Wszystkiego słodkiego!

– Jesteśmy rodzinną firmą z Nowego Dworu Mazowieckiego, niedaleko Warszawy. Nasza historia zaczęła się w 1991 roku, kiedy Państwo Janczewscy postanowili przekształcić swoją pasję do produktów cukierniczych w nowoczesny zakład produkcyjny. Do dziś wiele z naszych ścisle strzeżonych receptur powstaje na bazie sprawdzonych przepisów właścicielki firmy, Pani Marioli Janczewskiej – czytamy na stronie internetowej kolejnego uczestnika XXXV certyfikacji żywności. Mowa o Firmie Cukierniczej M.W. Janczewscy Mariola Janczewska.

Jakość, tradycja, innowacja, zespół – to główne wartości, jakie przyświecają działalności przedsiębiorstwa z Nowego Dworu Mazowieckiego. Przedsiębiorstwo proponuje swoim odbiorcom: ciasta pieczone, ciasta deserowe, pączki, drożdżówki, ciasta formowe, produkty smażone oraz torty. W ubiegłym roku otwarto nowoczesny zakład produkcyjny w Nowym Modlinie, gdzie znajduje się obecnie siedziba firmy.

W szerokiej ofercie firmy znajdują się także dwa produkty, które poddane zostaną ocenie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Mowa o Jagodziance oraz Makowcu tego producenta. Oba słodkie przysmaki otrzymają noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Co charakteryzuje zgłoszone wyroby? Otóż, jeżeli mowa o Jagodziance to producent opisuje ją w ten oto sposób – Puszyste i miękkie drożdżówki z jagodami zwiastują nadejście lata. W naszych jagodziankach ukryliśmy bogate nadzienie, a całość hojnie posypaliśmy chrupiącą kruszonką, aby stworzyć drożdżówkę, która nawiązuje smakiem do wypieków z dzieciństwa… – widnieje na stronie internetowej producenta www.fc-mwj.pl.

Z kolei w przypadku Makowca wytwórca opisuje go tak – Nasza tradycyjna wersja ponadczasowego makowca: wysoka zawartość masy makowej, którą wyrabiamy sami według strzeżonej, sprawdzonej receptury. Puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe długo utrzymuje świeżość i perfekcyjnie komponuje się ze smakiem maku. Dekoracyjne wykończenie makiem i bakaliami sprawia, że produkt pięknie prezentuje się wśród pozostałych świątecznych wyrobów – czytamy. XXXV certyfikacja żywności odbędzie się 5 lutego br. w Sosnowcu. Loży Ekspertów przewodniczy Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak.

Natural Sweet Good powalczy o kolejne certyfikaty

Firmę Natural Sweet Good Sp. z o. o. Sp. k. z siedzibą w Żurominie tworzą dwie marki: Piekarnia K. Zieliński oraz Cukiernia ROSARIO „słodkie przyjemności”. W ofercie pierwszej z nich znajdziemy szeroki wybór pieczywa ( w tym pieczywo wypiekane na sklepach z ciasta niemrożonego!) i kanapek. W roku bieżącym firma obchodzi 30lecie powstania.

Nasze produkty charakteryzuje najwyższa dbałość o jakość produkowanego pieczywa, wyrabianego na naturalnym zakwasie, bez dodawania polepszaczy i sztucznych konserwantów – zapewniają przedstawiciele firmy. Szczegółowych informacji na temat asortymentu piekarni dostarcza strona internetowa www.kzielinski.eu. Witryna prezentuje także adresy sklepów, w których można nabyć wypieki.

Zapraszamy także do odwiedzenia strony www.cukierniarosario.pl, za pośrednictwem której można uzyskać informacje dotyczące Cukierni Rosario. Bogata gama tortów na każdą okazję, ciast i deserów – tak w skrócie prezentuje się oferta Rosario. – Wszystkie nasze wyroby produkowane są z pasją i największą starannością z naturalnych surowców, co w połączeniu z nietuzinkowym wyglądem składa się na ich niepowtarzalność . Specjalizujemy się również w produkcji rzemieślniczej lodów z wykorzystaniem tradycyjnych receptur i metod. Cukiernia stara się podążać za trendami i dostosowywać asortyment do potrzeb klienta, tak, aby spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających. Misją Rosario jest dawanie ludziom w codziennym życiu odrobiny „słodkich przyjemności” – podkreślają reprezentanci cukierni.

