Polskie świąteczne przysmaki

Doceń polskie
Boże Narodzenie to najbardziej rodzinny okres w roku. W tym szczególnym czasie chcemy dać naszym
najbliższym wszystko, co najlepsze. Nic zatem dziwnego, że na świątecznym stole nie brakuje  rarytasów, pieczołowicie przygotowywanych posiłków i smakołyków. Dlatego tym bardziej warto sięgnąć po składniki najwyższej jakości by magia świąt nie prysnęła wraz z pierwszym kęsem.

Bożonarodzeniowe potrawy przygotowujemy ze sprawdzonych i zdrowych składników najwyższej jakości. Czym jednak  kierować się przy wyborze odpowiednich produktów spośród całej masy towaru zalegającego na sklepowych półkach?
Podpowiedzi udzielą nam eksperci i to w bardzo prosty sposób. Rekomendowane przez nich produkty spożywcze,   dostępne w sklepach, opatrzone są godłem „Doceń polskie”, które otrzymują wyroby najwyższej jakości. Ten prestiżowy  certyfikat przyznawany jest w ramach Ogólnopolskiego Programu promocyjnego „Doceń polskie”. Honorowy patronat  nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego ideą jest promowanie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz ich wytwórców. Pięcioosobowa Loża Ekspertów dokonuje oceny wyrobów i na tej podstawie przyznaje certyfikat „Doceń polskie”. Artykuły, którym członkowie jury dali maksymalną liczbę punktów zyskują miano TOP PRODUKTU.

Jesienią, w krakowskim Hotelu Swing zespół ekspertów po raz trzeci dokonał certyfikacji produktów zgłoszonych do Programu. Oceniali je eksperci w składzie Celina Nierodkiewicz – sekretarz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Katarzyna Salomon reprezentująca organizatorów Programu „Doceń polskie”, Jarosław Kujawa – główny specjalista Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Mirek Drewniak i Zbigniew Kurleto – członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Komisji przewodniczył Mirek Drewniak, autor popularnych przewodników kulinarnych Pascala, ekspert w dziedzinie  kulinariów. – Produkty zgłoszone do Programu „Doceń polskie” są oceniane przez potencjalnych konsumentów, ale także kucharzy. Nie bez znaczenia jest także obecność w Loży Ekspertów przedstawicieli grup producenckich, czyli technologów, którzy mają wpływ na sposób produkcji wyrobów – podkreśla M. Drewniak.
– Sam jestem kucharzem i wiem, że aby móc wiarygodnie ocenić produkt trzeba się do tego dobrze przygotować.
Im więcej wyrobów podlega ocenie, tym jest to trudniejsze. Trzeba pamiętać, że certyfikacja to duża odpowiedzialność zarówno wobec konsumentów, jak i producentów – dodaje przewodniczący Loży Ekspertów.

Opinię Mirka Drewniaka podziela również Karolina Szlapańska, organizator Programu „Doceń polskie”. – Celem naszych działań jest wskazanie produktów wyróżniających się jakością. To duże wyzwanie.

Program „Doceń polskie” działa jednak na bardzo przejrzystych zasadach i to dzięki nim produkty są uczciwie i rzetelnie  oceniane. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że producenci ubiegający się o certyfikat „Doceń polskie” nie ponoszą w  związku z tym żadnych kosztów.

Nie ma „wpisowego”, które mogłoby stanowić barierę finansową, szczególnie dla małych, rodzinnych firm. Na ocenę produktu nie mają zatem wpływu żadne czynniki zewnętrzne, co tym bardziej uwiarygadnia rekomendacje ekspertów i wyrób ze znakiem „Doceń polskie” – podkreśla K. Szlapańska.

