Ponad 450 produktów z godłem „Doceń polskie”. Przed nami kolejny audyt

Docen_polskieCertyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nagrodzono już ponad 450 artykułów spożywczych.
Lista wszystkich wyrobów, które zyskały uznanie Loży Ekspertów jest dostępna w zakładce Produkty z DP.
Zestawienie to obejmuje produkty uhonorowane podczas dotychczasowych siedmiu audytów.

Tymczasem przed nami… kolejna certyfikacja. Ósmy audyt odbędzie się w kwietniu, a już wkrótce na blogu pojawią się informacje na temat jego uczestników.

Program „Doceń polskie”- wysoka jakość wyrobów śląskich firm


Wyroby sześciu producentów żywności ze Śląska zostały uhonorowane w trakcie VI audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Śląskie firmy nie po raz pierwszy zdobyły certyfikaty programu. Prestiżowe godło posiada już ponad 20 zakładów z tego regionu.

Przedsiębiorstwa wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” oferują artykuły spożywcze rożnego rodzaju. Ich punktem wspólnym jest wysoka jakość produktów, bowiem tylko takie wyroby mogą poszczycić się posiadaniem tego prestiżowego godła.

Proces przyznawania certyfikatów został podzielony na dwa etapy. Celem pierwszego jest sprawdzenie czy wyrób posiada tzw. polski czynnik, a więc weryfikacja czy jest związany z naszym krajem. Produkty, które spełnią ten wymóg mogą wziąć udział w drugiej, zasadniczej części – certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Pięcioosobowe grono tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością, przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak.
Oceniając artykuły spożywcze eksperci biorą pod uwagę trzy aspekty: smak i wygląd produktu oraz stosunek jego jakości do ceny. Czynniki te oceniane są w skali 1-10. Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty zdobywają certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby najwyższej jakości zdobywają dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane wyłącznie dla artykułów, którym eksperci wystawią maksymalną liczbę punktów.

Podczas ostatniej, wrześniowej, certyfikacji Loża Ekspertów oceniała różnorodne artykuły spożywcze wytwarzane przez producentów z całej Polski. W audycie tym wzięły również udział wyroby śląskich firm; certyfikaty „Doceń polskie” zdobyły wyroby sześciu z nich.
Warto dodać, że przedsiębiorstwa ze Śląska nie po raz pierwszy odniosły sukces w programie „Doceń polskie”. Dotychczas Loża Ekspertów przyznała certyfikaty wyrobom 25 firm z tego regionu. Trzy śląskie firmy brały udział w dwóch certyfikacjach; po zdobyciu wyróżnień ubiegały się o certyfikaty dla kolejnych produktów.
Pełna lista wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępna na blogu programu, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie.

Laureatami VI certyfikacji są następujące przedsiębiorstwa ze Śląska (kolejność alfabetyczna):
1. Firma Ajex-Pol z Częstochowy, która otrzymała dwa certyfikatu programu. Loża Ekspertów wyróżniła Filety śledziowe ala matjas oraz Makrelę wędzoną na gorąco.
2. Sklep Chata Wieśniaka z Jaworzna, certyfikaty „Doceń polskie-MARKA WŁASNA” zdobyły: Pasztet wieśniaka, Wędzona wieśniaka oraz makaron Exclusive wiejski durum.
3. Kulinaria Tychy – certyfikat „Doceń polskie” przyznano kompozycji przypraw  i suszonych warzyw „Złota misa” produkowanej przez tyską firmę.
4. Krybex – firma z Czechowic-Dziedzic oferuje m.in. Filety śledziowe po wiejsku, które zostały docenione przez ekspertów programu „Doceń polskie”
5. Lambertz Polonia przedsiębiorstwo z Rudy Śląskiej w trakcie wrześniowej certyfikacji zdobyło 3 certyfikaty „Doceń polskie”. Nagrodzone produkty to Pierniki w czekoladzie z trzema rodzajami nadzienia: śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz morelowo-jabłkowym.
6. PPUH H.Kowalczyk (Bargły k. Częstochowy) – Wołowina na steki (wołowina sezonowana) z asortymentu tej firmy zdobyła godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Podczas V audytu programu „Doceń polskie” (16.05.2012) Loża wyróżniła wyroby ośmiu śląskich firm (kolejność alfabetyczna):  Koza (Bytom), OSM Rokitnianka (Szczekociny), P.P.H. „Wysocki” s.c. (Gliwice), Pro-Dym (Ruda Śląska), Sertop (Tychy), Zakład Mięsny Paruzel (Dobieszowice), Zakład Mięsny Poliwczak (Mysłowice), Zakład Mięsny SILESIA (Katowice).

