10 punktów dla „Oliwii Kaszubskiej”!

„Oliwia Kaszubska” – Olej rzepakowy tłoczony na zimno oceniony został przez Lożę Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Dokładnie 30 stycznia, w trakcie XXXI certyfikacji specjaliści z branży spożywczej przyznali olejowi maksymalne noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Dzięki temu wyrób ten otrzymał certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Produkt ten należy do asortymentu firmy ACS Sp. z o.o. To właśnie do niej należy brand wysokiej jakości olei tłoczonych na zimno, „Oliwia Kaszubska”. Marką tą sygnowane są  oleje: z czarnuszki, konopny, z ostropestu, lniany oraz rzepakowy. Wszystkie są tłoczone na zimno.
Wyczerpujących informacji na ich temat, jak również pozostałych propozycji spółki, dostarcza strona www.olejekaszubskie.pl. Zachęcamy również do śledzenia wpisów na Fanpage www.facebook.com/oliwiakaszubskazdroweoleje.

Pora na kilka cennych informacji na temat nagrodzonego specjału. Rzepak nie tylko zachwyca wspaniałymi łanami żółtych kwiatów. Ta szlachetna roślina dostarcza ziarna bogate w cenne składniki odżywcze. Z podwójnie uszlachetnionego ziarna („00” – o śladowej zawartości kwasu erukowego) metodą tłoczenia „na zimno” pozyskiwany jest olej bogaty w składniki naturalne, które są niezbędne naszemu organizmowi. – Olej rzepakowy tłoczony na zimno pomoże  uzupełnić dietę o kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Tak zwana „Złota proporcja” tychże kwasów  to 1:1, a im bliżej osiągnięcia tych wartości, tym wyższa jest przyswajalność kwasu omega 3. Zachowując prawidłowe proporcje omega 3 do omega 6 w naszej diecie zwiększamy szansę na zachowanie równowagi fizjologicznej w naszym organizmie – przypominają przedstawiciele marki „Oliwia Kaszubska”. Osoby pragnące uzyskać szczegółowe informacje dot. właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, powinny koniecznie odwiedzić wzmiankowaną już stronę internetową.

Jak stosować „Oliwię Kaszubską” ? W przeciwieństwie do oleju lnianego, olej rzepakowy tłoczony na zimno możemy (a nawet powinniśmy!) stosować do smażenia, ale także duszenia i grillowania. Nie ulega on jełczeniu i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Co więcej, lekko słonecznikowy smak delikatnie podkreśli walory potraw.
Jednocześnie, można stosować go także na zimno – do sałatek, czy surówek lub spożywać w towarzystwie pieczywa. Olej sprawdzi się jako marynata do mięs lub składnik domowego majonezu. Warto nadmienić, że olej tłoczony na zimno wpisuje się w zasady diety Slow Food. Co więcej, jest odpowiedni również dla osób, które wybrały dietę Raw Food.

„SMAK TRADYCJI” z czterema godłami „Doceń polskie”

Kiełbasa szlachecka, Polędwica staropolska, Polędwica dojrzewająca w ziołach oraz Boczek staropolski. Co łączy te wyroby? Wszystkie należą do asortymentu firmy „SMAK TRADYCJI” s.c. oraz cała czwórka wyróżniona została laurami programu „Doceń polskie”. Każdy z wymienionych specjałów sprawdzony został pod kątem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości. Oceny tradycyjnie już dokonała Loża Ekspertów pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka. Za wszystkie te aspekty specjały zdobył maksymalną liczbę punktów. Dzięki temu każdy z nich otrzymał znak jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Na początek kilka cennych informacji na temat samego producenta wyróżnionych artykułów.„SMAK TRADYCJI” jest obecny na rynku od dekady, a jego mottem są słowa „Tradycyjne Wędliny z Podlasia”. Firmę założyli bracia Marcin i Piotr Tieśluk, którzy łączą wyniesione z domu umiejętności masarskie z zamiłowaniem do perfekcji.
Taka mieszanka pozwoliła, aby na pograniczu trzech pięknych regionów geograficznych naszego kraju: Puszczy Białowieskiej, Doliny Biebrzy oraz Puszczy Knyszyńskiej powstała marka, która coraz prężniej wpisuje się w mapę specjałów Polski północno-wschodniej. Mimo, iż „SMAK TRADYCJI” dopiero od dziesięciu lat obdarza Państwa tym co najsmaczniejsze na Białostocczyźnie, może poszczycić się wyróżnieniami ogólnopolskimi jak choćby Złotym medalem w kategorii „Skarby Natury- Warszawa 2013” za polędwicę dojrzewającą. Zamiłowanie do tworzenia wędlin w rodzinie było przekazywane z pokolenia na pokolenie, dając wspaniałe efekty, o których mogą się przekonać nasi klienci, których mamy w całej Polsce. Tradycja przekazywana z ojca na syna zobowiązuje w naszych wyrobach nie ma substancji konserwujących (oczywiście poza solą i dymem wędzarnianym), wypełniaczy, sztucznych barwników ani specyfików wiążących wodę- to wszystko sprawia, że tam gdzie się pojawiamy ludzie, którzy nas poznali nie omijają naszego stoiska – podkreślają właściciele firmy.

