Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” uhonorowała wyroby WSP „Społem”

docenpolskie_spolemkielce_logo
Kolejnym laureatem V certyfikacji jest Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” z Kielc.
WSP  „Społem” to firma z ponad 90-letnim doświadczeniem w branży spożywczej, a jednocześnie jeden z liderów na polskim rynku FMCG.

Najważniejszym produktem firmy jest Majonez Kielecki.
Spółdzielnia oferuje także m.in. musztardy, sosy, keczup, ocet oraz chrupki do samodzielnego przygotowania.
Wyroby kieleckiej firmy są dostępne na terenie całego kraju oraz zagranicą.  Najważniejsze artykuły są eksportowane m.in. do Stanów Zjednoczonych, Australii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Irlandii, Rosji i Słowacji.

Firma jest laureatem wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. Do grona zaszczytów, które przypadły w udziale Spółdzielni z Kielc dołączyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Loża Ekspertów wyróżniła aż cztery wyroby tego producenta przyznając im godła programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Warto przypomnieć, że miano to nadawane jest wyłącznie wyrobom najwyższej jakości, którym Loża przyznała maksymalną do zdobycia liczbę punktów.

Prestiżowy certyfikat i tytuł TOP PRODUKT otrzymały następujące wyroby:

– Majonez Kielecki – wytwarzany od 1959 roku, jest pierwszym polskim majonezem produkowanym na skalę przemysłową. Receptura oparta na tradycyjnych składnikach pozwala uzyskać zbliżony do domowych wyrobów smak i kremową konsystencję. Wyrób WSP „Społem” nie zawiera substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, barwników, zagęstników ani aromatów. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek, dodatek do jaj, kanapek, wędlin czy tostów. Odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość przez trzy miesiące.

– Majonez Kielecki Omega-3 – doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników racjonalnego odżywiania, którzy nie chcą rezygnować ze smacznych posiłków. Majonez ten wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Dzięki temu może być  apetycznym elementem racjonalnej i dobrze zbilansowanej diety.
Jego kremowa (nieco gęstsza niż w przypadku „tradycyjnego” Kieleckiego) konsystencja sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do kanapek, sałatek, jajek i innych potraw tradycyjnie podawanych z majonezem.

– Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym
Słodko – pikantny sos na bazie pomidorów. Naturalny przecier z jabłek i śliwek nadają mu wyjątkowego smaku, zaś umiejętnie dobrana kompozycja przypraw ziołowych wpływa na ostrość ketchupu.
Świetny dodatek do parówek, kanapek, mięs z grilla, pieczeni, hamburgerów oraz żółtych serów. Doskonale sprawdza się także jako składnik sosów mięsnych, leczo czy bigosu.

– Musztarda Kielecka delikatesowa
Tradycyjna musztarda o łagodnym smaku i gładkiej konsystencji. Niezastąpiony dodatek do pasztetów, kiełbas na gorąco, kanapek oraz sałatek jarzynowych.
docenpolskie_spolemkielce_majonezkieleckidocenpolskie_spolemkielce_certyfikat1docenpolskie_spolemkielci_majonezomega3docenpolskie_spolemkielce_certyfikat2docenpolskie_spolemkielce_musztardadocenpolskie_spolemkielce_certyfikat3docenpolskie_spolemkielce_ketchupdocenpolskie_spolemkielce_certyfikat4

Firma Orico kolejnym uczestnikiem V certyfikacji „Doceń polskie”

Orico
16 maja, podczas V certyfikacji, Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oceni Kotlety sojowe a’la schabowe z błonnikiem – wyrób firmy Orico.

Kotlety sojowe to smaczne danie obiadowe, które przygotowuje się szybko i łatwo.
Można je podać na wiele sposobów: tradycyjnie (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do zup, sałatek, czy risotto.

Kotlety sojowe a’la schabowe z błonnikiem to bogata w białko alternatywa dla zwykłych kotletów schabowych. Smakują nie tylko wegetarianom!
100 g produktu zawiera: 22 g błonnika, 14,65 g węglowodanów, 49,65 g białka, 1,17 g tłuszczu oraz 0,03 g sodu.

