Lody „+Plus” firmy GETAK’S w gronie laureatów VI audytu


Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe GETAK’S z Suwałk dołączyło do listy firm, których wyroby mogą poszczycić się posiadaniem godła programu „Doceń polskie”.

Loża Ekspertów podczas VI certyfikacji wyróżniła waniliowe lody „+Plus” oblane naturalną belgijską czekoladą. Co więcej, produkt ten otrzymał od Loży Ekspertów maksymalną liczbę punktów, w związku z czym zdobył tytuł TOP PRODUKT.

Lody „+Plus” to wyborne połączenie waniliowych lodów, naturalnej belgijskiej czekolady i wspaniałych dodatków. Słodki specjał wytwarzany jest wyłącznie z naturalnych składników.
Lody firmy GETAK’S cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów w Wielkiej Brytanii. Dzięki przedsiębiorstwu z Suwałk także w Polsce można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem tego produktu. Lody „+Plus” są produkowane w Polsce (wg rodzimej receptury),  można je kupić zarówno w naszym kraju, jak na Litwie.

Ogórki Łowickie wyróżnione przez ekspertów


Ogórki łowickie
Spółki Ogrodniczo-Pszczelarskiej „Pszczółka” w Łowiczu
otrzymały certyfikat „Doceń polskie”.
Loża Ekspertów wyróżniła je ponadto znakiem TOP PRODUKT. Oznacza to, że w trakcie certyfikacji produkt ten otrzymał od oceniających go specjalistów najwyższe oceny.

SOP „Pszczółka” w Łowiczu Sp. z o. o. w swej obecnej formie działa od 2009 r. Jednak jej tradycje sięgają 1945 r., kiedy to powstała Spółdzielnia Ogrodniczo-Pszczelarska „Pszczółka” w Łowiczu. Swą nazwę zawdzięcza właśnie początkom swego istnienia, gdy została założona z inicjatywy pszczelarzy. Z czasem do spółdzielni przyłączyli się do producenci owoców i warzyw.

Produkty dostarczane na rynek to przede wszystkim: ogórki konserwowe (ogórki łowickie, korniszon, kanapkowe), sałatki warzywne (łowicka, szwedzka, obiadowa, staropolska), papryka  marynowana (papryka czerwona, żółta, paski kolorowe), buraczki ćwikłowe wiórki. Nowością w ofercie jest  sałatka z cukinii. Odrębną produkcję stanowią dżemy niskosłodzone (truskawkowy, wiśniowy, czarna porzeczka, śliwkowy, brzoskwiniowy), powidła śliwkowe oraz  marmolada wieloowocowa.

Odbiorcami wyrobów łowickiej spółki są znane sieci handlowe, a także hurtownie i mniejsze sklepy. Przedsiębiorstwo zajmuje się również eksportem do krajów UE i na rynek wschodni.
Spółka Ogrodniczo-Pszczelarska „Pszczółka” posiada certyfikat na normę PN-EN ISO 22000:2006. Audyt dokonany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. z siedzibą w Warszawie odbył się w październiku 2006 roku.

Firma jest laureatem wielu nagród i wyróżnień. Najważniejsze z nich to: dyplom uznania za udział w wojewódzkim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2004 oraz nagroda Wojewody Podlaskiego za udany debiut targowy 2004 r. Firma posiada ponadto certyfikat eksportowy do Rosji. Od teraz firma może pochwalić się też certyfikatem „Doceń polskie” i znakiem „TOP PRODUKT przyznanymi ogórkom łowickim.

Wyroby ZM FigAND zdobyły uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”


Trzy produkty Zakładu Mleczarskiego FigAND s.j. zostały pozytywnie ocenione przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Godło „Doceń polskie” zdobyły: Twaróg półtłusty, Serek homogenizowany truskawka oraz Serek homogenizowany wanilia. Ostatni wyrób zdobył dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że eksperci przyznali mu maksymalną liczbę punktów.

Twaróg półtłusty (pakowany w folię) to naturalne źródło witamin, bogate w łatwo przyswajalny wapń. Składniki twarogu: mleko, czyste, cenne żywe kultury bakterii typu Bio: L. Acidophilus i Bifidobakterie.