Ocena dokonywana jest w dwóch etapach. W pierwszym analizowane są informacje producenta na temat wyrobu. Dużą wagę przykłada się do tzw. polskiego aspektu produktu. Chodzi o sprawdzenie czy i w jaki sposób wyrób łączy się z Polską. Musi być co najmniej produkowany na terenie naszego kraju albo też w oparciu o tradycyjną polską recepturę, czy   rodzime składniki. Produkty nie spełniające tego kryterium nie są dopuszczane do drugiego etapu – certyfikacji. Podczas  certyfikacji Loża Ekspertów ocenia przede wszystkim smak wyrobów. Na ostateczną ocenę wpływa także stosunek jakości produktu do jego ceny. Eksperci zwracają ponadto uwagę na informacje zawarte na opakowaniu– składniki oraz sposób  przyrządzania. Członkowie jury przydzielają punkty, na podstawie których przyznawane są certyfikaty „Doceń polskie”  oraz tytuły TOP PRODUKT.

Jak dotąd, godłem „Doceń polskie” może się poszczycić ponad 150 produktów. Organizatorzy przyznają jednak, że nie wszystkie zgłoszone do Programu wyroby zyskują uznanie Ekspertów. – To kolejne potwierdzenie rzetelności naszych działań. Certyfikat otrzymują naprawdę najlepsze produkty. Dla producentów to powód do dumy, a dla konsumentów wartościowa wskazówka pomocna przy zakupach – podsumowuje K. Szlapańska.

Podczas jesiennej certyfikacji o znak „Doceń polskie” dla swoich towarów ubiegali się wytwórcy reprezentujący właściwie wszystkie branże. Ocenie podlegały m.in. makarony, sery, wyroby wędliniarskie, dania gotowe, a także słodycze oraz napoje, w tym kawa i herbata.

Tytuł „Doceń polskie” otrzymały produkty takich firm, jak:
Masarnia Tradycyjna „Wiejska Chata”, ETERNO, OSM Bochnia, OSM Myszków, MARK, EUROHANSA, YABRA,   GRZEŚKOWIAK, Browar WITNICA, Browar KORMORAN, RERUTKIEWICZ, PROFI, ARC-POL Makarony, ZPM GROT, ZPS  KĘDZIA czy w produkty marki własne sieci sklepów INTERMARCHE.

Należy przy tym podkreślić, że certyfikat „Doceń polskie” przyznawany jest nie samym producentom lecz poszczególnym wyrobom i na ich opakowaniu należy szukać tego znaku.

Warto sięgnąć po sprawdzone produkty. Tym bardziej, że świąt niecierpliwie wypatrują nie tylko dzieci. Za spotkaniami rodzinnymi i wspólnym biesiadowaniem przy stole tęsknią wszyscy. Jedzone wówczas potrawy mają szczególny smak, zwłaszcza, że na niektóre z nich czekamy cały rok. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku  spożywanego w ciepłej atmosferze świąt, którą wspominamy przez cały rok. (red)

źródło: „Dobre Jedzenie”

pobierz w wersji PDF

Dwa produkty Zakładów Mięsnych BEKON z Godłem „Doceń polskie”

http://www.bekon.net.pl/Do grona laureatów III Certyfikacji dołączył Zakład Mięsny BEKON z Łabiszyna.
Eksperci godłem „Doceń polskie” wyróżnili Polędwicę z pałuckiej wędzarni oraz Karkówkę dojrzewającą.

Zakład Mięsny BEKON to rodzinna firma z długimi tradycjami. W swojej ofercie posiada ok. 150 gatunków wędlin oraz bogaty asortyment mięsa wieprzowego i wołowego. Firma stawia na najwyższą jakość swoich wyrobów. Jest to możliwe dzięki połączeniu nowoczesnych środków produkcji z tradycyjnymi recepturami, dzięki którym oferowane przez zakład wędliny mają wyjątkowy, ceniony przez klientów smak. Firma współpracuje z ogólnopolską siecią sklepów, zaopatrując je zarówno w mięso surowe, jak i wędliny.

Właścicielem zakładu jest Zbigniew Niedbalski, który kładzie duży nacisk na wprowadzanie nowych rozwiązań. Mają one na celu usprawnienie produkcji, zwiększenie efektywności oraz sprostanie wymaganiom Unii Europejskiej. W tym celu firma zakupiła system wagowy, który pozwala na wprowadzenie racjonalnej polityki surowcowej oraz na utrzymanie standardów jakościowych wyrobów gotowych.

Bezpieczeństwo produkcji kontrolowane jest poprzez systematyczne wykonywanie badań fizykochemicznych, mikrobiologicznych surowców oraz wyrobów gotowych. Firma dociera do klientów za pomocą własnej bazy samochodowej, obsługując rejon województwa kujawsko-pomorskiego oraz części wielkopolski. ZM BEKON posiada uprawnienia do eksportu wyrobów na rynki unijne.

http://www.bekon.net.pl/

Informacje o Programie „Doceń polskie” w mediach

Doceń polskie
Coraz więcej mediów zamieszcza informacje o Ogólnopolskim Programie promocyjnym „Doceń polskie” opisując zarówno sam zamysł Programu jak i pisząc o jego Laureatach lub ich produktach, które otrzymały prawo posługiwania się Certyfikatem „Doceń polskie”.

W zakładce Media o Doceń polskie znajdziecie zestawienie najważniejszych z nich.

Cafe PRIMA posiadaczem Godła Programu „Doceń polskie”

Cafe PRIMA
Legenda o Kaldim

Legenda ta mówi o pasterzu kóz, Kaldim, który żył w Etiopii około 300 roku n.e. Zauważył on, że po zjedzeniu jagód pewnego krzewu jego kozy były ożywione i energiczne do późnego wieczora. Spróbował sam tych czerwonych jagód i doświadczył takiego samego ich działania. Wspomniał o tym mnichom z pobliskiego klasztoru, którzy od tej pory zażywali jagód, aby nie zasnąć podczas nocnych zgromadzeń modlitewnych. Przez przypadek odkryli, że ziarenka można uprażyć i że napój przygotowany z palonych ziaren nie tylko daje ten sam efekt, ale również ma znacznie lepszy smak.

Od tej pory ziarna kawy i sporządzany z nich napój nich uważane były za luksusowy środek pobudzający.
Okazało się, że – jak w każdej legendzie tak i w tej jest ziarenko prawdy a nawet wiele szlachetnych ziaren wspaniałej kawy.

Dwie Kawy PRIMA zgłoszone do oceny podczas III Certyfikacji Programu „Doceń polskie” przeszły ją pozytywnie uzyskując tym samym prawo do posługiwania się tym Znakiem w działaniach promocyjno-informacyjnych.

Te Kawy to:

Kawa Finezja
Dominujący posmak robusty z domieszką arabiki, mocno aromatyczna, delikatnie prażona.
Dostępna w opakowaniach: 100 g, 250 g, 500 g.

Kawa Śniadaniowa
Wyjątkowe połączenie pobudzających właściwości kawy i delikatności zbóż. Lekka i łagodna na dobry początek dnia.
Dostępna w opakowaniach: 250 g.

Kampania promocyjna Programu „Doceń polskie” w sklepach sieci INTERMARCHE

Intermarche
Sieć sklepów INTERMARCHE, uczestnik II i III Certyfikacji Programu „Doceń polskie” – MARKI WŁASNE, rozpoczęła właśnie ogólnopolską kampanię promocyjną produktów, które otrzymały prawo posługiwania się Godłem Programu.

Działania oparte są na:
– billboardach umieszczonych w okolicach sklepów
– plakatach na zewnątrz i wewnątrz sklepów
– „kiwaczkach” umieszczonych bezpośrednio na półkach z produktami posiadającymi Certyfikat „Doceń polskie”
– oznaczeniach bezpośrednio na produktach

Wydano również specjalny Katalog przybliżający konsumentom ideę Programu „Doceń polskie” oraz prezentujący produkty, które otrzymały Godło podczas II Certyfikacji.

IntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarcheIntermarche