Tradycyjnie niemal od 30 lat…czyli zapisane na kartach historii

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Kuś Sp. J. to rodzinny zakład produkcyjny o wielopokoleniowej tradycji wędliniarskiej. Historia zakładu od zawsze powiązana była z Rudą Śląską – Orzegów. Początki firmy sięgają 1914 roku, kiedy to dziadkowie obecnej właścicielki – Jan i Ema Konderla rozpoczęli  produkcję i handel wyrobami wędliniarskimi.

Jak informuje strona internetowa przedsiębiorstwa (www.zpm-kus.pl), obecna forma zakładu uformowała się 20 września 1990 roku. Wówczas na czele firmy stanęła Małgorzata Kuś (wspierana przez swojego męża Czesława oraz synów Arkadiusza i Sławomira).  – Zaczynaliśmy od działalności produkcyjnej w niewielkich pomieszczeniach z jednym przyzakładowym sklepem, pracując początkowo na używanych maszynach i urządzeniach masarskich. Początki były bardzo trudne, ale tradycja obroniła się sama, ponieważ produkcja naszych wyrobów oparta jest na starych sprawdzonych recepturach – tłumaczą przedstawiciele firmy ZPM KUŚ.

W chwili obecnej firma zatrudnia około 75 osób. Ciągłe dążenie do modernizacji parku maszynowego skupiające się na zastąpieniu starych wyeksploatowanych urządzeń, nowoczesnymi urządzeniami, pozwala nie tylko dostosować produkcję do wzrostu zapotrzebowań klientów ale w znacznym stopniu obniżyć koszty eksploatacji.

Przedsiębiorstwo prowadzi sprzedaż na terenie aglomeracji katowickiej województwa śląskiego oraz kilku państw Unii Europejskiej. Nabywcami wędlin w kraju są głównie odbiorcy detaliczni prowadzący sklepy mięsne lub spożywcze z wydzielonymi stoiskami mięsnymi oraz hurtownie. Oprócz tradycyjnych wyrobów rzeźniczo – wedliniarskich oferujemy również szeroki asortyment garmażeryjny zarówno dla klientów indywidualnych jak i hurtowych.

Krupniok i Krokiety z mięsem to dwa produkty należące do asortymentu Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Kuś Sp. J. Oba specjały poddane zostaną ocenie w trakcie XXXII certyfikacji żywności. Dokładnie 15 maja, w Sosnowcu Loża Ekspertów przyzna wspomnianym wyrobom noty w  trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Przypominamy, że by zdobyć certyfikat jakości produktu należy otrzymać min. 7,5 pkt. Natomiast, by uzyskać zaszczytny tytuł TOP PRODUKT należy uzyskać maksymalną liczbę punktów, czyli w tym wypadku 10.

BOMADEK powalczy o przedłużenie licencji

Firma BOMADEK Sp. z o.o. jest położona w Trzebiechowie, gmina Trzebiechów (woj. lubuskie). Przedsiębiorstwo zostało wpisane do ewidencji działalności gospodarczej w roku 1991, a przedmiotem jego działalności jest ubój drobiu i działalność handlowa. Od 2003 r. przedsiębiorstwo funkcjonuje w jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.

Dziś BOMADEK jest nowoczesnym zakładem z bazą technologiczną, wdrożonym systemem zarządzania jakością i uprawnieniami eksportowymi. Baza surowcowa opiera się na hodowli indyka w ramach Zrzeszenia Rolników i Producentów „INDYK LUBUSKI”.

