Dwa tytuły TOP PRODUKT dla ZM WARMIA!

W trakcie styczniowej atestacji Loża Ekspertów oceniła dwie propozycje Zakładów Mięsnych WARMIA, tj. Szynkę kruchą oraz Szynkę z Warmińskiej Wędzarni. Co ciekawe, specjały te sprawdzono już po raz trzeci. Poprzednio nagrodzono je podczas XIV oraz XXI audytu. Od przyznania znaków jakości minęły niemal 2 lata, a ponieważ godła promocyjne są przyznawane na taki właśnie okres – zostały ocenione raz jeszcze. Wyniki XXXI certyfikacji nie pozostawia wątpliwości: obie szynki otrzymały maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego raz jeszcze przyznano im znaki „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

To kolejny sukces producenta z Biskupca. Podczas wcześniejszych ocen żywności wyróżnione zostały: Polędwica surowo dojrzewająca, Kiełbasa wołowa, Wołowina wolno gotowana oraz Kiełbasa gospodarza z Warmińskiej Wędzarni. Propozycje te również zdobyły zaszczytne miano TOP PRODUKT.

Na czym polega tajemnica sukcesu ZM WARMIA? – Od początku istnienia główną dewizą działania firmy jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów oraz kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego. Asortyment wytwarzany w naszych zakładach obejmuje całą gamę wyrobów: wędliny, wędzonki, wyroby podrobowe oraz mięsa kulinarne. Nasze produkty cenione są przez Klientów przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, walory smakowe, jak również konkurencyjne ceny – informują przedstawiciele producenta z woj. warmińsko-mazurskiego. Firma jest obecna na rynku od 1988 roku. Aktualnie obejmuje ona ą dwa nowoczesne zakłady: uboju oraz przetwórstwa.

Atestacja, podczas której zapadła decyzja o wyróżnieniu szynek ZM WARMIA miał miejsce 30 stycznia br. w Sosnowcu. To była pierwsza tegoroczna ocena żywności, kolejna odbędzie się 15 maja.

Tytuły TOP PRODUKT dla bułki i chleba z pradawnej pszenicy 2ab z piekarni Leks.

Bułka z pradawnej pszenicy 2ab oraz Chleb z pradawnej pszenicy 2ab z gryką tatarką – tak brzmią pełne nazwy dwóch kolejnych propozycji nagrodzonych przez Lożę Ekspertów „Doceń polskie”. Oba wypieki otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano im nie tylko godła promocyjne, ale i zaszczytne miana TOP PRODUKT.

Wyniki XXXI atestacji jednoznacznie świadczą o jakości specjałów firmy Leks Sp. z o. o.
Nagrodzone wypieki warto poznać bliżej! Dlaczego?
Otóż, pochodzą one z linii Leks2ab; pierwszej w Polsce gamy produktów z pradawnej pszenicy (tworzy się je z mąki 2ab), w składzie których nie ma glutenu typu D, odpowiadającego za dyskomfort trawienny. Wyjątkowa seria produktów piekarniczo-cukierniczych jest rezultatem współpracy spółki Leks z Goodmills Innovation GmbH.

Produkty z pradawnej pszenicy nie zawierają żadnych substancji dodatkowych i produkowane są zgodnie z ideą „clean label” – „czysta etykieta”. Ponadto, wyroby z mąki 2ab mają wysoki poziom selenu – 68 µg (poziom referencyjny dla selenu wynosi 55 µg) – podkreślają przedstawiciele firmy Leks. Jak dodają, selen wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a jednocześnie pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.

Dodajmy jeszcze, że wypieki z mąki 2ab cechują się żółtą barwą i naturalnym, charakterystycznym smakiem, których źródłem są karotenoidy.

Osoby pragnące uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat pradawnej pszenicy i wypieków z mąki 2ab, koniecznie powinny odwiedzić stronę  www.pradawnapszenica.pl.

