ZM KAROL powalczy o maksymalne noty!

Zakład Mięsny KAROL to rodzinna firma z tradycjami.  – Od lat dzięki ciężkiej pracy, dbałości o klientów oraz wielkiej staranności wkładanej w produkcję naszych wędlin firma zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników zarówno w Polsce jak i za granicą – informują przedstawiciele ZM KAROL, firmy, która zgłosiła swoje specjały do oceny Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Główna działalność firmy to rozbiór, wykrawanie mięsa wieprzowego i drobiowego, produkcja wyrobów wędliniarskich takich jak kiełbasy, wędzonki, wyroby garmażeryjne i podrobowe oraz produkty drobiowe. – Szeroki wachlarz asortymentu jakim dysponujemy gwarantuje, że każdy smakosz polskich wędlin znajdzie dla siebie coś pysznego. Z myślą o zadowoleniu naszych klientów staramy się udoskonalać w każdym polu swej działalności: zaczynając od produkcji naszych mięs i wędlin, poprzez politykę jakości aż po logistykę i sieć dystrybucji – dodają producenci.

Jak dodają przedstawiciele przedsiębiorstwa priorytetem działalności jest zapewnienie odbiorcom mięsa i wędlin najwyższej jakości. – Kontrolujemy surowiec na każdym etapie produkcji aby zapewnić Państwu wyłącznie najlepsze mięso i wędliny. Wychodząc naprzeciw wymaganiom jakościowym i zdrowotnym stawianym przez Wspólnotę Europejską, wdrożyliśmy system produkcji bezpiecznej żywności – HACCP, wraz z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) – tłumaczą przedstawiciele ZM KAROL.

Zakład Mięsny KAROL dba także o środowisko, bowiem w 2009 roku uruchomiona została własna nowoczesna ekologiczna oczyszczalnia ścieków. Przedsiębiorstwo dokłada wszelkich starań, aby proponowane wędliny, jak i mięso spełniały wszelkie normy zarówno regulowane prawem, jak też przede wszystkim wymagania stawiane przez konsumentów. – Nieustannie unowocześniamy nasz tabor, aby zapewnić bezpieczne, higieniczne, terminowe dostawy produktów zarówno chłodzonych, jak i mrożonych – zaznaczają wytwórcy.

W szerokim asortymencie zakładu znajdują się: Boczek rolowany oraz Kiełbasa biała parzona specjał. Oba te wyroby poddane zostaną ocenie Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Już 31 lipca, w trakcie XXXIII certyfikacji żywności, specjały otrzymają noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. O tym, czy Boczek i Kiełbasa nagrodzone zostaną najwyższymi notami przekonamy się już pod koniec lipca. Do tego czasu zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej przedsiębiorstwa www.zmkarol.pl.

Chrupki EKO BIO zjawią się na Śląsku

Przetwórstwo Spożywcze s.c. Teresa i Andrzej BOROWIK zostało założone w 1986 roku przez Teresę i Andrzeja Borowik w Legionowie. Od początku naszym priorytetem była jakość naszych wyrobów. Aby ją uzyskać, udoskonalaliśmy nasze receptury, skrupulatnie selekcjonowaliśmy produkty oraz usprawnialiśmy metody produkcji.

 – Nasza firma posiada opracowany i wdrożony system GMP (Good Hygienic Practice), GHP (Good Manufacturing Practice) oraz HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) jak również pozytywną weryfikację amerykańskiej FDA, co gwarantuje jakość na wysokim poziomie – tłumaczą przedstawiciele firmy z Legionowa.

Strategia firmy Borowik związana jest ściśle z opracowywaniem i wdrażaniem własnych, oryginalnych koncepcji. Jak dodają wytwórcy, nieustannie starają się aby wyroby spełniały wymagania i oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów. Ze szczególnym uwzględnieniem delikatnego podniebienia dzieci ale także dorosłych.

Dla niemowląt i dzieci chrupki kukurydziane – zawierają wyłącznie grys kukurydziany. Są łatwe do pogryzienia nawet bez zębnymi dziąsłami (przyjemnie masują je podczas ząbkowania). – Nasza firma stawia na ciągły rozwój i wysoką jakość produkcji, osiąganą między innymi przez użycie najlepszej jakości surowców – grys kukurydziany – naturalny składnik nie modyfikowany genetycznie – FreeGMO i wysoko wyspecjalizowaną kadrę pracowników. Wieloletnie doświadczenie produkcyjne i handlowe zwiększa atrakcyjność naszej firmy i zapewnia satysfakcjonującą współpracę – czytamy na stronie internetowej przedsiębiorstwa www.borowiksc.pl. Jak dodają przedstawiciele firmy proponowane przez nich chrupki kukurydziane BIO EKO są jak na razie jedynymi takimi produkowanymi w Polsce.