Śląskie firmy nagrodzone w poprzednich certyfikacjach: Browar Zamkowy (Racibórz), Eko-Mak Makarony Babuni (Rudniki k. Częstochowy), Goliard (Rudniki), JAWO(Częstochowa), Jurajska Spółdzielnia Pracy (Myszków), Międzybrodzkie Makarony (Międzybrodzie Bialskie), OSM Myszków (Myszków), P.P.H.U. MAXPOL (Krzepice) P.H.P. YABRA Sp. z o.o. (Kamienica Polska), Ritpol (Psary), Zakłady Mięsne MADEJ&WRÓBEL (Ruda Śląska).

Certyfikat „Doceń polskie” dla makaronu „Bartolini”

docenpolskie_bartolini_logo
Miło nam poinformować, że do grona firm nagrodzonych godłem programu „Doceń polskie” dołączyło Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Tabit” Sp. z o.o., producent makaronów „Bartolini”.

Pięcioosobowa Loża Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, wyróżniła makaron Bartolini Eko Żytni Razowy.
Produkt ten zdobył certyfikat „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Tytuł ten jest nadawany wyłącznie wyrobom najwyższej jakości, którym Loża przyzna maksymalną liczbę punktów.

Nagrodzony makaron jest produkowany z mąki żytniej razowej typ 2000, mielonej wraz z otrębami w tradycyjny sposób na kamiennych żarnach. Produkt uzyskał certyfikat żywności ekologicznej i jest pod stałą kontrolą jednostki certyfikującej AgroBioTest.
Makaron dostępny jest w formie świderków, muszli, tagliatelle, pappardelle, kolanek  i rurek.

„Bartolini” to flagowa marka firmy „Tabit”. Przedsiębiorstwo to rozpoczęło działalność w 1991 r. Od momentu założenia firma ma rodzinny charakter.
Głównym i najważniejszym profilem działalności firmy jest produkcja wysokogatunkowych makaronów jajecznych opartych na tradycyjnych polskich recepturach. Makarony powstają z najwyższej jakości kaszek makaronowych wytwarzanych z pszenicy miękkiej i twardej oraz jaj. Cały proces technologiczny został oparty na wysokiej klasy maszynach i urządzeniach.

W 2004 roku firma przeniosła swój zakład produkcyjny do nowo wybudowanej hali w Wiązownie pod Warszawą, spełniającej najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa.
Firma wdrożyła systemy HACCP oraz ISO 9001.
docenpolskie_bartolini

Logotyp programu „Doceń polskie” na butelkach radomskiego piwa

docenpolskie_dionizos_0Z radością informujemy, że na butelkach piwa firmy Dionizos s.c. zamieszczony został logotyp programu „Doceń polskie”.

W sklepach są już dostępne butelki piwa Czarny Kot (500 ml) i Bearnard czarna porzeczka, na których widnieje znak „Doceń polskie”. Wkrótce do sprzedaży trafi także piwo Bearnard miód&malina w opakowaniach wzbogaconych o godło programu.

Piwa Bearnard wyróżniają się charakterystycznym opakowaniem, tzw. zawijkami, które zastępują tradycyjne etykiety. Logotyp „Doceń polskie” został umieszczony z przodu i z tyłu papierowej zawijki.

Warto przypomnieć, że trzy rodzaje piwa radomskiej firmy Dionizos zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie” podczas V audytu, który odbył się w maju tego roku.
docen_polskie_dionizos

II edycja konkursu kulinarnego z produktami „Doceń polskie”

docenpolskie_konkurs
1 lipca rozpoczęła się II edycja konkursu „Doskonałe danie z Doceń polskie”.

Zabawa potrwa do 31 lipca, a kolejne edycje będą się odbywać w cyklach miesięcznych.
Zasady konkursu są proste – wystarczy opracować przepis na danie, którego składnikiem będzie produkt wyróżniony certyfikatem „Doceń polskie”, a następnie zamieścić go na stronie KupujNajlepsze.pl i na Fanpage zabawy.

Na twórców najciekawszych przepisów czekają atrakcyjne nagrody, m.in. blender Kenwood, mikser z misą Moulinex oraz wypiekacz do chleba Moulinex.
Informacje o konkursie oraz jego regulamin dostępne są na Fanpage KupujNajlepsze.pl

Pierwsza odsłona konkursu zakończyła się 30 czerwca.
Miłośnicy sztuki kulinarnej przesłali blisko 90 przepisów, m.in. na dania główne, przekąski i desery.
Spośród przepisów, którym internauci przyznali co najmniej 25 głosów, Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” wybierze zwycięską piątkę.

Wyniki I edycji poznamy najpóźniej 10 lipca, a tymczasem zapraszamy do zabawy!