Radamer w drodze na atestację żywności

Ser żółty Salami Serenada i Ser Mleczny Serenada to propozycje Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, które zdobyły uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Podczas dotychczasowych atestacji żywności jury programu przyznało im maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego specjały otrzymały zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT.

Za sprawą nadchodzącego audytu komisja pozna kolejną propozycję SM Spomlek: do audytu zakwalifikowany został bowiem Radamer. Jak dowiadujemy się ze strony internetowej producenta, www.spomlek.pl. Radamer jest pierwszym wyprodukowanym w naszym kraju serem dojrzewającym typu szwajcarsko-holenderskiego. To ser o charakterystycznych oczkach („dziurach”) wielkości dużej czereśni i delikatnym słodko-orzechowym smaku.
– Swój niepowtarzalny smak Radamer zawdzięcza specjalnie opracowanej recepturze produkcji i odpowiednio dobranym warunkom przechowywania. Potwierdzeniem wyjątkowości Radamera jest przede wszystkim niesłabnąca satysfakcja naszych konsumentów a także wiele prestiżowych nagród międzynarodowych –
zapewniają przedstawiciele firmy z Radzynia Podlaskiego.
Wkrótce przekonamy się, czy do grona przyznanych laurów dołączy znak jakości „Doceń polskie”. Ser zostanie oceniony 24 października br., podczas XXX atestacji żywności.

Zanim poznamy wyniki atestacji, przypomnijmy najważniejsze informacje dot. producenta.

Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek tworzą cztery zakłady produkcyjne. Mieszczą się one w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Młynarach (Oddział Elbląg) oraz Chojnicach.

Producent jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się przedstawicieli branży serowarskiej w Polsce. W jego ofercie znajdziemy sery typu szwajcarskiego i holenderskiego. Spomlek jest głównie liderem w wytwarzaniu serów szlachetnych i długodojrzewających, przeznaczonych dla najbardziej wymagających klientów. Jak już odnotowaliśmy, Spółzielnia jako pierwsza wprowadziła na polski rynek nowe gatunki serów (takie jak Radamer), a także pierwszą markę serów żółtych, tj. Serenada.
SM Spomlek produkuje także proszkowane koncentraty mleczne i proszki mleczne. Co ciekawe, SM Spomlek eksportuje swoje wyroby na niemal wszystkie kontynenty.

 

 

Firma Pini Polonia zgłosiła do oceny cztery propozycje

Karkówka wieprzowa bez kości ekstra, Polędwiczka wieprzowa bez główki, Szynka wieprzowa kulka oraz Schab wieprzowy bez kości polski – to produkty z asortymentu firmy Pini Polonia Sp. z o.o. , które zostaną sprawdzone podczas październikowej atestacji żywności. Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” oceni je podczas XXX audytu, który odbędzie się 24 października br. Każda propozycja zostanie oceniona indywidualnie: członkowie jury wystawią im noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem promocyjnym wyróżniane są wyroby, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Z kolei tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla żywności z maksymalnymi notami.

Spółka z Kutna jest największym i najnowocześniejszym zakładem w Polsce zajmującym się ubojem trzody chlewnej i rozbiorem mięsa wieprzowego. O skali produkcji świadczą liczby: potencjał zakładu umożliwia ubój i rozbiór 16 000 sztuk trzody chlewnej dziennie! Firma może eksportować swoje wyroby do ponad 100 krajów. Bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów zapewniają certyfikaty BRC, ISF oraz wdrożony HACCP.

Istniejąca od 2010 roku Pini Polonia jest częścią Pini Group (łącznie tworzy ją 4 firmy mieszczące się we Włoszech, na Węgrzech i w Polsce). Grupa ma włoskie korzenie: została założona przez rodzinę Pini, od pokoleń związaną z branżą mięsną, a jej dzieje sięgają lat 80. XX wieku.

Wyczerpujących informacji na temat historii firmy, a także pozostałych zakładów należących do Pini Group dostarcza strona internetowa www.pinpolonia.com. Pod tym adresem dostępne są także opisy bieżącej działalności producenta oraz katalog jego wyrobów.

