Skarby z  Ogródka Dziadunia

Rodzinna firma – Ogródek Dziadunia już od przeszło trzydziestu lat specjalizuje się w przetwórstwie warzyw i owoców. Produkty wytwarzane są tu według tradycyjnych receptur naszych babć i dziadków oraz przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych składników pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców. Jak dodają przedstawiciele firmy – Nasze zaprawy i przetwory nie posiadają w swoim składzie żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów. Poddawane są ścisłej kontroli na każdym etapie produkcji oraz badane w laboratorium zakładowym i okresowo w laboratoriach zewnętrznych akredytowanych. Są smaczne, zdrowe i naturalne. 

Doskonałe walory specjałów Ogródka Dziadunia zostały docenione przez specjalistów 42. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Po godło „Doceń polskie TOP PRODUKT” po raz kolejny sięgnęły: Kapusta kiszona z grzybami leśnymi – wytwarzana według starej, rodzinnej receptury: szatkowana, solona i mieszana z pokrojoną cebulą i prawdziwymi leśnymi grzybami – borowikami, podgrzybkami i koźlarzami; Koncentrat barszczu czerwonego – świeży, skoncentrowany sok z buraków ćwikłowych, lekko doprawiony do smaku; Ogórki konserwowe – konserwowane w zalewie octowej według tradycyjnej, rodzinnej receptury. Naturalne dodatki, takie jak koper, ziarna gorczycy, ziele angielskie nadają im pyszny smak, chrupkość i znakomity aromat oraz Syrop z malin –  produkowany z najlepszych owoców. Wyciskamy w tłoczni, bez maszyn i automatów, a następnie łączony z cukrem.

Więcej informacji na temat Ogródka Dziadunia i jego smakowitej oferty znaleźć można na stronie internetowej https://www.ogrodekdziadunia.pl/

Kolejny sukces Piekarni Czwojda

Chleb żytnio-razowy to jeden z najpopularniejszych gatunków pieczywa żytniego, uważany jest przez konsumentów za prawdziwą skarbnicę zdrowia. Nie bez powodu, zawiera bowiem zdecydowanie większą ilość błonnika i składników mineralnych niż chleb biały. Związane jest to z większym udziałem drobin pochodzących z łupin ziarna, w których gromadzą się  cenne składniki oddziałujące na zdrowie nie tylko układu pokarmowego, ale również całego organizmu. Jednym z producentów tego rarytasu jest firma Piekarstwo M. J. M. Czwojda, od niemal stu lat oferująca doskonałe wypieki produkowane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak wyjaśniają jej przedstawiciele – Założycielem firmy był Franciszek Czwojda. Piekarnia była zlokalizowana w Kobylinie na terenie Starego Rynku i funkcjonowała tam przez okres 31 lat, aż do roku 1926. W tym samym roku zakład został przeniesiony do pobliskiego miasta Krotoszyn, w którym Franciszek Czwojda zakupił nową kamienicę znajdującą się przy ulicy Koźmińskiej 4, gdzie kontynuował dalszą działalność. W 1936 roku firmę przejął najstarszy syn Franciszka Czwojdy – Stanisław i on zajmował się zakładem przez okres wojny, aż do roku 1952. W tym czasie piekarnia cały czas prowadziła swoją działalność, mimo czasów, które niosły ze sobą wielkie ubóstwo i niepewność przyszłych losów. Pomimo wielu zagrożeń ze strony okupanta firma funkcjonowała, zapewniając tym samym to najważniejsze pożywienie w postaci chleba wygłodniałemu i zubożałemu narodowi.

Chleb żytnio-razowy z jej oferty po raz kolejny sięgnął po godło „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Zdobył maksymalne noty we wszystkich ocenianych przez członków Loży Ekspertów kategoriach i udowodnił, że mimo upływu czasu, jego jakość i smak utrzymując się na niezmiennym, wysokim poziomie. Chleb żytnio-razowy będzie mógł korzystać z tego prestiżowego znaku jakości przez kolejne dwadzieścia cztery miesiące. Komisja obradowała w składzie: Wiesław Bober, Mirek Drewniak oraz Celina Nierodkiewicz.

