Rarytasy dla smakoszy

Z Marcinem i Piotrem Tieśluk rozmawia Katarzyna Salomon

 

Podczas XXXI certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” aż cztery produkty firmy Smak Tradycji zdobyły maksymalną liczbę punktów. Proszę o przedstawienie zwycięzców.
Oznaczeniem „TOP PRODUKT” zostały wyróżnione: kiełbasa szlachecka, polędwica staropolska i boczek staropolski – wyroby wędzone metodą tradycyjną, w wędzarni opalanej drewnem olchowym i bukowym, a także polędwica dojrzewająca w ziołach – produkt tradycyjnie suszony. Nagrodzona kiełbasa jest najchudszą w naszej ofercie. Duże kawałki schabu oraz znakomicie dobrane przyprawy, w tym ziarna gorczycy, sprawiają, że ten wyrób spełnia wymagania nawet największych kulinarnych ekspertów. Tradycyjnie wędzona polędwica kruchość i delikatność swojej konsystencji zawdzięcza staropolskiej recepturze peklowania na sucho, natomiast doskonale skomponowane przyprawy nadają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Kolejny produkt to wyselekcjonowany kawałek polędwicy natarty przyprawami, czosnkiem i solą odwieszony do suszarni, gdzie dojrzewa, nabierając niepowtarzalnego smaku – podlaski specjał wykonywany w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Z kolei boczek staropolski stanowi rarytas dla prawdziwych smakoszy – marynowany w sosie własnym w dębowej beczce, w towarzystwie ziół i czosnku, które nadają mu niebywałego aromatu.

Co według Państwa przesądziło o ich sukcesie?
Są to wyroby produkowane z wysokiej jakości mięsa przy użyciu wyselekcjonowanych przypraw. Co więcej, powstają w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swoim smakiem nawiązują do staropolskiej tradycji wędliniarskiej, głęboko zakorzenionej wśród mieszkańców Podlasia.

Skąd wziął się pomysł na przystąpienie do udziału w Certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i zgłoszenie swoich wyrobów do oceny przez Lożę Ekspertów?
Do udziału w certyfikacji zachęcili nas klienci, którzy byli przekonani, że nasza pasja i dbałość o jakość na każdym etapie produkcji zaowocuje sukcesem. Tak też się stało.

Czy wyróżnione produkty są również tymi, które są najczęściej wybierane przez Waszych klientów?
Nasza oferta, poza nagrodzonymi produktami, obejmuje szeroki wybór kiełbas i szynek, a także balerony, pasztety, kaszanki, salcesony czy słoninę, ale to właśnie zgłoszone przez nas wyroby cieszą się największym powodzeniem wśród klientów. Wszystkie produkowane przez nas specjały stanowią odpowiedź na potrzeby świadomych konsumentów poszukujących produktów wysokiej jakości, wykonanych bez użycia sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Ponadto wielu klientów rozsmakowuje się w nich z sentymentem, przypominając sobie smaki dzieciństwa czy rodzinne strony.

I ostatnie pytanie, czy według Państwa, takie programy, jak „Doceń polskie” są potrzebne konsumentom, i dlaczego?
Programy, wyróżniające produkty wyselekcjonowane przez ekspertów, dają klientom pewność, że nabywane przez nich wyroby są polskiego pochodzenia, odznaczają się niebywałym smakiem, a cena jest proporcjonalna do jakości. Wśród mnogości dostępnych na rynku produktów trudno jest podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego artykułu – oznaczenie „Doceń polskie” stanowi doskonałą wskazówkę i daje konsumentowi gwarancję satysfakcji.

Dziękuję za rozmowę.

Kolejne ciastka Irenki będą promowane znakiem „Doceń polskie”

Zauważyliśmy, że ciastka ze znakiem „Doceń polskie” cieszą się większym zainteresowaniem konsumentów – mówi Mikołaj Golatowski, reprezentujący firmę Follow Sp. z o.o., która oferuje ciastka Irenki. Marką tą sygnowane są wyjątkowe smakołyki. Irenki to ciastka bez mąki, w 100 proc. tworzone na bazie płatków zbożowych. Nie zawierają emulgatorów, regulatorów i konserwantów, a jednocześnie dostarczają cennych witamin oraz minerałów.

Producent jest laureatem XXV atestacji żywności. Dotychczas, znakiem „Doceń polskie” promowane były Ciastka owsiane z pestkami dyni, niebawem, godło programu będzie widoczne również na opakowaniu Ciastek jaglanych z daktylami. Obie propozycje otrzymały od Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, toteż uhonorowano je certyfikatami programu i tytułem TOP PRODUKT.

Pozytywne opinie Loży Ekspertów podzielają inni recenzenci oraz konsumenci, o czym można się przekonać odwiedzając stronę internetową www.irenki.pl. Witryna zawiera także m.in. „Irenkową galerię”, czyli zestawienie wszystkich produktów z oferty: wybór jest bardzo bogaty.

Czym cechują się nagrodzone smakołyki? Składnikami Ciastek jaglanych z daktylami są: płatki jaglane (51%), jaja, olej rzepakowy, cukier, suszone daktyle (7,7%) oraz cukier waniliowy (otrzymywany z cukru i naturalnego aromatu waniliowego). Przekąski mają słodki (odrobinę gorzki smak), z wyraźnie wyczuwalnymi nutami zbożowymi i owocowymi.
Opisywane ciastka są źródłem witamin: B1 (Tiaminy), B2 (Ryboflawiny) oraz B6 i E.