Marka Orico oferuje szeroką gamę lekkiej i łatwo przyswajalnej żywności sojowej.
Firma oferuje dania obiadowe, sery tofu oraz pasty i pasztety.
Właścicielem marki Orico jest Grupa Kapitałowa Bakalland.
Nazwa Orico pochodzi od słowa „origo” i języku greckim oznacza źródło.
Orico

„Doceń polskie” w Intermarche


„Doceń polskie” jest jak wisienka na torcie – tak o certyfikatach nadanych produktom spożywczym oznakowanym markami własnymi sieci powiedziała Sylwia Piskulska – kierownik marketingu marek własnych Intermarche.

19. grudnia zespół  realizujący Program „Doceń polskie” gościł w Brzesku, w jednym ze sklepów sieci.
Artykuły spożywcze, które zdobyły certyfikat „Doceń polskie” są eksponowane zarówno na półkach, jak i plakatach i gazetkach reklamowych sieci.
Intermarche stawia na jakość oferowanych przez siebie produktów, a certyfikat „Doceń polskie”, przyznawany przez niezależnych ekspertów jest tego potwierdzeniem.
Zespół Programu „Doceń polskie” zrealizował filmowy materiał promocyjny z wizyty w Brzesku. Relacja już wkrótce.

 

Polskie świąteczne przysmaki

Doceń polskie
Boże Narodzenie to najbardziej rodzinny okres w roku. W tym szczególnym czasie chcemy dać naszym
najbliższym wszystko, co najlepsze. Nic zatem dziwnego, że na świątecznym stole nie brakuje  rarytasów, pieczołowicie przygotowywanych posiłków i smakołyków. Dlatego tym bardziej warto sięgnąć po składniki najwyższej jakości by magia świąt nie prysnęła wraz z pierwszym kęsem.

Bożonarodzeniowe potrawy przygotowujemy ze sprawdzonych i zdrowych składników najwyższej jakości. Czym jednak  kierować się przy wyborze odpowiednich produktów spośród całej masy towaru zalegającego na sklepowych półkach?
Podpowiedzi udzielą nam eksperci i to w bardzo prosty sposób. Rekomendowane przez nich produkty spożywcze,   dostępne w sklepach, opatrzone są godłem „Doceń polskie”, które otrzymują wyroby najwyższej jakości. Ten prestiżowy  certyfikat przyznawany jest w ramach Ogólnopolskiego Programu promocyjnego „Doceń polskie”. Honorowy patronat  nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego ideą jest promowanie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz ich wytwórców. Pięcioosobowa Loża Ekspertów dokonuje oceny wyrobów i na tej podstawie przyznaje certyfikat „Doceń polskie”. Artykuły, którym członkowie jury dali maksymalną liczbę punktów zyskują miano TOP PRODUKTU.

Jesienią, w krakowskim Hotelu Swing zespół ekspertów po raz trzeci dokonał certyfikacji produktów zgłoszonych do Programu. Oceniali je eksperci w składzie Celina Nierodkiewicz – sekretarz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Katarzyna Salomon reprezentująca organizatorów Programu „Doceń polskie”, Jarosław Kujawa – główny specjalista Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Mirek Drewniak i Zbigniew Kurleto – członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Komisji przewodniczył Mirek Drewniak, autor popularnych przewodników kulinarnych Pascala, ekspert w dziedzinie  kulinariów. – Produkty zgłoszone do Programu „Doceń polskie” są oceniane przez potencjalnych konsumentów, ale także kucharzy. Nie bez znaczenia jest także obecność w Loży Ekspertów przedstawicieli grup producenckich, czyli technologów, którzy mają wpływ na sposób produkcji wyrobów – podkreśla M. Drewniak.
– Sam jestem kucharzem i wiem, że aby móc wiarygodnie ocenić produkt trzeba się do tego dobrze przygotować.
Im więcej wyrobów podlega ocenie, tym jest to trudniejsze. Trzeba pamiętać, że certyfikacja to duża odpowiedzialność zarówno wobec konsumentów, jak i producentów – dodaje przewodniczący Loży Ekspertów.

Opinię Mirka Drewniaka podziela również Karolina Szlapańska, organizator Programu „Doceń polskie”. – Celem naszych działań jest wskazanie produktów wyróżniających się jakością. To duże wyzwanie.

Program „Doceń polskie” działa jednak na bardzo przejrzystych zasadach i to dzięki nim produkty są uczciwie i rzetelnie  oceniane. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że producenci ubiegający się o certyfikat „Doceń polskie” nie ponoszą w  związku z tym żadnych kosztów.

Nie ma „wpisowego”, które mogłoby stanowić barierę finansową, szczególnie dla małych, rodzinnych firm. Na ocenę produktu nie mają zatem wpływu żadne czynniki zewnętrzne, co tym bardziej uwiarygadnia rekomendacje ekspertów i wyrób ze znakiem „Doceń polskie” – podkreśla K. Szlapańska.

Ocena dokonywana jest w dwóch etapach. W pierwszym analizowane są informacje producenta na temat wyrobu. Dużą wagę przykłada się do tzw. polskiego aspektu produktu. Chodzi o sprawdzenie czy i w jaki sposób wyrób łączy się z Polską. Musi być co najmniej produkowany na terenie naszego kraju albo też w oparciu o tradycyjną polską recepturę, czy   rodzime składniki. Produkty nie spełniające tego kryterium nie są dopuszczane do drugiego etapu – certyfikacji. Podczas  certyfikacji Loża Ekspertów ocenia przede wszystkim smak wyrobów. Na ostateczną ocenę wpływa także stosunek jakości produktu do jego ceny. Eksperci zwracają ponadto uwagę na informacje zawarte na opakowaniu– składniki oraz sposób  przyrządzania. Członkowie jury przydzielają punkty, na podstawie których przyznawane są certyfikaty „Doceń polskie”  oraz tytuły TOP PRODUKT.

Jak dotąd, godłem „Doceń polskie” może się poszczycić ponad 150 produktów. Organizatorzy przyznają jednak, że nie wszystkie zgłoszone do Programu wyroby zyskują uznanie Ekspertów. – To kolejne potwierdzenie rzetelności naszych działań. Certyfikat otrzymują naprawdę najlepsze produkty. Dla producentów to powód do dumy, a dla konsumentów wartościowa wskazówka pomocna przy zakupach – podsumowuje K. Szlapańska.

Podczas jesiennej certyfikacji o znak „Doceń polskie” dla swoich towarów ubiegali się wytwórcy reprezentujący właściwie wszystkie branże. Ocenie podlegały m.in. makarony, sery, wyroby wędliniarskie, dania gotowe, a także słodycze oraz napoje, w tym kawa i herbata.

Tytuł „Doceń polskie” otrzymały produkty takich firm, jak:
Masarnia Tradycyjna „Wiejska Chata”, ETERNO, OSM Bochnia, OSM Myszków, MARK, EUROHANSA, YABRA,   GRZEŚKOWIAK, Browar WITNICA, Browar KORMORAN, RERUTKIEWICZ, PROFI, ARC-POL Makarony, ZPM GROT, ZPS  KĘDZIA czy w produkty marki własne sieci sklepów INTERMARCHE.

Należy przy tym podkreślić, że certyfikat „Doceń polskie” przyznawany jest nie samym producentom lecz poszczególnym wyrobom i na ich opakowaniu należy szukać tego znaku.

Warto sięgnąć po sprawdzone produkty. Tym bardziej, że świąt niecierpliwie wypatrują nie tylko dzieci. Za spotkaniami rodzinnymi i wspólnym biesiadowaniem przy stole tęsknią wszyscy. Jedzone wówczas potrawy mają szczególny smak, zwłaszcza, że na niektóre z nich czekamy cały rok. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku  spożywanego w ciepłej atmosferze świąt, którą wspominamy przez cały rok. (red)

źródło: „Dobre Jedzenie”

pobierz w wersji PDF

Informacje o Programie „Doceń polskie” w mediach

Doceń polskie
Coraz więcej mediów zamieszcza informacje o Ogólnopolskim Programie promocyjnym „Doceń polskie” opisując zarówno sam zamysł Programu jak i pisząc o jego Laureatach lub ich produktach, które otrzymały prawo posługiwania się Certyfikatem „Doceń polskie”.

W zakładce Media o Doceń polskie znajdziecie zestawienie najważniejszych z nich.