Pink Gin on Ice

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • cząstki świeżych truskawek
  • kruszony lód

Przygotowanie
Do szklanki wsypujemy lód a następnie przygotowane cząstki truskawek. Na koniecdodajemy Pink Gin i gotowe.

Pink Watermelon

 

 

Składniki na 1 drinka:

  • 40 ml Pink Ginu Strawberry z asortymentu firmy HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 15 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • kilka cząstek arbuza bez pestek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy a następnie zawartość przelewamy do szklanki odcedzając przez sitko.

Jak babeczki to… najlepiej z budyniem i owocami!

 

 

Składniki:

Kruche ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła Osełka Sieradzka MU! MASŁO EKSTRA z asortymentu OSM WART-MILK (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” tytuł TOP PRODUKT)
  • 2 żółtka

Krem

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka 2,0% MU!
  • 0,5 szkl. cukru, 100 g masła Osełka sieradzka MU! MASŁO EKSTRA z asortymentu OSM WART-MILK (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” tytuł TOP PRODUKT)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasteczka:

Przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej masło a następnie siekamy nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Kolejno wbijamy żółtka, dodajemy cukier, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy powstałą masę w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na ok. 1 godz. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta.  Przy pomocy szklanki wykrajamy kółka o średnicy większej niż foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ich wnętrza wykrojonym ciastem. Babeczki pieczemy przez 15 minut do zarumienienia w 200*C.  Na koniec zostawiamy je do przestygnięcia.

Krem:

Pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka należy zagotować razem z masłem – do gotującego się mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń i gotujemy mieszając aż do zgęstnienia. Ciepłą, ale nie gorącą masę wlewamy do babeczek i dekorujemy je owocami.

Sałatka z karczkiem pieczonym na miodzie ze śliwkami i smażonym jarmużem

ilość porcji: 5

czas przygotowania: 25 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

  • karczek pieczony na miodzie 300 g
  • śliwki 200 g
  • jarmuż 100 g
  • cebula czerwona 100 g
  • czosnek 10 g
  • żurawina suszona 10 g
  • ziemniaki (ugotowane) 100 g
  • sól 1g
  • pieprz 1g
  • oliwa 10 ml
  • ocet balsamiczny 5 ml
  • masło 5 g

Karczek pieczony na miodzie przesmażamy na suchej patelni, odstawiamy. Jarmuż smażymy na maśle z czosnkiem do miękkości. Na talerzu układamy smażony jarmuż, a na nim śliwki z karczkiem, ziemniakami i żurawiną. Całość dekorujemy sosem z oliwy i octu balsamicznego oraz czerwoną cebulą.

Sałatka ze schabem pieczonym na miodzie, jajkami przepiórczymi i burakami na majonezie kaparowym

ilość porcji: 5

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

  • schab pieczony na miodzie 150 g
  • jajka przepiórcze 10 szt.
  • buraki 150 g
  • kapusta pekińska 200 g
  • miód 10 g
  • majonez 10 g
  • kapary w zalewie 10 g
  • kiełki rzodkiewki

Schab pieczony na miodzie kroimy w kostkę o boku 2 cm. Jajka gotujemy na twardo, buraczki gotujemy i doprawiamy solą pieprzem i miodem. Kapustę szatkujemy drobno. Majonez miksujemy z kaparami i odrobiną zalewy. Talerz smarujemy sosem kaparowym, układamy luźno kapustę i dekoracyjnie jajka, szynkę i buraczki. Całość dekorujemy kiełkami rzodkiewki.