Informacje o sklepach oraz hurtowniach oferujących Irenki są dostępne na wspomnianej już stronie internetowej marki. Warto dodać, że ciastka można nabyć także w drogeriach Rossmann, o czym informowaliśmy już na blogu programu „Doceń polskie”.

W sklepach sieci Rossmann kupisz ciastka z godłem „Doceń polskie” !

Na początku listopada na półkach sklepów sieci Rossmann zadebiutowały ciastka Irenki z oferty firmy Follow Sp. z o.o.
Ciastka owsiane z pestkami dyni, bo tak brzmi pełna nazwa produktu, zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów podczas XXV atestacji żywności. Grono specjalistów przyznano im maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego zdobyły zarówno godło „Doceń polskie”, jak i tytuł TOP PRODUKT.


Składnikami przekąski są: płatki owsiane (52,9%), cukier trzcinowy, jaja, olej rzepakowy, pestki dyni (7,9%) oraz sól.  – Nasze Irenki to prawdopodobnie jedyne w Polsce, być może w Europie, a niewykluczone, że nawet i na świecie Ciastka bez mąki, w 100% na bazie płatków zbożowych. Naturalnie, bez emulgatorów, regulatorów i konserwantów oraz z bogactwem witamin i minerałów – zapewnia producent.

W sklepach Rossmann dostępne są ciastka Irenki w torebkach foliowych, na których widnieje godło programu promocyjnego „Doceń polskie”. Przekąski będą dostępne w tej sieci na stałe, można je nabyć także w sieciach ogólnopolskich i lokalnych.

Jak smakują Ciasteczka owsiane Cukierni „Ale ciacho”?

Odpowiedź na to pytanie poznamy podczas XXVI atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów przyzna wypiekom oceny nie tylko za smak, ale także za wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można uzyskać od 1 do 10 punktów, do zdobycia certyfikatu programu potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyniki audytu poznamy pod koniec października.

Ciasteczka owsiane to chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Poza nimi, Cukiernia „Ale ciacho” oferuje torty, ciasta, deserki, a także praliny czekoladowe i chleb na zakwasie. Firma oferuje także zestawy wyrobów cukierniczych na przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Wszystkich miłośników słodkości zachęcamy do zapoznania się z całym asortymentem cukierni, oferta jest dostępna pod adresem www.aleciacho-cukiernia.pl.

Cukiernia „Ale ciacho” Piotrkowie Trybunalskim, powstała według mojego autorskiego pomysłu i została zainspirowana potrzebą stworzenia wyrobów cukierniczych w oparciu o sprawdzone, tradycyjne receptury. Pieczenie i przygotowywanie wyrobów cukierniczych to nie tylko moja praca, lecz także moja pasja – podkreśla Monika Herman.
Jak dodaje, smakołyki powstają wyłącznie z naturalnych składników, takich jak: świeże jaja, nieprzetworzony wstępnie biały ser, mak i kremy na bazie masła i naturalnej śmietany. Wypieki są całkowicie pozbawione ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów chemicznych.

Vitana? – Smak w zgodzie z Naturą! Nasze hasło to nie przypadek. Wierzymy w potęgę Natury!

By dobrze rozpocząć dzień, na Dzień Dobry  – spróbuj pysznego, dobrze zbilansowanego śniadania:

  • jedna porcja bezglutenowych płatków jaglanych

+ porcja owoców – świeżych, mrożonych śniegiem lub suszonych na słońcu

+ produkt mleczny – jogurt, kefir, maślanka –  jako źródło wapnia.

 

Tak skomponowane śniadanie zapewnia 23% dziennego zapotrzebowania na energię – zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych  i dietetyków. Jest pyszne.

 

Płatki jaglane posiadają wysoką zawartość skrobi wolno trawionej (SDS), która w wyniku wolno uwalnianych węglowodanów podnosi stężenie glukozy we krwi, utrzymując energię organizmu przez długi czas. W efekcie, gwarantując witalność i dobry nastrój każdego dnia!

 

Płatki jaglane to skarbnica witamin z grupy E i B:

B1 – tiaminy

B2 – ryboflawiny,

oraz składników mineralnych: żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i potasu.

Płatki to źródło:  Lecytyny  – poprawia pamięć i wzrok

                      Krzemionki  – poprawia działanie wszystkich stawów w organizmie.

 

Płatki jaglane warto polecić osobom stosującym dietę bezglutenową oraz cierpiącym na anemię.

 

Z płatkami jaglanymi warto zaprzyjaźnić się na dłużej – zyskują przy bliższym poznaniu!

 

Zakład Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych Vitana Jerzy Płachta z siedzibą w Pińczowie, Zakład Produkcyjny: Kopernia 8, jest dostawcą do międzynarodowych sieci handlowych. Płatki jaglane są do nabycia w sieci handlowej Auchan Polska Sp. z o.o.. Produkt jest wytwarzany zgodnie z wymaganiami Standardów Żywnościowych IFS i BRC. Producent od 2012 roku posiada Certyfikaty IFS i BRC, ostatni we wrześniu 2017 wydany przez Jednostkę Certyfikacyjną  – Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. w Warszawie.