Oferta firmy obejmuje elementy z indyka m.in. filety, golonka, medaliony, podudzia, uda, a także podroby oraz produkty zapakowane, wśród których znajdziemy m.in. mięso garmażeryjne indycze, porcję rosołową, mięso na kotlety premium, mięso na gulasz z indyka, polędwiczki oraz Sznycel z fileta z piersi z indyka. Ostatnia z wymienionych propozycji zostanie poddana ocenie Loży Ekspertów podczas XXXII audytu żywności. Sznycel otrzyma od jury noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

W tym, kontekście warto odnotować, że wyrób ten oceniony zostanie już po raz drugi, bowiem w trakcie XX atestacji żywności otrzymał certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Jeżeli i tym razem wyrób otrzyma najwyższe noty oznaczać będzie to, iż jego jakość na przestrzeni dwóch lat (na takie okres nadawane są certyfikaty) zachowała wysoki poziom.
Zanim jednak przekonamy się ile punktów za wymienione aspekty ponownie uzyska Sznycel, zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej producenta.

Pod adresem www.bomadek.com.pl znajdziemy szereg ciekawych informacji dot. działalności firmy oraz jej asortymentu. Witryna pozwala poznać także certyfikaty z zakresu QS, GMP, GHP, HCCP, GHP IFS, BRC oraz HALAL, którymi może poszczycić się przedsiębiorstwo.

Spod Babiej Góry do Sosnowca

– Wielkość, czystość pożytków i wieloletnie doświadczenie gwarantują pozyskanie produktów na najwyższym poziomie, bez zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych, co potwierdza banderola jakości nadana przez Polski Związek Pszczelarski oraz szereg nagród i wyróżnień uzyskanych na prestiżowych targach na terenie Polski i Słowacji – czytamy na stronie internetowej  Pasieka pod Pilskiem (www.pasiekapodpilskiem.pl) – jednego z uczestników zbliżającej się XXXII  certyfikacji żywności, która odbędzie się 15 maja br.

Miód wielokwiatowy i Mleczko pszczele, propolis i pyłek kwiatowy w miodzie to dwa specjały, które znajdują się w ofercie firmy, której siedziba mieści się w malowniczych okolicach Babiej Góry.  – Pasieka położona jest w Żywieckim Parku Krajobrazowym u stóp masywu Pilska i Babiej Góry , tj. terenów obfitujących w pożytki mniszkowe, wielokwiatowe, koniczynowe, malinowe, nawłociowe i spadziowe oraz pyłek kwiatowy i propolis – tłumaczą przedstawiciele firmy. – Jako nieliczni w kraju wytwarzamy synergiczny produkt na bazie miodu, propolisu i mleczka pszczelego (cud pszczeli) – wyjaśnia właściciel pasieki

Pasieka pod Pilskie proponuje swoim odbiorcom miody odmianowe, pyłek kwiatowy, propolis, jad pszczeli oraz wosk. Co więcej, pasieka oferuje także świecie z wosku pszczelego, maść z jadem pszczelim oraz balsam propolisowy. Pełna zakres asortymentu pasieki znaleźć można na wspomnianej wyżej stronie internetowej.

Warto także zaznaczyć, że ze względu na brak w szacie roślinnej pożytków akacjowych, lipowych, rzepakowych, gryczanych, wrzosowych i słonecznikowych część pasieki (wędrowna) wykorzystuje pożytki w innych regionach Polski i Słowacji, bogatych w tę roślinność i uprawy (Małopolska, Kotlina Kłodzka, Mazowsze, Bieszczady, okolice Lublina oraz okręg Nitra na Słowacji.

Jak już wspomniane zostało wcześniej, dwa miody z asortymentu Pasieki pod Pilskiem ocenione zostaną w trakcie drugiej w tym roku certyfikacji żywności. Loża Ekspertów przyzna oby produktom noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Należy także zaznaczyć, że aby zostać uhonorowanym certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” należy zdobyć min. 7,5 pkt. Natomiast by otrzymać zaszczytny tytuł TOP PRODUKT wymagana jest ich maksymalna liczba, czyli 10. Znak programu nadawany jest na okres 24 miesięcy. Po tym czasie pasieka może ubiegać się o przedłużenie licencji.