Pozostając w temacie produktów firmy BOROWIK. Chrupki kukurydziane BIO EKO i Kleik kukurydziany BIO EKO – specjały należące do asortymentu przedsiębiorstwa zagoszczą na stołach Loży Ekspertów w trakcie XXXIII certyfikacji żywności, która odbędzie się 31 lipca br. w Sosnowcu. Jury programu, pod przewodnictwem Mistrza Kuchni, Mirka Drewniaka oceni oba produkty pod kątem smaku, wyglądu i stosunku ceny do jakości. Już teraz należy zaznaczyć, że aby otrzymać certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” należy uzyskać min. 7,5 pkt, natomiast by dodatkowo zostać uhonorowanym zaszczytnym tytułem TOP PRODUKT, wymagana jest maksymalna ich liczba, czyli 10.

Czy makaron ELMAK zdobędzie godło programu „Doceń polskie” ?

Odpowiedź na to pytanie poznamy 31 lipca, podczas XXXIII audytu. Przypomnijmy, że o przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie” decydują noty Loży Ekspertów. Czteroosobowe grono wystawiając oceny bierze pod uwagę m.in. wygląd i smak produktu oraz stosunek jego jakości do ceny.

Firma Produkcyjno- Handlowa ELMAK z Nowego Wiśnicza do oceny zgłosiła WIŚNICKI MAKARON DOMOWY TRADYCYJNY. Jak zapewniają wytwórcy produkt ten cechuje najwyższa jakość mąki oraz świeżych jaj wybijanych ręcznie w zakładzie. Wyrób nie zawiera barwników, ani konserwantów.


– Makaron nasz produkowany jest w sposób tradycyjny. Do produkcji stosowane są wyłącznie świeże jaja wybijane w zakładzie, a ciasto przed krojeniem jest wałkowane. Jakość surowców oraz sposób produkcji sprawiają, że makaron posiada wyśmienity smak. Nie rozpada się po ugotowaniu, jest pyszny i doskonale nadaje się do wielu potraw. Właśnie sposób produkcji, jakość surowców, smak naszych makaronów sprawiły, że zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych – informują przedstawiciele firmy mieszczącej się w województwie małopolskim.

Firma ELMAK produkuje makaron od 1998 roku ręcznie. Tylko nieliczne maszyny skonstruowane specjalnie dla makaronu ułatwiają pracę. Po 10 minutach gotowania makaronu otrzymamy najlepsze walory organoleptyczne. Nawet po dłuższym gotowaniu makaron zachowuje swój kształt i doskonały smak.

Już teraz zapraszamy do zapoznania się z pełną listą proponowanych przez zakład makaronów na stronie internetowej przedsiębiorstwa pod adresem www.makaron-domowy.pl.

Polskie Piekarnie zaprezentują trzy specjały

– Firma powstała w 2004 roku. Założycielami spółki są Witold Grab, Gabriela Kołodziejczyk-Grab i Iwona Rudek. Właściciele od początku istnienia firmy kreatywnie wpływają na jej rozwój i odgrywają kluczową rolę w efektywnej realizacji założonego planu działania – głosi strona internetowa kolejnego producenta, którego wyroby zostaną ocenione przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Mowa o  spółce Polskie Piekarnie, której siedziba mieści się w Libuszy – miejscowości położonej w województwie małopolskim (powiat gorlicki, gmina Biecz).

Kolejne etapy rozwoju piekarni można poznać dzięki informacjom dostępnym na stronie internetowej firmy. Z witryny tej dowiadujemy się również jakie są priorytety „Polskich Piekarni”. Najważniejszym z nich jest  jakość wytwarzanych produktów. Członkowie spółki stawiają także na odpowiedzialność, uczciwość zawodową pracowników,  a także ich doświadczenie zawodowe i potrzebę ciągłej konieczności podnoszenia kwalifikacji.

 Stworzenie z indywidualistów jednego zgranego zespołu to efekt ciężkiej pracy i doświadczenia w kierowaniu grupami ludzi. Takie zorganizowanie kadry pozwoliło firmie wejść mocnym krokiem na rynek piekarniczy a chwilę później cukierniczy i do chwili obecnej zwiększać sukcesywnie udział „Polskich Piekarni” w tym sektorze rynku – przekonują przedstawiciele firmy.
W celu utrzymania wysokiej jakości wytwarzanych produktów, spółka od początku swej działalności, postawiła na własną sieć dystrybucji gwarantującą pełny nadzór nad produktem, od jego powstania do momentu zapakowania klientowi. „Polskie Piekarnie” od 2005 roku współpracują z siecią sklepów Kaufland, w których posiadają  stoiska firmowe. Dodatkowo odpowiadając na zainteresowanie Klientów firma prowadzi przy sklepach bistra i kawiarnie.

