VITANA utrzymuje najwyższą jakość

docen_polskie_VITANA_logo
Kasza gryczana prażona cała
, Kasza jaglana i Fasola Jaś Karłowy – to propozycje z asortymentu Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta. Wszystkie wymienione artykuły zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i zaszczytne tytuły TOP PRODUKT, a kasze i fasolę uhonorowano dwukrotnie.
Decyzja o ponownym wyróżnieniu Fasoli Jaś Karłowy zapadła podczas XX certyfikacji artykułów spożywczych, która miała miejsce 27 kwietnia w Czeladzi. Powtórna ocena była konieczna, gdyż niebawem miną 2 lata od przyznania produktowi firmy VITANA certyfikatu „Doceń polskie”. Jako, że godła promocyjne są nadawane właśnie na taki okres, członkowie Loży Ekspertów raz jeszcze przyjrzeli się produktowi i powtórnie wydali o nim pozytywną opinię.

To kolejny sukces VITANY. Produkty z jej asortymentu zdobyły liczne nagrody. Do najważniejszych z nich, poza godłami „Doceń polskie”, zaliczają się: nominacja w Konkursie „TERAZ POLSKA”, Znak „Jakość Tradycja” Świętokrzyskie oraz godło „Poznaj Dobrą Żywność”.
Kilka lat temu firma wdrożyła System Zarządzania Jakością ISO,  posiada także Certyfikaty BRC / IFS oraz Bio/Eko. Producent został także uhonorowany Nagrodą FAIR PLAY oraz Godłem Przedsiębiorstwo Przyszłości.
Dbając o rozwój przedsiębiorstwa, jego właściciele uczestniczyli styczniu br. w tragach Grüne Woche w Berlinie, zaś w marcu 2016 wzięli udział w organizowanych w Indiach targach AAHA. Poza tym, byli uczestnikami targów BioFach w Norymberdze, IF w Londynie, ProFood w Izmirze, a także EXPO 2015 w Mediolanie.

Zapleczem surowcowym na potrzeby produkcyjne VITANY jest wielohektarowe Gospodarstwo Rolne położone wzdłuż dorzecza rzeki Nidy, we wsi Kopernia na Ponidziu, 80 km na północ od Krakowa. Mottem firmy są słowa „Prostota jest sztuką wyrafinowania”.
Przedsiębiorstwo VITANA Jerzy Płachta od ponad 20 lat, konsekwentnie i niezmiennie wytwarza produkty przemiału zbóż w szczególności kasze: jęczmienną, pęczak, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, strączkowe: fasola Jaś, fasola tyczna na rynki krajowe jak i zagraniczne. Dzisiaj to nie tylko liczący się w Polsce producent, ale przede wszystkim prężna Firma z ogromnym potencjałem i możliwościami w zakresie produkcji i różnorodności asortymentowej jak i działań wspierających kulturę, edukację, wyrównywanie szans dzieci i młodzieży ze środowisk wiejskich. Wyznajemy zasadę, że „…wszyscy powinniśmy sadzić drzewa, pod którymi nigdy nie usiądziemy” (…) VITANA to firma zbudowana i rozwijająca się w oparciu o polski kapitał. To Firma z historią i wieloletnim doświadczeniem, w której w nienagannej symbiozie splatają się Nowoczesność i Tradycja – tak swoją działalność charakteryzują przedstawiciele VITANY.
Szczegółowe informacje dot. firmy, jej działalności i produktów są dostępne na stronie internetowej www.vita-na.com.pl, do odwiedzenia której zapraszamy.
docen_polskie_Vitana_fasola-jas-karlowy

Chleb żytni 100% TOP PRODUKTEM programu „Doceń polskie”

docen_polskie_Piekarnia_Gajda_logo
Podczas przeprowadzonej ostatnio certyfikacji żywności Chleb żytni 100% uzyskał maksymalne noty za wszystkie oceniane kategorie (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego Loża Ekspertów przyznała mu godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Mianem tym honoruje się wyłącznie wyroby najwyższej jakości.

Laury za chleb zdobyła Piekarnia Cukiernia Jarosław Gajda z Radomia. W tym roku przypada jubileusz 85- lecia tradycji piekarskich tej firmy. Producentowi udaje się skutecznie połączyć tradycję z nowoczesnością. – Jesteśmy radomską, nowoczesną piekarnią, produkującą wyroby piekarniczo-cukiernicze. Używamy tylko wysokiej jakości surowców, kupowanych od sprawdzonych dostawców. Specjalizujemy się w produkcji chleba żytniego. Chleby produkujemy na naturalnym zakwasie, w długofalowym procesie fermentacji mąki żytniej. Wypiekamy je w piecu trzonowym. Gwarantujemy naszym klientom codziennie świeże i chrupiące bochenki – przekonują przedstawiciele piekarni na swojej stronie internetowej, dostępnej pod adresem www.gajda.pl

Poza chlebem żytnim, nagrodzona firma proponuje konsumentom różnorodne chleby, bułki, jak również wypieki okolicznościowe oraz paczkowane. Z myślą o fanach słodkości cukiernia przygotowana natomiast torty, ciasta, ciasteczka, słodkie bułki oraz ciastka. Specjały te można nabyć w sklepach firmowych zlokalizowanych w Radomiu, ich adresy są dostępne na wspomnianej już stronie internetowej. Tam także można znaleźć więcej informacji na temat funkcjonowania piekarni.
docen_polskie_Piekarnia-Cukiernia-Gajda_chleb-zytni-100

Loża Ekspertów poznała Ciętego Janka

docen_polskie_Zmiaca_Suszarnia_logo
Wiesz, że „cięty” nie znaczy, że jest pocięty na plasterki? To słowo oddaje też charakter człowieka – wesołość i żywiołowość! Ty też bądź cięty, żyj pełnią życia! – namawia Kazimierz Bukowiec, właściciel Żmiąckiej Suszarni. Zlokalizowana w Żmiącej (woj. małopolskie, pow. limanowski) suszarnia oferuje zdrowe, owocowe przekąski.
Choć firma powstała w 2015 roku, to przetwórstwo owoców jest naszą miejscową specjalnością od setek lat. Każdy, kto odwiedzi Żmiącą i okolice, natknie się na wiele wiekowych suszarni do owoców, są one tu prawie w każdym gospodarstwie. My poszliśmy o krok dalej i unowocześniliśmy proces technologiczny, przez co udało się nam uzyskać chrupiące chipsy jabłkowe – atrakcyjną przekąskę na każdą okazję – podkreśla właściciel firmy, opisując Ciętego Janka. – To właśnie on „kroi swoją sarmacką szabelką jabłka na równiutkie plasterki”, po czym suszy je do kruchości.

Już ten opis wystarczy, by się przekonać, że właściciel Żmiąckiej Suszarni potrafi charakteryzować produkty ze swojego asortymentu w ciekawy i dowcipny sposób. Teksty dostępne zarówno na stronie internetowej, jak i na Fanpage są utrzymane stylistyce czasów I Rzeczpospolitej, czym zachęca konsumentów, szczególnie młodszych, do poznawania historii naszego kraju.

Na chipsy jabłkowe Cięty Janek warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na ciekawy sposób ich opisywania. Najwyższą jakość tego specjału potwierdzili niedawno członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie XX certyfikacji żywności specjaliści z branży spożywczej przyznali chipsom maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przekąska otrzymała zatem nie tylko certyfikat jakości, ale też tytuł TOP PRODUKT.
docen_polskie_Zmiacka-suszarnia_ciety-janek

AR-KOS laureatem XX certyfikacji żywności

docen_polskie_AR-KOS_logo
– Wytwarzamy i sprzedajemy to, co sami najchętniej jemy
– zapewniają zgodnie Lucyna i Piotr Korwin-Kochanowscy, właściciele firmy AR-KOS Sp. z o.o. Zakład mięsny-Masarnia.
Firma z siedzibą w Jordanowie (gmina Brzeziny, woj. łódzkie) proponuje konsumentom tradycyjne wyroby: wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe, jak również wędliny drobiowe. Informacji o produktach z asortymentu firmy, jak również sklepach, w których można je nabyć dostarcza strona internetowa producenta, dostępna pod adresem www.ar-kos.pl.

