Czwarty tytuł TOP PRODUKT dla Opatowskiej krówki

Już po raz czwarty Opatowska krówka mleczna zdobyła laury programu „Doceń polskie”! Specjał ten produkowany jest od ponad 30 lat. Początkowo powstawał w Spółdzielni Pracy Przemysłu Spożywczego w Opatowie, a od 1992 r. jego producentem jest istniejąca od przeszło 100 lat Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie. Od tamtej pory OSM Opatów tworzy krówki niezmienioną metodą, na podstawie opracowanej wewnętrznej normy branżowej (oryginalny dokument z 1982 r.), aktualnie wg Polskiej Normy.

W trakcie XXVII atestacji żywności specjaliści z branży spożywczej, ponownie ocenili opatowski przysmak, przyznając mu maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tym samym, przez okres kolejnych 2 lat wyrób będzie posługiwać się znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. To kolejny dowód najwyższej jakości smakołyku. W 2011 roku Krówkę Opatowską wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych, zaś 4 lata później przyznano jej tytuł Jakość Tradycja.

By dowiedzieć się jak powstaje słodka przekąska, wystarczy zajrzeć na stronę internetową producenta i obejrzeć ciekawy film. Co więcej, witryna pozwala poznać m.in. tajemnicę niepowtarzalnego smaku krówki – www.krowkaopatowska.pl.

Eksperci nagrodzili produkty firmy „HEROLD”

Kiełbasa leśna Herold i Serdelki Herold to kolejne produkty nagrodzone przez członków Loży Ekspertów programu promocyjnego „Doceń polskie”. Decyzja o ich wyróżnieniu zapadła podczas XXVII atestacji żywności, zorganizowanej 31 stycznia 2018 roku w Sosnowcu.
Obie propozycje uzyskały certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT, a kiełbasa została nagrodzona po raz drugi. Wyróżnione wyroby to propozycje z oferty Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „HEROLD” Teresa, Arkadiusz, Edmund Herold. Firma już wcześniej zdobyła znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Laury programu otrzymała Kiełbasa polska tego wytwórcy.

Wyniki styczniowego audytu potwierdzają najwyższą jakość propozycji firmy „HEROLD”. Co jeszcze warto wiedzieć o tym producencie?
Siedzibą rodzinnej firmy jest Zblewo (miejscowość położona 15 km od Starogardu Gdańskiego w stronę Chojnic). Przedsiębiorstwo założono 20 lat temu. Zajmuje się ono skupem trzody chlewnej i bydła, a także ubojem oraz produkcją wędlin.  – Od początku naszej działalności, dzięki ciężkiej i solidnej pracy – mającej na celu troskę o klienta, o jak najlepsze poznanie i sprostanie jego potrzebom – wypracowujemy opinię o sobie. Wynikiem naszych starań jest produkcja wędlin opierająca się na tradycyjnych recepturach oraz naturalnym smaku, które w większości są wędzone w tradycyjnych wędzarniach na drzewo – zaznaczają reprezentanci firmy.

W asortymencie producenta znajdziemy wędliny cienkie, surowe oraz grube wędzone,  jak również wyroby podrobowe, wędzonki, mięsa wołowe, cielęcinę oraz mięsa. – Do tradycyjnych wyrobów cieszących się dużym powodzeniem wśród odbiorców hurtowych i detalicznych zaliczamy: pasztetową wiejską, wątrobiankę, salceson czarny, salceson ozorowy, krupnioki, polską podwędzaną – wyliczają producenci.

Godła jakości „Doceń polskie” to kolejne wyróżnienia przyznane wyrobom opisywanej firmy. Producent zdobył certyfikaty i dyplomy branżowe, nagrodzono go m.in. w konkursie POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI w roku 2003 i 2004. Firma posiada także Certyfikat Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Pomorskie.

Sól Dębieńska zdobywa maksymalne noty

Sól warzona spożywcza bez substancji przeciwzbrylającej zdobyła maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Produkt marki Sól Dębieńska należącej do Przedsiębiorstwa Gospodarki Wodnej i Rekultywacji w Jastrzębiu Zdroju oceniony został przez specjalistów z branży spożywczej w trakcie XXVII certyfikacji programu „Doceń polskie”. Audyt miał miejsce 31 stycznia br. w Sosnowcu. Znak „Doceń polskie” przyznawany jest po otrzymaniu 7,5 pkt, natomiast maksymalne noty gwarantują nadanie tytułu TOP PRODUKT.

Mieszcząca się na Śląsku firma produkuje sól spożywczą, jodowaną i niejodowaną. Z soli wytwarzane są także tabletki solne i pył solny. Firma wprowadziła do sprzedaży również wysokojakościową solankę drogową o bardzo dobrych parametrach użytkowych.

Czym wyróżnia się Sól Dębieńska? Jak podkreśla jej wytwórca, to wysokojakościowy, atestowany produkt przeznaczony dla odbiorców branży spożywczej i chemicznej, dla których kluczową cechą produktu jest brak antyzbrylacza.  – W procesie technologicznym polegającym na zatężaniu a następnie krystalizacji najwyższej jakości solanek otrzymuje się sól. Surowcem są wyłącznie naturalne solanki i sól kamienna spożywcza. Sól Dębieńska nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, nie jest również modyfikowana genetycznie –  tłumaczą wytwórcy. Sól Dębieńska jest dostępna w opakowaniach 25 kg, 50 kg oraz 1000 kg.

Producent podkreśla także, że stosowany w firmie proces technologiczny pozwala zachować w składzie opisanego artykułu pożądane mikroelementy i minerały, takie jak magnez czy wapń. – Certyfikowane laboratorium stale bada skład i jakość produkowanych partii soli. Stała granulacja i niski poziom wilgotności eliminuje konieczność stosowania środków antyzbrylających bez wpływu na długość przechowywania produktów – podsumowują przedstawiciele firmy.  Źródłem dodatkowych informacji jest strona internetowa, www.soldebienska.pl.

 

Kolejne wyróżnienia dla Ketchupów Kieleckich

Ketchup Kielecki łagodny extra, Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym oraz Ketchup Kielecki pikantny extra po raz drugi nagrodzono certyfikatami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT.
Specjały Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” zostały poddane ocenie w trakcie XXVII certyfikacji żywności, zorganizowanej 31 stycznia br. w Sosnowcu. Wszystkie zgłoszone produkty wyróżniono maksymalnymi notami za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Powtórne nagrodzenie wyrobów (znaki promocyjne są nadawane na 2 lata) dowodzi, że firma z Kielc utrzymuje najwyższy poziom bez względu na upływ czasu.

Ketchupy Kieleckie to nie jedyne specjały firmy, które uhonorwane zostały przez Lożę Ekspertów. Wśród artykułów spożywczych ze znakiem programu znajdziemy także: Chrzan Luksusowy, Sos Kielecki tatarski, Sos Kielecki czosnkowy, Sos Kielecki meksykański oraz Sos Kielecki amerykański tego producenta. Wyrobom tym przyznano certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

 WSP „Społem” z Kielc to firma o niemal 100-letnim doświadczeniu, której sztandarowym produktem jest Majonez Kielecki. W ofercie przedsiębiorstwa znajdziemy także wspomniane już Sosy Kieleckie, Musztardy Kieleckie, Chrzan Luksusowy, jak również Ocet Kielecki oraz Snack – Przysmak Świętokrzyski.

Produkty z portfolio WSP „Społem” nabyć można nie tylko w naszym kraju, ale także w najdalszych rejonach świata. Choć firma odniosła sukces na zagranicznych rynkach, nadal jest silnie związana z Kielecczyzną. Dowodzą tego nie tylko nazwy produktów, lecz również zaangażowanie firmy w społeczne i sportowe inicjatywy lokalne.

 Aby zaczerpnąć wszelkich informacji o produktach, jak i producencie wystarczy odwiedzić stronę internetową www.wspspolem.com.pl.

Loża Ekspertów oceniła Obwarzanki tomaszowskie

– Dawniej i obecnie wypiekane są głównie z mąki i wody bez innych dodatków. Na wypieki te przeznaczano mąkę żytnią lub pszenną, zawsze jednak czystą i jasną (…) Ciasto do tego rodzaju pieczywa wyrabiano na kwasie i wodzie. Niekiedy dodawano do niego trochę cukru (…) Obwarzanki formowane są w kształt pierścienia z cienkich pasków ciasta, a następnie obgotowywane i wypiekane. Przy wyrobie obwarzanków tomaszowskich bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz sposób sporządzania ciasta, czas wyrabiania ciasta, długość obgotowywania i przesuszania – w ten sposób Obwarzanki tomaszowskie opisuje ich producent.

Specjał firmy Wyrób i Sprzedaż Obwarzanków – Mariola Krzysztofik z Tomaszowa Mazowieckiego został oceniony przez Lożę Ekspertów w trakcie XXVII atestacji. Audyt odbył się 31 stycznia 2018 roku. Obwarzanki otrzymały maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. W rezultacie, ich producent przez najbliższych 24 miesięcy może posługiwać się godłem „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.
To kolejne wyróżnienie przyznane Obwarzankom tomaszowskim: w maju 2013 roku wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych i Rozwoju Wsi.