Certyfikat dla Marforka

docen_polskie_logo_Marfor
Serecek Marforek
to kolejny produkt, który został pozytywnie oceniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Wysokie noty przyznane w trzech kategoriach (smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do ceny) zadecydowały o tym, że produkt ten zdobył certyfikat „Doceń polskie”.
Marforek to naturalnie wędzony, pakowany próżniowo ser, który jest wyrabiany ręcznie wg tradycyjnej receptury. Termin jego przydatności do spożycia wynosi 60 dni.

Producentem Marforka jest  FHU „MARFOR”. Motto tej firmy brzmi: Naturalne produkty tradycyjny i oryginalny smak.

„MARFOR” zajmuje się produkcją, konfekcjonowaniem i dystrybucją serów, a także zakąsek serowych wędzonych i naturalnych. Sztandarowym produktem firmy są sery regionalne w szerokim asortymencie i w różnych formach. Oferta obejmuje m.in. sery w zalewach olejowo-ziołowych, zestawy grillowe oraz zakąski serowe.

Opisywane przedsiębiorstwo istnieje od 2000 roku i od początku swojej działalności skupia się na budowaniu asortymentu w oparciu o produkty Regionalne i Tradycyjne w segmencie nabiałowym. Firma szczyci się tym, że jako pierwsza w naszym kraju zajęła się wprowadzaniem tego typu produktów na rynek ogólnopolski.  Jako jedyni utrzymaliśmy tradycyjną formę wytwarzania naszych produktów, co procentuje jego wyjątkowym, niepowtarzalnym, niezmiennym smakiem i jakością oraz marką na rynku – podkreślają właściciele firmy.

Produkcja jest dostosowana do wymagań Unii Europejskiej, „MARFOR” wdrożył ponadto Zakładowy System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
docen_polskie_Marfor_serecek-Marforek

Ferma Drobiu Janiczek laureatem VIII audytu

Docen_polskie_janiczek_logo
Kolejnym producentem, który może poszczycić się posiadaniem certyfikatu „Doceń polskie” jest Ferma Drobiu Janiczek z Bukowa (woj. śląskie). W trakcie VIII audytu Loża Ekspertów wyróżniła kurze jaja z oferty tej firmy.

Ferma istnieje od ponad 30 lat. Tak długa obecność na rynku to dowód, iż konsumenci doceniają jaja Fermy Janiczek. Warto zauważyć, że ferma jest producentem jaj, a co za tym idzie – jej właściciele (w przeciwieństwie do osób lub organizacji jedynie handlujących jajkami) mają wpływ na dobrostan zwierząt oraz sam skład jajka. Właściciele fermy dysponują fachową wiedzą na temat zwierząt oraz ich prawidłowego żywienia, a ponadto doskonale znają branżę drobiarską.

Co istotne, śląska ferma spełnia nowe, rygorystyczne wymagania europejskie (wprowadziła tak zwane klatki wzbogacone). Produkcja jest skrupulatnie i regularnie monitorowana przez wykwalifikowane służby weterynaryjne. Ferma wdrożyła systemu HACCP, dodatkowo jej właściciele bardzo uważnie dbają o zdrowie niosek oraz higienę we wszystkich obiektach.

Jajka są sortowane według aktualnych norm unijnych i są dostępne w szerokim wyborze, zarówno jeśli chodzi o klasy, jak i ceny. Asortyment obejmuje opakowania hurtowe (wytłaczanki i palety) oraz detaliczne – sześć, dziesięć, piętnaście, dwadzieścia, trzydzieści sztuk.
Ferma Janiczek wyróżnia się wysoką elastycznością i indywidualnym podejściem do każdego klienta (bez względu na wielkość zamówienia). Celem właścicieli firmy jest zapewnienie konsumentom nie tylko świeżych, ale także zdrowych i smacznych jajek dostępnych w atrakcyjnej cenie.

Firma z Bukowa angażuje się także w życie lokalnej społeczności, m.in. sponsoruje działalność sportową i wspomaga lokalne placówki oświatowe.
docen_polskie_Ferma-Janiczek_Jaja

Wyroby SERTOPU ponownie wyróżnione!

docen_polskie_Sertop_LOGO
Podczas V audytu programu „Doceń polskie” firma SERTOP  Sp z o.o.  zdobyła certyfikat (i tytuł TOP PRODUKT) za Ser topiony Złoty Ementaler. Pozytywny wynik przeprowadzonej niedawno VIII certyfikacji sprawił, że firma wzbogaciła się o dwa kolejne wyróżnienia. Loża Ekspertów uhonorowała bowiem dwa wyroby tej tyskiej firmy.
Certyfikat zdobyły Ser smażony domowy chudy z kminkiem oraz Ser topiony OSCAR z szynką.

Nie wszyscy wiedzą, że tradycja wytwarzania sera smażonego domowego chudego z kminkiem sięga okresu powojennego, kiedy to sery te produkowano w Zakładzie Wytwórczym w Chorzowie Batorym. W 1973 roku powstał Zakład Wytwórczy Serów Topionych w Tychach i tam została przeniesiona jego produkcja. W 1991 roku tyski zakład został przekształcony w firmę SERTOP i to właśnie w niej do dziś wyrabiany jest ten przysmak.

Ser smażony firmy SERTOP zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat białemu twarogowi najwyższej jakości i starannie wyselekcjonowanym ziarnom kminku. Ser poddawany jest procesowi gliwienia, który eliminuje ewentualny gorzki posmak, zaś wysoka temperatura daje gwarancję bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobu.
Wyróżnienie przyznane przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” nie jest pierwszym przyznanym temu wyrobowi. Ser smażony SERTOPU zdobył ubiegłym roku nagrodę w konkursie „Lider Forum 2012” – otrzymał III miejsce w kategorii „Produkty regionalne”.

