Piekarnia z Głogowa laureatem XVIII audytu żywności

docen_polskie_Ruminscy_logo
Bułki, rogale, chleby (mieszane, żytnie, na wagę i okolicznościowe), babeczki, ciasta (także na wagę), desery, jak również pączki, drożdżówki, torty (weselne, dekoracyjne i okolicznościowe) oraz produkty dla gastronomii –  tak w dużym uproszczeniu prezentuje się asortyment Piekarni-Cukierni Barbara Krzysztof Rumińscy.
Dwa wypieki firmy z Głogowa otrzymały niedawno certyfikaty programu „Doceń polskie”. Godła promocyjne otrzymały Chleb fitness i Chleb rycerski. Drugi z wymienionych został także nagrodzony tytułem TOP PRODUKT.
Zdobyte wyróżnienia potwierdzają wysoką jakość wypieków opisywanej piekarni. W czym tkwi tajemnica jej sukcesu?

(…) w naszym zakładzie  wprowadzamy innowacje i łączymy nowoczesne technologie z tradycyjnymi recepturami. Nasze chleby powstają na naturalnym zakwasie. Staramy się zaspokoić gusta naszych klientów, nawet tych najbardziej wymagających, dlatego też, sugerując się ich opiniami, cały czas udoskonalamy nasze wyroby oraz wprowadzamy nowe produkty. Dzięki temu od wielu lat utrzymujemy silną pozycję na rynku – podkreśla Krzysztof Rumiński, właściciel firmy.

Wypieki i słodkie specjały głogowskiej piekarni można nabyć w 15 sklepach firmowych  mieszczących się w Toruniu, Głogowie, Golubiu-Dobrzyniu, Aleksandrowie Kujawskim, Ciechocinku i Kikole. Specjały Piekarni-Cukierni Głogowo są dostępne także w sklepie patronackim w Czernikowie oraz w ponad 200 punktach detalicznych, do których świeże wyroby są dostarczane codziennie. Właściciele firmy planują zwiększyć jeszcze liczbę  punktów sprzedaży tak, aby każdy klient miał możliwość zakupu wyrobów z ich asortymentu.

Warto odnotować, że dzieje piekarni sięgają roku 1986, kiedy to uruchomiono zakład cukierniczy, który zajmował się produkcją cukierków, krówek, murzynków i marcepanków. Piekarnia i cukiernia istnieją od 1992 roku.
docen_polskie_Ruminscy_chleb-fitness docen_polskie_Ruminscy_chleb-rycerski

Certyfikaty „Doceń polskie” dla wypieków piekarni „Expuch”

docen_polskie_EXPUCH_logo
– Expuch to regionalna piekarnia i cukiernia z Jedlińska. Pasja wypiekania od pokoleń każe nam doskonalić nasze produkty oraz receptury! Skosztuj naszych wypieków i podaruj sobie odrobinę smaku!
– tymi słowami działalność firmy„Expuch” opisuje jej właściciel, Marek Jaworski.
Mieszcząca się w Jedlińsku  firma proponuje konsumentom wyroby piekarnicze i cukiernicze. Oferta obejmuje pieczywo pszenne, żytnie i mieszane. W asortymencie znajdziemy m.in. chleby (kamrat, gwarek, jedliński na zakwasie) a także bułki kukurydziane i spody do pizzy.
Dla miłośników słodkości piekarnia „Expuch” przygotowała zaś torty i ciasta weselne.

Piekarnia proponuje ponadto dwa wypieki, które zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Chleb żytni bez drożdży i Chleb trzy ziarna, bo o nich mowa, otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Werdykt Loży Ekspertów potwierdza najwyższą jakość wypieków z Jedlińska.

Chleb żytni bez drożdży jest produkowany na zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Wypiek nie zawiera konserwantów, polepszaczy i drożdży.
Żytni chleb na zakwasie, powstały na skutek kilkudniowej fermentacji mąki (bez wspomagania chemicznego) to efekt prastarej „technologii”, sprawdzonej przez pokolenia naszych przodków. Dzięki zakwasowi produkt ma lekko kwaśny smak i zawiera dużo mniej soli, niż pieczywo otrzymane w procesach używających drożdży – podkreśla właściciel piekarni.

Chleb „trzy ziarna” także jest produkowany na naturalnym zakwasie. Do jego wypieku używa się ziaren słonecznika, siemienia lnianego oraz sezamu. Pierwsze z nich są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczonych, bogatych w witaminy grupy B. Ziarna słonecznika zawierają także fitosterole oraz minerały takie jak magnez, cynk i żelazo. Z kolei ziarna siemienia lnianego to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, błonnika, witaminy E, cynku, lecytyny, flawonoidów i fitoestrogenów.  Natomiast ziarna sezamu (nazwanego „przyprawą bogów”) stanowią źródło wapnia, cynku, magnezu oraz witamin A,E oraz grupy B.

Te i inne specjały można nabyć u partnerów handlowych piekarni, a także w sklepach znajdujących się w miejscowościach Jedlińsk i Bród. Wypieki oferuje także stoisko firmowe na Targowisku Korej.
Przypomnijmy, że specjaliści z branży spożywczej decydujący o przyznaniu godła promocyjnego, obradowała 28 października br. w Czeladzi. Tradycyjnie już, przewodniczącym Loży Ekspertów był Mirek Drewniak, mistrz kulinarny, a także współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
docen_polskie_Expuch_chleb-trzy-ziarna docen_polskie_Expuch_chleb-zytni-bez-drozdzy

Eksperci ponownie nagrodzili raciborski likier

docen_polskie_wodki_raciborskie_logo
To napój tworzony z wyjątkowej kompozycji soku ze świeżo wyciskanych cytryn, prawdziwego miodu oraz wysokogatunkowego spirytusu rektyfikowanego. Stanowi świetny dodatek do drinków, a najlepiej smakuje, gdy jest odpowiednio schłodzony. Produkt nie zawiera sztucznych aromatów ani barwników, jest dostępny w butelkach o pojemności 0,2 oraz 0,5 litra. Przytoczone słowa charakteryzują Likier raciborski cytryna z miodem 35%.
Ten specjał z asortymentu Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk został ponownie wyróżniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Likier otrzymał od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny; zdobył zatem nie tylko godło „Doceń polskie”, ale także tytuł TOP PRODUKT.

Przypomnijmy, że eksperci już drugi raz wyróżnili wyrób z Raciborza. Po raz pierwszy uhonorowano go niemal 2 lata temu, podczas XI audytu żywności. Pozytywny werdykt wydany przez specjalistów z branży spożywczej 28 października br. (w trakcie XVIII audytu) to dowód, że producent likieru mimo upływu czasu zachowuje najwyższą jakość.
Poza wyróżnionym likierem, w asortymencie PPS „Wódki Raciborskie” znajdziemy m.in. wódki czyste i smakowe, spirytus butelkowy, preparaty ziołowe, a także likier różnego typu, np. orzechowy, pigwowy oraz czekoladowy, kawowy i kokosowy.

Historia wytwórcy nagrodzonego produktu rozpoczęła się w 2011 roku. Także cztery lata temu doszło do likwidacji Zakładów Przemysłu Spirytusowego w Raciborzu. Uruchomienie firmy „Wódki Raciborskie” pozwoliło kontynuować bogate tradycje raciborskiego przemysłu spirytusowego. Co ciekawe, zakład produkcyjny mieści się na terenie raciborskiego browaru (przy ul. Zamkowej), w malowniczej scenerii mieszczącego się w Raciborzu gotyckiego Zamku Piastowskiego.
– Przyjęta strategia działania firmy jako producenta wysokiej jakości wódek czystych, gatunkowych oraz likierów na bazie produktów naturalnych oraz zatrudnienie pracowników z długoletnim stażem pracy w przemyśle spirytusowym wywodzących się z byłego POLMOSU Racibórz, umożliwiło uzyskanie wyrobów, które cieszą się uznaniem coraz szerszej rzeszy konsumentów – dowiadujemy się ze strony internetowej firmy. Tam także dostępne są szczegółowe informacje na temat działalności przedsiębiorstwa i jego oferty.
docen_polskie_Wodki-Raciborskie_likier-raciborski-cytryna

Tytuły TOP PRODUKT dla ketchupu i ogórków

docen_polskie_RICO_logo
– Nasze wyrobów znajdują się w Anglii, Irlandii, Niemczech oraz w Danii. Cały czas jesteśmy w trakcie opracowywania nowych produktów. Szybko reagujemy na potrzeby i wyzwania naszego rynku
– zapewniają przedstawiciele firmy BERYS Ryszard Bębenek. Wyroby zakładu z Zielonej Góry są dostępne oczywiście także w Polsce, można je nabyć w sklepach i hurtowniach w całym kraju.

BERYS to firma istniejąca od 1983 roku, która w 1998 roku, po przemianach gospodarczych, zajęła się handlem i marketingiem. Natomiast w 2012 roku przedsiębiorstwo zajęło się produkcją żywności – w ten sposób spełniło się marzenie właścicieli firmy.

Oferta przedsiębiorstwa obejmuje m.in.: chrzan, ćwikłę z chrzanem, sałatkę obiadową, ogórki konserwowe, zupę gulaszową na szynce wieprzowej, ketchup, mielonkę wojskową, słoninę wojskową, smalec wojskowy oraz kiełbasę wojskową. W asortymencie producenta znajdziemy dwa wyroby uhonorowane przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Nagrodzone wyroby to RICO Ketchup oraz RICO Ogórki po warszawsku. Oba specjały otrzymały od specjalistów z branży spożywczej maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego zdobyły nie tylko godła „Doceń polskie”, ale także tytuły TOP PRODUKT. Miana te są nadawane tylko artykułom spożywczym najwyższej jakości.

Decyzja o uhonorowaniu wyrobów zielonogórskiej firmy została podjęta 28 października, podczas XVIII certyfikacji żywności. Audyt, podczas którego obradowała pięcioosobowa Loża Ekspertów, miał miejsce w Czeladzi.
docen_polskie_Berys_rico-ketchup docen_polskie_Berys_rico-ogorki-po-warszawsku

„ELiMEX” laureatem XVIII audytu żywności

docen_polskie_Masarnia_ELIMEX_logo
MASARNIA TRADYCYNA ZPHU „ELiMEX”
to rodzinna firma z siedzibą w Trzebini, która istnieje już od 25 lat. Początkowo przedsiębiorstwo zajmowało się dystrybucją mięs i wędlin, lecz w 2009 roku rozpoczęło produkcję własnych specjałów takich jak: wędliny, wędzonki i wyroby garmażeryjne oparte na tradycyjnych, staropolskich recepturach.

Ofertę producenta można poznać dzięki jego stronie internetowej. Witryna zawiera najważniejsze informacje na temat asortymentu przedsiębiorstwa. Firma zaopatruje sklepy, hurtownie, sieć gastronomiczną oraz indywidualnych odbiorców (w tym także organizatorów wesel i imprez okolicznościowych). – Na życzenie klienta kroimy, pakujemy próżniowo, przygotowujemy gotowe „deski” i patery. Dysponujemy własnym, atrakcyjnym „stołem wiejskim” – zachęcają producenci.

Opisywana firma jest laureatem nagród zdobywanych regularnie od 2010 roku. Do grona cennych wyróżnień dołączył właśnie certyfikat „Doceń polskie”, który został przyznany wytwórcy za Polędwiczkę plebana. Specjał otrzymał od członków Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, toteż nadano mu również tytuł TOP PRODUKT. Tym zaszczytnym mianem honorowane są wyroby najwyższej jakości. Czy trzeba lepszej rekomendacji?

Dla porządku dodajmy, że decyzja o przyznaniu wyróżnienia zapadła podczas XVIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu „Doceń polskie”. Audyt odbył się 28 października w Czeladzi.
docen_polskie_Elimex_poledwiczka-plebana