W ofercie znajdziemy m.in.: szynki, boczki, łopatki, schaby, karkówki, czy podroby. Wszystkie propozycje zostały szczegółowo scharakteryzowane w publikacji dostępnej pod adresem http://pinpolonia.com/katalog_pini_pl.pdf. Zapraszamy do zapoznania się z tym materiałem!

 

 

Czy Olej Alfa z pestek dyni zdobędzie znak „Doceń polskie”?

Olej Alfa z pestek dyni – tłoczony na zimno – tak brzmi pełna nazwa kolejnego specjału, który zostanie sprawdzony przez Lożę Ekspertów podczas XXX atestacji żywności. Audyt będzie miał miejsce 24 października br. w Sosnowcu. Członkowie jury wystawią mu noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można otrzymać od 1 do 10 punktów, a do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt. O tym czy olej zdobędzie uznanie jury przekonamy się niebawem.

W oczekiwaniu na werdykt komisji podkreślmy, że olej dyniowy może być również stosowany m.in. w profilaktyce chorób układu krążenia, czy przerostu gruczołu krokowego, ale również w kosmetyce. Co więcej, jest polecany osobom (zarówno dzieciom, jak i dorosłym) zmagającym się z pasożytami. Kukurbitacyny zawarte w oleju dyniowym paraliżują pasożyty, stąd łatwiej usunąć je z organizmu.  Warto podkreślić, że dzieci nie powinny spożywać dziennie więcej niż 1 łyżeczki oleju. Dzienna dawka oleju dla osób dorosłych to 2 łyżeczki. 

Scharakteryzowany olej to jedna z propozycji firmy LifeWellness sp. z o.o. z Warszawy.
Jej ofertę opisują słowa „Najlepsze produkty dla Twojego zdrowia”. Asortyment firmy obejmuje m.in. suplementy diety, żywność ekologiczną, a także balsamy oraz książki związane ze zdrowym stylem życia.
Istotnym elementem oferty są wyciskarki wolnoobrotowe takich producentów, jak Alfa, Oscar czy Muke, jak również prasy do tłoczenia oleju marki Gorenje oraz Alfa.

Osoby zainteresowane propozycjami LifeWellness powinny koniecznie odwiedzić stronę internetową sokiwyciskane.pl

Eksperci ocenią Kurczaka firmy RES-DROB

Jesteśmy nie tylko nowoczesnym zakładem przetwórstwa drobiowego, ale i sprawdzonym centrum dystrybucji drobiu z którego już przeszło 70% produkcji trafia do klientów poza granicami naszego kraju. Mamy ponad 67 lat doświadczenia, ale cały czas staramy się modernizować i usprawniać nasze technologie przetwórcze. Kilka lat temu przeprowadziliśmy generalny remont i unowocześniliśmy rzeźnie, co zapoczątkowało intensywny rozwój, a roczna produkcja wzrosła średnio o 40 procent – podkreślają przedstawiciele Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB Sp. z o.o.

Firma przystępuje do audytu żywności programu „Doceń polskie” z Całym kurczakiem z szyją (tuszką drobiową). Produkt ten zostanie oceniony podczas XXX atestacji żywności, która odbędzie się 24 października br. w Sosnowcu.

Co warto wiedzieć o spółce z Rzeszowa? Jak to zostało już powiedziane, producent może pochwalić się imponującą, 67-letnią obecnością na rynku. Domeną firmy jest także eksport mięsa: blisko 3/4 produkcji RES-DROB trafia na rynek europejski, azjatycki lub afrykański. – Dajemy Państwu gwarancję, że wszystkie oferowane przez nas produkty drobiowe to najwyższa jakość mięsa. Kurczaki dostarczają nam doświadczeni hodowcy, którzy są z nami od wielu lat i jest to niezwykle udana współpraca. Łączy nas troska o najwyższą jakość drobiu, aby zaspokoić potrzeby wszystkich Klientów – zapewnia producent.

Istotne jest, że doceniane są zarówno wyroby spółki, jak i całokształt jej działalności. Firma zajmuje wysokie lokaty w rankingu „Pulsu Biznesu”, zdobyła także tytuł Regionalnego Lidera Innowacji i Rozwoju w 2012 roku, jak również Diamenty FORBESA w 2014 i 2017 roku. Co więcej, w corocznym zestawieniu „Złotej 100” plasuje się w czołówce największych firm Podkarpacia. Skalę przedsiębiorstwa docenił również Bank HSBC nadając firmie tytuł Ukrytego Czempiona 2017. Niebawem przekonamy się, czy do grona zdobytych laurów dołączy znak programu „Doceń polskie”.