Czym zatem wyróżniają się nagrodzone produkty?
Kiełbasa szlachecka to najchudsza kiełbasa w ofercie podlaskiej firmy. Duże kawałki schabu oraz znakomicie dobrane przyprawy (w tym ziarna gorczycy) sprawiają, że ten wyrób spełnia wymagania nawet największych kulinarnych ekspertów.  Kolejnym zgłoszonym specjałem jest Polędwica staropolska. Kruchość i delikatność swojej konsystencji zawdzięcza ona staropolskiej recepturze peklowania na sucho, natomiast doskonale skomponowane przyprawy nadają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Boczek staropolski to rarytas dla prawdziwych smakoszy – marynowany w sosie własnym w dębowej beczce, w towarzystwie ziół i czosnku, które nadają mu niebywałego aromatu.
Warto odnotować, że kiełbasy, polędwica i boczek są wędzone tradycyjną metodą:  gęstym dymem w wędzarce opalanej drewnem olchowym i bukowym.

Ostatnią propozycją, która zostanie oceniona jest Polędwica dojrzewająca w ziołach. Pod tą nazwą kryje się wyselekcjonowany kawałek polędwicy natarty przyprawami, czosnkiem i solą odwieszony do suszarni, gdzie dojrzewa, nabierając niepowtarzalnego smaku – podlaski specjał wykonywany w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Oferta firmy „SMAK TRADYCJI” s.c. nie ogranicza się do specjałów zgłoszonych do audytu. O tym jak różnorodny jest asortyment można przekonać się odwiedzając stronę www.smaktradycji.net. Witryna nie tylko dostarcza informacji o produktach, ale także umożliwia ich zakup.

Olej-istny laureatem XXXI certyfikacji żywności

Olej lniany (www.olej-istny.pl/Olej-lniany) i Olej rzepakowy (www.olej-istny.pl/Olej-rzepakowy) – dwa specjały z oferty firmy Olej-istny z Legionowa wyróżnione maksymalnymi notami! Loża Ekspertów przyznała wyrobom noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Aby zdobyć certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” należało uzyskać min. 7,5 pkt, natomiast otrzymanie zaszczytnego tytułu TOP PRODUKT wymaga zdobycia maksymalnej ilości punktów – czyli 10. Przypominamy też, że laury programu nadawane są na okres 24 miesięcy. W tym czasie producent może korzystać z szerokiego pakietu narzędzi promocyjnych.

Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji olejów tłoczonych na zimno. – Tłoczymy oleje na zimno, nie rafinujemy a co najważniejsze, dbamy o ich świeżość. Nie magazynujemy ich, tłoczymy na bieżąco. Używamy wyłącznie atestowanych nasion. Olej nie lubi tlenu, światła ani ciepła, dlatego też szczelnie go zamykamy, schładzamy, po czym wysyłamy do Klienta w opakowaniu termoizolacyjnym, chroniącym również przed światłem. To gwarantuje, że nasi Klienci otrzymują produkt najwyższej jakości – powiedziały właścicielki firmy – Dorota Wcisło i Justyna Skulimowska.

Pora na kilka cennych informacji o produktach, które trafiły na talerze jury programu:

Olej lniany – tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany, w pełni naturalny. W smaku lekko orzechowy, doskonały do past i sałatek. Olej lniany jest najbogatszym w naszej strefie klimatycznej roślinnym źródłem kwasów omega-3, które odgrywają ogromną rolę w organizmie będąc budulcem każdej komórki.

