PRIMUS laureatem XXXII certyfikacji żywności

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, Ocet jabłkowy 6 %, Avitek – kwas mlekowy spożywczy – to produkty, które wyróżnione zostały w trakcie XXXII certyfikacji żywności! Należące do asortymentu firmy PRIMUS (www.primus.waw.pl) specjały otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. W rezultacie, cała „czwórka” wyróżniona została nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” a także tytuły TOP PRODUKT.

Co więcej, wszystkie cztery specjały mają już na swoim koncie laury programu, co świadczy o ich stale utrzymującej wysoki poziom jakości.

Pora na kilka słów o nagrodzonych produktach:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Jak podkreśla jego wytwórca, produkt powstaje z podwójnie uszlachetnionych, bezerukowych odmian rzepaku wolnych od GMO. Przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. To cenne źródło witamy E oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega -9 pochodzących z kwasu linolenowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Jego spożywanie łagodzi stany zapalne, obniża także krzepliwość krwi i pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A, D, E oraz K). Wyrób wspomaga leczenie choroby wieńcowej serca, zapalnie stawów i łuszczycy. Jest nierafinowany.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, dresingów i majonezów, nadaje się do pieczenia i krótkiego smażenia. Wyróżnia się słodkim zapachem i smakiem.

 

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Nierafinowany olej, niezastąpiony w prewencji miażdżycy naczyń krwionośnych (obniża poziom cholesterolu we krwi). – Nieoczyszczony. Z wysokogatunkowego ziarna. Zawiera witaminy: A, wit z grupy B, C, K i najwięcej ze wszystkich olei wit E. To źródło cennych fitosteroli, beta-karotenu, lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6. Olej nasz może być używany „do ssania” w kuracji oczyszczającej organizm– w ten sposób producent opisuje swój wyrób.
Zimnotłoczony olej jest szczególnie bogaty w witaminę E oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6. Idealny dodatek do sosów, dresingów, majonezów, surówek, kasz, past i zup. Świetny do duszenia i gotowania potraw.
Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno. Ma słodki smak i zapach, wyróżnia się złocistą barwą.

Ocet jabłkowy 6 %

Nasz Ocet jabłkowy produkowany jest naturalną metodą fermentacji biologicznej. Nie zawiera żadnych dodatków i polepszaczy. Im odmiana jabłek jest soczystsza i słodsza, tym pozyskiwany ocet mocniejszy a jego kolor ciemniejszy (proces fermentacji uzależniony jest od wysokości zawartego w jabłkach cukru)– zapewniają przedstawiciele firmy PRIMUS.
Podobnie jak sam owoc, również ocet jabłkowy posiada bogate właściwości zdrowotne. Dzięki zawartym w nim związkom mineralnym, enzymom i aminokwasom uzupełnia składniki biorące czynny udział we wszystkich procesach życiowych. Jest źródłem pektyny i bioflawonoidów. Co więcej, ocet jabłkowy skutecznie powstrzymuje szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny. Wyrób zawiera także cenny dla zdrowia potas, jego niedobór w organizmie może niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie psychofizyczne, może także prowadzić do zaburzeń pracy serca. Ocet jabłkowy ma zastosowanie w kuracjach zdrowotnych oraz dietach obniżających wagę ciała. Ocet jabłkowy to źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, E i P, a także beta-karotenu oraz żelaza, potasu, fluoru, chloru, miedzi, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i krzemu.

Avitek – kwas mlekowy spożywczy

Zastąp tradycyjny ocet spirytusowy naturalnym produktem – AVITKIEM – kwasem mlekowym. Możemy nim doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny. Ma on nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany – zachęcają reprezentanci firmy z Warszawy.

Jak dodają, kwas mlekowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych pochodzenia roślinnego (z kukurydzy lub z buraków cukrowych). Jest on stosowany do regulowania kwasowości produktów ekologicznych. Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo.

Powrót do tradycji

 

Z Mirosławem Nadratowskim – właścicielem MASARNI Staropolska Strzecha rozmawia Katarzyna Salomon

Proszę powiedzieć, co wpłynęło na Państwa decyzję o przystąpieniu do XXXII Certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie”?
Przeświadczenie o wysokiej jakości naszych produktów, chęć sprawdzenia się na tle konkurencji oraz prestiż programu „Doceń polskie”.

Skąd dowiedzieli się Państwo o Programie?
Program jest nam znany z mediów i półek sklepowych. Propozycję certyfikacji konkretnych produktów otrzymaliśmy bezpośrednio od organizatora.
Dwa wyroby Waszej masarni zdobyły najwyższy laur Programu. Proszę zdradzić – w czym tkwi tajemnica ich sukcesu?
Powrót do tradycyjnych, staropolskich receptur, które pochodzą z mojego domu rodzinnego, opartych na naturalnych przyprawach i tradycyjnym wędzeniu z wykorzystaniem drewna olchowego i bukowego.

Czy nagrodzone produkty są również tymi, które są najczęściej wybierane przez Waszych klientów?
Szynka babci jest produktem, który osiąga najwyższy poziom sprzedaży, natomiast schab szlachecki, pomimo swojej jakości, to raczej średnia sprzedaż, dlatego postanowiliśmy wspomóc go certyfikatem.

Gdzie dostępne są Wasze wyroby oznaczone Znakiem „MASARNI Staropolska Strzecha”?
Pełen asortyment Masarni Staropolska Strzecha wraz z wspomnianymi TOP PRODUKTAMI można nabyć w sklepach firmowych: w Sierpcu ul. Jana Pawła II 1c, ul. Wiosny ludów 8, w Płocku ul. Wyszogrodzka 91, ul. Jana Pawła II 92, ul.Armii Krajowej 12, Warszawie ul. Warszawska 58c lok 23 (galeria GAWRA w Ursusie), ul. Abrahama 1a oraz w sieci handlowej PSS Społem ZGODA w Płocku, jak również w kilkudziesięciu placówkach handlowych rozmieszczonych na terenie Warszawy i okolic.

I ostatnie pytanie – czy, według Pana, inicjatywy takie jak Program Promocyjny „Doceń polskie” są potrzebne polskim konsumentom i producentom, i dlaczego?
Jestem przekonany, że tego typu inicjatywy są potrzebne, ponieważ konsumenci powinni dowiedzieć się o wysokiej jakości rodzimej produkcji i wybierać polskie produkty, wspierając polski biznes.

Dziękuję za rozmowę.

Rąbanka z maksymalną liczbą punktów

Firma „U TERESKI” Wyrób i Sprzedaż Wędlin Metodą Tradycyjną z siedzibą w Aleksandrowie (gm. Lelis, pow. ostrołęcki, woj. mazowieckie) zgłosiła do oceny Loży Ekspertów swój wyrób: Rąbankę. Dokładnie 15 maja br. jury programu przyznało specjałowi maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. W rezultacie Rąbanka nagrodzona została certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.

 – Wszystkie wyroby przez nas produkowane są w oparciu o tradycyjne metody wytwarzania i rodzinne receptury. Powstają wyłącznie z mięsa i naturalnych przypraw, nie zawierają jakichkolwiek innych dodatków poprawiających koloryt, trwałość czy objętość produktu, dlatego polecane są nawet najmłodszym konsumentom. Wyraźny smak i aromat wędlin powstaje podczas powolnego wędzenia świeżym drzewem olchowym – dodają producenci.

Jak zaznaczają wytwórcy, na początku działalności wyrabiali wędliny dla siebie i dzieci oraz rodziny.  – Z racji, że wszystkim smakowało zaczęliśmy wytwarzać więcej dla znajomych oraz ich znajomych. Łańcuch zadowolenia z naszych wyrobów rósł, więc stało się to wkrótce naszym sposobem na życie – tłumaczą właściciele przedsiębiorstwa. Obecnie firma posiada przydomowy zakład, w którym wyrabiane są wszystkie produkty. W nim też odbywa się cała produkcja; od rozbioru półtusz, wyrabiania mięsa po wędzenie włącznie.

Aby zasięgnąć ciekawych informacji na temat firmy „U TERESKI” oraz poznać bogatą ofertę zakładu zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej przedsiębiorstwa www.utereski.pl.

Chrupki GOOD SNACK zyskały uznanie jury programu

Przedsiębiorstwo GOOD SNACK oferuje swoim odbiorcom szeroką gamę wyrobów uzyskiwanych głównie z ziarna niezmodyfikowanej genetycznie kukurydzy – Nasze wyroby produkowane są w oparciu o własne, ściśle przestrzegane receptury. Pracujemy z pasją, produkując wyroby, które cieszą podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych, w kraju jak i za granicą. Utrzymanie odpowiednich procedur związanych z bezpieczeństwem żywności oraz zapewnieniem trwałego, wysokiego poziomu jakości to dla nas kwestie podstawowe – informuje strona internetowa firmy GOOD SNACK www.goodsnack.pl.