Serek homogenizowany wanilia, Serek homogenizowany truskawka – produkty o wysokiej wartości odżywczej bogate w wapń i sole mineralne. Serki są źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów i witamin. Produkty doskonałe dla dzieci.

Warto podkreślić, że wszystkie produkty zgłoszone do oceny przez ZM FigAND zostały nagrodzone certyfikatami programu. Świadczy to o wysokiej jakości wyrobów tej firmy.
Zakład Mleczarski FigAND obchodzi w tym roku swoje 20-lecie. Przedsiębiorstwo jest rodzinną firmą z polskim kapitałem.
Oferta ZM FigAND obejmuje m.in. mleko, śmietany, twarogi, serki, kefiry, maślanki i jogurty.

Siedziba zakładu mieści się w podradomskiej miejscowości Kolonia Wawrzyszów, na czystych ekologicznych terenach z dala od przemysłu, co wpływa na jakość pozyskiwanego surowca i motywuje firmę do podejmowania działań proekologicznych.

Zakład spełnia wymogi Dobrej Praktyki Produkcyjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej i najwyższych standardów higienicznych HACCP.
Firma uczestniczy w życiu społecznym regionu, wspierając m.in. drużyny sportowe i inicjatywy charytatywne.

Złota misa z certyfikatem Doceń polskie


Złota misa
– aromatyczna kompozycja różnorodnych przypraw i suszonych warzyw dobranych w idealnych proporcjach, odpowiedni dodatek do zup, dań mięsnych, ryb, sosów i sałatek – otrzymała certyfikat „Doceń polskie”. Produkt został nagrodzony przez Lożę Ekspertów podczas IV certyfikacji programu „Doceń polskie”.

Złota misa produkowana jest przez firmę Kulinaria S.A. specjalizującej się w projektowaniu oraz produkcji mieszanek przyprawowych i funkcjonalnych przeznaczonych dla przemysłu spożywczego. Głównymi odbiorcami firmy są zakłady z branży mięsnej.
Siedziba firmy, produkcja oraz magazyny mieszczą się w Tychach. Kulinaria S.A. Istnieje od 1997 roku. Firma obejmuje zasięgiem całą Polskę, a także kraje europejskie takie jak Rosja, Ukraina Czechy czy Łotwa. Przedsiębiorstwo działa w oparciu o systemy zarządzania jakością ISO 9001 i ISO 22000.

VI audyt programu „Doceń polskie”: sukces firmy AJEX- POL


VI certyfikacja programu „Doceń polskie” okazała się szczęśliwa dla firmy AJEX-POL Sp. z o.o.  Certyfikaty otrzymały oba produkty tego przedsiębiorstwa, które zostały zgłoszone do  oceny. Godło „Doceń polskie” przyznano następującym wyrobom:

Makrela wędzona na gorąco – do produkcji tego przysmaku używa się drewnianych zrąbków – to one nadają makreli charakterystycznego aromatu i smaku.
Filet śledziowy a’la matjas – produkt lekko solony, ze względu na jego walory smakowe może stanowić bazę do wielu potraw rybnych.

AJEX-POL to jeden z najbardziej znanych i cenionych producentów ryb wędzonych i dystrybutor produktów rybnych na terenie Polski południowej. Przedsiębiorstwo z Częstochowy współpracuje z największymi producentami ryb i przetworów rybnych.

W 2005 roku w firmie wprowadzono unijny system kontroli i organizacji HACCP. We wrześniu  bieżącego roku AJEX-POL uzyskał pozytywny wynik auditu oceniającego spełnienie wymagań normy IFS. Zakres certyfikacji to solenie i marynowanie ryb.

AJEX-POL oferuje szeroki asortyment produktów, m.in. ryby wędzone, ryby solone i marynowane, a także filety mrożone, wyroby panierowane, tusze mrożone i konserwy.
Obecnie wdrażane są nowości, m.in. śledzik w oleju i sałatki rybne. Dzięki dostosowywaniu się do potrzeb swoich klientów, AJEX-POL ciągle poszerza ofertę handlową.
Misją zakładu jest zapewnienie produkcji i sprzedaży produktów o najwyższej jakości spełniających oczekiwania klientów.