Śledź z rzodkiewką i porem

 

 

Śledź z rzodkiewką i porem

Przepisem dzieli się Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” Sp. z o.o. z Kielc, która oferuje konsumentom 4 produkty z godłem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Laury programu promocyjnego zdobył m.in. Chrzan Luksusowy.

Składniki:

  • 4 płaty śledzia solonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (nagrodzonego znakiem jakości „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • por (biała część)
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek (do dekoracji)

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na godzinę. Jogurt naturalny, Majonez Kielecki i Chrzan Luksusowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także ścieramy na tarce, pora drobno kroimy (1/3 rzodkiewki i pora odkładamy do dekoracji), dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy z sosem i dodajemy śledzie. Przekładamy wszystko do naczynia, wierzch ozdabiamy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

Zielone oczyszczające smoothie

Zielone oczyszczające smoothie


Składniki:

  • 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • ½ awokado
  • 1 łyżeczka sproszkowanej lucerny Look Food
  • 1 łyżeczka chlorelli Look Food
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka Oleju z ostropestu Look Food (nagrodzonego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • 1 łyżeczka nasion ostropestu plamistego Look food

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Smoothie należy wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego!

Owsianka z błonnikiem gryczanym

Owsianka z błonnikiem gryczanym


Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanka mleka owsianego
  • 1 łyżka Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (uhonorowanego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka syropu klonowego Look Food
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy błonnik i delikatnie mieszając podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej temperatury i konsystencji. Posypujemy jabłkiem, pestkami dyni i skrapiamy syropem klonowym.

Ziemniaki zapiekane z Kabanosami MAESTRO

Ziemniaki zapiekane z Kabanosami MAESTRO


Składniki:

  • 16 szt. ziemniaków
  • 1 paczka (175g) Kabanosów Pieczonych Maestro Pepperoni – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
  • 200g sera żółtego
  • 1 szt. cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej rzepakowy – do smaku
  • przyprawa do ziemniaków
  • gałka muszkatołowa

Krem chrzanowy:

  • 400g korzenia chrzanu
  • 400g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Krem Chrzanowy:
Chrzan obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym. (Ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Następnie przekładamy 2/3 chrzanu na sitko wyłożone gazą i przelewamy 1 szklanką wrzątku, dobrze odsączamy. Mieszamy z resztą chrzanu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
Zapiekane ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zarumienioną cebulę przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, ¾ startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki, wierzch posypując resztą startego sera.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika na 5-10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni.
Smacznego!

Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Składniki dla 2 osób:

  • ¾ szklanki mrożonej lub świeżej natki pietruszki
  • 100g kostka serka topionego Śmietankowy z kolorowym pieprzem SERTOP
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 4 kopiaste łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy do pożądanej konsystencji. W gotowej masie orzechy powinny być delikatnie wyczuwalne. W wersji dla dzieci – warto zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Podajemy z pieczywem, makaronem, sałatami lub kaszami.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl