Pizza chłopska

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
  • 2 płaskie łyżeczki soli, najlepiej morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • ½ opakowania kabanosów pieczonych Zakładów
  • Mięsnych Henryk Kania S.A. (nagrodzonych znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT) 
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2–3 pomidory (mogą być np. dwukolorowe)
  • 3 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól himalajska lub morska

Przygotowanie:

 Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól i cukier, całość mieszamy. Dodajemy wodę i 1 łyżkę oliwy, po czym dokładnie łączymy składniki. Wyrabiamy je do uzyskania elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy minimalnie mąką.
Kulkę z ciasta smarujemy 1 łyżką oliwy, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Przygotowujemy sos. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek (pokrojony). Po zeszkleniu całości dodajemy pomidory, 1 łyżkę oregano i dusimy wszystko do uzyskania gęstego sosu.
Kabanosy, cebulę i pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkujemy 1 porcję, wykładamy ją na blaszkę (ok. 30 cm). Ciasto smarujemy ⅓ sosu, po czym wykładamy na nie ⅓ sera, kabanosów, pomidorów i cebuli.
Pizzę pieczemy w nagrzanym do 230°C piekarniku, na środkowej półce przez 10–12 minut.

Autor: Apetyt na Kuchnię dla ZM Henryk Kania S.A.

Eterno znaczy wieczny

ETERNO s.c. to jedna z firm, której wyroby są regularnie poddawane ocenie Loży Ekspertów programu promocyjnego „Doceń polskie”. Werdykty ekspertów mówią same za siebie: ilekroć specjały sygnowane charakterystycznym czerwonym logotypem brały udział w atestacji, zawsze zdobywały uznanie ekspertów.

Historia spółki rozpoczyna się w 1890 roku, kiedy to Matylda Aubry (praprababcia obecnych właścicieli firmy) w swojej cukierni przy Newskim Prospekcie serwowała własnoręcznie przygotowane cytrynki do herbaty. Ich smakiem zachwycali się nawet kucharze z pobliskiego Grand Hotelu! Lata mijały, a firma do dziś zachowała rodzinny charakter, nie zmieniły się także receptury. Smakołyki ETERNO nadal są tworzone w oparciu o stare przepisy przekazywane kolejnym pokoleniom. Motto firmy brzmi „Smak rodzinnej pasji”.

– Eterno znaczy wieczny. Skoro przepisom Matyldy Aubry udało przetrwać się tak długo istnieje spora szansa na to, że ich smak będzie jeszcze cieszyć kilka kolejnych pokoleń. Z czasem do cytrynek dołączyły inne domowe przetwory. Są to zarówno konfitury, których receptury zachowały się w rodzinnych notatnikach, jak i zupełnie nowe przepisy mojego taty Tadeusza. Przez 10 lat istnienia firmy powstało ich ponad 60. Dziś jesteśmy już znani, jako sprawdzony producent przetworów owocowych. Doceniają nas zarówno samorządowcy, jak i klienci – podkreśla Barbara Stelmach, reprezentująca opisywaną spółkę.

Potwierdzeniem tych słów są m.in. przywoływane wcześniej laury programu „Doceń polskie”. Nagrodzone wyroby to: EKO Czerwone pomarańcze w syropie, EKO Limonki w syropie, EKO Cytrynki w syropie, EKO Pigwowiec w syropie, Cytrynki z rumem oraz Pigwa w syropie.
Wszystkie propozycje ETERNO dobyły zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły TOP PRODUKT. Mianem tym honorowane są tylko wyróżniające się wyroby, którym jury wystawiło maksymalne noty za oceniane cechy (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny).
Pigwa w syropie i Cytrynki z rumem zostały nagrodzone kolejny raz podczas kwietniowej atestacji żywności, która miała miejsce 26 kwietnia br. w Sosnowcu. Loża Ekspertów obradowała pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka.

Zestawienie wszystkich dostępnych propozycji ETERNO jest dostępne na jej stronie internetowej. Witryna www.eterno.pl dostarcza także inspiracji kulinarnych, umożliwia także ich nabycie (za pośrednictwem e-sklepu).

Maksymalne noty dla owoców Gospodarstwa Ryczywół


–  Dobre i zdrowe jedzenie jest jedną z naszych największych pasji, dlatego mamy głębokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości wobec naszych Klientów (…) W Gospodarstwie Ryczywół nie stosujemy antybiotyków ani hormonów przyspieszających dojrzewanie. Ze szkodnikami walczymy przy pomocy ich naturalnych wrogów, a do rozwoju grzybów nie dopuszczamy dzięki kontroli wilgotności nad czym czuwa komputer klimatyczny
– zapewniają przedstawiciele Gospodarstwa Ryczywół.

Firma prowadzi największą w Polsce uprawę malin pod osłonami; słynie z ich produkcji i hurtowej sprzedaży. Poza tym, oferuje także truskawki, jeżyny, a także pomidory i ogórki gruntowe. W obecnej postaci gospodarstwo działa od 2008 roku, ale należące do niej szklarnie liczą sobie już ponad 30 lat. Osoby zainteresowane uzyskaniem szczegółowych informacji na temat działalności spółki zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.owoce-ryczywol.pl.

Czym wyróżniają się propozycje Gospodarstwa Ryczywół? Rośliny należące do tej firmy są zapylane przez trzmiele, zbiory sortuje się ręcznie. Warto mieć na uwadze fakt, że uprawa malin i truskawek nie wymaga zbyt wysokich temperatur, ale dużej ilości słońca, toteż panujące w Polsce warunki atmosferyczne służą tym owocom.
Umiarkowany klimat bardziej sprzyja produkcji truskawek niż upalny na południu Europy. Dlaczego? Wysokie temperatury i słońce za dnia oraz chłodniejsze noce pozwalają truskawce gromadzić energię, dzięki czemu owoce są słodkie i soczyste. W krajach południowych truskawka zużywa tę energię na „ochłodzenie się: nocą, intensywnie transpirując wodę, to dlatego truskawki sprzedawane z importu z ciepłych krajów są co prawda wyrośnięte i intensywnie czerwone, ale niestety mało słodkie – wyjaśniają przedstawiciele mazowieckiego gospodarstwa.

Dzięki odpowiedniemu nasłonecznieniu Gospodarstwo z Ryczywołu może oferować konsumentom jedne z najsłodszych malin i truskawek na świecie! W ten sposób gospodarstwo dowodzi, że nasze lokalne produkty znacznie przewyższają te importowane z krajów południowych czy Chin.

Potwierdzeniem najwyższej jakości owoców opisywanej firmy są certyfikaty Global GAP, jak również znaki „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT, które Loża Ekspertów przyznała Deserowej truskawce i Deserowej malinie. Owoce zostały nagrodzone podczas XXIV atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów obradowała w Sosnowcu, dnia 26 kwietnia br.

Nie wszyscy wiedzą, że malina była znana już w Średniowieczu. Słodki i soczysty owoc jest źródłem witamin i minerałów, dlatego doskonale wzmacnia organizm. Maliny są stosowane nie tylko w branży spożywczej: służą również do wyrobu produktów leczniczych i kosmetycznych. Gospodarstwo Ryczywół oferuje maliny od kwietnia do końca listopada (z przerwą w sierpniu).

Truskawka to drugi (po jabłkach) ulubiony owoc Polaków. Owoce z Ryczywołu mają intensywny smak i aromat, a jednocześnie są wolne od szkodliwych pestycydów. Zawierają witaminy C, A i E, a także m.in. magnez, mangan, potas oraz wapń. W Ryczywole truskawki są dostępne od kwietnia do połowy czerwca, a także jesienią – od października do końca listopada.

Dlaczego warto poznać GREEN SPOON?


Odpowiedzi na to pytanie dostarcza strona internetowa firmy GREEN SPOON Sp. z o.o.

