Szynka z Pyzdr wyróżniona tytułem TOP PRODUKT

– Produkcję prowadzimy przestrzegając zasad dobrej praktyki produkcyjnej i przepisów dotyczących ochrony środowiska. Badamy wpływ naszej produkcji na środowisko. Pracownicy znają politykę jakości przedsiębiorstwa oraz są przez firmę szkoleni i instruowani w zakresie bezpieczeństwa żywności. Wszyscy jesteśmy zaangażowani w sprawę wytwarzania produktów zaspakajających potrzeby konsumentów, tak jak i w dalszy pomyślny rozwój współpracy z klientami i dostawcami – informują przedstawiciele Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak.

 Wspomniana firma wzięła udział w XXXIV certyfikacji żywności w trakcie której Szynka z Pyzdr tego producenta poddana została ocenie Loży Ekspertów. W rezultacie wspomniany specjał nagrodzony został maksymalnymi notami, a w rezultacie nie tylko certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułem TOP PRODUKT. Nie była to pierwsza ocena dla przedsiębiorstwa z Pyzdr, bowiem firma w przeszłości brała już udział w certyfikacjach „Doceń polskie”czterokrotnie otrzymując laury programu „Doceń polskie”.

 Zakład Przetwórstwa Mięsnego powstał w 1991 roku w Pyzdrach. Cały swój wysiłek poświęca na stałą poprawę jakości swych produktów, ze szczególnym uwzględnieniem ich bezpieczeństwa zdrowotnego, przez wszechstronne zaangażowanie pracowników działających na wszystkich szczeblach przedsiębiorstwa.

 – Dążymy do uzyskania coraz wyższej jakości swoich produktów ku zadowoleniu ich odbiorców i własnej satysfakcji. naszym dążeniem jest stałe wychodzenie naprzeciw wymaganiom klientów i przewidywanie ich oczekiwań – dodają wytwórcy.

 Zakład posiada certyfikat najwyższej jakości produkowanych wyrobów mięsnych i wędliniarskich. O tym, czy dołączy do niego certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” dowiemy się już z końcem października! Tymczasem zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową producenta www.paszak.pl.

Wypieki z Trześni nagrodzone tytułami TOP PRODUKT

Chleb mieszany wiejski, Chleb żytni ze słonecznikiem, Bułka wyborowa 009 oraz Obwarzanek trześniowski to specjały należące do asortymentu Spółdzielni Samopomoc „SCh” w Trześni – laureata minionej XXXIV certyfikacji żywności. Cztery zgłoszone przez tego producenta specjały oddane zostały ocenie Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie ostatniego w tym roku audytu cała „czwórka” nagrodzona została nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułami TOP PRODUKT.

Już teraz należy zaznaczyć, że Chleb mieszany wiejski, Chleb żytni z żurawiną, Bułka wyborowa 009 oraz Obwarzanek trześniowski nie zostały ocenione po raz pierwszy. W trakcie jednych z poprzednich certyfikacji żywności produkty z Trześni wyróżniono zarówno certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT.

Działalność Gminnej Spółdzielni w Trześni opiera na trzech filarach: handlu, produkcji i usługach. Firma prowadzi sprzedaż artykułów spożywczych w siedmiu sklepach spożywczo-przemysłowych oraz w dwóch sklepach przemysłowych. Działalność usługowa polega na prowadzeniu agencji pocztowych (w Sokolnikach, Trześni i Wrzawach), a także dzierżawie i wynajmie obiektów oraz pomieszczeń w Trześni, Sokolnikach i Wrzawach.

Gminna Spółdzielnia to rodzaj spółdzielni handlowo-produkcyjno-usługowej prowadzącej działalność na terenach większości gmin wiejskich i miejsko-wiejskich w Polsce. – W czasach PRL-u jako jedyne prowadziły działalności handlową, usługową oraz produkcyjną na wsiach. Posiadamy bogatą tradycję, doświadczenie, jesteśmy odpowiedzialną spółdzielnią, która dba o rozwijanie sieci usługowej i handlowej. Dobrze zaopatrzone punkty handlowe pozwalają mieszkańcom gminy uniknąć wypraw do większych miast w celu zrobienia podstawowych zakupów – przypominają przedstawiciele spółdzielni.

