Przed nami 40 jubileuszowa certyfikacja „Doceń polskie”!

Przed nami 40. – jubileuszowa certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”! Członkowie Loży Ekspertów spotkają się w dniu 28 lipca br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Już dziś zapraszamy do wzięcia udziału w audycie.

Kto może wziąć udział w Programie?

Do udziału w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” zapraszamy polskich producentów wyrobów spożywczych. Co istotne – wielkość firmy nie ma znaczenia – w atestacji  mogą wziąć udział zarówno lokalni wytwórcy i niewielkie, rzemieślnicze  manufaktury, jaki duże, ogólnopolskie marki. Producenci mogą zgłosić do oceny dowolne, wybrane przez siebie asortymenty. Regulamin certyfikacji dopuszcza również możliwość oceny wyrobów marki własnej. Możliwości są więc nieograniczone.

Dlaczego warto zgłosić się do udział w certyfikacji?

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” skupia się na propagowaniu wysokiej jakości polskich produktów spożywczych, promowaniu polskich producentów i wzmacnianiu krajowych marek. Może stanowić cenne wsparcie w działaniach marketingowych. Znak graficzny „Doceń polskie” wyróżnia na półce sklepowej nagrodzony produkt  i zachęca do jego zakupu.  Prestiż Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, doświadczenie Loży Ekspertów oraz przejrzyste zasady oceniania gwarantują rzetelną ocenę każdego z dostarczonych do audytu wyrobów. Sprawiają, że każdy z produktów wyróżnionych certyfikatem jakości „Doceń polskie” został pozytywnie zaopiniowany przez niezależnych specjalistów, legitymuje się polskim pochodzeniem i najwyższą jakością. To przekłada się bezpośrednio na decyzje zakupowe konsumentów, którzy zauważają, rozpoznają godło „Doceń polskie” i chętnie sięgają po produkty oznaczone tym znakiem.

Jakie są zasady uczestnictwa w „Doceń polskie”?

Zgłoszenie do Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest bezpłatne. Certyfikacje odbywają się cztery razy w roku. Produkty oceniane są pod kątem spełnienia wymagań programu oraz w trakcie bezpośredniej oceny prowadzonej przez Lożę Ekspertów. Podczas atestacji komisja sprawdza smak i wygląd oraz stosunek jakości artykułu do jego ceny i za każdą z tych kategorii przyznaje punkty. Certyfikaty “Doceń polskie” zdobywają artykuły spożywcze, które otrzymają określone regulaminem liczbę punktów, wyroby z maksymalnymi notami honorowane są dodatkowo tytułem TOP PRODUKT.

W jaki sposób można zgłosić się do Programu?

Regulamin programu i formularze zgłoszeniowe można pobrać bezpośrednio ze strony internetowej https://geminigroup.pl/zgloszenie_dp, więcej informacji na temat laureatów poprzednich edycji znajdziecie Państwo pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl

Dziś dzień czosnku!

Ten naturalny antybiotyk jest niezbędny niemalże w każdej diecie. W kontekście zdrowia zwalcza infekcje i bakterie, działa przeciwzapalnie,
chroni nas przed zawałami i udarami oraz działa przeciwnowotworowo. W kontekście urody wzmacnia paznokcie i włosy, łagodzi trądzik i odmładza naszą skórę.

W daniach uszlachetnia ich smak i dodaje głębi! Czy warto jeść czosnek…!?

Międzynarodowy Dzień Szpinaku – 26 marca

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które, choć dostarcza znikomą liczbę kalorii, jest prawdziwą bombą wartości odżywczych. Nielubiany nie tylko prze dzieci, dziś powraca na salony, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik obiadowych dań czy przekąsek, ale również wspomagacz odchudzania.

Grupa Producentów Warzyw Primavega rekomenduje jedzenie szpinaku uhonorowanego godłem „Doceń polskie” osobom odchudzającym się. Jest on warzywem niskokalorycznym – w 100 g zawiera jedynie 23 kcal. Dodatkowo jest bogaty w błonnik, który zapewnia nam uczucie sytości. Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem szpinaku jest fakt, że zawiera on tylakoidy (są to substancje, które dodatkowo przedłużają uczucie sytości). Dzięki ich zawartości czujemy się najedzeni nawet przez dwie godziny po spożyciu posiłku.

