Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Składniki dla 2 osób:

  • ¾ szklanki mrożonej lub świeżej natki pietruszki
  • 100g kostka serka topionego Śmietankowy z kolorowym pieprzem SERTOP
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 4 kopiaste łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy do pożądanej konsystencji. W gotowej masie orzechy powinny być delikatnie wyczuwalne. W wersji dla dzieci – warto zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Podajemy z pieczywem, makaronem, sałatami lub kaszami.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

Kuleczki rybne panierowane

Kuleczki rybne panierowane


Składniki dla 4 osób:

  • 4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja
  • 2 jajka
  • ok. 4-6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • dwie 100g kostki serka topionego Śmietankowy z kolorowym pieprzem
  • 50 ml mleka
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa. Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne). Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.
Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl oraz blogu  www.serkiwkuchni.pl

Kasza jaglana z serkiem topionym Śmietankowym

 

 

Kasza jaglana z serkiem topionym Śmietankowym


Składniki (dla 2 osób):

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 4-5 brokułów
  • 100g serka topionego Śmietankowego (TOP PRODUKT „Doceń polskie”)
  • 50ml mleka
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

Do dekoracji: szczypiorek, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 1cm powyżej kaszy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z gazu i odstawiamy, aby kasza napęczniała.
W tym czasie wrzucamy brokuły na 5 minut do wrzątku. Po ugotowaniu, przelewamy je lodowatą wodą i kroimy na drobne kawałki.
Serek topiony podgrzewamy z mlekiem do momentu rozpuszczenia się serka. Do mieszanki wrzucamy kaszę i brokuły, całość mieszamy i przekładamy na talerze.
Polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy drobno pokrojonym koperkiem i pomidorkami koktajlowymi. W razie potrzeby dodajemy do smaku sól oraz pieprz.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl oraz na naszym blogu kulinarnym www.serkiwkuchni.pl

Sałatka z jabłkiem i pomarańczami


Sałatka z jabłkiem i pomarańczami


Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek
, producent serów Serenda, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleźć  przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatkę z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, więc to propozycja dla osób pełnoletnich).

Składniki:

  • 2 winno-słodkie jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • 20 dag chudej szynki
  • ulubione, różnorodne sałaty
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 suszone figi
  • 4 suszone daktyle
  • kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii.

Pizza z ananasem i serkiem topionym Camembertem

Pizza z ananasem i serkiem topionym Camembertem


Składniki na 1 pizzę dla 2-4 osób:

  • 400g mąki
  • 3 dag drożdży
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250ml ciepłej wody

Składniki dodatkowe:

  • 200g serka topionego Camembert SERTOP – TOP PRODUKTU programu „Doceń polskie”
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ dojrzałego ananasa
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek do polania pizzy

Do dekoracji:

Garść roszponki

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy kawałki Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki – papryczkę chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki. Usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem „od dołu”. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!