Opisując ofertę firmy AR-KOS szczególną uwagę warto zwrócić na Krakowską Suchą, jedną z wędzonych kiełbas jordanowskich. Specjał ten został oceniony podczas niedawnego audytu żywności. Kiełbasa otrzymała maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, toteż nagrodzoną ją nie tylko certyfikatem „Doceń polskie”, ale i tytułem TOP PRODUKT.

Laureat programu „Doceń polskie” początkowo prowadził swoją działalność pod nazwą Masarnia „AR-KOS” Lucyna i Piotr Korwin-Kochanowscy. Jak wyglądały początki firmy i na czym polega tajemnica jej sukcesu? Sprawdźmy!  – Zaczęliśmy przygodę z wędliniarstwem od chowu owiec i wyrobu kiełbas z mięsem baranim. W naszej rodzinie tradycją było domowe przygotowywanie wędlin na święta oraz, jak to w rodzinie leśniczego i myśliwego, domowe przetwarzanie dziczyzny – podkreślają właściciele firmy. – Od początków istnienia zakładu, ze smakiem zajadamy się naszymi wyrobami i z dumą częstujemy nimi naszych gości. Przetwarzamy polskie mięso wieprzowe, w tradycyjny sposób, stosując dawne receptury. Surowiec mięsny pozyskujemy z okolicznych gospodarstw. Wytwarzając tradycyjne wyroby używamy jedynie naturalnych przypraw. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego czasu peklowania i wędzenia nasze tradycyjne wędliny pozostają świeże i aromatyczne przez długi czas – dodają.

Konsumentom nie pozostaje nic innego, jak tylko – bazując na rekomendacji Loży Ekspertów – przekonać się osobiście jak smakują specjały sygnowane marką AR-KOS.
docen_polskie_Ar-Kos_krakowska-sucha

Kolejne certyfikaty dla specjałów ETERNO

docen_polskie_ETERNO_logo-2016
Bogaty wybór najwyższej jakości produktów o uniwersalnym zastosowaniu
– tak można opisać ofertę firmy ETERNO s.c.
W asortymencie tej rodzinnej firmy znajdziemy m.in. owoce w syropie, konfitury, syropy, a także przekąski. Produkty te stanowią dodatek do dań głównych, ale także kanapek i przekąsek, sprawdzają się doskonale także jako składnik deserów, napojów i drinków. Wszystkie powstają wyłącznie z naturalnych składników, wg tradycyjnych receptur, które w rodzinie właścicielki firmy są obecne od pokoleń.

Potwierdzeniem najwyższej jakości specjałów ETERNO są certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas jubileuszowego audytu uznanie Loży Ekspertów zdobyły EKO Czerwone pomarańcze w syropie, EKO Limonki w syropie oraz EKO Cytrynki w syropie. Propozycje te stanowią połączenie certyfikowanych ekologicznych owoców z cukrem trzcinowym BIO. Cytrynki, limonki i czerwone pomarańcze w syropie są znakomitym dodatkiem do herbaty, poprawiają także smak orzeźwiających napojów i deserów. Co więcej, nagrodzone produkty można dodawać do mięs (zwłaszcza drobiu) oraz pieczonej ryby. Plasterki owoców, jak również sam syrop w którym są zanurzone, warto dodawać również do dressingów i sałatek.
Wszystkie wymienione specjały otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Jury programu przyznało im zatem nie tylko godła promocyjne, ale i tytuły TOP PRODUKT.
Warto przypomnieć, że dwie inne propozycje ETERNO, Cytrynki z rumem i Pigwa w syropie także zachwyciły jury programu „Doceń polskie”. Oba specjały dwukrotnie zdobyły certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT. Czy potrzeba lepszej rekomendacji?
Nie pozostaje nic innego, jak tylko odwiedzić stronę internetową producenta, www.eterno.pl i poznać bliżej wszystkie propozycje ETERNO.
docen_polskie_Eterno_eko-cytrynki-w-syropiei docen_polskie_Eterno_eko-czerwone-pomarancze-w-syropie docen_polskie_Eterno_eko-limonki-w-syropie