Warto odnotować, że specjały sygnowane marką Leks są obecne na rynku od 30 lat.  Oferta firmy obejmuje przeszło 300 rodzajów produktów, takich jak pieczywo, ciasta oraz wyroby półcukiernicze. Powstają one w trzech nowoczesnych i stale modernizowanych zakładach produkcyjnych znajdujących się w Sulęcinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Tarnowie Byckim. 
Można je nabyć na terenie województw zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

Twaróg z Kosowa Lackiego ponownie zdobywa tytuł TOP PRODUKT

Jednym z laureatów minionej atestacji żywności jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim. Firma może pochwalić się imponującymi tradycjami, jej dzieje sięgają bowiem roku 1926. Spółdzielnia jest jednym z najstarszych polskich zakładów tego typu!

Producent prężnie działa już ponad 90 lat. Firma słynie przede wszystkim ze swoich serów, twarogów i masła. Spółdzielnia proponuje sery typu holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, a także wędzone, czy typu Mozzarella. Do dyspozycji konsumentów są także śmietanki, mleko oraz tłuszcz mleczny do smarowania 73%.  Asortyment jest kierowany nie tylko do odbiorców detalicznych, ale także hoteli, restauracji, czy firm świadczących usługi cateringowe i innych podmiotów z branży HORECA.

Osobom zainteresowanym uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferty polecamy stronę https://osmkosow.pl. Witryna prezentuje także historię firmy, jak również zdobyte na przestrzeni lat nagrody i certyfikaty.
W tym kontekście warto odnotować jeden z tegorocznych sukcesów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim. W trakcie XXXI atestacji Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” po raz drugi wyróżniła Twaróg półtłusty tego producenta. Specjał otrzymał maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano mu nie tylko godło promocyjne, ale i zaszczytne miano TOP PRODUKT. Tytuł ten jest zarezerwowany dla wyróżniających się artykułów spożywczych, które zdobędą same „10” za oceniane aspekty.
Po raz pierwszy twaróg z Kosowa Lackiego nagrodzono podczas XXIII atestacji żywności. Wydarzenie miało miejsce niemal 2 lata temu, a ponieważ na taki okres nadawane są certyfikaty, twaróg sprawdzono ponownie. Ponowne przyznanie godła promocyjnego dowodzi, że producent utrzymuje najwyższą jakość bez względu na mijający czas.

Faktem godnym podkreślenia jest, że podczas wcześniejszych atestacji żywności jury programu „Doceń polskie” nagrodziło dwie inne propozycje tej firmy. Uznanie Loży Ekspertów (wyrażone przyznaniem maksymalnej liczby punktów) zdobyły: Ser Jubilat wędzony oraz Ser dojrzewający Pro -zdrowotny.

Sok jabłkowy Tęczowego Ogrodu z 10 punktami!

Tęczowy Ogród – rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie jabłoni. Firma mieści się w Brzozowcu (gm. Iłów, pow. Sochaczew, woj. mazowieckie). Od 7 lat w Tęczowym Ogrodzie działa także  tłocznia naturalnych w 100 procentach soków NFC (Not From Concentrate: tzn. nie z koncentratu).

Co warto wiedzieć o specjałach Tęczowego Ogrodu? – Nasze soki są naturalnie mętne, tłoczone na zimno, poddane łagodnej pasteryzacji z pełnowartościowych owoców i warzyw (tzn. nie z przemysłu) – zapewniają przedstawiciele firmy. Co ważne, sok opisywanego producenta zawiera tylko naturalnie występujące cukry: nie ma w nim dodatku wody, cukrów i konserwantów.