Chleb szefa, Razowiec szlachecki, Sernik oreo oraz Pierożki ze szpinakiem to znajdujące się w firmie specjały, które wyróżnione zostały w trakcie jednej z poprzednich certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”. Cała „czwórka” otrzymała wówczas zarówno certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT. Kolejny raz ocenione zostaną w trakcie zbliżającego się wielkimi krokami XXXV audytu produktów spożywczych. To jednak nie wszystko ponieważ firma zgłosiła do oceny jury jeszcze trzy inne produkty. Mowa o Chlebie owsianym, Chlebie 6 ziaren oraz Tartoletce orkiszowej z owocami. Oprócz tego Natural Sweet Good posiada w asortymencie także Chleb życia, który uhonorowany został godłem jakości programu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

Pierwsza w tym roku certyfikacja żywności odbędzie się 5 lutego br. w Sosnowcu. Loża Ekspertów pod przewodnictwem Mistrza Kuchni, Mirka Drewniaka oceni produkty polskich producentów pod kątem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości.

 

Rogaliki z Wilamowic zagoszczą na XXXV certyfikacji żywności

– Misją firmy jest dostarczenie klientom dobrych jakościowo towarów w atrakcyjnej cenie przez miłą obsługę w ich najbliższym otoczeniu – tak brzmi motto Kupiec GE-ES Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością – kolejnego uczestnika XXXV certyfikacji żywności. Pierwsza w 2020 certyfikacja odbędzie się 5 lutego w Sosnowcu. Tego dnia Loża Ekspertów oceni Rogaliki kruche z marmoladą tego producenta. Wypieki otrzymają noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości.

Firma KUPIEC GE-ES Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest następcom prawnym Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Wilamowicach działa na terenie miasta i gminy obejmującej miasto Wilamowice i miejscowości: Pisarzowice, Hecznarowice, Dankowice i Zasole Bielańskie. Ponadto spółka prowadzi poza gminą sklepy pod szyldem Delikatesy Centrum w Kętach, Jawiszowicach, Rajsku, Brzezince, Rudzicy, Strumieniu, Wieprzu k/o Żywca, ,Brzeszczach  oraz w Pawłowicach. Działalność handlowa prowadzona jest w 15 sklepach spożywczo-przemysłowych oraz w składzie materiałów budowlanych. Wszystkie placówki handlowe są przystosowane do prowadzenia nowoczesnego handlu. Zmodernizowane i wyposażone w nowe urządzenia umożliwiają stosowanie sprzedaży samoobsługowej. Sklepy posiadają pełną wewnętrzną komputeryzację połączoną z księgowością. Klienci mają możliwość płatności kartami kredytowymi za zakupione towary oraz zapłatę rachunków za media. Spółka posiada wieloletnią tradycje i duże doświadczenie w branży piekaniczo-cukierniczej.

Dział spółki „Piekarnia” funkcjonowała na rynku od 1948 roku jako piekarnia Gminnej Spółdzielni „ Samopomoc Chłopska”,od 1 kwietnia 2007 jako  „Piekarnia Wilamowice” Spółka z o.o. , by w roku 2019 stać się działem Spółki KUPIEC GE-ES.

Pieczywo , wyroby cukiernicze oraz garmażeryjne są dowożone własnym transportem  do placówek handlowych na terenie województwa śląskiego i małopolski.   .Piekarnia sprzedaje swoje produkty odbiorcom indywidualnym – małym i średnim punktom handlowym, do własnych sklepów Delikatesy Centrum oraz do stoisk piekarniczych należących do spółki  KUPIEC GE-ES: w Bielsko Białej, Katowicach, Kętach, Andychowie, Tychach oraz w Żywcu.

 Sprzedaż produktów prowadzona jest nie tylko na rynku lokalnym, ale również na regionalnym w promieniu  100 km.

 Unowocześnienie majątku trwałego Spółki KUPIEC GE-ES wymaga dużych nakładów finansowych. Corocznie przeznaczane są wysokie kwoty na modernizacje, remonty, zakupy środków trwałych i wyposażenia. Ponoszone nakłady inwestycyjne pozwalają na utrzymanie istniejącej bazy, a jej wartość ulega ciągłemu podwyższeniu. Prowadzona działalność socjalna przyczynia się do integracji załogi. Organizowane wycieczki, imprezy wypoczynkowe, zabawy, spotkania z emerytami cieszą się dużą popularnością. Spółdzielnia zatrudnia ponad 250 pracowników.

 

 

 

 

Pierogi firmy DARGOLEZA POLSKA znajdą się w menu Loży Ekspertów

Pierogi ruskie, Pierogi z mięsem, Pierogi z serem i szpinakiem, Pierogi z serem, Pierogi z jabłkiem i cynamonem oraz Pierogi z truskawkami to produkty należące do asortymentu firmy DARGOLEZA POLSKA – kolejnego uczestnika XXXV certyfikacji żywności. Dokładnie 5 lutego br. Loża Ekspertów oceni zgłoszone pierogi pod kątem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości.

