Kotlety z selera nadziewane serem

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży seler
  • 4 plastry sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarnia Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok. pół szklanki bułki tartej
  • szczypta kminek mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Selera obieramy ze skórki, odcinamy brzegi i kroimy na 4 grube plastry. Umieszczamy w osolonej, gotującej się wody i podgotowujemy ok. 15 minut (żeby były al dente), następnie wyjmujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek selera ostrożnie nacinamy pośrodku, w powstałą kieszonkę wkładamy plaster sera. Tak przygotowane kotlety panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem, solą, pieprzem i szczyptą kminku, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ryżem, surówką i sosem czosnkowym.

Mleczne wulkaniki z jajek

 

 

Składniki na 2 porcje:
– 2 jajka
– 4 plastry boczku
– 50 g Sera Mlecznego Serenada Spółdzielczej Mleczarnia Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, sól

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Boczek smażymy z obu stron, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek, całość posypujemy startym (na tarce o małych oczkach) serem i przyprawiamy.
Piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułki z wędzoną makrelą

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 okrągłe bułki
  • ser Salami Serenada w plastrach Spółdzielczej Mleczarnia Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • niewielka wędzona makrela
  • czerwona cebula
  • zielony ogórek
  • rukola
  • majonez
  • musztarda francuska

Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skórki i dokładnie usuwamy ości, po czym dzielimy ją na mniejsze kawałki. Bułki smarujemy masłem, przekładamy rukolą, serem Salami, kawałkami ryby, plastrami ogórka, krążkami cebuli, majonezem i musztardą.

Placki z cukinii z błonnikiem gryczanym

 

 

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej Look Food
  • 1 łyżka Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (nagrodzonego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • 1 jajko
  • sól himalajska różowa Look Food
  • olej kokosowy Look Food (do smażenia)

Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy mąkę, błonnik, jajko, sól i wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na patelni posmarowanej olejem kokosowym Look Food.

Smacznego!

Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

 

 

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów Dr Gurgul (Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o. jest laureatem programu promocyjnego „Doceń polskie”, biszkopty dwukrotnie zdobyły znak jakości i tytuł TOP PRODUKT)
  •  4 żółtka
  •  szklanka cukru pudru
  •  opakowanie serka Mascarpone
  •  4 łyżeczki kakao
  •  3/4 szklanki kawy ekspresowej
  •  70 g koniaku
  •  wiórki czekolady

Przygotowanie:
Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.