Sałatka z owocami

Składniki:

  • cykoria biała i czerwona
  • pomarańcze
  • winogrona białe i czerwone
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Pojedyncze liście cykorii układamy na półmisku, a pozostałe kroimy w talarki, po czym doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy obrane cząstki pomarańczy oraz winogrona i mieszamy. Sałatkę układamy na wcześniej przygotowanych liściach cykorii.

Przepisem podzielił się laureat programu „Doceń polskie”, firma Bakor sp. z o.o., która oferuje Cykorię sałatkową nagrodzoną certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT.

Koktajl z mango

  • 2 owoce mango
  • 1 banan
  • 1 awokado
  • Piwniczanka

Obierz owoce i pokrój je w kostkę. Owoce włóż do blendera, dolej Piwniczankę i blenduj do uzyskania jednolitego płynu. W zależności od pożądanej gęstości koktaju, możesz dodać mniej lub więcej Piwniczanki. Smacznego!

Mleczne wulkaniki z jajek

Porcja na: 2 osoby (dzieci)
Trudność: średnie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 plastry boczku
  • Ser Mleczny Serenada – 50 g
  • przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, sól

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić je na pianę. Boczek podsmażyć z obu stron, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wyłożyć żółtko, następnie pianę z białek, całość posypać startym serem (małe oczka), przyprawić.
Piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami

Składniki:

  • Kilka suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • Suszona bazylia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kremówki
  • Starty parmezan
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 kabanoski Henryk Kania Maestro 120 g
  • 100 g boczku Henryk Kania
  • Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy i mieszamy pomidory z czosnkiem i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy a następnie wlewamy roztrzepaną masę z jajkami.
  3. Na drugiej – suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami.
  4. Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.

Smacznego!

Koktajl z kiwi

  • 4 kiwi
  • 1 banan
  • 1 szklana szpinaku
  • Pół szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • Piwniczanka

Do mleka kokosowego dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Dokładnie umyj warzywa i owoce, obierz je i pokrój w kostkę. Składniki przełóż do blendera, dodaj Piwniczankę i blenduj aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Na dno szklanki wylej przygotowane wcześniej nasiona chia z mlekiem kokosowym, następnie nałóż na nie przygotowaną koktajl. Całość gotowa, smacznego!