Przystawka orzechowa

Przystawka orzechowa

Składniki (na porcję dla 3 osób):

  • 9 kępek świeżej roszponki
  • 3 łyżki stołowe kukurydzy
  • ok.  50 g sera typu Feta
  • łyżka stołowa kaparów
  • 6 dużych zielonych oliwek
  • 3 czubate łyżki Mieszanki studenckiej Laro (nagrodzonej znakiem jakości „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)

Przygotowanie:

Fetę i oliwki kroimy w drobną kostkę. W małych słoiczkach (lub szklankach „literatkach”) układamy warstwami składniki: kukurydzę, fetę, mieszankę studencką Laro, kapary i oliwki. Na samej górze układamy kępki roszponki.

Koktajl oczyszczający z błonnikiem gryczanym



Składniki:

  • 1 banan
  • garść szpinaku
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 150 ml wody
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego Look Food
  • 1 łyżeczka chlorelli Look Food
  • 1 łyżeczka Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (nagrodzonego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Koktajl najlepiej wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!

Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa

Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa


Składniki:

  • garść świeżej roszponki
  • garść kukurydzy
  • około 70 g sera typu „feta”
  • łyżka stołowa kaparów
  • garść zielonych oliwek
  • garść Mieszanki studenckiej Laro (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników.

Mazurek wielkanocny

 

Mazurek wielkanocny

Przedstawiciele firmy Look Food Sp. z o.o. zachęcają do przygotowania świątecznego wypieku.
Jednym z jego składników jest Ekologiczny błonnik gryczany nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Poza nim, uznanie jury z branży spożywczej zdobyły jeszcze 2 inne propozycje tego producenta.

Składniki:

  • 0,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej Look Food
  • 0,25 szklanki ksylitolu Look Food
  • 150 g oleju kokosowego Look Food
  • 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food, uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • jajko

Masa orzechowa:

  • 250 mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu Look Food
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • szczypta soli himalajskiej Look Food

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Wielkanocny tort naleśnikowy

 

Wielkanocny tort naleśnikowy


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej Jaworowy Zdrój (TOP PRODUKT Doceń polskie)
  • szczypta soli
  • 6 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • łyżeczka kurkumy

Składniki na masę:

  • 500g mascarpone
  • 1l mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • + ulubione świeże owoce (maliny, truskawki, jagody)

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić krótko mikserem, dodawać cukier puder małymi porcjami. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Na najniższych obrotach powoli dodawać mascarpone.
Naleśnika smarujemy masą i układamy owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy czynności z każdą warstwą.
Wierzch i boki gotowego torta dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków).
Wstawiamy do lodówki na min. 5h.