Ponad 450 produktów z godłem „Doceń polskie”. Przed nami kolejny audyt

Docen_polskieCertyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nagrodzono już ponad 450 artykułów spożywczych.
Lista wszystkich wyrobów, które zyskały uznanie Loży Ekspertów jest dostępna w zakładce Produkty z DP.
Zestawienie to obejmuje produkty uhonorowane podczas dotychczasowych siedmiu audytów.

Tymczasem przed nami… kolejna certyfikacja. Ósmy audyt odbędzie się w kwietniu, a już wkrótce na blogu pojawią się informacje na temat jego uczestników.

Program „Doceń polskie”- wysoka jakość wyrobów śląskich firm


Wyroby sześciu producentów żywności ze Śląska zostały uhonorowane w trakcie VI audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Śląskie firmy nie po raz pierwszy zdobyły certyfikaty programu. Prestiżowe godło posiada już ponad 20 zakładów z tego regionu.

Przedsiębiorstwa wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” oferują artykuły spożywcze rożnego rodzaju. Ich punktem wspólnym jest wysoka jakość produktów, bowiem tylko takie wyroby mogą poszczycić się posiadaniem tego prestiżowego godła.

Proces przyznawania certyfikatów został podzielony na dwa etapy. Celem pierwszego jest sprawdzenie czy wyrób posiada tzw. polski czynnik, a więc weryfikacja czy jest związany z naszym krajem. Produkty, które spełnią ten wymóg mogą wziąć udział w drugiej, zasadniczej części – certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Pięcioosobowe grono tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością, przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak.
Oceniając artykuły spożywcze eksperci biorą pod uwagę trzy aspekty: smak i wygląd produktu oraz stosunek jego jakości do ceny. Czynniki te oceniane są w skali 1-10. Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty zdobywają certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby najwyższej jakości zdobywają dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane wyłącznie dla artykułów, którym eksperci wystawią maksymalną liczbę punktów.

Podczas ostatniej, wrześniowej, certyfikacji Loża Ekspertów oceniała różnorodne artykuły spożywcze wytwarzane przez producentów z całej Polski. W audycie tym wzięły również udział wyroby śląskich firm; certyfikaty „Doceń polskie” zdobyły wyroby sześciu z nich.
Warto dodać, że przedsiębiorstwa ze Śląska nie po raz pierwszy odniosły sukces w programie „Doceń polskie”. Dotychczas Loża Ekspertów przyznała certyfikaty wyrobom 25 firm z tego regionu. Trzy śląskie firmy brały udział w dwóch certyfikacjach; po zdobyciu wyróżnień ubiegały się o certyfikaty dla kolejnych produktów.
Pełna lista wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępna na blogu programu, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie.

Laureatami VI certyfikacji są następujące przedsiębiorstwa ze Śląska (kolejność alfabetyczna):
1. Firma Ajex-Pol z Częstochowy, która otrzymała dwa certyfikatu programu. Loża Ekspertów wyróżniła Filety śledziowe ala matjas oraz Makrelę wędzoną na gorąco.
2. Sklep Chata Wieśniaka z Jaworzna, certyfikaty „Doceń polskie-MARKA WŁASNA” zdobyły: Pasztet wieśniaka, Wędzona wieśniaka oraz makaron Exclusive wiejski durum.
3. Kulinaria Tychy – certyfikat „Doceń polskie” przyznano kompozycji przypraw  i suszonych warzyw „Złota misa” produkowanej przez tyską firmę.
4. Krybex – firma z Czechowic-Dziedzic oferuje m.in. Filety śledziowe po wiejsku, które zostały docenione przez ekspertów programu „Doceń polskie”
5. Lambertz Polonia przedsiębiorstwo z Rudy Śląskiej w trakcie wrześniowej certyfikacji zdobyło 3 certyfikaty „Doceń polskie”. Nagrodzone produkty to Pierniki w czekoladzie z trzema rodzajami nadzienia: śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz morelowo-jabłkowym.
6. PPUH H.Kowalczyk (Bargły k. Częstochowy) – Wołowina na steki (wołowina sezonowana) z asortymentu tej firmy zdobyła godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Podczas V audytu programu „Doceń polskie” (16.05.2012) Loża wyróżniła wyroby ośmiu śląskich firm (kolejność alfabetyczna):  Koza (Bytom), OSM Rokitnianka (Szczekociny), P.P.H. „Wysocki” s.c. (Gliwice), Pro-Dym (Ruda Śląska), Sertop (Tychy), Zakład Mięsny Paruzel (Dobieszowice), Zakład Mięsny Poliwczak (Mysłowice), Zakład Mięsny SILESIA (Katowice).

Śląskie firmy nagrodzone w poprzednich certyfikacjach: Browar Zamkowy (Racibórz), Eko-Mak Makarony Babuni (Rudniki k. Częstochowy), Goliard (Rudniki), JAWO(Częstochowa), Jurajska Spółdzielnia Pracy (Myszków), Międzybrodzkie Makarony (Międzybrodzie Bialskie), OSM Myszków (Myszków), P.P.H.U. MAXPOL (Krzepice) P.H.P. YABRA Sp. z o.o. (Kamienica Polska), Ritpol (Psary), Zakłady Mięsne MADEJ&WRÓBEL (Ruda Śląska).

II edycja konkursu kulinarnego z produktami „Doceń polskie”

docenpolskie_konkurs
1 lipca rozpoczęła się II edycja konkursu „Doskonałe danie z Doceń polskie”.

Zabawa potrwa do 31 lipca, a kolejne edycje będą się odbywać w cyklach miesięcznych.
Zasady konkursu są proste – wystarczy opracować przepis na danie, którego składnikiem będzie produkt wyróżniony certyfikatem „Doceń polskie”, a następnie zamieścić go na stronie KupujNajlepsze.pl i na Fanpage zabawy.

Na twórców najciekawszych przepisów czekają atrakcyjne nagrody, m.in. blender Kenwood, mikser z misą Moulinex oraz wypiekacz do chleba Moulinex.
Informacje o konkursie oraz jego regulamin dostępne są na Fanpage KupujNajlepsze.pl

Pierwsza odsłona konkursu zakończyła się 30 czerwca.
Miłośnicy sztuki kulinarnej przesłali blisko 90 przepisów, m.in. na dania główne, przekąski i desery.
Spośród przepisów, którym internauci przyznali co najmniej 25 głosów, Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” wybierze zwycięską piątkę.

Wyniki I edycji poznamy najpóźniej 10 lipca, a tymczasem zapraszamy do zabawy!

Certyfikat „Doceń polskie” dla Szynki z beczki

AGRO HANDEL
Szynka z beczki – produkt firmy AGRO-HANDEL otrzymała godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Wyróżniona przez Lożę Ekspertów wyrób tworzony jest w oparciu o tradycyjną recepturę i metodę produkcji.

AGRO-HANDEL istnieje od 1989 roku. Od początku swojej działalności zajmuje się obrotem i przetwórstwem mięsa. Spółka od wielu lat ściśle współpracuje z ponad 200 zakładami mięsnymi w kraju zaopatrując je w półtusze i mięso w elementach. Własna produkcja wędliniarska rozprowadzana jest poprzez sieć własnych i patronackich hurtowni i sklepów w całym kraju. Firma zaopatruje również linie lotnicze, hotele, jednostki wojskowe w tym NATO-wskie, stacjonujące w kraju.

AGRO HANDELAgro Handel

„Doceń polskie” w Intermarche


„Doceń polskie” jest jak wisienka na torcie – tak o certyfikatach nadanych produktom spożywczym oznakowanym markami własnymi sieci powiedziała Sylwia Piskulska – kierownik marketingu marek własnych Intermarche.

19. grudnia zespół  realizujący Program „Doceń polskie” gościł w Brzesku, w jednym ze sklepów sieci.
Artykuły spożywcze, które zdobyły certyfikat „Doceń polskie” są eksponowane zarówno na półkach, jak i plakatach i gazetkach reklamowych sieci.
Intermarche stawia na jakość oferowanych przez siebie produktów, a certyfikat „Doceń polskie”, przyznawany przez niezależnych ekspertów jest tego potwierdzeniem.
Zespół Programu „Doceń polskie” zrealizował filmowy materiał promocyjny z wizyty w Brzesku. Relacja już wkrótce.