Jak smakują Ciasteczka owsiane Cukierni „Ale ciacho”?

Odpowiedź na to pytanie poznamy podczas XXVI atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów przyzna wypiekom oceny nie tylko za smak, ale także za wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można uzyskać od 1 do 10 punktów, do zdobycia certyfikatu programu potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyniki audytu poznamy pod koniec października.

Ciasteczka owsiane to chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Poza nimi, Cukiernia „Ale ciacho” oferuje torty, ciasta, deserki, a także praliny czekoladowe i chleb na zakwasie. Firma oferuje także zestawy wyrobów cukierniczych na przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Wszystkich miłośników słodkości zachęcamy do zapoznania się z całym asortymentem cukierni, oferta jest dostępna pod adresem www.aleciacho-cukiernia.pl.

Cukiernia „Ale ciacho” Piotrkowie Trybunalskim, powstała według mojego autorskiego pomysłu i została zainspirowana potrzebą stworzenia wyrobów cukierniczych w oparciu o sprawdzone, tradycyjne receptury. Pieczenie i przygotowywanie wyrobów cukierniczych to nie tylko moja praca, lecz także moja pasja – podkreśla Monika Herman.
Jak dodaje, smakołyki powstają wyłącznie z naturalnych składników, takich jak: świeże jaja, nieprzetworzony wstępnie biały ser, mak i kremy na bazie masła i naturalnej śmietany. Wypieki są całkowicie pozbawione ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów chemicznych.

Vitana? – Smak w zgodzie z Naturą! Nasze hasło to nie przypadek. Wierzymy w potęgę Natury!

By dobrze rozpocząć dzień, na Dzień Dobry  – spróbuj pysznego, dobrze zbilansowanego śniadania:

  • jedna porcja bezglutenowych płatków jaglanych

+ porcja owoców – świeżych, mrożonych śniegiem lub suszonych na słońcu

+ produkt mleczny – jogurt, kefir, maślanka –  jako źródło wapnia.

 

Tak skomponowane śniadanie zapewnia 23% dziennego zapotrzebowania na energię – zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych  i dietetyków. Jest pyszne.

 

Płatki jaglane posiadają wysoką zawartość skrobi wolno trawionej (SDS), która w wyniku wolno uwalnianych węglowodanów podnosi stężenie glukozy we krwi, utrzymując energię organizmu przez długi czas. W efekcie, gwarantując witalność i dobry nastrój każdego dnia!

 

Płatki jaglane to skarbnica witamin z grupy E i B:

B1 – tiaminy

B2 – ryboflawiny,

oraz składników mineralnych: żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i potasu.

Płatki to źródło:  Lecytyny  – poprawia pamięć i wzrok

                      Krzemionki  – poprawia działanie wszystkich stawów w organizmie.

 

Płatki jaglane warto polecić osobom stosującym dietę bezglutenową oraz cierpiącym na anemię.

 

Z płatkami jaglanymi warto zaprzyjaźnić się na dłużej – zyskują przy bliższym poznaniu!

 

Zakład Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych Vitana Jerzy Płachta z siedzibą w Pińczowie, Zakład Produkcyjny: Kopernia 8, jest dostawcą do międzynarodowych sieci handlowych. Płatki jaglane są do nabycia w sieci handlowej Auchan Polska Sp. z o.o.. Produkt jest wytwarzany zgodnie z wymaganiami Standardów Żywnościowych IFS i BRC. Producent od 2012 roku posiada Certyfikaty IFS i BRC, ostatni we wrześniu 2017 wydany przez Jednostkę Certyfikacyjną  – Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. w Warszawie.

Program „Doceń polskie” partnerem merytorycznym II edycji Kongresu 590


Kongres 590 będzie najważniejszym polskim wydarzeniem gospodarczym tego roku (…) Wszyscy mamy wspólny cel, a jest nim dynamiczny rozwój polskiej gospodarki (…) Jesteśmy w trakcie kolejnej rewolucji przemysłowej i cyfrowej, dlatego niezwykle ważne jest dzielenie się swoimi inspiracjami oraz doświadczeniami. Kongres 590 łączy reprezentantów wielu środowisk, mających realny wpływ na rozwój naszego państwa. Po raz kolejny oddajemy głos cenionym prelegentom, korzystając z ich bogatej wiedzy i cennego doświadczenia. Zależy nam przede wszystkim na wyeksponowaniu drzemiącego w Polakach potencjału. Ostatnie wskaźniki gospodarcze udowadniają, że weszliśmy na dobrą drogę, ale to dopiero jej początek. Czas na kolejne odważne kroki
– podkreślają organizatorzy II edycji Kongresu 590.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 16 i 17 listopada br., w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego – G2A Arena, w Jasionce koło Rzeszowa. Wezmą w nim udział przedstawiciele świata biznesu, nauki, polityki oraz administracji publicznej.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” , podobnie jak rok temu, jest partnerem merytorycznym wydarzenia.
W pierwszej odsłonie Kongresu 590 wzięło udział ponad 2 500 uczestników, 181 panelistów oraz blisko 350 akredytowanych dziennikarzy. Podczas wydarzenia Prezydent RP Andrzej Duda wręczył 6 polskim przedsiębiorcom nagrody gospodarcze. Tegoroczna edycja zapowiada się równie imponująco: organizatorzy przygotowali kilkadziesiąt paneli dyskusyjnych podzielonych na bloki tematyczne Prezydent Andrzej Duda uhonoruje przedsiębiorców również w tym roku, a Kongres 590 zwieńczy uroczysta gala.

