Pink Raspberry

 

 

Składniki na 1 drinka:

  •  40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 10 ml soku z cytryny
  • 6 malin lub 20 ml przecieru z malin
  • 10 ml syropu cukrowego
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Pierwsze cztery składniki miksujemy z lodem. Następnie zawartość przelewamy do szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną.

Zupa krem z groszku

 

 

 

Smak i propozycja podania:
Lekko pikantne.
Nadają się do past, dipów, sałatek.
Zupa krem z groszku:

  • 450 g mrożonego groszku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 kulka mozzarelli 125 g
  • 2 garście świeżej bazylii
  • opakowanie kiełków brokułu 50 g
  • sól, pieprz
  • grzanki

Przygotowanie:
Do garnka nalać około 1 litra wody, dodać groszek i zagotować.
Gdy woda z groszkiem zacznie się gotować dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę posolić i gotować do momentu aż ziemniaki zmiękną (ok. 20 min).
Zdjąć z gazu, odczekać kilka minut, by delikatnie przestygła.
Dodać garść świeżej bazylii i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z drobno pokrojoną mozzarellą, kiełkami brokułu i grzankami.

Pink Tonic

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 80 ml tonicu
  • kostki lodu
  • cząstki truskawek lub kilka malin

Przygotowanie:

Na początek do szklanki wsypujemy lód. Kolejno wlewamy Pink Gin i tonic a następnie dodajemy cząstki truskawek. Na koniec wystarczy zamieszać i gotowe!

Śledzie w oleju lnianym

Składniki:

  • 6 filetów śledzi
  • 2 cebule
  • szczyptę cukru
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • olej lniany OLEJ-ISTNY (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

 Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie przez około 3 godziny. Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę posypujemy szczyptą cukru, żeby zmiękła. Układamy w naczyniu śledzie – skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cebulą i pieprzem i całość polewamy olejem lnianym. Po 24 godzinach w lodówce są gotowe do jedzenia.

 

Karkówka pieczona w marynacie przygotowanej na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oliwia Kaszubska TOP PRODUKT „Doceń polskie”

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • opakowanie mrożonych warzyw: kalafior, brokuł, marchewka

marynata:

  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oliwia Kaszubska TOP PRODUKT „Doceń polskie”
  • Szczypta soli
  • Spora łyżka musztardy
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • Łyżka mielonego czosnku
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 cebulka dymka

Przygotowanie:

W misce mieszamy na jednorodną masę 3 łyżeczki oleju rzepakowego Oliwia Kaszubska TOP PRODUKT „Doceń polskie” z 1 czubatą łyżką musztardy (u nas sarepska) i 1 łyżeczką soku z cytryny. Po kolei dodajemy wszystkie przyprawy uprzednio rozgniatając ziarenka pieprzu. Cebulkę kroimy na drobną kosteczkę i również dodajemy do miski.

W tak przygotowanej marynacie mięso powinno leżakować co najmniej 2 godziny.

Pieczenie:

Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy marynatą pozostałą w misce. Naczynie początkowo pozostaje odkryte. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra i dół). Pieczemy przez 50 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem. Na następne 50 minut zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy w ten sam sposób. Następnie dodajemy do mięsa opakowanie mrożonych warzyw i przykrywamy pokrywką naczynie. Po 20 minutach wyłączmy piekarnik, ale mięso zostawiamy w środku na kilkanaście minut.

Sposób podania:

Mięso idealnie smakuje zarówno na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako wędlina.

Smacznego!!