PRZEPIS NA KLUSKI NA PARZE Z AKSAMITNYM MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • kluski z nadzieniem truskawkowym marki BUCHCIK
  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 duża łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Kluski parujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki miksujemy na gładką masę i dodajemy do nich śmietankę (opcjonalnie również cukier lub cukier wanilinowy). Kluski układamy na talerzu i polewamy porcją powstałego musu. Kluski można także wcześniej przypiec lub usmażyć w oleju. Do smaku polecamy posypać kluski orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów.

 

Przepis na kluski na parze z miodowym kurczakiem z pieca.

 
Składniki:
– kluski na parze marki BUCHCIK
– 8 sztuk podudzi z kurczaka
– 1 łyżka oleju
– 1 świeży brokuł
– 1 duża łyżka masła
– 2 łyżki miodu
– 2 ząbki czosnku
– kurkuma w proszku, papryka słodka w proszku, rozmaryn, sól i pieprz
 
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i mieszamy z kilkoma szczyptami czerwonej papryki i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy dwie łyżki wody, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie blachę smarujemy niewielką ilością oleju, kładziemy marynowane podudzia i całość wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podlewamy szklanką wody. Pieczemy przez około 1,5 godziny. W międzyczasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy podzielony na kawałki brokuł. Kluski parujemy według przepisu na
opakowaniu. Wyciągamy z pieca podudzia, zlewamy do rondelka powstały z nich sos, dodajemy do niego miód i zagotowujemy. Zagęszczamy mąką do pożądanej konsystencji, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do bardziej intensywnego smaku można dodać dwie szczypty kurkumy oraz świeży rozmaryn. Ugotowane brokuły polewamy rozpuszczonym masłem. Podajemy z jeszcze ciepłymi kluskami BUCHCIK.

Przepis na mini burgery z wołowiną

 

Składniki do burgerów:
– kluski na parze marki BUCHCIK
– 600 g wołowiny
– 1 średnie jajko
– 1 łyżka oleju
– ser żółty w plastrach
– kilka listków zielonej sałaty
– 1 średnia biała lub czerwona cebula
– 2 ogórki konserwowe
– kilka mini pomidorków
– sól i pieprz

Składniki do sosu:
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka ketchupu
– ½ łyżeczki musztardy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz

 

Przygotowanie sosu:
Majonez, musztardę, ketchup i przeciśnięty czosnek dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie odstawiamy do
lodówki na około 1 godzinę.

Przygotowanie burgerów:
Wołowinę mielimy na drobnych oczkach i dodajemy do niej 1 jajko oraz 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy,
aż będzie gładka i jednolita. Formujemy z niej niewielkie, płaskie kotleciki o masie około 80 g. Przekrojone na pół kluski BUCHCIK grillujemy w
piekarniku przez 6-8 minut w temperaturze 180°C. Równocześnie, na lekko naoliwionej patelni smażymy mięso po 2-3 minuty z każdej strony.
Pod koniec smażenia, na każdej z porcji kładziemy plaster żółtego sera i przykrywamy pokrywką do stopienia sera. Połówki gorących klusek
smarujemy łyżeczką przygotowanego wcześniej sosu. Na jedną z nich kładziemy poszatkowaną sałatę i plastry ogórków konserwowych, a na
górę układamy usmażone kotlety, na koniec dodając plastry cebuli. Kładziemy na burgera drugą część bułeczki i gotowe.

Przepis na kanapki z pieczonym mięsem

 

Składniki:
– kluski na parze marki BUCHCIK

– 2 udka pieczonego kurczaka lub kaczki
– 2-3 ogórki konserwowe
– 100 g marynowanej kapusty czerwonej
– 1 średnia cebula
– 1 mała papryka czerwona

Przygotowanie:
Upieczone mięso obieramy z kości i kroimy na cienkie plastry lub delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki. Kluski na parze BUCHCIK kroimy
na połówki i rumienimy delikatnie z dwóch stron na patelni lub przypiekamy w piekarniku. Gotowe kluski wyjmujemy i smarujemy majonezem.
Na jedną z połówek kładziemy kawałki mięsa, plastry ogórków i sałatkę z czerwonej kapusty marynowanej, a na samą górę kilka plastrów cienko
pokrojonej cebuli i papryki słodkiej lub konserwowej. Można podawać z ulubionym sosem. Kanapki smakują dobrze na ciepło i na zimno.

Przepis na kluski na parze z pieczoną kaczką w sosie holenderskim

 

Składniki do klusek:

  • kluski na parze marki BUCHCIK
  • 2 większe lub 3 mniejsze udka z kaczki*
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek zielonych szparagów lub słoik szparagów marynowanych
  • kilka listków sałaty
  • ½ szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna
  • papryka słodka w proszku, sól, pieprz

Składniki do sosu:

  • 4 żółtka jaj
  • 100 g masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie klusek:
Udka z kaczki* nacieramy przeciśniętym wcześniej czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy pół łyżeczki oleju i 1/3 łyżeczki papryki,
całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, podlewamy
szklanką wody i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kaczkę pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas polewając powstałym
w trakcie pieczenia sosem. Gdy będzie miękka, wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.
Po przestudzeniu obieramy mięso i kroimy je na cienkie paski lub rozdrabniamy na niewielkie kawałki. Przekrojone na pół kluski BUCHCIK
parujemy według przepisu na opakowaniu. Na dolną połówkę kluski kładziemy listek sałaty i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Na górę
układamy kawałki kaczki i czerwonej papryki. Przykrywamy górną połówką gorącej kluski na parze. W międzyczasie gotujemy szparagi w lekko
osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Przygotowane kanapki z kaczką podajemy ze szparagami i polewamy sosem holenderskim.
Przygotowanie sosu:
Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy
rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien wyjść gęsty.

*Możemy zastąpić filetem z piersi kaczki lub udkami z kurczaka.