Tradycyjne metody wytwarzania, pełnia naturalnych smaków, bogactwo właściwości zdrowotnych, wysoka jakość produktów premium, uznanie najlepszych Szefów Kuchni oraz 100% miłości do natury – to cechy wyróżniające firmę na tle konkurencji. Bliższe informacja dot. działalności GREEN SPOON oraz produktów sygnowanych tą marką są dostępne na stronie internetowej www.green-spoon.com.

Spółka z siedzibą w Katowicach specjalizuje się w żywności ekologicznej, naturalnej oraz tradycyjnej. Oferta producenta obejmuje oleje tłoczone na zimno (m.in. rzepakowy, lniany i rydzowy), a także makarony pełnoziarniste i mieszanki przypraw oraz inne produkty pozbawione sztucznych dodatków.  
– Produkty GREEN SPOON to przede wszystkim doskonała kompozycja naturalnych składników zapewniająca oryginalny smak potraw. Powstają w zgodzie z naturą w oparciu o rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. To zderzenie nowoczesnych oczekiwań kulinarnych z tradycją smaków i porządną dawką zdrowia – podkreślają przedstawiciele firmy.

Potwierdzeniem najwyższej jakości jednej z propozycji firmy GREEN SPOON jest certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Zdrowy olej rzepakowy tłoczony na zimno GREEN SPOON został nagrodzony w trakcie XXIV audytu żywności. Co ważne, Loża Ekspertów wyróżniła go po raz drugi, poprzednio uhonorowano go niemal 2 lata temu, podczas XVII atestacji.
Ponowne przyznanie znaku jakości i tytułu TOP PRODUKT oznacza, że producent utrzymuje najwyższą jakość bez względu na upływ czasu.

Olej rzepakowy tłoczony tradycyjnie na zimno od Green Spoon jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Używam go na co dzień nie tylko w kuchni restauracji czy cateringowej, ale również prywatnie. Polecam znajomym i zachęcam do używania zdrowych i naturalnych olei od Green Spoon  – mówi Anna Archacka-Siermińska z Warszawy, Executive Chef wielu restauracji, juror konkursów kulinarnych i doradca żywieniowy.

Warto podkreślić, że olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych; cechujący się doskonałą proporcją między nienasyconymi kwasami omega-3, omega-6 oraz omega-9.
To cenne źródło antyoksydantów, polifenoli i witaminy E, które zapobiegają uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki. Opóźniają starzenie się organizmu, zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Badania dowiodły, że pomaga on również w leczeniu depresji oraz zapobiega stanom lękowym.

Atestacja, podczas której nagrodzono olej GREEN SPOON odbyła się 26 kwietnia w Sosnowcu.

Prasa o laureatach programu „Doceń polskie”


Informacje o producentach, którzy zdobyli laury programu „Doceń polskie” ukazują się w mediach regularnie. Niedawno na łamach branżowych magazynów branżowych opublikowane zostały kolejne artykuły.

Nowe wydanie dwumiesięcznika „Forum Mleczarskie Handel” dostarcza informacji na temat Serka śmietankowego Juliko i Deseru Zuzia. Obie propozycje Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie zdobyły godła jakości „Doceń polskie”, Deser otrzymał także tytuł TOP PRODUKT.

O udziale laureatów programu „Doceń polskie” w tegorocznej edycji SweetTARGów przypomina miesięcznik „Mistrz Branży” – magazyn adresowany do piekarzy, lodziarzy i cukierników. Program promocyjny był partnerem wydarzenia, które miało miejsce w marcu, w Katowicach.

Na łamach miesięcznika „Strefa Biznesu Śląsk” zaprezentowano Zakłady Mięsne Henryk Kania SA. Producent z Pszczyny zdobył aż 10 znaków jakości i tytułów TOP PRODUKT za wyroby marki Maestro.

Informacje o wszystkich publikacjach dot. nagrodzonych wyrobów oraz ich producentów można znaleźć na blogu programu, w zakładce „Media o DP”.