napoju kokosowego (min. 80% kokosa)
  • sól, pieprz

Kalafior gotujemy w wywarze warzywnym, następnie dodajmy mleka kokosowego i wszystko blendujemy najlepiej w urządzeniu wielofunkcyjnym typu Thermomix, doprawić sola, pieprzem. Chleb żytni z udziałem 53% maki żytniej razowej ze słonecznikiem i czarnuszką, podgrzać w opiekaczu na grzanki, ułożyć kromkę na kremie i posypać czarnuszką

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
W mięso dokładnie wcieramy zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Kolejnego dnia odwijamy mięso z folii i delikatnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawijamy podwójnie w folię spożywczą, następnie w aluminiową i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 80 stopni Celsjusza) przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużamy czas pieczenia do 3 godzin. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut, a następnie odwijamy mięso z folii i kroimy na porcje. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Sos chrzanowo-serowy:

Składniki:

  • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki (nagrodzonego tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 300 g chrzanu ze słoika
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • sok z jednej limonki
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy często mieszając, aż do zagotowania. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy mleko. Podajemy na ciepło lub zimno.

Więcej przepisów na www.msm-monki.pl