Drugim produktem nagrodzonym przez Lożę jest ser topiony OSCAR z szynką.
OSCAR to linia serków topionych przygotowana z myślą o najmłodszych konsumentach. Ważące 90 g opakowanie zawiera trzy kosteczki serka (każde po 30 g), a na odwrotnej stronie pudełka zewnętrznego znajduje się niespodzianka dla dzieci – kolorowanka. W ofercie, poza nagrodzonym serkiem z szynką, dostępny jest ser bez dodatków.
Dzięki zastosowanym surowcom, serki OSCAR zawierają łatwo przyswajalne białko, tłuszcz i sole mineralne, a więc składniki stanowiące o wysokiej wartości odżywczej wyrobu.
Szynka dodawana do serków jest wędzona w tradycyjnych komorach wędzarniczych na drewnie olchowym, a następnie parzona za pomocą pary wodnej. Serki OSCAR są dostępne w sklepach krajowych i zagranicznych sieci detalicznych.

Firma SERTOP może się pochwalić ponad pięćdziesięcioletnią tradycją produkowania serów. Mieszcząca się w Tychach firma łączy wysoką jakość z tradycyjnymi recepturami oraz najlepszymi surowcami używanymi w procesie wytwarzania.
SERTOP jest jednym z największych producentów serów topionych w Polsce. Poza nimi, w ofercie  przedsiębiorstwa znajdziemy sery smażone,  a także kremy twarożkowe oraz produkty topione.
docen_polskie_Sertop_ser-smazony docen_polskie_Sertop_ser-topiony-Oscar

HENDROB zyskał certyfikat programu „Doceń polskie”

docen_polskie_HENDROB_logo
Decyzją Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”, świeże jaja z oferty Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego HENDROB otrzymały certyfikat „Doceń polskie”.

To rodzinne gospodarstwo oferuje jaja w różnych kategoriach wagowych. Asortyment obejmuje opakowania po 6, 10, 15, 30, 180 lub 360 sztuk. Ferma posiada wymagane atesty,  certyfikaty oraz jest pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Jej produkty są opatrzone handlowym dokumentem identyfikacyjnym oraz unikalnym numerem na każdym jajku, dzięki czemu każdy może zidentyfikować pochodzenie towaru.

HENDROB to firma z Pabianic, która została założona w 1975 r.. Od samego początku istnienia gospodarstwa, jego właściciele dbają o wysoką jakość jaj  i dobrą organizację produkcji. Priorytety te mogą być realizowane za sprawą rodzinnego modelu zarządzania gospodarstwem, w którym każdy sprawuje pieczę nad określonym działem produkcji i dystrybucji.
Zaangażowanie to wpłynęło na utrzymanie i rozwój wypracowanego modelu, a w konsekwencji spowodowało, że HENDROB przetrwał okresy dekoniunktury i ugruntował swoją pozycję na rynku. Wraz z wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej i przemianami związanymi z akcesją, przeobrażeniom uległa również produkcja gospodarstwa. Jego właściciele, chcąc sprostać wymaganiom i oczekiwaniom rynku, nieustannie starają się poprawiać jakość oferty i dbają o to, aby jaja pozostały możliwie jak najbliższe naturze.

Pasze, którymi karmione są kury produkuje się na miejscu, w mieszalni HENDROBU. Mieszanka paszowa powstaje pod okiem najlepszych specjalistów z dziedziny  żywienia drobiu. Karmę produkuje się według ściśle określonej receptury, a jedynym z jej składników są zioła. Duża część zbóż użytych przy produkcji paszy pochodzi z własnych upraw, a pozostała jest dostarczana przez zaufanych i sprawdzonych producentów.

Pabianicka ferma liczy kilkadziesiąt tysięcy kur niosek. Właściciele gospodarstwa, w odróżnieniu od masowych producentów, są w stanie osobiście nadzorować każdy etap produkcji, aby zagwarantować klientom produkt najwyższej jakości.
docen_polskie_Hendrob_jaja-swieze

Ósmy audyt: wyróżnienia dla przetworów z Hajnówki

docen_polskie_Jackiewicz
Ogórki kwaszone domowe
i papryka marynowana produkowane przez firmę „Jackiewicz J” otrzymały od Loży Ekspertów certyfikat „Doceń polskie”. Co więcej, papryka marynowana została także uhonorowana tytułem TOP PRODUKT. Miano to zdobywają tylko te wyroby, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów.
Przypomnijmy, że specjaliści zasiadający w Loży mają do dyspozycji dziesięciopunktową skalę ocen. Przewodniczącym grona eksperckiego jest Mirek Drewniak.

Jackiewicz J” to rodzinne przedsiębiorstwo z Hajnówki istniejące od 1995 roku.

Firma zajmuje się skupem i przetwórstwem runa leśnego (grzybów i jagód) z rejonu Puszczy Białowieskiej. Poza grzybami (suszonymi, marynowanymi i w solance) i nagrodzonymi przez Lożę wyrobami,  w asortymencie tego przedsiębiorstwa znajdziemy pomidory marynowane i czosnek kiszony w główkach.

Przetwory marki  „Jackiewicz J” są przygotowywane według tradycyjnych przepisów, w oparciu o  regionalną, podlaską recepturę. Wyroby te nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów.
docen_polskie_Jackiewicz_papryka-marynowana docen_polskie_Jackiewicz_ogorki-kwaszone-domowe