W tym kontekście warto zaznaczyć, że gwarantem otrzymania certyfikatu jakości „Doceń polskie” jest zdobycie min. 7,5 pkt. Natomiast uzyskanie maksymalnej ich liczby (10 punktów) zaowocuje nadaniem zaszczytnego tytułu TOP PRODUKT.

Pora na kilka cennych informacji na temat samego producenta. Otóż, firma DARGOLEZA POLSKA istnieje na rynku od 10 lat z nowoczesnym zakładem produkcyjnym położonym na terenach ekologicznych Natura 2000 – Zakład ten jako jeden z niewielu wytwarza produkty metodami domowymi. Nie używamy specjalistycznych maszyn do klejenia i obróbki produktów, wszystkie czynności wykonywane są ręcznie. Kultywując jednocześnie polskie tradycje kulinarne przy zastosowaniu najwyższych standardów jakości – informuje właściciel firmy Rumen Małek-Kolev.

– Nasze produkty nie zawierają polepszaczy i wzmacniaczy smaku, do produkcji używamy naturalnych składników. Jako lokalny producent wspieramy polskich rolników oraz polskie firmy, które dostarczają surowce do produkcji – dodaje Rumen Malek – Kolev.

Odbiorcami produktów firmy DARGOLEZA są szkoły, przedszkola, Delikatesy Centrum, sieć Groszek w województwie świętokrzyskim i małopolskim. Co więcej, w związku ze znacznym rozwojem przedsiębiorstwa oraz zwiększeniu się listy odbiorców zakład rozpoczął ekspansję także na rynek województwa śląskiego. – Nasze produkty znalazły zainteresowanie również na rynku Słowacki oraz Czeskim – tłumaczy na koniec właściciel przedsiębiorstwa.

Do grona uczestników audytu dołącza Oliwia Kaszubska

Firma ACS SP. Z o.o. jest firmą z wyłącznie polskim kapitałem bazującą na komponentach krajowych co daje gwarancje otrzymania surowców o najwyższej jakości. Zakład powstał w 2008 r. i od tego czasu prężnie działa i rozwija się na rynku rolno-spożywczym. Rozszerzając swoją działalność w 2012 r. zakupiona została tłocznia oleju w województwie zachodniopomorskim w miejscowości Chociwle, gmina Bobolice .

– Jesteśmy nowoczesną firmą specjalizującą się we wprowadzaniu na rynek produktów naturalnych. Staramy się zachować nie tylko walory smakowe naszych produktów, lecz także wszystkie właściwości mające wpływ na utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety. Nasze Oleje tłoczone na zimno idealnie wpisują się w konwencje żywności funkcjonalnej. Należymy do największych w Polsce producentów tychże olei, działamy zgodnie z zasadami systemu HACCP i GMP+ – czytamy na stronie internetowej kolejnego uczestnika XXXV certyfikacji żywności, firmy ACS Sp, z o.o. producenta olejów Oliwia Kaszubska.

Już niebawem o właściwościach i smaku jednej z propozycji firmy przekona się Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Dokładnie 5 lutego jury przyzna noty Olejowi z czarnuszki – Oliwia Kaszubska. Produkt ten otrzyma noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości.

W asortymencie wspomnianego producenta widnieje już specjał wyróżniony w ramach programu. Mowa o Oleju rzepakowym tłoczonym na zimno – Oliwia Kaszubska, który w trakcie jednej z poprzednich certyfikacji wyróżniony został zarówno certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułem TOP PRODUKT.

– Nasze oleje uzyskiwane są z zachowaniem najwyższych światowych standardów. Tłoczenie odbywa się w niskiej temperaturze, nie przekraczającej 40°C, wyłącznie z pełnych, nie rozdrobnionych nasion, tak by zostały zachowane wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne (witaminy, sterole roślinne, wielonienasycone kwasy Omega 3), a także aby olej zawarty w nasionach nie uległ utlenieniu. Poszczególne partie nasion badane są przed każdym tłoczeniem w naszym laboratorium, w celu zapewnienia wysokiej jakości mającego z nich powstać oleju. Olej tłoczony jest wyłącznie naturalnymi metodami (prasy), nie dodajemy do niego żadnych dodatków. Jest też wielokrotnie filtrowany na zimno, na wysokiej jakości filtrach cząsteczkowych. W ten sposób uzyskujemy niepowtarzalną klarowność, czystość oraz walory smakowe i zdrowotne przy jednoczesnym zachowaniu tych składników naturalnych, które są w olejach najcenniejsze  – czytamy na stronie internetowej producenta www.olejekaszubskie.pl.