W ofercie przedsiębiorstwa, którego siedziba mieści się w Dąbrowie Tarnowskiej znaleźć można kilka linii produktów, które w sposób możliwie najlepszy zaspokajają oczekiwania i potrzeby konsumentów Oferujemy klasyczne chrupki kukurydziane w różnych kształtach oraz smakach jak również słone i słodkie przekąski na bazie surowców takich jak pszenica, ryż, ziemniaki, z dodatkiem posypek, polew, suszonych owoców oraz ziół, naturalnych aromatów i barwników – tłumaczy producent. – Marka GOOD SNACK to przedsięwzięcie z całkowicie polskim kapitałem, którego głównym filarem jest nasza wiedza i wieloletnie doświadczenie oparte na wykwalifikowanej kadrze pracowników – dodaje.

Dokładnie 15 maja w Sosnowcu, Loża Ekspertów przyznała dwóm wyrobom firmy maksymalne noty! Mowa o chrupkach: MAGIK JUNIOR o smaku czekoladowym oraz chrupkach MAGIK JUNIOR o smaku truskawkowym. Oba przysmaki wyróżnione zostały nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” ale także tytułami TOP PRODUKT.

Nowoczesne zaplecze technologiczne, sprawdzeni dostawcy oraz znajomość rynku pozwoliły firmie GOOD SNACK zaprojektować produkty o takich cechach, które zaspokajają nie tylko potrzebę „przekąszenia” ale dbają również o potrzeby żywieniowe – Nasze zaplecze technologiczne oraz wieloletnie doświadczenie sprawiły, iż jesteśmy firmą otwartą i elastyczną. Wytwarzamy produkty pod marką GOOD SNACK oraz produkty pod obcymi markami na rynek krajowy i zagraniczny – informuje na koniec właściciel.

MAS-AR laureatem programu!

– Nasza specjalność to wyroby wędliniarskie. Wytwarzamy wędliny bez zbędnych konserwantów i wędliny tradycyjne– aromatyczne, pyszne i naturalne. Działamy od 1992 roku, kiedy to kilku wykładowców Akademii Rolniczej w Szczecinie postanowiło założyć biznes oparty na trwałych fundamentach, tzn. wiedzy, rzetelności i trosce o klienta. Jako producenci wędlin z wieloletnim doświadczeniem jesteśmy świadomi, czego Państwo oczekują. Stale się rozwijamy, by nasz asortyment stawał się coraz atrakcyjniejszy – czytamy na stronie internetowej kolejnego laureata XXXII certyfikacji żywności www.wedlinymasar.pl.

Zakład Doświadczalno-Produkcyjny Przetwórstwa Spożywczego MAS-AR Sp. z o.o. bo o nim mowa, to przedsiębiorstwo produkcyjne i hurtownia wędlin mieszcząca się w Szczecinie.

 – Dzięki temu, że produkcja wędlin i sprzedaż odbywają się w tym samym budynku, możemy zaoferować naszym Klientom najświeższe produkty. Sekret jakości tkwi również w tym, że mięso, które wykorzystujemy, pochodzi z najlepszych hodowli w Polsce. Zależy nam, by na Państwa stołach mogły znajdować się nie tylko apetyczne, ale również zdrowe wędliny. Właśnie dlatego proces produkcji odbywa się w zgodzie z wyśrubowanymi normami prawnymi, sanitarnymi itd. Satysfakcja i bezpieczeństwo Klientów stanowią dla nas najwyższe wartości – dodają wytwórcy.

Jak dodają producenci, produkcja wędlin to zajęcie, które wymaga nie tylko wiedzy, ale także doświadczenia. W ofercie przedsiębiorstwa znajdują się wędliny tradycyjne, wytwarzane według starannie opracowanych receptur. Jak zapewniają przedstawiciele firmy od przeszło 25 lat robią wszystko co w ich mocy, by smak produktów po które sięgają ich klienci był wyrazisty a zarazem delikatny. – Wyroby wędliniarskie, jakie oferujemy, to połączenie najwyższej jakości składników i nowoczesnych technologii produkcyjnych. Mas-Ar to producent wędlin, a zarazem hurtownia wędlin, oferująca towary najwyższego gatunku – zdrowe wędliny, o znakomitym smaku i niepowtarzalnym aromacie – informują właściciele przedsiębiorstwa.
Firma posiada także sklep firmowy znajdująca się przy zakładzie produkcyjnym, gdzie każdego dnia można zakupić świeże wyroby, produkowane dzień wcześniej, jak i świeżo wędzone wyroby, które wędzone są w nocy.

Kiełbasa schabowa i Kiełbasa ze wsi tego wytwórcy, to specjały, które nagrodzone zostały w trakcie XXXII certyfikacji żywności, która odbyła się 15 maja br. Oba specjały nagrodzone zostały maksymalnymi notami w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. W rezultacie kiełbasy firmy MAS-AR wyróżniono certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami TOP RPODUKT.

Więcej informacji na temat uhonorowanej laurami programu „Doceń polskie” firmy znajduje się na stronie www.wedlinymasar.pl.