Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Zaczarowany Ogród

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 słoik ogórków konserwowych Zaczarowany Ogród (marka własna POLOmarketu, produkt nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” i tytułem TOP PRODUKT – MARKI WŁASNE)
  • 1 puszka groszku konserwowego Zaczarowany Ogród (marka własna POLOmarketu, produkt nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” i tytułem TOP PRODUKT – MARKI WŁASNE)
  • 2-3 duże cebule
  • 1 puszka lub słoik kukurydzy konserwowej Zaczarowany Ogród
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek majonezu
  • 120 ml gęstego jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 3 łyżki oleju
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy aż uzyskamy złocisty kolor. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe wyjmujemy z zalewy i także kroimy w drobną kostkę. Następnie siekamy koperek, a majonez mieszamy z jogurtem. Wszystkie składniki łączymy w misce, doprawiamy sosem, solą i pieprzem. Podajemy po około 30 minutach.

Sałatka najlepiej smakuje z ugotowanymi Parówkami Rzeźnik Szymon z Ketchupem pikantnym Zaczarowany Ogród (zarówno parówki, jak i ketchup nagrodzono certyfikatami „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” i tytułami TOP PRODUKT – MARKI WŁASNE).

Smażone brokuły z pestkami słonecznika i bazylią

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szt brokułu Primavega  (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka bazylii
  • 100 g pestek słonecznika
  • olej słonecznikowy 6 łyżek
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki a łodygi kroimy na drobne części. Następnie wszystko podsmażamy na patelni, na oleju przez czas ok 10 min. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Drobno posiekaną cebulkę  mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i czosnkiem. Brokuły układamy na półmisku, obsypujemy pestkami i bazylią. Na koniec wszystko polewamy dressingiem.

Krem z brokuł z grzankami i pastą feta

Składniki na 2 porcje:

  •  1 szt brokułu Primavega  (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  •  grzanki
  •  ser feta ½ op.
  •  śmietana ½ op.
  •  wywar warzywny 1 l

 Przygotowanie:

Umyte wcześniej brokuły kroimy na części i  przez ok. 10 min. zagotowujemy z bulionem. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

Cytrynada z Piwniczki Babuni czyli inaczej Lemoniada z pomarańczą, miętą oraz kardamonem

 

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • syrop cytrynowy marki Piwniczka Babuni firmy Qfoods (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 2 pomarańcze
  • 6 nasion kardamonu
  • gałązka mięty
  • 1 litr zimnej wody
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Pomarańcze kroimy na plasterki, miętę rozdrabniamy, a następnie umieszczamy je w dzbanku, po czym dodajemy 100 ml syropu cytrynowego.
Nasiona kardamonu rozgniatamy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię: podgrzewać przez 1 minutę w celu uwolnienia aromatu z nasion. Dodajemy kardamon do dzbanka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Wszystko mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie dodajemy lód i lemoniada jest gotowa.

 

Kotlety z selera nadziewane serem

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży seler
  • 4 plastry sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarnia Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok. pół szklanki bułki tartej
  • szczypta kminek mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Selera obieramy ze skórki, odcinamy brzegi i kroimy na 4 grube plastry. Umieszczamy w osolonej, gotującej się wody i podgotowujemy ok. 15 minut (żeby były al dente), następnie wyjmujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek selera ostrożnie nacinamy pośrodku, w powstałą kieszonkę wkładamy plaster sera. Tak przygotowane kotlety panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem, solą, pieprzem i szczyptą kminku, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ryżem, surówką i sosem czosnkowym.