Należąca do spółdzielni piekarnia zajmuje się produkcją chleba mieszanego wiejskiego, a także bułek i pieczywa półcukierniczego (takiego jak: pączki, drożdżówki i strucle). Oferta obejmuje także ciasta i ciastka. Szczegółowe informacje na temat oferty spółdzielni i jej działalności są dostępne na stronie internetowej www.gstrzesn.pl.

Kolejne certyfikaty dla BiFiX  

BiFIX to pierwsza w Polsce firma, która wprowadziła na rynek herbaty owocowe produkowane z roślin uprawianych na własnych plantacjach w ekologicznym regionie kraju.
Firma dysponuje nowoczesnymi suszarniami owoców oraz ziół, a także wiedzą o wartościach odżywczych i leczniczych poszczególnych roślin, dlatego może oferować tak szeroki wybór zdrowych, aromatycznych herbat wytwarzanych z najwyższej jakości suszu, bez dodatków konserwujących.

Producent proponuje szeroki wybór herbat: począwszy od owocowych oraz zielonych, przez ziołowe, czarne, gatunkowe (ekskluzywne) i ekologiczne, na herbatach z sokiem oraz specjalnych skończywszy. Asortyment obejmuje ponadto suplementy diety, herbaty HoReCa oraz herbaty Admiral Tea, a także kompozycje herbaciane i dżemy. W ofercie znajdziemy zarówno herbaty liściaste, jak i wygodne, łatwe w zaparzaniu herbaty ekspresowe.

BiFIX herbatka ziołowa mięta, BiFIX herbatka ziołowa melisa, BiFIX herbatka ziołowa pokrzywa oraz BiFIX dżem truskawkowy niskosłodzony to jedne z produktów znajdujących się w asortymencie wspomnianej firmy. Wszystkie zgłoszone wyroby nagrodzone zostały w trakcie XXXIV certyfikacji żywności nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT.

Na koniec nie należy zapominać, iż w asortymencie przedsiębiorstwa znajdują się już nagrodzone w ramach programu „Doceń polskie” specjały. Mowa o takich specjałach jak: BiFIX herbatka ziołowa mięta, BiFIX herbatka ziołowa melisa, BiFIX herbatka ziołowa pokrzywa zdobył certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuły TOP PRODUKT. Każdy z nich wyróżniony został więcej niż jeden raz. W gronie nagrodzonych produktów znalazła się także BiFIX Classic malina herbatka owocowa expresowa, która również otrzymała certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Niedawno przedsiębiorstwo wprowadziło na rynek nowość – dżemy owocowe. Produkowane z naturalnych, dojrzewających w pełnym słońcu owoców o najwyższych właściwościach odżywczych, pochodzących z własnych plantacji. – Nie używamy sztucznych, konserwujących dodatków i barwników, a nowoczesny park maszynowy oraz innowacyjne technologie wykorzystywane do produkcji dżemów spełniają wszystkie wymagania jakościowe. W swojej ofercie mamy dla Ciebie dżemy klasyczne, dżemy na zdrowie, produkty owocowe i marmolady. Owocowa pełnia smaku zamknięta w każdym słoiczku sprawi, że będziesz chciał więcej! – informują przedstawiciele firmy.

Najszybszym sposobem uzyskania wyczerpujących informacji o asortymencie BiFIX jest odwiedzenie strony internetowej www.bifix.pl. Wprost z witryny możemy przenieść się do e-sklepu i nabyć ulubione produkty sygnowane marką BiFIX.

Tytuły TOP PRODUKT dla czekolad Pelczar!

10 czekolad firmy M. Pelczar Chocolatier zagościło w menu Loży Ekspertów, w trakcie XXXIV certyfikacji żywności. Ostatni tegoroczny audyt żywności odbył się 30 października br. w Sosnowcu. Tego dnia specjaliści z branży spożywczej nagrodzili czekolady wspomnianego producenta maksymalnymi notami, co zaowocowało nadaniem każdej z nich nie tylko certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułów TOP PRODUKT.

Czekolada gorzka  z karmelizowaną esencją herbaty czarnej i skórką pomarańczową, Czekolada biała z japońską herbatą Matcha i kandyzowanym imbirem 25,9%, Czekolada biała z karmelizowaną esencją czarnej herbaty – bawarka 25,9%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty czarnej i skórką pomarańczową 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty kwiatowej i lawendą 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty kwiatowej z płatkami chabra i nagietka 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty owocowej i kwiatami jaśminu 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty Yerba Mate i skórką z cytryny 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej i liśćmi mięty 70,4%, Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją zielonej herbaty i trawą żubrówkową 70,4% – bo o nich mowa, sprawdzone zostały przez Lożę Ekspertów pod przewodnictwem Mistrza Kuchni, Mirka Drewniaka.