Zanim Loża Ekspertów przystąpi do pracy odnotujmy, że w oferta firmy RES-DROB jest adresowana do konsumentów, hurtowników, sieci handlowych, przetwórców oraz dostawców. W szerokim asortymencie firmy znajdziemy m.in. świeże elementy z kurczaka, ale także kurczaki z tradycyjnego chowu, czy produkty marki Sir Chicken. Spółka dostarcza ponadto podstawowe produkty przetwórniom. Szczegółowe informacje na temat wszystkich propozycji są zawarte na stronie www.resdrob.pl.

 

„Jedyny na naszym rynku polski prażony orzech laskowy”

Tytułowe określenie opisuje propozycję z oferty gospodarstwa TREE NUTS, które zajmuje się  uprawą, przetwórstwem i konfekcjonowaniem orzechów laskowych.

Polskie orzechy laskowe prażone, bo o tym produkcie mowa,  pochodzą wyłącznie z krajowych sadów. – Własną uprawę leszczyny prowadzimy w Jankowicach koło Pszczyny. To unikalny surowiec. W Polsce uprawia się odmiany wielkoowocowe, których owoce mają głównie średnicę 18 mm. Badania naukowe prowadzone na polskich odmianach orzechów laskowych (Ciemniewska-Żytkiewicz H. i in. 2014) wskazują, że odmiany uprawiane w polskich warunkach klimatycznych charakteryzują się niższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych niż te uprawiane w cieplejszym klimacie – przekonują przedstawiciele firmy. 

Opisywane orzechy to produkt naturalny (składa się w 100 proc. z orzechów laskowych), nie znajdziemy w nim żadnych konserwantów i dodatków. Proces powstawania gotowego wyrobu jest w pełni kontrolowany na każdym etapie: od uprawy do umieszczenia orzechów w opakowaniach jednostkowych (w myśl zasady „from farm to table”).

Podczas prażenia orzechów obniża się w nich zawartość wody, dzięki czemu stają się bardziej  chrupkie i kruche. Takie orzechy nabierają intensywnego smaku i aromatu. Proces ten podnosi także trwałość orzechów oraz ich jakość mikrobiologiczną. – Dostępne dane naukowe potwierdzają, że prażenie orzechów laskowych nie obniża ich walorów żywieniowych. Powszechnie ocenianie parametry jakości tłuszczu (zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, zawartość pierwotnych i wtórnych produktów utleniania) pozostają w granicach dozwolonych przez Codex Alimentarius, a stabilność oksydacyjna oleju orzechów laskowych po prażeniu nawet nieznacznie wzrasta – zaznacza producent.

W tym kontekście trzeba odnotować, że spośród wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej, orzechy laskowe (podobnie jak orzechy włoskie) cechują się najwyższą wartością odżywczą i biologiczną. Stanowią naturalny koncentrat podstawowych składników odżywczych, takich jak: tłuszcz (63%, składający się w ponad 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych); białko (15%); węglowodany (7%); błonnik (11%), a także sole mineralne, witamina E oraz fitosterole.

TREE NUTS działa od 2016 roku, a sama uprawa leszczyny rozpoczęła się dekadę wcześniej.
Naszym celem jest produkcja polskich orzechów laskowych o najwyższej jakości i smaku oraz promocja krajowych orzechów laskowych na polskich stołach – informują przedstawiciele firmy. Poza orzechami laskowymi prażonymi całymi i kruszonymi, oferta producenta obejmuje mąkę i olej z prażonych orzechów laskowych. Produkty są umieszczane w prostych opakowaniach, bo najważniejsza jest ich zawartość.
W lutym 2017  gospodarstwo zostało objęte systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym. Więcej informacji na temat TREE NUTS oraz dostępnych produktów dostarcza strona www.treenuts.pl.

Opisywane polskie orzechy laskowe prażone zostaną ocenione podczas XXX atestacji żywności, która odbędzie się 24 października. Obradom jury przewodniczyć będzie mistrz kuchni Mirek Drewniak.