Olej rzepakowy – tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony, w pełni naturalny, bez konserwantów, barwników czy innych dodatków,  dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze. Jeden z najzdrowszych olei na świecie. Olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1. Ma naturalny smak i aromat.

Ponadto w ofercie firmy znajdują się także: olej kokosowy, olej z nasion konopi, olej słonecznikowy, olej rydzowy, olej sezamowy, olej z czarnuszki, olej z ostropestu, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni.

Na koniec zachęcamy także do odwiedzenia strony internetowej firmy www.olej-istny.pl. Można tam znaleźć wiele ważnych i cennych informacji dotyczących olejów, ich zastosowania, właściwości. Dostępne są również przepisy na różne dania które można przygotować z wykorzystaniem produktów z oferty firmy.

10 punktów dla Ormiańskiego chleba Lawasz

 – Słowo „lawasz” w języku tureckim oznacza „dobre jedzenie” i rzeczywiście zapewniamy, że chlebek ormiański zawiera wszystko, co najlepsze – czytamy na strojnie internetowej kolejnego laureata XXXI certyfikacji żywności mieszczącej się w Skawinie piekarni Magnus Invest Sp. z o.o., która to posiada długoletnie doświadczenie w wypieku Ormiańskiego chleba Lawasza, który to zdobył maksymalne noty w trakcie XXXI certyfikacji żywności. W dniu 30 stycznia 2019 roku Loża Ekspertów przyznała przysmakowi maksymalną liczbę punktów (10) pod względem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości. W związku z tym, wypiek ten uhonorowany został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

 – Dotychczas działaliśmy na rynkach wschodnich, jednak w odpowiedzi na potrzeby Konsumentów postanowiliśmy rozszerzyć naszą działalność i wejść na polski rynek – dodają przedstawiciele firmy.

Ormiański chleb Lawasz ma formę cienkiego placka, wyglądem przypomina zatem chlebki pita. Chleb ma szerokie zastosowanie w kuchni, o czym można się przekonać przeglądając kulinarne inspiracje zawarte na wspomnianej już stronie internetowej. Znajdziemy tam nie tylko przepisy z udziałem Lawasza, ale także szereg informacji o właściwościach pieczywa. Witryna zawiera ponadto adresy sklepów, w których można nabyć opisywaną propozycję Piekarni Magnus Invest.

Przypomnijmy, że patronat honorowy nad wszystkimi certyfikacjami żywności organizowanymi w ramach programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dwa tytuły TOP PRODUKT dla ZM WARMIA!

W trakcie styczniowej atestacji Loża Ekspertów oceniła dwie propozycje Zakładów Mięsnych WARMIA, tj. Szynkę kruchą oraz Szynkę z Warmińskiej Wędzarni. Co ciekawe, specjały te sprawdzono już po raz trzeci. Poprzednio nagrodzono je podczas XIV oraz XXI audytu. Od przyznania znaków jakości minęły niemal 2 lata, a ponieważ godła promocyjne są przyznawane na taki właśnie okres – zostały ocenione raz jeszcze. Wyniki XXXI certyfikacji nie pozostawia wątpliwości: obie szynki otrzymały maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego raz jeszcze przyznano im znaki „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

To kolejny sukces producenta z Biskupca. Podczas wcześniejszych ocen żywności wyróżnione zostały: Polędwica surowo dojrzewająca, Kiełbasa wołowa, Wołowina wolno gotowana oraz Kiełbasa gospodarza z Warmińskiej Wędzarni. Propozycje te również zdobyły zaszczytne miano TOP PRODUKT.

Na czym polega tajemnica sukcesu ZM WARMIA? – Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego. Asortyment wytwarzany w naszych zakładach obejmuje całą gamę wyrobów: wędliny, wędzonki, wyroby podrobowe oraz mięsa kulinarne. Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – informują przedstawiciele producenta z woj. warmińsko-mazurskiego. Firma jest obecna na rynku od 1988 roku. Aktualnie obejmuje ona ą dwa nowoczesne zakłady: uboju oraz przetwórstwa.

Atestacja, podczas której zapadła decyzja o wyróżnieniu szynek ZM WARMIA miał miejsce 30 stycznia br. w Sosnowcu. To była pierwsza tegoroczna ocena żywności, kolejna odbędzie się 15 maja.