Certyfikaty „Doceń polskie” dla produktów Piekarni „Bułeczka”

docen_polskie_buleczka_piekarnia_logo

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz to firma mieszcząca się Zagorzynie (woj. wielkopolskie, gmina Blizanów), której historia sięga 1983 roku. Piekarnię tę założyła pani Maria Wielgosz, pochodząca z rodziny, w której wypiekaniem chleba i produkcją żuru zajmowano się od pokoleń.

Chleb żytni firmowy i Żur pyszny tradycyjny z jej oferty zdobyły w trakcie XVII audytu żywności certyfikaty „Doceń polskie” oraz tytuły TOP PRODUKT.
Istotne jest, że artykuły te uhonorowano już po raz drugi. Oba wyroby zdobyły godło promocyjne Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” podczas X certyfikacji żywności, która miała miejsce niemal 2 lata temu. Powtórne uhonorowanie specjałów „Bułeczki” świadczy o  nie zmieniającej się, najwyższej jakości wyrobów z jej asortymentu. Przypomnijmy, że tytuł TOP PRODUKT nadawany jest tylko tym artykułom spożywczym, które od Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” zdobędą maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny.

Przewodni produkt z tradycjami rodzinnymi, który powstaje w warunkach naturalnych 100% bez konserwantów. Smak żuru jest niepowtarzalny, tradycyjny ponieważ jego produkcja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie – tak nagrodzony przez ekspertów Żur pyszny tradycyjny charakteryzują przedstawiciele piekarni z Zagorzyna. Warto odnotować, że specjał ten zdobył tytuł „HIT Regionu Wielkopolski” za walory smakowe i jakościowe, wyróżniono go także znakiem Wielkopolskiego Dziedzictwa Kulinarnego.

Piekarnia „Bułeczka” istnieje od ponad dwóch dekad, ale jej tradycje są starsze. Przedsiębiorstwo początkowo wypiekało andruty. Obecnie firma prowadzona  przez p. Marię oraz jej córkę Honoratę proponuje konsumentom szeroki wybór wyrobów różnego typu – począwszy od pieczywa (jasnego, ciemnego, pszennego), poprzez słodkie wypieki, bułki (barowe, ciemne z nasionami oraz tradycyjne), na wypiekach okolicznościowych i chlebach na maślance skończywszy. Asortyment obejmuje także bułkę tartą.
Więcej informacji o ofercie Piekarni „Bułeczka” i jej dziejach można znaleźć na stronie internetowej firmy oraz w witrynie Rzemieslnik24.org.pl.
docen_polskie_Piekarnia-Bu+éeczka_+-ur-pyszny-tradycyjny docen_polskie_Piekarnia-Bu+éeczka_chleb-+-ytni-firmowy

Eksperci po raz drugi przyznali certyfikaty stekom marki BOS

docen_polskie_bos_sklodowscy_logo
Stek siekany BOS
i Stekburger BOS to propozycje sygnowane marką BOS (Best of Skłodowscy), która jest własnością firmy Skłodowscy Sp. z o.o. Spółkę tę tworzą trzy oddziały: zakład uboju w Tykocinie o zdolności ubojowej około 1200 sztuk bydła tygodniowo, zakład rozbioru w półtusz wołowych na elementy w Krypnie Kościelnym, a także zakład przetwórstwa i rozbioru mięsa wołowego w Nienałtach – Szymanach. Wszystkie oddziały firmy są w pełni zmodernizowane i stale dostosowywane do światowych standardów.

Stek siekany BOS doskonale sprawdza się jako danie obiadowe; można podać go ziemniakami lub ryżem. Z kolei Stekburger BOS może być spożywany w towarzystwie bułki i dowolnych dodatków, które tworzą razem pożywny, a jednocześnie zdrowy posiłek.
W tym kontekście istotne jest, że wołowina wśród innych mięs czerwonych wyróżnia się najmniejszą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, jest także najmniej kaloryczna.
Oba produkty już po raz drugi otrzymały od Loży Ekspertów certyfikaty „Doceń polskie”, a Stekburger został także uhonorowany tytułem TOP PRODUKT. Ponowne wyróżnienie specjałów marki BOS potwierdza, że mimo upływu czasu firma Skłodowscy Sp. z o.o. utrzymuje wysoką jakość artykułów ze swojej oferty.

Nagrodzone wyroby składają się w 100% z rozdrobnionej i uformowanej wołowiny. Aby zachować swoje walory smakowe, zostają poddawane szokowemu zamrażaniu (w temperaturze -80°C) i przechowywaniu w temperaturze poniżej -18°C.
Kontrolowana zawartość tłuszczu i stosowny kształt steków pozwalają przyrządzić je bez użycia dodatkowych tłuszczów. Co więcej, wyrobów tych nie trzeba rozmrażać, a ich przygotowanie nie zajmie dłużej, niż 10 minut. Do ich przygotowania w domu wystarczy patelnia teflonowa lub grillowa.  Porady dotyczące przyrządzania steków, a także dodatkowe informacje o marce i sygnowanych nią wyrobach są dostępne na stronie internetowej marki BOS.

Choć sama koncepcja steków narodziła się ponad 50 lat temu, w naszym kraju mrożone steki i stekburgery nadal mają status nowości. Produkty te to odpowiedź na potrzeby osób chcących odżywiać się zgodnie z zasadami trendu Slow-food. Podstawą każdego artykułu żywnościowego jest wysokiej jakości surowiec. Marka BOS obejmuje produkty (poza mrożonymi stekami siekanymi i stekburgerami, także mięso świeże i mrożone)   premium, które powstają z surowca pochodzącego z własnego zakładu uboju. Jest on kontrolowany, a jego jakość jest stabilna. Skład steków nie jest tajemnicą, a jako że smak wołowiny broni się sam, w procesie produkcji nie są stosowane żadne dodatki.
docen_polskie_Sk+éodowscy_stek-siekany-bos docen_polskie_Sk+éodowscy_stekburger-bos

Propozycje firmy ETERNO po raz kolejny zachwyciły ekspertów

docen_polskie_ETERNO_logo
Przypominamy charakterystyki smakowitych wyrobów z oferty firmy ETERNO s.c.
„Pierwszym sztandarowym smakiem” tej  firmy są Cytrynki z rumem, które dały początek kolekcji smakowitych Cytrynek z dodatkami. Cytrynki marki ETERNO powstają w specjalny sposób: przygotowuje się je z owoców ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów, czy sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się cytrynki to połączenie wyłącznie naturalnego soku z owoców z cukrem. Specjał doskonale sprawdza się jako dodatek m.in. do herbaty, drinków, orzeźwiającej lemoniady oraz jako „towarzysz” wielu potraw (np. pieczeni czy drobiu). Po cytrynki warto sięgnąć także przygotowując deser; syropem można polać np. lody, a gotowy deser przyozdobić owocami.
Podobnie jak Cytrynki, także Pigwa w syropie jest przygotowywana w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów, czy sztucznych barwników. Owoce pigwy pochodzą natomiast z ekologicznej uprawy. Ręczna produkcja gwarantuje wysokie standardy na każdym  etapie tworzenia produktu. Każdy słoik jest wypielęgnowany; próżno w nim szukać pestek i ścinek; mieści się w nim tylko pełnowartościowy miąższ owocu.
Pigwa to świetny dodatek do herbaty, drinków, czy lemoniady. Owocami można również ozdobić desery (galaretkę lub kisiel).
Więcej informacji na temat smakołyków można znaleźć na stronie internetowej producenta.

Co łączy opisane specjały? Oba wyroby z asortymentu firmy ETERNO  po raz kolejny zdobyły maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przysmaki otrzymały od Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” nie tylko godła promocyjne, lecz również tytuły TOP PRODUKT. Ponowne wyróżnienie wyrobów ETERNO to bezsprzeczny dowód ich najwyższej jakości – potwierdzenie, że  mimo upływu czasu firma zachowuje wysoki poziom.

ETERNO jest rodzinną firmą, która proponuje konsumentom szereg wyrobów tworzonych w oparciu o tradycyjne receptury, obecne  od pokoleń w rodzinie właścicielki firmy.
Produkty tej marki powstają tylko z naturalnych składników, a gotowe  przetwory mają wiele zastosowań, m. in.  wzbogacają smak dań głównych (np. mięs), są składnikami wytrawnych kanapek i przekąsek. Dzięki nim można przygotować wyśmienity deser, a nawet przyrządzić orzeźwiające napoje i drinki.
docen_polskie_Eterno_cytrynki-z-rumem docen_polskie_Eterno_pigwa-w-syropie

Maksymalne noty dla chlebów z Zamościa

docen_polskie_spolem_zamosc_logo
Chleb sitkowy
oraz Chleb żytni jasny to propozycje z asortymentu „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Robotnik” z Zamościa.
Wypieki tworzone w „Padwie Północy” (bo tak nazywany jest Zamość) brały udział w XVII audycie żywności, który odbył się 29 lipca br. w Czeladzi. Chleby zdobyły maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, toteż przyznano im nie tylko godła promocyjne, ale i tytuły TOP PRODUKT.
Chleb żytni jasny jest produkowany z dodatkiem naturalnego kwasu i z dużym udziałem mąki żytniej, która zawiera m.in. witaminy z grupy B i błonnik. Natomiast Chleb sitkowy jest ukwaszany w sposób naturalny, produkuje się go według tradycyjnej technologii z mąki żytniej sitkowej. To pieczywo bogate w składniki mineralne i oraz niezastąpiony w codziennej diecie, błonnik.

Historia „Społem” PSS „Robotnik” sięga początków XX wieku. Spółdzielnia funkcjonuje nieprzerwanie od ponad 95 lat, a jej obecna działalność jest skupiona głównie na handlu detalicznym oraz produkcji piekarskiej i ciastkarskiej.

Dzieje spółdzielni można poznać za sprawą jej strony internetowej. Znajdziemy w niej nie tylko informacje na temat historii przedsiębiorstwa, lecz także opis wyrobów „Społem” PSS Robotnik.
Spółdzielnia proponuje konsumentom 50 rodzajów pieczywa chlebowego oraz 70 pieczywa drobnego. Asortyment ciastkarni obejmuje zaś ponad 30 rodzajów ciast kruchych, około 50 ciast deserowych i blisko 40 wyrobów drożdżowych, a także torty okolicznościowe. Specjały te powstają w czterech piekarniach i ciastkarni.

Opisywana firma oferuje nie tylko wyroby własne, w jej sklepach dostępny jest także szeroki wybór produktów ogólnospożywczych, przemysłowych i produktów branż świeżych.
Spółdzielnia, wg stanu na dzień 31.12.2014 roku, zrzesza 371 członków i zatrudnia ok. 370 pracowników. Obecnie funkcjonuje 16 sklepów w standardzie LUX i 5 sklepów mniejszego formatu LUX mini. 19 placówek zlokalizowanych jest w Zamościu, natomiast dwie w Tomaszowie Lubelskim.
docen_polskie_Spo+éem-PSS-Zamo+Ť¦ç_chleb-sitkowy docen_polskie_Spo+éem-PSS-Zamo+Ť¦ç_chleb-+-ytni-jasny

Jaja z Wodzisławia Śląskiego nagrodzone

docen_polskie_Jona_jajka
Jaja
z asortymentu firmy „JONA” Katarzyna Jona, w trakcie XVII audytu żywności wyróżnione zostały godłem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

W trakcie atestacji, Loża Ekspertów oceniła smak, wygląd oraz stosunek jakości jaj do ich ceny. Warto wspomnieć, że za każdy z tych trzech aspektów, można uzyskać punkty w dziesięciostopniowej skali. Należy również przypomnieć, iż certyfikatem „Doceń polskie” honorowane są tylko i wyłącznie te artykuły, które otrzymają wysoką liczbę punktów (minimum 7,5). Co więcej, wyroby z maksymalnymi notami premiowane są tytułem TOP PRODUKT.

Znajdująca się w Wodzisławiu Śląskim firma „JONA” Katarzyna Jona pochwalić się może długą historią, bowiem gospodarstwo istnieje już od 1971 roku. Jaja z chowu ściółkowego są dystrybuowane na terenie Śląska i trafiają zarówno do odbiorców indywidualnych, jak i przedszkoli, szpitali i cukierni.

Kury karmione są wyłącznie naturalnym pokarmem, który tworzony jest z zebranych płodów rolnych. Wysokiej jakości surowiec pozwala uzyskać treściową karmę pozbawioną antybiotyków i sztucznych dodatków.