Tłoczna korzysta wyłącznie z polskich warzyw i owoców.  – Podstawowym produktem jest sok jabłkowy i stanowi on bazę do wszystkich pozostałych naszych mieszanek. Jabłko jest naturalnym konserwantem i sprawia że nasze soki pozostają długo świeże i pyszne tak jak Państwo lubicie. Jabłka pochodzą n naszych własnych sadów, natomiast pozostałe warzywa i owoce od okolicznych producentów, którzy dla naszych potrzeb produkują zdrowe owoce i warzywa. Pijąc sok z Tęczowego Ogrodu możecie być pewni, że w dniu zbioru owoców i warzyw nie ma w nich przekroczonych pozostałości po środkach ochrony roślin – zaznacza producent na stronie internetowej www.teczowy-ogrod.pl.

W ofercie przedsiębiorstwa znajduje się Sok jabłkowy 100% naturalny z dynią. Specjał ten poddany został ocenie Loży Ekspertów pod trzema względami: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Podczas XXXI certyfikacji sok otrzymał maksymalne noty co zaowocowało przyznaniem mu certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułu TOP PRODUKT.

W tym kontekście warto wspomnieć, że gospodarstwo jest laureatem wielu innych nagród, w tym medali przyznanych na krajowych i międzynarodowych targach oraz wystawach sadowniczych i ogrodniczych. Tęczowy Ogród posiada certyfikat IPO i GLOBAL GAP.

Copernicus nagrodzony po raz trzeci!

Copernicus Premium Vodka  to trunek wykonany z najwyższą starannością i ze starannie wyselekcjonowanych polskich zbóż, nie modyfikowanych genetycznie. Specjał filtrowany jest aktywnym węglem oraz poddawany leżakowaniu w mikroklimacie piwnic nieszawskiej manufaktury.

Wspomniany produkt należy do asortymentu Manufaktury Alkoholi Gatunkowych Copernicus Sp z o.o. uczestnika XXXI atestacji żywności, która odbyła się 30 stycznia w Sosnowcu. Tego dnia Loża Ekspertów przyznała trunkowi maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. W rezultacie ten przeznaczony dla osób pełnoletnich napój nagrodzony został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT. W tym kontekście przypomnieć należy, że w asortymencie przedsiębiorstwa znajduje się już wyróżniony specjał a jest nim Copernicus premium gold potato. Trunek ten dwukrotnie wyróżniono certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz zaszczytnym tytułem TOP PRODUKT.

W tym momencie warto przypomnieć najważniejsze informacje na temat samego producenta, czyli pierwszej w Polsce prawdziwej rzemieślniczej wytwórni alkoholi.  – Wytworzone z owoców kujawskich sadów i ziół z Borów Tucholskich, oparte o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Trunki o unikatowym smaku, którego nie znajdziesz w żadnym produkcie koncernowym – wyjaśniają producenci na stronie internetowej www.fabryka-copernicus.pl. – Tworząc nasze alkohole, korzystamy jedynie z naturalnych, niemodyfikowanych genetycznie składników, aby dostarczyć Ci produkt wysokiej klasy. Wódki premium zostały wykonane ze spirytusu najlepszej jakości, destylowanego z uważnie wyselekcjonowanych polskich zbóż i ziemniaków. Komponujemy je w oparciu o oryginalne polskie receptury, od lat cieszące się poważaniem wśród smakoszy klasycznych czystych trunków – dodają wytwórcy.

 – W Manufakturze regionalne receptury rzemieślnicze łączą się z pasją i doświadczeniem naszego zespołu. Tradycje gorzelnicze mają na Kujawszczyźnie bardzo głębokie korzenie, a bimbrownictwo i nalewkarstwo niezmiennie cieszy się w Nieszawie ogromną popularnością. Jesteśmy dumni, że możemy korzystać z praktycznej wiedzy gromadzonej od pokoleń – zaznaczają na koniec właściciele Manufaktury Alkoholi Gatunkowych Copernicus Sp. z o.o..

Oprócz wódek klasy Premium w portfolio firmy znajdują się także Trunki Rzemieślnicze, Alkohole smakowe, Wódki weselne oraz Alkohol klasy business. Po szczegółowe informacje zapraszamy do odwiedzenia wspomnianej wyżej witryny sieciowej przedsiębiorstwa.