 – U nas czekolada tworzona jest z pasją, wyłącznie z najświeższych, starannie wyselekcjonowanych składników dobieranych przez naszego utytułowanego mistrza. To unikatowy upominek na ślub, urodziny, imieniny, również nasza czekolada to wspaniałe słodkie podziękowanie dzięki temu, że dostępna jest ona także w gustownych drewnianych szkatułkach i pudełeczkach – dodają producenci czekolady.  – Mleczna, gorzka i z pomysłowymi dodatkami, delikatna i z pazurem, zaskakująca i klasyczna – w pracowni M. Pelczar czekolada ma różne oblicza, ale każde z nich zniewala smakiem. Nasi chocolatierzy do perfekcji opanowali umiejętność tworzenia pysznych czekoladowych pralin, czekolad i figurek –tłumaczą.

 – Dla tych, którzy cenią sobie tradycję, nasza czekolada przybrała postać wyśmienitych tabliczek Premium Chocolate. Takich czekolad nie znajdziesz nigdzie indziej – obficie dodajemy do nich owoce, bakalie, przyprawy, a nawet 24-karatowe złoto, aby stworzyć unikatowe i niezapomniane kompozycje – tłumaczą przedstawiciele firmy M.Pelczar Chocolatier dodając jednocześnie, że czekolada przygotowywana jest także pod postacią różnorodnych figurek oraz czekoladowych lizaków. Ponadto dostępna jest również prawdziwa czekolada pitna do rozpuszczenia, a także w formie pomysłowych Chocosticks, które idealnie nadają się na jeden raz.

Na koniec zapraszamy do zapoznania się z bogatą w cenne informacje stroną internetową producenta www.mpelczar.pl.

Ze Skawiny do Sosnowca! ZPM Stanisław Dziewoński z godłem „Doceń polskie”

Zakład prowadzi rozbiór wyłącznie polskiego mięsa w najwyższej klasie „S”  oraz rozbiór polskiej wołowiny. Oferta wytwórcy obejmuje także tworzone wedle staropolskich przepisów szynki, wędzonki o wyjątkowym zapachu i smaku, kiełbasy cienkie i grube, a także sporządzane wedle oryginalnego przepisu salcesony, pieczenie, pasztety jak również kaszanki. Ich wędzenie odbywa się w piecach opalanych specjalnie dobranym do gatunku mięsa drewnem. Jak zaznacza producent, stosowana do wyrobu ilość substancji konserwujących zostaje ograniczona do minimum, a jakość i świeżość gotowych produktów poddawana jest regularnym kontrolom.

Staramy się, by wędzonki i wędliny produkowane przez nasz zakład były zawsze najwyższej jakości. Prawdziwy smak ma dla nas pierwszorzędne znaczenie, bo dobrze wiemy, że tradycyjne wędliny są najsmaczniejsze – podkreślają przedstawiciele firmy.

O kim mowa? Oczywiście o Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Stanisław Dziewoński. W asortymencie istniejącego od ponad dwóch dekad zakładu, znajdziemy m.in. Mięso wieprzowe polskiej hodowli wyłącznie w klasie „S”.  Walory tego produktu potwierdzili już po raz kolejny przedstawiciele branży spożywczej w trakcie niedawnej atestacji żywności. Z końcem października wspomniane mięso, po raz trzeci już wyróżniono nie tylko certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułem TOP PRODUKT.

 Kierując się starym przysłowiem, które brzmi „Naród bez tradycji jest jak drzewo bez korzeni”, chciałem podtrzymywać dawne metody produkcji wędlin. Stąd, w 1994 r. otworzyłem własny zakład przetwórstwa mięsnego. Nazwałem go własnym imieniem i nazwiskiem, chcąc podkreślić, że sam kontroluję wysoką jakość i smak produkowanych wędlin – wyjaśnia właściciel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Stanisław Dziewoński. Siedziba firmy mieści się w Skawinie, która jest oddalona o ok. 20 km na południe od Krakowa.

 W związku z narzuconymi przez Unię Europejską rygorystycznymi normami handlu w 2010 roku w zakładzie przeprowadzona została gruntowna modernizacja, której celem było sprostanie unijnym wymogom.