Swój intensywny zielony kolor roślina zawdzięcza obecności dużych ilości chlorofilu. Jest również źródłem karotenoidów. Dostarcza nam także błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.

Należy mieć jednak świadomość, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Dla osób zdrowych nie jest on groźny (oczywiście pod warunkiem, że nie będą spożywały szpinaku w ogromnych ilościach). Powinny go natomiast wykluczyć z diety osoby chore na kamicę nerkową.

Szpinak i Nabiał to doskonała para.

Dlaczego szpinak tak często podawany jest w towarzystwie białego sera czy jogurtu? Sekret tkwi nie tylko w smaku i kolorystycznym duecie, lecz w szczawianach wapnia. Kwas szczawiowy powoduje, że tracimy z organizmu cenny wapń. Dlatego dodanie do szpinaku nabiału ma na celu uzupełnienie brakujących składników odżywczych. Równie dobrze mogą to być jajka czy jogurt naturalny. W daniach ze szpinakiem doskonale sprawdza się także ser feta, który uzupełni smak sałatki czy warzywnych zapiekanek – poleca Maciej Kozak Brand Manager Grupy Producentów Warzyw Primavega.
14:06
oczywiście dodaj tytuł Międzynarodowy Dzień Szpinaku 26 marca

15 marca – Dzień Piekarza i Cukiernika

To dzięki Wam każdego dnia mamy wyborne, pachnące pieczywo. To dzięki Wam nasze śniadanie pysznie chrupie i doskonale smakuje.

Dzisiaj 15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika życzymy Wam ciągłego rozwoju, satysfakcji z pracy, wspaniałych wypieków i grona stale rosnących miłośników Waszych specjałów. Dziękujemy za Waszą pasję, za to, że codziennie wkładacie serce w to, co robicie.

#certyfikacja #jakosc #kupujpolskie #godlo #polskie #dzienpolskiejzywności #polishfood #piekarz #cukiernik #chleb #pieczywo

Mąka bliska doskonałości

Młynomag z dumą kontynuuje dziedzictwo ponad sześciu wieków istnienia Grodzkiego Młyna, jednego z najstarszych działających polskich młynów o tradycjach sięgających XIV wieku. W ofercie producenta znajduje się wiele rodzajów mąk paczkowanych do użytku domowego oraz profesjonalnych mąk piekarniczych. Starannie przygotowane pod potrzeby klienta, łączy je jedno — 100% regionalnego pochodzenia i 100% doskonałej młynarskiej tradycji. Priorytetem firmy Młynomag jest zadowolenie klientów, dlatego też dokłada wszelkich starań, aby ich ręce trafiał produkt o wyjątkowej jakości i szlachetności. Jak podkreślają przedstawiciele firmy – Wierzymy, że żywność to coś więcej niż produkt. Żywność to życie. Bezpośrednio przekłada się na zdrowie i kondycję — naszą i bliskich. Dlatego tak bardzo staramy się, by nasza mąka była tak bliska doskonałości, jak to tylko możliwe.

Podczas XXXIX certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” członkowie Loży Ekspertów ocenią dwie znakomite mąki reszelskiego młyna – Mąkę pszenną luksusową T-550 – polecaną do wypieku murzynków, pierników, ciast drożdżowych, doskonałą również do naleśników czy na -pizzę oraz Mąkę pszenną tortową – najjaśniejszą i najdelikatniejszą z produkowanych mąk, szczególnie polecaną do wypieku ciast biszkoptowych oraz na pierogi. Ponieważ obydwa produkty posiadają już prestiżowe godło Programu, Kwietniowa atestacja ma za zadanie zweryfikować, czy ich jakość utrzymuje się na tym samym, wysokim poziomie. Jeśli werdykt komisji będzie pozytywny, będą mogły być promowane znakiem jakości „Doceń polskie” przez kolejne dwa lata.

Więcej informacji na temat firmy Młynomag znajdziecie Państwo na stronie internetowej https://mlynomag.pl/

****

Celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. XXXIX audyt Programu odbędzie się w dniu 28 kwietnia br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu.