Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki:

  • 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT
  • 2 mandarynki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść żurawiny,
  • ser żółty,
  • 1 granat,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę.  Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.

Koktajl warzywny

Składniki:

  • 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości)
  • ok. 1 łyżeczki soku z limonki,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.

 

Tosty z chleba żytniego z pieczarką brunatną, Serem Korycińskim i domowym ketchupem

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 kromki Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 80 g pieczarki brunatnej
  • 30 g Sera Korycińskiego z ziołami
  • 15 g masła
  • 30 g  domowego ketchupu

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki kroimy na grube plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z odrobina masła. Chleb smarujemy pozostałym masłem, układamy na nim pieczarki i plastry sera: całość przykrywamy drugą kromką i wkładamy do nagrzanego tostera.  Domowy ketchup przelewamy do kokilki. Tosty warto podać ze świeżą sałatą skropioną polskim olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

 

Tost francuski z chleba żytniego z grillowanym kozim serem i miodem

 

 

Składniki:

  • 1 kromka Chleba żytniego 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej. Wypiek otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 15 g masła
  • 40 g ser kozi do grillowania
  • 15 ml miodu wielokwiatowego
  • 60 g truskawek

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy widelcem i lekko doprawiamy solą, a następnie zamaczamy w nim kromkę chleba (aż wsiąknie w nią całe jajko). Na patelni rozpuszczamy masło po czym smażymy tost przez kilka minut z dwóch stron i wykładamy tost na talerz. Ser grillowy kroimy w grube plastry i podpiekamy go przez ok. 1 minutę palnikiem lub na patelni grillowej. Układamy naprzemiennie ser z plasterkami truskawek, dekorujemy miętą i miodem.

 

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

 

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego żytniego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki, który zdobył tytuł TOP PRODUKT programu promocyjnego „Doceń polskie”
  • bagietka pszenna lub żytnia
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Chleb kroimy w średnią kostkę i suszymy w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, po czym szklimy go na oleju połączonym z masłem. Dodajemy wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażamy, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polewamy rosołem. Gotujemy dziesięć minut. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej rosołu. Do gotowej zupy dodajemy pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę i posypujemy ją startym serem. Podajemy z grzankami  i z serem, zapieczonymi na złoty kolor.