Kopytka z pieczoną dynią

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Kopytek Dom Vita 400g (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • dynia hokkaido (może być każda inna odmiana)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia świeża liście ( może być szałwia, nać pietruszki lub liście oregano)
  • przyprawy ( sól, pieprz, chili, przyprawa włoska )
  • ser żółty typu parmezan

 

Przygotowanie:

Przygotowaną dynię dokładnie myjemy (dyni hokkaido nie trzeba obierać), usuwamy pestki i włókna a następnie kroimy w kostkę. Na przygotowaną wcześniej płaską blachę wyłożoną pergaminem rozkładamy pokrojoną dynię, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Blachę wstawiamy do rozgrzanego, do 180 st. Celsjusza piekarnika (grzanie „góra-dół”, bez termoobiegu) i pieczemy około 30 min.

Następnie opłukujemy bazylię, osuszamy i obrywamy listki. Kopytka smażymy wraz z listkami bazylii na patelni przez ok. 3 minuty (na oleju lub maśle wg uznania). Gotowe kopytka przekładamy do miski, dodajemy upieczoną dynię i całość mieszamy. Potrawę układamy na talerzu oraz posypujemy parmezanem.

Kopytka Dom Vita smakują świetnie z każdym innym dodatkiem!

Kapuśniak z kiełbasą i grzybami

 

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g surowej kiełbasy dojrzewającej
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka Oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • ¼ małego selera korzeniowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę odciskamy z soku, siekamy. W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone grzyby. Marchewkę i seler obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach majeranek i wędzoną paprykę. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski. Wrzucamy cebulę i kiełbasę, smażymy ok. 7 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Gotujemy 3 minuty. Kapuśniak nalewamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Placki ziemniaczane z pastą z awokado i łososiem wędzonym

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Placków ziemniaczanych Dom Vita 400g (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 średniej wielkości awokado
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek nać świeży
  • 100g łososia wędzonego plastry


Przygotowanie:

Obieramy awokado i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Otrzymaną masę rozgniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty sok z połowy limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie plastry łososia wędzonego kroimy w paski o szerokości ok. 3-4 cm.

Kolejnym krokiem będzie podsmażenie na patelni Placków ziemniaczanych (TOP PRODUKT). Bez dodawania oleju, po jednej minucie z każdej strony. Na koniec smarujemy placki przygotowaną pastą z awokado, a na wierzchu umieszczamy plaster łososia. Takie danie, gotowe jest do spożycia.

Placki Dom Vita smakują bardzo dobrze również bez dodatków!

Roladki z cukinii z kozim serem

 

Składniki:

  • 150 g miękkiego koziego serka w roladce
  • 150 g małych pomidorków koktajlowych
  • 3 nieduże cukinie
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Patelnię grillową smarujemy olejem Kujawski i nagrzewamy. Układamy na niej plastry cukinii. Grillujemy z obu stron, aż cukinia zrobi się miękka. Odkładamy na talerz i studzimy.

Ser kozi mieszamy ze szczypiorkiem. Plastry cukinii smarujemy serkiem, ciasno zwijamy w roladkę. Na wykałaczki nabijamy oliwkę, pomidor i roladkę z cukinii. Podajemy jako przystawkę.

Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Pink Grape

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 80 ml świeżego soku z czerwonych grejpfrutów
  • cząstki limonki
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do szklanki wciskamy cząstkę limonki. Wsypujemy lód. Wlewamy po kolei Pink Gin i sok. Zamieszać delikatnie i napój gotowy.