Olej-istny laureatem XXXI certyfikacji żywności

Olej lniany (www.olej-istny.pl/Olej-lniany) i Olej rzepakowy (www.olej-istny.pl/Olej-rzepakowy) – dwa specjały z oferty firmy Olej-istny z Legionowa wyróżnione maksymalnymi notami! Loża Ekspertów przyznała wyrobom noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Aby zdobyć certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” należało uzyskać min. 7,5 pkt, natomiast otrzymanie zaszczytnego tytułu TOP PRODUKT wymaga zdobycia maksymalnej ilości punktów – czyli 10. Przypominamy też, że laury programu nadawane są na okres 24 miesięcy. W tym czasie producent może korzystać z szerokiego pakietu narzędzi promocyjnych.

Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji olejów tłoczonych na zimno. – Tłoczymy oleje na zimno, nie rafinujemy a co najważniejsze, dbamy o ich świeżość. Nie magazynujemy ich, tłoczymy na bieżąco. Używamy wyłącznie atestowanych nasion. Olej nie lubi tlenu, światła ani ciepła, dlatego też szczelnie go zamykamy, schładzamy, po czym wysyłamy do Klienta w opakowaniu termoizolacyjnym, chroniącym również przed światłem. To gwarantuje, że nasi Klienci otrzymują produkt najwyższej jakości – powiedziały właścicielki firmy – Dorota Wcisło i Justyna Skulimowska.

Pora na kilka cennych informacji o produktach, które trafiły na talerze jury programu:

Olej lniany – tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany, w pełni naturalny. W smaku lekko orzechowy, doskonały do past i sałatek. Olej lniany jest najbogatszym w naszej strefie klimatycznej roślinnym źródłem kwasów omega-3, które odgrywają ogromną rolę w organizmie będąc budulcem każdej komórki.

Olej rzepakowy – tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony, w pełni naturalny, bez konserwantów, barwników czy innych dodatków,  dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze. Jeden z najzdrowszych olei na świecie. Olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1. Ma naturalny smak i aromat.

Ponadto w ofercie firmy znajdują się także: olej kokosowy, olej z nasion konopi, olej słonecznikowy, olej rydzowy, olej sezamowy, olej z czarnuszki, olej z ostropestu, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni.

Na koniec zachęcamy także do odwiedzenia strony internetowej firmy www.olej-istny.pl. Można tam znaleźć wiele ważnych i cennych informacji dotyczących olejów, ich zastosowania, właściwości. Dostępne są również przepisy na różne dania które można przygotować z wykorzystaniem produktów z oferty firmy.

10 punktów dla Ormiańskiego chleba Lawasz

 – Słowo „lawasz” w języku tureckim oznacza „dobre jedzenie” i rzeczywiście zapewniamy, że chlebek ormiański zawiera wszystko, co najlepsze – czytamy na strojnie internetowej kolejnego laureata XXXI certyfikacji żywności mieszczącej się w Skawinie piekarni Magnus Invest Sp. z o.o., która to posiada długoletnie doświadczenie w wypieku Ormiańskiego chleba Lawasza, który to zdobył maksymalne noty w trakcie XXXI certyfikacji żywności. W dniu 30 stycznia 2019 roku Loża Ekspertów przyznała przysmakowi maksymalną liczbę punktów (10) pod względem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości. W związku z tym, wypiek ten uhonorowany został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

 – Dotychczas działaliśmy na rynkach wschodnich, jednak w odpowiedzi na potrzeby Konsumentów postanowiliśmy rozszerzyć naszą działalność i wejść na polski rynek – dodają przedstawiciele firmy.

Ormiański chleb Lawasz ma formę cienkiego placka, wyglądem przypomina zatem chlebki pita. Chleb ma szerokie zastosowanie w kuchni, o czym można się przekonać przeglądając kulinarne inspiracje zawarte na wspomnianej już stronie internetowej. Znajdziemy tam nie tylko przepisy z udziałem Lawasza, ale także szereg informacji o właściwościach pieczywa. Witryna zawiera ponadto adresy sklepów, w których można nabyć opisywaną propozycję Piekarni Magnus Invest.

Przypomnijmy, że patronat honorowy nad wszystkimi certyfikacjami żywności organizowanymi w ramach programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dwa tytuły TOP PRODUKT dla ZM WARMIA!

W trakcie styczniowej atestacji Loża Ekspertów oceniła dwie propozycje Zakładów Mięsnych WARMIA, tj. Szynkę kruchą oraz Szynkę z Warmińskiej Wędzarni. Co ciekawe, specjały te sprawdzono już po raz trzeci. Poprzednio nagrodzono je podczas XIV oraz XXI audytu. Od przyznania znaków jakości minęły niemal 2 lata, a ponieważ godła promocyjne są przyznawane na taki właśnie okres – zostały ocenione raz jeszcze. Wyniki XXXI certyfikacji nie pozostawia wątpliwości: obie szynki otrzymały maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego raz jeszcze przyznano im znaki „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

To kolejny sukces producenta z Biskupca. Podczas wcześniejszych ocen żywności wyróżnione zostały: Polędwica surowo dojrzewająca, Kiełbasa wołowa, Wołowina wolno gotowana oraz Kiełbasa gospodarza z Warmińskiej Wędzarni. Propozycje te również zdobyły zaszczytne miano TOP PRODUKT.

Na czym polega tajemnica sukcesu ZM WARMIA? – Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego. Asortyment wytwarzany w naszych zakładach obejmuje całą gamę wyrobów: wędliny, wędzonki, wyroby podrobowe oraz mięsa kulinarne. Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – informują przedstawiciele producenta z woj. warmińsko-mazurskiego. Firma jest obecna na rynku od 1988 roku. Aktualnie obejmuje ona ą dwa nowoczesne zakłady: uboju oraz przetwórstwa.

Atestacja, podczas której zapadła decyzja o wyróżnieniu szynek ZM WARMIA miał miejsce 30 stycznia br. w Sosnowcu. To była pierwsza tegoroczna ocena żywności, kolejna odbędzie się 15 maja.

Tytuły TOP PRODUKT dla bułki i chleba z pradawnej pszenicy 2ab z piekarni Leks.

Bułka z pradawnej pszenicy 2ab oraz Chleb z pradawnej pszenicy 2ab z gryką tatarką – tak brzmią pełne nazwy dwóch kolejnych propozycji nagrodzonych przez Lożę Ekspertów „Doceń polskie”. Oba wypieki otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano im nie tylko godła promocyjne, ale i zaszczytne miana TOP PRODUKT.

Wyniki XXXI atestacji jednoznacznie świadczą o jakości specjałów firmy Leks Sp. z o. o.
Nagrodzone wypieki warto poznać bliżej! Dlaczego?
Otóż, pochodzą one z linii Leks2ab; pierwszej w Polsce gamy produktów z pradawnej pszenicy (tworzy się je z mąki 2ab), w składzie których nie ma glutenu typu D, odpowiadającego za dyskomfort trawienny. Wyjątkowa seria produktów piekarniczo-cukierniczych jest rezultatem współpracy spółki Leks z Goodmills Innovation GmbH.

Produkty z pradawnej pszenicy nie zawierają żadnych substancji dodatkowych i produkowane są zgodnie z ideą „clean label” – „czysta etykieta”. Ponadto, wyroby z mąki 2ab mają wysoki poziom selenu – 68 µg (poziom referencyjny dla selenu wynosi 55 µg) – podkreślają przedstawiciele firmy Leks. Jak dodają, selen wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a jednocześnie pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.

Dodajmy jeszcze, że wypieki z mąki 2ab cechują się żółtą barwą i naturalnym, charakterystycznym smakiem, których źródłem są karotenoidy.

Osoby pragnące uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat pradawnej pszenicy i wypieków z mąki 2ab, koniecznie powinny odwiedzić stronę  www.pradawnapszenica.pl.

Warto odnotować, że specjały sygnowane marką Leks są obecne na rynku od 30 lat.  Oferta firmy obejmuje przeszło 300 rodzajów produktów, takich jak pieczywo, ciasta oraz wyroby półcukiernicze. Powstają one w trzech nowoczesnych i stale modernizowanych zakładach produkcyjnych znajdujących się w Sulęcinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Tarnowie Byckim. 
Można je nabyć na terenie województw zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

Twaróg z Kosowa Lackiego ponownie zdobywa tytuł TOP PRODUKT

Jednym z laureatów minionej atestacji żywności jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim. Firma może pochwalić się imponującymi tradycjami, jej dzieje sięgają bowiem roku 1926. Spółdzielnia jest jednym z najstarszych polskich zakładów tego typu!

Producent prężnie działa już ponad 90 lat. Firma słynie przede wszystkim ze swoich serów, twarogów i masła. Spółdzielnia proponuje sery typu holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, a także wędzone, czy typu Mozzarella. Do dyspozycji konsumentów są także śmietanki, mleko oraz tłuszcz mleczny do smarowania 73%.  Asortyment jest kierowany nie tylko do odbiorców detalicznych, ale także hoteli, restauracji, czy firm świadczących usługi cateringowe i innych podmiotów z branży HORECA.

Osobom zainteresowanym uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferty polecamy stronę https://osmkosow.pl. Witryna prezentuje także historię firmy, jak również zdobyte na przestrzeni lat nagrody i certyfikaty.
W tym kontekście warto odnotować jeden z tegorocznych sukcesów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim. W trakcie XXXI atestacji Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” po raz drugi wyróżniła Twaróg półtłusty tego producenta. Specjał otrzymał maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano mu nie tylko godło promocyjne, ale i zaszczytne miano TOP PRODUKT. Tytuł ten jest zarezerwowany dla wyróżniających się artykułów spożywczych, które zdobędą same „10” za oceniane aspekty.
Po raz pierwszy twaróg z Kosowa Lackiego nagrodzono podczas XXIII atestacji żywności. Wydarzenie miało miejsce niemal 2 lata temu, a ponieważ na taki okres nadawane są certyfikaty, twaróg sprawdzono ponownie. Ponowne przyznanie godła promocyjnego dowodzi, że producent utrzymuje najwyższą jakość bez względu na mijający czas.

Faktem godnym podkreślenia jest, że podczas wcześniejszych atestacji żywności jury programu „Doceń polskie” nagrodziło dwie inne propozycje tej firmy. Uznanie Loży Ekspertów (wyrażone przyznaniem maksymalnej liczby punktów) zdobyły: Ser Jubilat wędzony oraz Ser dojrzewający Pro -zdrowotny.