Więcej informacji na temat  firmy Piekarstwo M. J. M. Czwojda i jej oferty znaleźć można na stronie internetowej http://czwojda.pl/

Produkt wyjątkowy

Ocet z rokitnika z oferty Pasieki Sadowskich to produkt wyjątkowy i pełen niezwykle cennych wartości odżywczych wspomagających nasze organizmy. Powstaje w procesie powolnej fermentacji z całych owoców rokitnika, zachowując przy tym wszystko, co w nim najlepsze. Jest niefiltrowany, niepasteryzowany, bez dodatku barwników ani niczego, co mogłoby zakłócić naturalność fermentacji. Ma słodko-kwaśny smak, wyraźny aromat owoców rokitnika i przyjemny, pomarańczowy kolor. Co istotne – dzięki powolnej, naturalnej fermentacji, ocet z rokitnika zachowuje wszystkie wartości odżywcze owoców rokitnika. Wspomaga odporność organizmu, działa bakteriobójczo i grzybobójczo, wspomaga perystaltykę jelit, pracę układu trawiennego i pokarmowego, chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Ocet z rokitnika znalazł się w gronie najlżejszych produktów 42. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Zdobył maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości i sięgając po raz kolejny po godło „Doceń polskie TOP PRODUKT” potwierdził tym samym swoją wysoką, niezmienną jakość.

Więcej informacji na temat Pasieki Sadowskich znajdziecie Państwo na stronie internetowej https://pasiekisadowskich.pl/

Wspaniały aromat i niepowtarzalny smak

Zakłady Mięsne Nowy Żmigród są znanym i cenionym producentem wysokiej jakości mięs, wędlin i produktów wędliniarskich. Swoim klientom oferują produkty wytwarzane według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Bazę do ich wyrobu stanowi mięso pochodzące z własnego rozbioru, pozyskane od lokalnych i zaufanych hodowców. Wędliny Zakładów Mięsnych Nowy Żmigród cieszą się więc w pełni zasłużonym uznaniem wśród klientów.

Ich walory docenili także członkowie Loży Ekspertów 42. edycji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas audytu aż cztery specjały tego producenta zdobyły maksymalne noty we wszystkich ocenianych przez specjalistów kategoriach i zostały uhonorowane godłem „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Po ten prestiżowy znak jakości sięgnęły: Salceson Królewski bez konserwantów, Kiełbasa Domowa ze Żmigrodu, Szyneczka Magurska oraz Krakowska pieczona ze Żmigrodu. Produkty te sprzedawane są pod marką Bieszczadzka Manufaktura Wędlin. Charakteryzują się wspaniałym aromatem z tradycyjnej wędzarni oraz niepowtarzalnym smakiem polskiego mięsa i naturalnych przypraw.

Więcej informacji na temat Zakładów Mięsnych Nowy Żmigród i ich oferty znaleźć można na stronie internetowej producenta https://zmnowyzmigrod.pl/ oraz na fan pageu firmowym facebook.com/zakladymiesnenowyzmigrod

Duma tradycji

Miód gryczany, Miód nawłociowy oraz Miód lipowy to trzy znakomite miody, które sięgnęły po godło „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Specjały te zostały wyróżnione podczas 42. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Ich producentem jest Pasieka Zbyszkowa, z ogromną dumą kontynuująca przekazywane z pokolenia na pokolenia rodzinne tradycje pszczelarskie. Pasieka zlokalizowana jest w niewielkiej i  niezwykle malowniczej miejscowości Węgliska na lubelszczyźnie, pośród lasów i łąk, z dala od źródeł zanieczyszczenia powietrza oraz wielkich miast.

Czym charakteryzują się te wyjątkowe miody? Miód gryczany wyróżnia się silnym zapachem kwiatu gryki i ostrym, lekko piekącym smakiem. Ma właściwości odtruwające, wspomagające przy złamaniach kości oraz wysoką aktywność antybiotyczną. Jest szczególnie polecany na układ krążenia i miażdżycę; Miód nawłociowy posiada delikatny, lekko aromatyczny zapach i kwaskowaty smak. Wpływa pozytywnie na nerki i drogi moczowe, wątrobę, drogi żółciowe, przewód pokarmowy i jelita; Miód lipowy odznacza się wyraźnym zapachem lipy i ostrym, lekko goryczkowym smakiem. Uważany jest za najlepszy środek przy przeziębieniach, grypie, anginie, zapaleniu zatok. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.

Więcej informacji na temat Pasieki Zbyszkowej i jej miodów znajdziecie Państwo na stronie internetowej https://pasiekazbyszkowa.pl/