XIV audyt. Sześć certyfikatów „Doceń polskie” – Marki Własne dla wyrobów firmy Multi Food

docen_polskie_swojscy_logo
– To wędliny, które na naszych stołach są od lat. Marka została stworzona z myślą o tych, dla których wysoka jakość produktu, jego powtarzalność oraz wyjątkowy smak stanowią kwintesencję polskiej wędliny
– czytamy na stronie internetowej marki Swojscy (www.swojscy.pl).
Wyniki XIV certyfikacji żywności starającej się o zdobycie godła „Doceń polskie” jednoznacznie potwierdzają wysoką jakość wyrobów produkowanych przez firmę Multi Food S.A. – aż sześć produktów sygnowanych marką Swojscy zyskało uznanie Loży Ekspertów. Co istotne, pięć z nich zyskało także tytuły TOP PRODUKT.

W trakcie XIV certyfikacji Loża Ekspertów podjęła decyzję o wyróżnieniu następujących wyrobów:

– Pasztet swojski z indykiem – wypiekany w piecu produkt wieprzowy z dodatkiem mięsa indyczego. Jego niepowtarzalny smak oraz kompozycja użytych do wytworzenia przypraw i ziół mocno nawiązują do tradycji domowego smaku.

– Kiełbasa myśliwska – sucha kiełbasa wieprzowa, o ciemnym kolorze wędzenia. Bardzo krucha, o wyrazistym i zdecydowanym smaku.

– Kiełbasa jałowcowa – sucha kiełbasa wieprzowa, o ciemnym kolorze wędzenia i formie tradycyjnego wianka. Wyrób z charakterystycznym smakiem i delikatnym aromatem jałowca.

– Kiełbasa toruńska – kiełbasa o długości około 28-30 cm w naturalnym jelicie, wyprodukowana z mięsa wieprzowego. Parzona, wędzona na złoty kolor.  Charakterystyczny smak podstawowych przypraw (sól, pieprz, czosnek) powoduje, że produkt doskonale nadaje się do pieczenia (grill, ognisko) lub jako składnik przyrządzanych potraw (bigos, leczo).

– Szynka biała – produkt parzony, kruchy o bardzo delikatnym smak, tworzony ze specjalnie wyselekcjonowanych mięśni szynki wieprzowej.

Wszystkie wymienione wyroby otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek ich jakości do ceny, a co za tym idzie, uhonorowano je nie tylko certyfikatami „Doceń polskie” – MARKI WŁASNE”, lecz także tytułami TOP PRODUKT.

Uznanie Loży Ekspertów zdobyła również Konserwa wojskowa, czyli kruche kawałki mięsa wieprzowego zanurzone w delikatnej i aromatycznej galarecie. Produkt idealny na kanapki, którego wyrazisty smak i apetyczny wygląd cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-jałowcowa docen_polskie_Multi-Food_szynka-biała docen_polskie_Multi-Food_pasztet-swojski-z-indykiem docen_polskie_Multi-Food_konserwa-wojskowa docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-toruńska docen_polskie_Multi-Food_kiełbasa-myśliwska

Werbkowicka mąka to TOP PRODUKT

docen_polskie_mlyn_logo
Mąka zamojska 450
to jeden z artykułów spożywczych nagrodzonych podczas przeprowadzonej ostatnio certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”.

Wyrób oferują Zakłady Zbożowo-Młynarskie w Werbkowicach S. C. Władysław Brzozowski, Wojciech Goławski.
Mąka zdobyła godło „Doceń polskie”, eksperci nagrodzili ją także tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że wyrób zdobył maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tytuł ten jest przyznawany wyłącznie wyróżniającym się wyrobom, jego zdobycie jest więc dla firmy szczególnym powodem do dumy.
Firma z woj. lubelskiego cieszy się ponad 26-letnią tradycją i trudni się skupem oraz przetwórstwem zbóż (głównie pszenicy paszowej i jęczmienia browarnego), które pochodzą z ziem powiatów chełmskiego, hrubieszowskiego, tomaszowskiego oraz zamojskiego.
Stała oferta zakładu obejmuje mąki pszenne i żytnie.
Zakład zajmuje się również obrotem kwalifikowanych materiałów siewnych, w które zaopatrywane są gospodarstwa rolne, dostarczające przedsiębiorstwu surowców do produkcji mąk. Werbkowickie wyroby trafiają do klientów indywidualnych, piekarni, cukierni, hurtowni spożywczych oraz centrów handlowych.
docen_polskie_ZZM-w-Werbkowicach_maka

Tytuł TOP PRODUKT dla sera żółtego „Król Artur”

docen_polskie_milkiland_logo
Ser żółty „Król Artur”
, produkt z oferty firmy Milkiland EU, zdobył od członków Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.  Wyrób otrzymał zatem nie tylko godło promocyjne „Doceń polskie”, lecz również tytuł TOP PRODUKT.
Decyzja o przyznaniu prestiżowych wyróżnień zapadła podczas XIV audytu żywności.

Przypomnijmy, że nagrodzony „Król Artur” to już drugi wyrób firmy Milkiland, który zyskał uznanie ekspertów programu „Doceń polskie”. W trakcie jednej z poprzednich certyfikacji jury przyznało certyfikat Serowi żółtemu w plastrach Ostrowskiemu.

Jak zapewnia producent, sery żółte Milkiland są idealne na kanapki oraz jako dodatek do dań ciepłych. Pokrojone w kostkę są wyśmienite z dodatkiem winogron, orzechów lub oliwek. Można je nabyć zarówno w plasterkach, jak i kostkach oraz blokach. Marka Milikand obejmuje ponadto sery topione, jak również serki do smarowania i homogenizowane.
Laureat programu proponuje także konsumentom mleczne wyroby (sery twarde i topione) marki Ostrowia.

Firma Milkiland EU istnieje od 2012 roku i jest spółką w całości zależną od Grupy Milkiland – producenta nabiału, działającego w krajach WNP oraz Unii Europejskiej.
Spółką holdingową Grupy jest Milkiland N.V. z siedzibą w Holandii, która od grudnia 2010 r. jest notowana na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.
docen_polskie_Milkiland_ser-żółty-Król-Artur

KANOLDY z tytułem TOP PRODUKT

docen_polskie_ewa_logo
KANOLDY
to mleczne karmelki, które na rynek zostały wprowadzone w latach 80. ubiegłego wieku. Słodki wyrób jest dostępny w dwóch rodzajach opakowań: paczkach o wadze 80g oraz tubach, w których mieści się aż 2,7kg cukierków.
Słodkości zostały ocenione podczas minionej certyfikacji. Wyrób otrzymał najwyższą ocenę za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też przyznano mu certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Tym samym Loża Ekspertów dołączyła do dużego grona konsumentów, którzy cenią opisywany przysmak.

KANOLDY to „słodka chluba firmy” EWA Krotoszyn S.A. – zakładu istniejącego od ponad sześciu dekad. Spółka specjalizuje się w produkcji wyrobów na bazie karmelu. Asortyment przedsiębiorstwa nie ogranicza się wyłącznie do  słodyczy. Oferta obejmuje także suplementy diety i wyroby farmaceutyczne w formie pastylek do ssania i lizaków.  Firma prowadzi również działalność handlową poprzez prowadzenie ogólnopolskiej sieci sprzedaży oraz własnego Domu Handlowego.

Firmę EWA Krotoszyn tworzą dwa nowoczesne wydziały produkcyjne o łącznej powierzchni 5300 m kw. Pierwszy z nich to Wydział Produktów Cukierniczych, drugi -Wydział Produktów Leczniczych. Przedsiębiorstwo posiada własne zaplecze magazynowe, dzięki którym możliwe jest  zapewnienie ciągłości dostaw produktów do klientów oraz laboratorium kontroli jakości, gdzie każdy etap produkcji wyrobów jest poddawany rygorystycznej ocenie według ściśle określonych procedur.

Co ważne, przedsiębiorstwo dokłada wszelkich starań, by wpływ zakładu na środowisko był jak najmniejszy. W celu zapewnienia wysokiego standardu oferowanych produktów, w firmie wdrożono system HACCP, a w 2007 roku przedsiębiorstwo uzyskało certyfikat ISO 22000:2005.
Spółka współpracuje m.in. z koncernem farmaceutycznym GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S. A., Queisser Pharma GmbH&Co.KG oraz z Omega Pharma International NV.
docen_polskie_Ewa_kanoldy

Eksperci nagrodzili wódki Copernicus certyfikatami i tytułami TOP PRODUKT

docen_polskie_copernicus_logo
Copernicus Premium Vodka
– wódka czysta o mocy 40% vol. wytwarzana wyłącznie z polskich surowców oraz Copernicus Premium Gold Potato – wódka czysta klasy premium o mocy 40%  vol. tworzona w limitowanych partiach, tylko z surowców polskiego pochodzenia (spirytusu ziemniaczanego i  wody), zamknięta w prestiżowym opakowaniu – to kolejne wyroby wyróżnione przez Lożę Ekspertów. Obie wódki uzyskały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dzięki czemu otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

Wyróżnione wódki oferuje Fabryka „Copernicus” z Nieszawy (woj. kujawsko-pomorskie).
Choć firma prowadzi działalność w starych (pochodzących z 1921 roku) budynkach z czerwonej cegły, jest wyposażona w nowoczesne technologie produkcyjne oraz rektyfikujące spirytus metodą hydroselekcji.  Trzy lata temu obiekt stał się własnością Pomorskiej Fabryki Wódek. Od tamtej pory, prócz destylacji spirytusu, w zakładzie zaczęła prosperować rozlewnia wysokoprocentowych wódek czystych oraz smakowych.
Z kolei w tym roku fabryka pozyskała inwestora strategicznego, który utworzył nową spółkę – Fabrykę „Copernicus”. Nowy podmiot przejął prawa intelektualne do kilku marek produkowanych niegdyś w Polmosie Toruń.
Przedstawiciele firmy zwracają uwagę, iż większość produkowanych w Nieszawie marek wyróżnia  się manufakturowym charakterem (są wytwarzane ręcznie) oraz bardzo wysoką jakością. Najlepszym potwierdzeniem tych słów są certyfikaty przyznane podczas XIV audytu.
docen_polskie_Copernicus_premium-vodka docen_polskie_Copernicus_premium-gold-potato