Marki własne PKN ORLEN zagoszczą na stołach Loży Ekspertów

Sok tłoczony O! o czterech smakach: jabłkowym, jabłkowo-gruszkowym, jabłkowo-marchwiowym i jabłkowo-truskawkowym. Baton proteinowy waniliowy Verva (40 g) i Baton proteinowy żurawinowy Verva (40 g) oraz Napoje energetyczne Verva w trzech odsłonach: classic (250ml, 355ml, 500ml), sugar free (250ml) i mojito (250ml). Poza tym: Napój gazowany Verva  z magnezem i witaminą B6 250ml o smaku melona i zielonego jabłka to produkty marek własnych PKN Orlen S.A., które w trakcie XXXII certyfikacji żywności ocenione zostaną przez Lożę Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Dokładnie 15 maja specjaliści z branży spożywczej przyznają noty 9 specjałom znajdującym się w ofercie MAREK WŁASNYCH PKN ORLEN. Mowa o marce własne O! oraz Verva. Każdy z nich otrzyma noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości.

Marka własne PKN ORLEN – Verva, szczególnie kierowcom może kojarzyć się z…paliwem. Jest to jak najbardziej słuszne rozumowanie. Jednak pod tą marką własną kryją się także wspomniane wyżej produkty spożywcze.

Koncepcja marki własnej O! powstała w związku z rozwojem nowego formatu sklepu O!Shop, jak i w celu zaspokojenia zmieniających się potrzeb klienta. Jak wyjaśnia firma, segment detaliczny to bardzo ważny obszar działalności PKN ORLEN. Na koniec II kwartału br. w Polsce Koncern dysponował 1771 stacjami paliwowymi, w tym 1330 własnych. W części tych placówek, poza formułą usług gastronomicznych Stop Cafe, wprowadzana jest także możliwość szybkich zakupów w sieci działających tam sklepów O! Shop, które oferują m.in. towary spożywcze. Co więcej, na stacjach PKN ORLEN w Polsce na koniec II kwartału br. funkcjonowało 1 621 punktów Stop Cafe, a na 231 z nich można korzystać z oferty sklepowej O!Shop.

Na koniec kilka istotnych wiadomości na temat przedsiębiorstwa. PKN ORLEN nikomu nie trzeba przedstawiać. Jak informuje strona internetowa, firma ta jest międzynarodową grupą kapitałową z branży paliwowo-energetycznej, od dziewięciu lat nieprzerwanie uznawaną za najcenniejszą polską markę. – Jako jedyne polskie przedsiębiorstwo znajdujemy się w zestawieniu największych firm świata magazynu „Fortune 500”. Pozostajemy liderem list największych firm w Polsce wg „Polityki” i „Rzeczpospolitej”. Od dwóch lat jesteśmy w gronie najbardziej etycznych przedsiębiorstw na świecie, wyłanianych przez amerykański Ethisphere Institute. Pozostajemy również najbardziej pożądanym pracodawcą w kraju, a standardy polityki personalnej koncernu potwierdza przyznany już po raz czwarty certyfikat Top Employers Polska – informuje witryna sieciowa PKN ORLEN (www.orlen.pl).

6 olejów ZT KRUSZWICA pojedzie do Sosnowca

Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA to z pewnością przedsiębiorstwo, które regularnie przystępuje do certyfikacji żywności organizowanych w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nie inaczej stanie się i tym razem, bowiem podczas XXXII atestacji produktów spożywczych, która odbędzie się 15 maja br. ocenie Loży Ekspertów poddanych zostanie aż 6 artykułów producenta z siedzibą w Kruszwicy. Mowa o: Oleju Kujawskim z czosnkiem, Oleju Kujawskim z bazylią, Oleju Kujawskim z czosnkiem i bazylią, Oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią, Oleju Kujawskim z cytryną i bazylią oraz Oleju Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Co więcej, wszystkie te wyroby poddane ocenie Loży Ekspertów zostaną po raz kolejny. Każdy z nich na swoim koncie posiada już zdobyte niejeden raz, laury programu „Doceń polskie” (certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie oraz tytuły TOP PRODUKT).

Przypomnijmy! Ponowna ocena nagrodzonego już artykułu spożywczego wynika z regulaminu programu „Doceń polskie”. Zgodnie z nim znaki jakości są zawsze przyznawane na dwa lata, a po tym czasie wytwórca może zgłosić żywność do powtórnego sprawdzenia. Uzyskanie certyfikatu „Doceń polskie” dowodzi o powtarzalności produkcji i jakości, która nie zmienia się bez względu na upływ czasu.

Pora na kilka cennych informacji o zgłoszonych specjałach:

Olej Kujawski z czosnkiem – stanowi doskonałe rozwiązanie dla miłośników pikantnych dań ceniących sobie wygodę. Skomponowana w idealnych proporcjach mieszanka bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 oleju oraz pikantnego czosnku sprawia, że potrawy nabierają wyrazistego smaku i aromatu od samego początku ich przygotowywania. Olej Kujawski z czosnkiem doskonale nadaje się do potraw poddawanych obróbce termicznej, jak i podawanych na zimno sałatek, którym czosnek doda wyrazistego smaku

Olej Kujawski z bazylią – kolejna wyjątkowa kombinacji oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia wzbogaconego o dodatkowe składniki to Kujawski z bazylią. Ta kompozycja z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom potraw charakteryzujących się intensywnym aromatem naturalnych ziół. Bazylia stanowi jeden z najważniejszych dodatków popularnych na całym świecie dań kuchni włoskiej. Dzięki nasyceniu oleju aromatyczną bazylią, intensywny smak i aromat doskonale wchłonie się w pieczone lub smażone na nim potrawy. Alternatywnie olej może stanowić ciekawy dodatek do różnorodnych sałatek.

Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią. W tej unikalnej kompozycji olej Kujawski pochodzący z pierwszego tłoczenia został połączony z naturalnymi ziołami, tworząc praktyczną mieszankę podkreślającą unikalny smak potraw. Kujawski z czosnkiem i bazylią stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z rzepaku. Zawarty w nim czosnek dodaje potrawom ostrości, a bazylia odpowiada za ich wyjątkowy aromat. Olej ma wiele zastosowań – po pierwsze, dzięki zawartości ziół wzbogaca sałatki warzywne. W ciepłych potrawach nasyca je smakiem już w trakcie pieczenia lub smażenia.

Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Ten rodzaj Kujawskiego to olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia wzbogacony ziołami – czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią. Tak dobrana kompozycja ziół sprawia, że Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią stanowi doskonały dodatek na przykład do dań kuchni włoskiej wzbogacając ich smak i aromat oraz nadając potrawom wyrazistego smaku już przed ich przyprawieniem. Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią to olej przeznaczony zarówno do smażenia i pieczenia, jak i składnik delikatnych warzywnych sałatek.

Olej Kujawski z cytryną i bazylią. Olej rzepakowy może służyć nie tylko jako baza do sałatek i potraw podawanych na gorąco, lecz również nadawać im niesamowitego smaku. Doskonale wywiązuje się z tej roli Kujawski z cytryną i bazylią. Ten olej poza dostarczeniem naszemu organizmowi cennych kwasów omega-3 dostarcza przygotowywanym potrawom intensywnego smaku za sprawą wyrazistej cytryny i aromatycznej bazylii. Polecamy go między innymi do dań rybnych. Olej może stanowić bazę różnorodnych sałatek, jak również zostać użyty w procesie smażenia lub pieczenia nadając potrawom wyrazistości już w trakcie obróbki termicznej.

Olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Stanowiący wyjątkową kompozycję olej Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią sprawia, że przygotowywane z jego udziałem potrawy stają się pyszne, często bez konieczności ich dodatkowego doprawiania. Bazylia dodana do oleju dodaje potrawom intensywnego ziołowego aromatu. Pomidory podkreślają ich smak, a ostra papryka nadaje wyrazistości. To doskonały wybór do dań kuchni włoskiej przygotowywanych w bardziej pikantnej odsłonie. Ten olej będzie doskonałym wyborem do smażenia i pieczenia, jak również w roli składnika do wysublimowanych smakowo sałatek.