W Sosnowcu pojawi się chleb zwykły z Olkusza

Chleb zwykły należący do „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Olkuszu weźmie udział w XXXV certyfikacji żywności. W dniu 5 lutego br., w trakcie XXXV certyfikacji żywności wypiek poddany zostanie ocenie Loży Ekspertów w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Nie będzie to jednak pierwsza ocena wspomnianego specjału. Ani druga…Chleb zwykły ze „Społem” w Olkuszu powalczy o godło programu „Doceń polskie” po raz czwarty!

Podczas jednych z minionych atestacji wyróżniono nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułami TOP PRODUKT. W ofercie firmy znajduje się jeszcze jeden uhonorowany znakiem jakości wyrób. Mowa Chlebie Żytnim jasnym, który także posiada na swoim koncie zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT. Wyniki dotychczasowych atestacji jednoznacznie świadczą o wysokiej jakości wypieków z Olkusza. Co jeszcze warto wiedzieć o „Społem”?

Jest to najstarsza firma handlowo-produkcyjna na terenie powiatu olkuskiego – jej historia sięga roku 1889. W roku 2019 obchodziła 130-lecie istnienia. Obecnie „Społem” PSS w Olkuszu prowadzi działalność handlową w 9 sklepach oraz produkcyjną w 2 zakładach piekarskich. Zatrudnienie wynosi 132 osób w tym 38 osób niepełnosprawnych. – W naszych placówkach chętnie odbywa praktykę młodzież zdobywająca wiedzę w zawodzie sprzedawca i piekarz. Zawieramy z nimi umowy o pracę. Na dzień dzisiejszy kształcimy 25 uczniów – informuje prezes zarządu, Grażyna Kulig. Jak dodaje, głównymi atutami Spółdzielni są: rzetelna i kompetentna obsługa, bogata i urozmaicona oferta towarowa uwzględniająca produkty regionalne, a także doskonała jakość pieczywa i ciast produkcji własnej oraz przyjazna atmosfera panująca w pracy.

Chlubą Spółdzielni z Olkusza jest pieczywo. – Wypieki, z uwagi na doskonałą jakość, świeżość, urozmaicony asortyment, wciąż cieszą się niesłabnącym popytem. Produkowane w „Społem” w Olkuszu pieczywo jest unikatowe w obecnych czasach powszechnego stosowania chemicznych polepszaczy. Nasz chleb jest prawdziwym chlebem, pachnie i smakuje jak za dawnych lat, ponieważ technologia wypieku pozostała nie zmieniona. Korzystamy z tradycyjnych receptur, w których podstawą wypieku jest naturalny żytni zakwas otrzymywany metodą wielofazową, które to tajniki zna niewielu już piekarzy. Załogę stanowią fachowcy z dużym doświadczeniem zawodowym. Pieczywo w piekarni obecnie wypiekane w nowym ceramicznym kilku komorowym piecu piekarskim opalanym gazem, a w bagieciarni – w obrotowym i półkowym piecu elektrycznym – zaznaczają przedstawiciele Spółdzielni. Bagieciarnia obecnie specjalizuje się w produkcji pysznych ciast i tortów, których dekoracje wzbogaciło stosowanie drukarki spożywczej.

Często używane przez pracowników „Społem” PSS w Olkuszu hasła: „Do społemowskiego chleba nawet masła nie potrzeba” oraz „Społemowskie pieczywo najsmaczniejsze w mieście!” są bardzo wymowne i prawdziwe! – zapewniają reprezentanci firmy. Wszystkie wyroby własne olkuskiego „Społem” można poznać bliżej odwiedzając stronę internetową www.olkusz.spolem.org.pl.

Spółdzielnia w Olkuszu znana jest ponadto z przestrzegania prawa pracy, stwarzania pracownikom bezpiecznych, stabilnych warunków pracy (także dla osób niepełnosprawnych) oraz szlachetne serce. Za te pozytywne działania w 2017 r.  „Społem” PSS w Olkuszu została laureatem X Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” organizowanego przez  NSZZ „Solidarność”. Pamiątkową statuetkę z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy, honorowego patrona konkursu odebrała prezes zarządu Grażyna Kulig.

W 2013 r. za wsparcie udzielane potrzebującym Spółdzielnia w Olkuszu została uhonorowana statuetką Cordis Nobilis w kategorii Filantrop. W 2018 r. Burmistrz Miasta i Gminy Olkusz wyróżnił „Społem” PSS w Olkuszu nagrodą Trojak Olkuski, przyznawany wybitnym firmą na terenie powiatu olkuskiego.   

Czy firma z Krakowa zdobędzie aż osiem certyfikatów „Doceń polskie”?

XXXV certyfikacja żywności odbędzie się już 5 lutego br. w Sosnowcu. Tego dnia Loża Ekspertów oceni produkty należące do asortymentu firmy krakowskiej Naturio. Mowa o: Super smoothie jabłko, pomidor, aronia, Super smoothie wieloowocowe, guarana, Super smoothie truskawka, green mate, Super smoothie jabłko, pomarańcza, acerola, Super smoothie jabłko, banan, marchew, Napoju jabłkowo-wiśniowym, Napoju jabłkowo-śliwkowym, Napóju jabłkowym z cynamonem.

Każdy z wymienionych produktów otrzyma noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Już teraz należy zaznaczyć, że aby otrzymać certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” należy uzyskać min. 7,5 pkt. Natomiast by zdobyć tytuł TOP PRODUKT wymagana jest ich maksymalna liczba, czyli 10.

– Jesteśmy firmą obecną na rynku od blisko 5 lat. W Naturio bierzemy to co najlepsze z dobrodziejstwa natury, by później z najwyższą starannością połączyć smaki w celu uzyskania zdrowego produktu. Nasza filozofia tworzenia bazuje na naturalności – czytamy na stronie internetowej przedsiębiorstwa www.naturio.eu.

Produkty nowych linii Naturio SUPER SMOOTHIE i CHIA znaleźć można w takich sieciach jak: Auchan Delikatesy Centrum, Tesco, Dino, Orlen, BP, Moya, Stokrotka, Piotr i Paweł.

Pasieka Zbyszkowa dołącza do uczestników XXXV certyfikacji

– Od 1938 Pasieka Zbyszkowa to wyjątkowy dom dla pszczół, usytuowany na terenie województwa Lubelskiego pośród lasów i łąk z dala od źródeł zanieczyszczenia powietrza oraz wielkich miast. Po prostu z natury – czytamy na stronie internetowej firmy Pasieka Zbyszkowa www.pasiekazbyszkowa.pl.

Początki firmy sięgają 1938 roku kiedy to dziadek obecnych właścicieli, Jan założył swoją pierwszą pasiekę. – Swoją przygodę z pszczołami zaczął w wieku 18 lat wraz ze swoi szwagrem Janem Michałkiem. W małej miejscowości Antoli na Lubelszczyźnie postawili pierwszą pasiekę składającą się z 6 rodzin a zebranym smacznym miodem dzielili się z rodziną i przyjaciółmi – informuje wspomniana wyżej strona internetowa producenta miodu. – W naszej rodzinie zamiłowanie do pszczelarstwa przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. Dziadek Jan przekazał je swojemu synowi Władysławowi a on z kolei synowi Zbigniewowi i tak powstała „Pasieka Zbyszkowa” – dodają przedstawiciele firmy.

Właściciele Pasieki Zbyszkowej doskonale zdają sobie sprawę z niezwykłych właściwości jakie posiada miód. – Miód jaki jest każdy widzi. Przede wszystkim jest smaczny i bezdyskusyjnie zdrowy, ma charakterystyczną konsystencję, jest słodki. Znany jest od bardzo dawna niemal na całym świecie i zawsze pełnił niezwykle doniosłą rolę ze względu na swoje właściwości lecznicze, odżywcze, oraz niebagatelną rolę w gospodarce. Przez bardzo długi okres był jedynym źródłem cukru dla człowieka. Polska przez starożytnych kronikarzy była nazywana kraina miodem i mlekiem płynącą, a tradycyjne bartnictwo stanowiło jedną z najważniejszych profesji. Bez miodu nie można było się obejść – tłumaczy właściciel Pasieki Zbyszkowej.

Zakosztować produkowanych przez firmę miodów już niedługo będą mogli członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie XXXV certyfikacji żywności jury programu podda ocenie trzy specjały przedsiębiorstwa: Miód lipowy, Miód nawłociowy oraz Miód gryczany. Cała „trójka” otrzyma noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Już teraz warto wspomnieć, że warunkiem zdobycia certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie” jest uzyskanie min. 7,5 pkt. Natomiast by zostać nagrodzonym zaszczytnym tytułem TOP PRODUKT wymagana jest ich maksymalna liczba, czyli 10. Jak poradzą sobie zgłoszone miody? Przekonamy się już 5 lutego br. w Sosnowcu.

