Filet Pstrąga Łososiowatego w drodze na XXXVII audyt „Doceń polskie”

Gospodarstwo Rybackie „Zielenica” to kolejny uczestnik XXXVII certyfikacji programu „Doceń Polskie”. Dokładnie 28 października 2020 roku Loża Ekspertów oceni jeden ze specjałów firmy, którym jest Filet Pstrąga Łososiowatego pochodzący ze Źródła Lejkowo. Wyrób ten otrzyma noty w trzech kategoriach, ocenie zostanie poddany jego smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Gospodarstwo Rybackie „Zielenica” założone zostało w roku 2001 na bazie wieloletniej tradycji rodzinnej chowu ryb. Stawy Gospodarstwa położone są w obrębie moren czołowych, stąd unikalne warunki wodno-środowiskowe, źródlana woda i stała temperatura wody, pozwalające na uzyskanie najlepszych efektów hodowlanych. Hodowla pstrąga odbywa się w dwóch niezależnych obiektach pstrągowych. Pierwszy z nich – obiekt narybkowy, zarybieniowy położony jest w Lejkowie – miejscu, z którego zostanie odłowiony Pstrąg Łososiowaty zgłoszony do oceny podczas XXXVII certyfikacji. Drugi, mieszczący się w Zielenicy, obiekt pstrągowy jest miejscem kontynuacji chowu pstrąga od przewiezionego narybku z Lejkowa. To właśnie tam – w czystej wodzie oraz niezanieczyszczonym środowisku odchowywane są odporne i smaczne pstrągi tęczowe. W swej działalności Gospodarstwo Rybackie „Zielenica” stosuje proekologiczne rozwiązania systemowe, pozwalające na hodowlę ryb o najwyższych walorach smakowych i jakościowych. Szczegółowe informacje na temat działalności przedsiębiorstwa znajdują się na stronie internetowej firmy www.zielenica.com  

Spółdzielnia Mleczarska Września uczestnikiem XXXVII Certyfikacji “Doceń polskie!”

W XXXVII Certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie” weźmie udział Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską Września. Ten znakomity produkt powstaje z najlepszego polskiego mleka. Jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i białka oraz produktem w 100% naturalnym pozbawionym sztucznych dodatków i konserwantów. Tradycyjny sposób jego wytwarzania pozwala na uzyskanie lekkiej konsystencji, co – w połączeniu ze świeżym pieczywem – stanowi duet doskonały. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany nie bez powodu zaliczany jest do hitów wrzesińskiej spółdzielni. Dostępny w wygodnym opakowaniu z zamknięciem pozwala cieszyć się niezmiennym smakiem.

Spółdzielnia Mleczarska Września jest producentem mleka, śmietany, masła, twarogów, napojów mlecznych oraz mleka w proszku. Konsumentom oferuje również pyszne maślanki naturalne i owocowe – do wyboru – o smaku brzoskwini i truskawki. Wśród propozycji Spółdzielni znaleźć można też kefir naturalny i owocowy,  jogurt pitny owocowy i naturalny oraz zsiadłe mleko. Spółdzielnia Mleczarska Września prowadzi także produkcję na potrzeby cukierni, wytwarzając m.in. twaróg sernikowy wrzesiński, krajankę półtłustą pakowaną  próżniowo, masło w bloku oraz mleko i śmietanę w galonach.

O tym, czy Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany po raz kolejny sięgnie po laur programu “Doceń polskie” przekonamy się już niebawem – XXXVII Certyfikacja odbędzie się w dniu 28 października, w Sosnowcu.

Więcej informacji na temat oferty SM Września znajdziecie Państwo na www.smw.com.pl