Tuszyńscy – miody z tradycjami

Już w dniu 29 lipca członkowie komisji Programu promocyjnego „Doceń polskie” poznają słodycz dwóch znakomitych produktów z Pasieki Tuszyńscy miody z tradycjami, którzy do oceny zgłosili  Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim oraz Miód wiosenny z cynamonem.

Gospodarstwo Pasieczne Tuszyńscy miody z tradycjami istnieje od 1946 r. dziś, tę ponad siedemdziesięcioletnia tradycję pszczelarską kontynuują Jakub i Marcin Tuszyńscy. Odziedziczyli oni pasję pszczelarską po dziadku – Stanisławie, który od 12 roku życia uczył się pszczelarstwa. Pasieka jest stale rozwijana, uzupełniana i unowocześniana dzięki wiedzy Marcina, absolwenta Policealnego Studium Pszczelarstwa w Pszczelej Woli.

 

Jakie cechy posiadają ubiegające się o znak „Doceń polskie” miody?

Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim to połączenie dwóch niezwykle wartościowych cennych dla naszego zdrowia składników. Pyłek zawiera aminokwasy, których nasz organizm nie może sam wyprodukować, a których potrzebuje do budowy niezbędnych nam białek. Zawiera pektynę i celulozę, które pomagają w problemach trawiennych, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga krążenie oraz dostarcza wielu witamin. Działa wzmacniająco, pobudzająco i regenerująco, dlatego polecany jest zarówno dla codziennego wzmocnienia odporności, jak i w czasie sezonowych przeziębień.

Miód i cynamon mają działanie rozgrzewające – co pobudza metabolizm i przyspiesza trawienie, dlatego też Miód wiosenny z cynamonem to duet idealny – wyjątkowa mieszanka o właściwościach regeneracyjnych, leczniczych i wzmacniających. Reguluje nadmiar płynów i tłuszczów, ma działanie przeciwutleniające. Wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia stawów i artretyzmu. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, niestrawności, wzdęciach i bólach brzucha. Idealny na koncentrację, obniża dodatkowo poziom cholesterolu i wzmacnia pracę serca. Woda z cynamonem i miodem działa antybakteryjnie, niszczy drobnoustroje, wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza i nerek. Cynamon jest uważany za doskonały afrodyzjak zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Idealny do deserów, kawy, mleka, wody, czy na kanapkę. A przede wszystkim idealny do jabłek. Jak zapewniają właściciele pasieki: – Nikt się nie oprze szarlotce z dodatkiem wiosennego miodu z cynamonem! Warto więc spróbować!

Doskonałe miody to nie jedyna propozycja Pasieki Tuszyńskich. Oferują oni także możliwość samodzielnego skomponowania słodkich prezentów, zapraszają na warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych oraz na apiinhalację – kurację zdrowym powietrzem z wnętrza ula, posiadającego charakterystyczny mikroklimat roju pszczelego. Wewnątrz ula jest ciepło i wilgotno, nie ma żadnych bakterii, wirusów ani chorobotwórczych grzybów, powietrze jest nasycone korzystnymi mikroelementami, które poprawią nasze zdrowie.

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej między innymi członkowie Klubu Szefów Kuchni. Warunkiem dopuszczenia produktu do atestacji jest „polski akcent” wyrażający związek artykułu spożywczego z naszym krajem. Podczas audytu każdy członek komisji sprawdzi indywidualnie zgłoszone do oceny miody, po czym przyzna im oceny (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia znaku „Doceń polskie” potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami (samymi „10”). Certyfikaty są przyznawane na okres dwóch lat. Po tym czasie producent może zgłosić wyrób do ponownej oceny.

Wnętrze pełne smaku

Krówka Opatowska – tradycyjny i uwielbiany przez wszystkich Polaków słodki przysmak to jeden z tryumfatorów Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Te znakomite słodycze produkowane w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą zdobyły już czterokrotnie maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Jeśli i tym razem zachwycą członków Loży Ekspertów, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa – nadal będzie mogła oznaczać je godłem „Doceń polskie TOP PRODUKT”.

XXXVI Certyfikacja programu, podczas której zostaną ocenione krówki, odbędzie się w dniu 29 lipca br. w Sosnowcu.

W czym tkwi sukces opatowskich przysmaków?

Krówka opatowska ma charakterystyczną, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego nie ma u innych krówek – charakterystyczną „łezkę” w środku. Wyrób produkowany jest z naturalnych produktów: mleka najwyższej jakości, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego bez dodatku konserwantów i środków barwiących. Jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji opatowskiego smakołyku to specjalne mieszalniki, wyparki i sondy do zagęszczania mleka. Resztę robi się ręcznie. Masa krówkowa, gotowana w wysokiej temperaturze, jest wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje. Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie ją na długie paski. Następnym krokiem jest ręczne krojenie w kostkę, a następnie  – pakowanie w kolorowe papierki.

Jeden pracownik przez 8 godzin jest w stanie zapakować 100 kg krówek dziennie, czyli mniej więcej 6000 sztuk. Dziennie wytwarza się do półtorej tony krówek, czyli ok. 90 tys. cukierków.

Krówkowi smakosze mają do wyboru krówki mleczne, mleczne o smaku kakao, cynamonu lub migdałów. Firma oferuje także słodkości reklamowe (na opakowaniach których zamieszczane są logotypy lub hasła reklamowe) i okolicznościowe.

Krówki opatowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, należą także do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego –potwierdzającej jakość tradycyjnej żywności. W 2015 roku”.

 Wszystkich wielbicieli smaku Krówki Opatowskiej zapraszamy do Krówkarenki, czyli do Firmowej Kawiarenki Krówki Opatowskiej, w której prowadzone są warsztaty związane z tradycyjnym ręcznym procesem produkcji opatowskich cukierków. Zapraszamy również do odwiedzenia strony internetowej . oraz www.krowkarenka.pl

Wyjątkowy produkt z niezwykłego miejsca

Ciemna, bursztynowa barwa, mocny, wyrazisty i lekko piekący smak oraz mnóstwo dobroczynnych właściwości. O czym mowa? O miodzie gryczanym – prawdziwym skarbie natury. Zawiera rutynę, wzbogacającą układ odpornościowy i krwionośny oraz oczyszczającą organizm z toksyn i niepotrzebnych substancji. Szczególnie polecany jest przy miażdżycach, jego regularne spożywanie oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się złogów. Jest idealny dla sportowców. Pozytywnie działa na regenerację organizmu. Posiada dużą ilość magnezu, warto więc go spożywać w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, a dzięki znacznej zawartości witaminy C, żelaza i białka – zapobiega anemii. Jest polecany osobom cierpiącym na nieżyt górnych dróg oddechowych oraz przy kuracji nowotworowej. Po miód gryczany powinny sięgać także osoby z zapaleniem opłucnej czy też jaskrą.

Ten wyjątkowy produkt pochodzi z Gospodarstwa Pasiecznego „Bartnik Sokólski” i już trzykrotnie zdobył uznanie Loży Ekspertów Programu promocyjnego „Doceń polskie”, która doceniła jego nadzwyczajne właściwości, wyróżniając go Godłem „Doceń polskie TOP PRODUKT” zarezerwowanym wyłącznie dla produktów o wybitnych walorach smakowych i jakościowych. Kolejna ocena miodu gryczanego odbędzie się w dniu 29 lipca w Sosnowcu. Komisja oceni jego smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości.

Ten doskonały miód powstaje w szczególnym miejscu – Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Sokólski” liczy 600 uli i kontynuuje rodzinne tradycje pszczelarskie sięgające  końca XIX wieku. Hodowlą pszczół i pozyskiwaniem produktów pszczelich zajmuje się już trzecie pokolenie właścicieli. Wiedza i doświadczenie są przekazywane ojca na syna, co ma niewątpliwie ogromny wpływ na jakość produktów z oferty pasieki.

Równie wyjątkowa jest lokalizacja pasieki, która ​położona jest na terenie Gminy Sokółka i Powiatu Sokólskiego w woj. Podlaskim, na obrzeżu trzech puszcz: Augustowskiej, Białowieskiej i Knyszyńskiej – w regionie „Zielonych Płuc Polski”. Rejon ten obfituje w jasne, delikatne miody wiosenne oraz miody pochodzące z lipy i gryki. Ekologicznie czysta okolica jest największym atutem rozstawionych na tym terenie licznych pasiek.

Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Sokólski” zajmuje się nie tylko pozyskiwaniem i dystrybucją miodu rzepakowego, lipowego, gryczanego i wielokwiatowego, ale oferuje także inne produkty, m.in. pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę oraz wosk.

Więcej informacji na temat gospodarstwa z Sokółki można uzyskać za sprawą jego Fanpage, dostępnego pod adresem www.facebook.com/bartniksokolski, zapraszamy także do odwiedzenia strony internetowej www.bartniksokolski.pl

Szynka polska i Schab tradycyjny ZPM HAŃDEREK w drodze na XXXVI audyt „Doceń polskie”

Schab tradycyjny (z grupy „Tradycyjne”) i Szynka polska (z serii „Biesiada Polska”) produkowane przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK zostaną poddane ponownej certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Audyt odbędzie się w dniu 29 lipca br. Grono ekspertów oceni smak, wygląd i stosunek jakości do ceny każdego ze zgłoszonych produktów. Jeśli i tym razem Szynka polska i Schab tradycyjny zdobędą maksymalną liczbę punktów, to zgodnie z regulaminem Programu, będą mogły być promowane znakiem „Doceń polskie TOP PRODUKT” przez kolejne dwa lata.