Ponad 135 lat tradycji mleczarskiej

Ser smażony i Masło ekstra to produkty należące do asortymentu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Kowalew – Dobrzyca, kolejnego uczestnika XXXV certyfikacji żywności. Pierwszy w tym roku audyt produktów spożywczych odbędzie się 5 lutego br. w Sosnowcu. Dokładnie tego dnia obu specjałom przyjrzy się Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Od lat specjalizujemy się w produkcji wyrobów mleczarskich stosując sprawdzone staropolskie receptury. W Wielkopolsce jesteśmy znanym producentem sera smażonego wytwarzanego wg ,,domowej receptury”, serów topionych, masła Ekstra, twarożku ziarnistego i śmietany ukwaszonej. Klienci w Polsce i nie tylko cenią nasze twarogi i sery żółte: Salami, Gouda oraz z dziurami: Słowiński i Złoty Szwajcar. Od kilku lat wraz z naszymi partnerami handlowymi dostarczamy klientom w całej Polsce produkty pod markami Paturages i TOP BUDGET – dowiadujemy się ze strony internetowej www.osm-kowalew.pl.

Misją naszej spółdzielni jest produkcja wyrobów o najwyższej jakości z zachowaniem ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Mimo ciągłej pracy nad doskonaleniem wymogów jakościowych nie odstąpiliśmy od tradycyjnych metod produkcji. Dzięki temu nasze produkty zachowały wyjątkowe cechy organoleptyczne tak cenione przez Naszych Klientów. Nad bezpieczeństwem produkcji czuwa wykwalifikowana kadra kierownicza nieustannie podnosząca swoje kwalifikacje – podkreśla Andrzej Forycki, Prezes Zarządu Spółdzielni.

Podczas najbliższej atestacji żywności Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozna bliżej dwie wspomniane wyżej propozycje opisywanego producenta. Pierwszą z nich jest Ser smażony, czyli tradycyjny wielkopolski specjał. Jak zaznacza producent, ów wyrób swoimi walorami smakowymi przypomina ser produkowany przez nasze babcie. Drugim specjałem, który może zdobyć laury programu „Doceń polskie” jest Masło Ekstra. Jego producent podkreśla, że jest to tradycyjny 82% tłuszcz mleczny produkowany z ukwaszonej śmietanki, o wyśmienitym smaku i aromacie.

Na koniec należy zaznaczyć, że nie będzie to pierwsza ocena zgłoszonych specjałów ponieważ w trakcie jednej z poprzednich certyfikacji nagrodzone zostały nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” ale także zaszczytnymi tytułami TOP PRODUKT.

Czy certyfikaty „Doceń polskie” trafią do Kosowa Lackiego?

O tym, przekonamy się już 5 lutego br. w Sosnowcu, bowiem dokładnie tego dnia, podczas XXXV certyfikacji żywności Loża Ekspertów oceni dwa specjały znajdujące się w asortymencie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim. Jury programu przyzna noty Serowi Jubilat wędzonemu oraz Serowi Pro-zdrowotnemu tego producenta.

Oba zgłoszone wyroby posiadają już na swoim koncie laury programu „Doceń polskie”. W trakcie jednej z poprzednich certyfikacji żywności nagrodzone zostały zarówno certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie”, jak i tytułami TOP PRODUKT. Jeżeli specjały i tym razem zdobędą uznanie Loży Ekspertów OSM w Kosowie Lackim przez okres kolejnych 24 miesięcy będzie mógł korzystać z godła jakości a także z szerokiego wachlarza narzędzi promocyjnych.

Wartym odnotowania jest także fakt, że to nie wszystkie uhonorowane produkty zakładu. W jej ofercie znajduje się jeszcze Twaróg półtłusty, który także nagrodzony został laurami programu „Doceń polskie” (TOP PRODUKT). Co więcej, produkt ten wyróżniony został już więcej niż jeden raz!

Producent prężnie działa już ponad 90 lat. Firma słynie przede wszystkim ze swoich serów, twarogów i masła. Spółdzielnia proponuje sery typu holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, a także wędzone, czy typu Mozzarella. Do dyspozycji konsumentów jest także śmietanka, mleko oraz tłuszcz mleczny do smarowania 73%. Asortyment jest kierowany nie tylko do odbiorców detalicznych, ale także hoteli, restauracji, czy firm świadczących usługi cateringowe i innych podmiotów z branży HORECA. Osobom zainteresowanym uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferty polecamy stronę www.osmkosow.pl. Witryna prezentuje także historię firmy, jak również zdobyte na przestrzeni lat nagrody i certyfikaty.