Asortyment firmy obejmuje nie tylko wybór produktów piekarniczych, ale także słodkie propozycje takie jak torty na każdą okazję, ciasta, ciastka, babki oraz babeczki. Od początku roku 2015 firma rozpoczęła produkcję wspaniałych wyrobów garmażeryjnych opartych na tradycyjnych polskich recepturach. W ofercie znalazł się szeroki wachlarz wytwarzanych ręcznie pierogów, uszek oraz krokietów. W asortymencie firmy znaleźć możemy też lody własnej produkcji o niepowtarzalnych smakach śmietanowych i sorbetowych.

Już niebawem, bo 31 lipca br., członkowie Loży Ekspertów programu będą mieli okazję poznać smak czterech specjałów opisywanej firmy. Szansę zdobycia godła promocyjnego mają: Sernik niebiański, Chleb żytniak oraz Rogale szlacheckie.

Wyroby te zostaną ocenione podczas zbliżającego się audytu. Eksperci przyznają produktom noty za smak i wygląd, a także za stosunek ich jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można uzyskać od  1 do 10 punktów. Zanim poznamy werdykt jury programu zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej przedsiębiorstwa www.polskiepiekarnie.pl.

SERTOP kolejny raz zagości na certyfikacji żywności!

Firma SERTOP sp. z o.o. kolejny raz przystępuje do audytu żywności organizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Tym razem członkowie Loży Ekspertów ocenią Ser topiony w plastrach Zloty Ementaler, Ser topiony w plastrach Gouda oraz Ser topiony w plastrach Cheddar z oferty tego producenta. Dokładnie 31 lipca br. specjaliści z branży spożywczej przyznają artykułom noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości.

Są to produkty wysokiej jakości wyprodukowane na bazie starannie wyselekcjonowanych surowców. Nie zawierają konserwantów i aromatów. Są źródłem wapnia. Każde opakowanie typu otwórz – zamknij zawiera 8 plasterków pojedynczo pakowanych. Sery topione w plastrach inspirują zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i w nowoczesnym gotowaniu. Doskonałe na ciepło, jak i na zimno – informują przedstawiciele Spółki, której siedziba mieści się w Tychach. – Bogaty asortyment serów topionych o wysokiej jakości i długiej tradycji wytwarzania. Nasze serki nie zawierają konserwantów ani glutenu. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawia iż nasze serki rozsmarowują się idealnie na kanapce i mogą służyć jako baza do przygotowania wielu potraw. Sery topione w plastrach tego producenta są źródłem wapnia, nie posiadają konserwantów, glutenu oraz GMO – dodają wytwórcy.

Należy zaznaczyć, że wspomniany producent posiada już na swoim koncie specjały, które zdobyły uznanie jury programu „Doceń polskie”. Mowa o Serze topionym śmietankowym, Maśle klarowanym w kubeczku oraz o Serze smażonym z kminkiem Hauskyjza „Ślónski maszket”. Każdy z nich otrzymał certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

SERTOP sp. z o.o. to firma z ponad pięćdziesięcioletnią tradycją i jeden z największych producentów serów topionych w Polsce. Spółka posiada Certyfikat BRC Global Standard i Certyfikat IFS (International Food Standard). Ponadto firma posiada status zakładu uprawnionego do eksportu do UE.

SERTOP dystrybuuje swoje produkty do większości sieci handlowych w Polsce, a także eksportuje sery topione do ponad 21 krajów, m.in. do: USA, Kanady, Izraela, Czech, Niemiec, Bułgarii. Informacje o produktach i bieżącej działalności firmy są dostępne na stronie internetowej www.sertop.com.pl.

 – Sprawdzona technologia produkcji oraz receptury, najlepsze surowce oraz ścisła kontrola na każdym etapie produkcji gwarantują wysoką jakość wyrobów. Produkty nie zawierają konserwantów i charakteryzują się niepowtarzalnym, wyszukanym smakiem osiąganym dzięki wyłącznie naturalnym dodatkom smakowym. Sery są bogate w łatwo przyswajalne białka, sole mineralne, witaminy i mikroelementy – dodają na koniec przedstawiciele firmy SERTOP.