Schab Tradycyjny należy do z grupy asortymentowej „Tradycyjne” ZPM Hańderek. Jak wyjaśnia przedstawiciel zakładu: Grupa „Tradycyjne”, to produkty, których smak i aromat pamięta się latami. Nasze tradycyjne wędzonki są hołdem dla receptur i smaków, jakie zna i za którymi tęskni większość dzisiejszych konsumentów wędlin. Bogaty bukiet aromatów, zdecydowany i charakterystyczny smak są dokładnie tym, czego szukają klienci, wspominający z nostalgią czasy swojej młodości. Wiedząc o tym i szanując wymagania klientów, stworzyliśmy linię produktów pełną klasycznych, doskonale rozpoznawalnych smaków.

Szynka Polska z serii „Biesiada Polska” to natomiast prawdziwa uczta dla zmysłów. Charakteryzuje się szlachetnym i wysublimowanym smakiem, kuszącym bukietem wędzenia. Wędliny należące do tej grupy asortymentowej tworzone są na bazie tradycyjnych, staropolskich receptur. Koneserzy doceniają mariaż tradycyjnego smaku z delikatnymi nutami słodyczy i niespotykanym aromatem, uzyskanym dzięki wędzeniu w naturalnym dymie olchowo-bukowym, w tradycyjnych piecach.

Siedziba Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek mieści się w Buczkowicach k/ Bielska-Białej, u stóp Góry Skrzyczne i jeziora Żywieckiego. Zakład jest firmą rodzinną prowadzoną przez Wojciecha i Pawła Hańderek, czerpiących z bogatych tradycji produkcji wędlin sięgających poprzednich pokoleń. Wędliny tworzone są według tradycyjnych i niezmienianych receptur. Firma zatrudnia około 180 osób, a jej produkty dostępne są w sklepach firmowych, w sieci sklepów detalicznych oraz w największych hurtowniach w Polsce. Nad produkcją czuwa sztab fachowców oraz Właściciele, dla których – niezmiennie – jakość i smak produktów są najważniejsze.

Zapraszamy na www.handerek.com.pl, gdzie poznacie Państwo wszystkie propozycje z bogatego asortymentu ZPM Hańderek.

Eksperci Programu promocyjnego „Doceń polskie” ocenią wyroby firmy Swojskie Wędliny Tradycyjne

Podczas XXXVI Certyfikacji Programu promocyjnego „Doceń polskie” członkowie jury poznają dwa produkty z oferty firmy Swojskie Wędliny Tradycyjne  – Szynkę z tłuszczykiem oraz Kiełbasę kruchą. Te doskonałe produkty powstają w oparciu o tradycyjne, unikalne receptury. Nie posiadają konserwantów i barwników. Wędzone są metodą naturalną – drzewem olchowym oraz bukowym. Tajemnicą ich sukcesu jest także precyzyjny dobór składników oraz zaangażowanie pracowników zakładu.

Firma Swojskie Wędliny Tradycyjne założona została przez Sławomira Górkiewicza w 2012 roku, jej siedziba znajduje się w miejscowości Nidek.  Oferta firmy  skierowana jest zarówno dla klientów indywidualnych, jak i nabywców hurtowych. Produkty te doskonale wzbogacają codzienną dietę swoim smakiem, jakością, długą trwałością i zapachem. Uświetnią też każdą imprezę okolicznościową czy rodzinną, idealnie nadają się również na wiejski stół weselny.

Wędliny tradycyjne dostępne są w masarni, można nabyć je także w przyzakładowym sklepie firmowym. Jak mówi przedstawiciel zakładu: – Zawsze świeże wędliny, tradycyjna receptura, bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku oraz barwników, dostawa na czas, bezproblemowy kontakt są gwarancją satysfakcji i zadowolenia naszych klientów.

XXXVI Certyfikacja Programu „Doceń polskie”, podczas której zostanie oceniona  Szynka z tłuszczykiem oraz Kiełbasa krucha, odbędzie się w dniu 29 lipca br. w Sosnowcu. Program promocyjny „Doceń polskie” realizowany jest od 2011 roku, a jego celem jest propagowanie wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców. Ich oceną zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Jej przewodniczącym jest gastronom – Mirek Drewniak. To właśnie członkowie Loży Ekspertów podejmują decyzję o przyznaniu certyfikatu jakości „Doceń polskie”. Warunkiem dopuszczenia produktu do atestacji jest „polski akcent” wyrażający związek artykułu spożywczego z naszym krajem. Podczas audytu żywność każdy członek komisji sprawdza indywidualnie wszystkie zgłoszone wyroby, po czym przyznaje oceny (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia znaku „Doceń polskie” potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami (samymi „10”). Certyfikaty są przyznawane na okres 2 lat. Po tym czasie producent może zgłosić wyrób do ponownej oceny. Laureaci programu

Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.wedlinygorkiewicz.pl