Szczegółowych informacji na temat przedsięwzięcia dostarcza strona internetowa www.kongres590.pl.
Tam także można znaleźć podsumowanie pierwszej edycji.

Pizza chłopska

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
  • 2 płaskie łyżeczki soli, najlepiej morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • ½ opakowania kabanosów pieczonych Zakładów
  • Mięsnych Henryk Kania S.A. (nagrodzonych znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT) 
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2–3 pomidory (mogą być np. dwukolorowe)
  • 3 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól himalajska lub morska

Przygotowanie:

 Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól i cukier, całość mieszamy. Dodajemy wodę i 1 łyżkę oliwy, po czym dokładnie łączymy składniki. Wyrabiamy je do uzyskania elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy minimalnie mąką.
Kulkę z ciasta smarujemy 1 łyżką oliwy, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Przygotowujemy sos. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek (pokrojony). Po zeszkleniu całości dodajemy pomidory, 1 łyżkę oregano i dusimy wszystko do uzyskania gęstego sosu.
Kabanosy, cebulę i pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkujemy 1 porcję, wykładamy ją na blaszkę (ok. 30 cm). Ciasto smarujemy ⅓ sosu, po czym wykładamy na nie ⅓ sera, kabanosów, pomidorów i cebuli.
Pizzę pieczemy w nagrzanym do 230°C piekarniku, na środkowej półce przez 10–12 minut.

Autor: Apetyt na Kuchnię dla ZM Henryk Kania S.A.

Eterno znaczy wieczny

ETERNO s.c. to jedna z firm, której wyroby są regularnie poddawane ocenie Loży Ekspertów programu promocyjnego „Doceń polskie”. Werdykty ekspertów mówią same za siebie: ilekroć specjały sygnowane charakterystycznym czerwonym logotypem brały udział w atestacji, zawsze zdobywały uznanie ekspertów.

Historia spółki rozpoczyna się w 1890 roku, kiedy to Matylda Aubry (praprababcia obecnych właścicieli firmy) w swojej cukierni przy Newskim Prospekcie serwowała własnoręcznie przygotowane cytrynki do herbaty. Ich smakiem zachwycali się nawet kucharze z pobliskiego Grand Hotelu! Lata mijały, a firma do dziś zachowała rodzinny charakter, nie zmieniły się także receptury. Smakołyki ETERNO nadal są tworzone w oparciu o stare przepisy przekazywane kolejnym pokoleniom. Motto firmy brzmi „Smak rodzinnej pasji”.

– Eterno znaczy wieczny. Skoro przepisom Matyldy Aubry udało przetrwać się tak długo istnieje spora szansa na to, że ich smak będzie jeszcze cieszyć kilka kolejnych pokoleń. Z czasem do cytrynek dołączyły inne domowe przetwory. Są to zarówno konfitury, których receptury zachowały się w rodzinnych notatnikach, jak i zupełnie nowe przepisy mojego taty Tadeusza. Przez 10 lat istnienia firmy powstało ich ponad 60. Dziś jesteśmy już znani, jako sprawdzony producent przetworów owocowych. Doceniają nas zarówno samorządowcy, jak i klienci – podkreśla Barbara Stelmach, reprezentująca opisywaną spółkę.

Potwierdzeniem tych słów są m.in. przywoływane wcześniej laury programu „Doceń polskie”. Nagrodzone wyroby to: EKO Czerwone pomarańcze w syropie, EKO Limonki w syropie, EKO Cytrynki w syropie, EKO Pigwowiec w syropie, Cytrynki z rumem oraz Pigwa w syropie.
Wszystkie propozycje ETERNO dobyły zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT. Mianem tym honorowane są tylko wyróżniające się wyroby, którym jury wystawiło maksymalne noty za oceniane cechy (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny).
Pigwa w syropie i Cytrynki z rumem zostały nagrodzone kolejny raz podczas kwietniowej atestacji żywności, która miała miejsce 26 kwietnia br. w Sosnowcu. Loża Ekspertów obradowała pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka.

Zestawienie wszystkich dostępnych propozycji ETERNO jest dostępne na jej stronie internetowej. Witryna www.eterno.pl dostarcza także inspiracji kulinarnych, umożliwia także ich nabycie (za pośrednictwem e-sklepu).